Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

O singura biserica ? (6)


156 raspunsuri la acest subiect

#11
gandacelu

gandacelu

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.404 mesaje

Postat 05 august 2005 - 17:06

quote:
Originally posted by myrrha

Nu inteleg cum au putut aceste distinctii atit de fine sa produca urmari atit de serioase in biserica catolica, inclusiv secularizarea?[mariaj]
pai, din cate am citit in Sf. Grigorie Palama (Filocalia 7), catolicii considera (scriu dupa mintea mea, iti dai seama) ca Dumnezeu s-a retras din lume, nu mai lucreaza in ea - pe cand ortodocsii considera ca Domnul lucreaza prin Duhul Sfant, este "prezent" prin energiile Sale necreate (pe care catolicii nu le accepta)de aici pana la secularizare...
elena, inca un raspuns de la aceeasi persoana

quote:
uneori cuvintele nu ajuta prea mult. Cele de pe forum chiar mai putin, caci este mult diminuata relatia personala.Un sfat, nu stiu cat poate fi de bun, dar poti sa incerci. Spune-i sa citesca rugaciunile pe care le citeste preotul, atat cand se pregateste pentru Sfanta Liturghie, cat si cele din timpul Sfintei Liturghii, rugaciunile din Liturghier. Greu va mai putea cineva sa se lege de pacatele preotului slujitor (care sunt reale, nu contest), cand va vedea cat de profunde si infricosatoare sunt cererile sale in fata lui Dumnezeu ca Dumnezeu sa trimita harul sau netinand cont de nevrednicia lui de om.Daca nu poate face rost de Liturghier, atunci macar rugaciunile pe care le citeste credinciosul cand se pregateste pentru primirea impartasaniei.Poate ca va primi intelesul acelor rugaciuni, mult mai usor decat orice explicatie rationala pe care i-ai putea-o da.


daca ai rabdare (eu zic sa ai!;) citesti aici rugaciunile de dinainte de Sf. Impartasanie si aici Sf. Liturghie


elena, acea persoana este teolog - stiu ca te bucuri ca si-a mai pus cineva aceleasi intrebari ca tine, dar nu aici a fost "buba" - nu zice nimeni sa nu-ti pui intrebari - conteaza insa la ce raspunsuri ajungi (daca prin raspunsurile tale te rupi sau nu de Biserica)Doamne ajuta!uite-asa discutam noi de pacatele altora si le uitam pe ale noastre (plus cate mai facem discutand pe ale altora!:(Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004) - i-am tuns!


ajutati-l pe mihaita!
 • 0

#12
Adela99

Adela99

  Membru senior

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunct
 • 3.202 mesaje

Postat 05 august 2005 - 17:08

din cate stiu eu despre cum isi fac unii si altii semnul crucii:

spre deosebire de ortodocsi care isi fac semnul crucii "cu mana dreapta, tinand degetul mare, aratatorul si degetul mijlociu unite, atingand intai fruntea, apoi pieptul, umarul drept si cel stang, iar in timpul inchinarii, degetul inelar si cel mic ating podul palmei, ca simbol al dublei naturi a lui Hristos", catolicii isi fac semnul crucii cu toata mana si de la stanga la dreapta.

deci diferenta este in cum isi tin mana/degetele si ca unii incep cu umarul drept respectiv ortodocsii iar ceilalti (catolicii) cu umarul stang.

 • 0

#13
gandacelu

gandacelu

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.404 mesaje

Postat 05 august 2005 - 17:41

din Pateric:

quote:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pateric/15.htmLa un sihastru oarecare obisnuia un preot sa mearga pentru aducerea Sfintelor Taine, fiindca el nu iesea afara. Deci a venit cineva la sihastru si l-a parat pe preot graind nenumarate prihaniri asupra lui. Cand preotul a venit, dupa obicei, pentru aducerea Sfintelor Taine, nu i-a deschis sihastrul, fiind scarbit. Atunci preotul s-a intors inapoi. Si iata glas catre sihastru, graind : au luat oamenii judecata Mea. Si odata cu glasul, a avut o vedenie : a vazut un put de aur si o ciutura de aur si funia de aur si apa foarte buna si limpede si a vazut un oarecare bubos ce scotea si turna. Vrand sihastrul sa bea din apa, s-a sfiit, si nu a baut, caci era bubos cel ce scotea apa. Si iata glas catre dansul iarasi zicand : pentru ce nu bei din apa, ce pricina are bubosul ce scoate apa, ca scoate si toarna ? Venindu-si intru sine sihastrul si luand seama vedeniei, l-a chemat pe preot si l-a facut pe el sa-i slujeasca in continuare.


Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004) - i-am tuns!


ajutati-l pe mihaita!
 • 0

#14
casandra

casandra

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.231 mesaje

Postat 05 august 2005 - 17:47

-----------
Si acum daca este sa ne luam dupa dreptate, eu am fost acuzata ca judec preotii pacatosi, insa si la adresa mea s-au emis in discutia asta nu putine judecati, care unele s-au dovedit complet nefondate; adica am fost acuzata de erezie, de pacatul fariseilor, chiar oarecum de idolatrie (Casandra mi-a spus ca "slujesc la trei domni"); in afara faptului ca este o jignire la adresa catolicilor si protestantilor, pentru ca se intelege ca acestia au alti dumnezei decat Dumnezeul ortodocsilor, decit Cel Adevarat, intreb si eu de unde stie Casandra atit de SIGUR ca nu este acelasi Dumnezeu si aceeasi Sfanta Treime ca la ortodocsi ??? Nu cumva tocmai ea care ma acuza cu inversunare ca judec, judeca la randul ei ??? caci CINE POATE STII ACEST LUCRU, IN AFARA DE DUMNEZEU ???? NIMENI, NICI UN OM NU POATE STII ASTA !!
-------------

Stai, sa ne lamurim. In primul rand, eu nu te judec. Cu atat mai putin, nu sunt inversunata.

Cand am spus ca nu poate cineva sluji la trei domni, am zis domni, nu Dumnezei. Desigur ca si catolicii, si ortodocsii si protestantii au acelasi Dumnezeu, care este chiar Dumnezeul evreilor. Doar intelegerea Sa si a raportului om-Dumnezeu este diferita. "Domn", in contestul in care l-am folosit, era o metafora pentru "rit".
Vrei, nu vrei, nu poti pune semnul "=" intre ritul ortodox, cel catolic si cel protestant. Nu poti fi ortodox si catolic in acelasi timp. Pentru ca crezul catolic difera de cel ortodox. Diferenta nu este uriasa, dar exista o diferenta. Aderi la unul sau la altul. Si eu am fost in biserici catolice, am asistat la slujba, m-am rugat. Dar nu sunt catolica. Nu m-am botezat, nu m-am cununat, nu m-am spovedit, nu m-am impartasit la catolici. Prezenta la slujba nu m-a facut catolica. Am fost la catolici, pentru ca preotii lor sunt hirotoniti pe linie apostolica, papa este episcop. Chit ca s-au despartit bisericile, Duhul Sfant este in amandoua. Dar, totusi, nu sunt catolica.
Nu stiu cum poti fi protestant si catolic. Daca poti sa imi explici, ca nu inteleg nici in ruptul capului.
Cat despre protestant si ortodox, mi se pare contradictie in termeni.

NU te judec, dar NU inteleg.
 • 0

#15
lily

lily

  Nou venit

 • Membri
 • Punct
 • 64 mesaje

Postat 05 august 2005 - 17:53

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by lily

A venit un moment in viata mea in care cautam Adevarul,dupa 3 ani de facultate economica, asa ca am inceput sa caut o Biblie pt a ma lumina! Cum anume de imi doream exact Biblia, eu fiind de religie ortodoxa si in ortodoxie nicicum nu mi s-ar fi dat un asemenea sfat...ca simpla credincioasa...iar ca fata nici atit? Insa aceasta dorinta a fost insuflata de Duhul lui Dumnezeu ca urmare a unei rugaciune f simple de a-mi preda viata lui Isus Cristos! Si au trecut citeva luni de cind uitasem acest lucru insa un suflu nou ma facea sa caut...


--------------------------------------------------------------------------------

Draga Lily,sincer,tare enervanta minciuna asta sfruntata a np precum ca in ortodoxie nu esti sfatuit sau indemnat sa citesti Biblia. Draga mea :ORICE CREDINCIOS ORTODOX,INDIFERENT DE SEX,MIREAN SAU CLERIC ARE VOIE SA CITEASCA BIBLIA,SI II ESTE RECOMANDAT SA O FACA.TOATE SLUJBELE BISERICII CONTIN O BOGATIE DE LECTURI BIBLICE,IN BO SE CITESTE ZILNIC BIBLIA ,ATAT VECHIUL CAT SI NOUL TESTAMENT.(caps-ul nu indica niste urlete,l-am folosit ca sa-mi subliniez mai bine ideea).Toti Sfintii Parinti recomanda citirea zilnica a Bibliei de catre orisice credincios,dar nu recomanda interpretarea dupa mintea fiecaruia.Fiindca mintea noastra e intunecata de pacate si ne poate insela.Si realitatea le da dreptate:miile de secte,fiecare interpretand Biblia dupa dorinta ,asta e roada mintii proprii,inselate de .
Decat sa fi cautat o Biblie si s-o interpretezi dupa mintea ta,cazand in inselare,ar fi fost mai bine sa te smeresti si sa mergi sa-ti marturisesti pacatele,inaintea lui Dumnezeu,sa primesti dezlegare si sa te imparatasesti cu Sfintele Taine.Nici acum nu e prea tarziu.Dumnezeu sa te lumineze!"Draga Irina
nu te supara , dar mesajul meu l-ai trunchiat si ai raspuns numai la o parte de el. Numai atit ti-a produs asa enervare? Sorry, dar nu am intentionat asta [iartama][pace]
Ori ai voie sa citesti Biblia ori nu ai voie?? Deoarece 'interpretarea', mai bine zis revelarea Adevarului Scripturii o da Duhul lui Dumnezeu, care a si insuflat scriitori biblici -oameni uneori fara multa stiinta de carte Nu un om-preot sau pastor sau cum se cheama el.
Ca sa explic mai bine- nu am vazut/auzit in jurul meu pe nimeni sa citeasca si sa stie mai nimic legat de Cartea Cartilor. Asta intre tinerii si oamenii de rind, fara studii teologice. Ca se duceau din an in Paste la cite o slujba, asta da sau ca faceau cite o rugaciune la necaz,in nevoie, cind era un examen eventual.
De asemenea -am facut referire la perioada de inceput a convertirii-intoarcerii mele la Dumnezeu, care s-a petrecut in urma cu 11 ani. Ce se intimpla in anii imediat dupa revolutie?? Au inceput sa isi faca simtita prezenta si in Bucuresti multe culte-autorizate de statul roman, prin lege!!! sa vina si printre studentii sa ne ofere gratuit carti si alte materiale cu caracter crestin,in care se vorbea despre Isus Cristos si atit. Nu spuneau niciodata -religia mea e mai buna, eu sint mai bun etc. Chiar daca ne invitau in bisericile/adunarile lor niciodata nu am auzit ca la ei este totul super, dimpotriva. Isi recunosteau pacatele,greselile umane insa in fata lui Dumnezeu isi cereau iertare si direct in fata celor carora le-au gresit. Si promiteau ca nu le vor mai repeta.
Si am invatat intensiv in acea perioada chiar de la acea grupare mentionata de tine -credinciosii de simbata o multime de lucruri, teoretice si practice. Insa am fost printre ei, am vorbit cu ei, am avut si discutii contradictorii, neintelegeri. Iar ei alegeau sa se roage, sa iti mai explice inca o data, eventual sa te mai cheme la ei si atit. Nu cred ca merita pt atit vre-un om calificativul de 'sectant'; pt ca nu este identic cu mine/tine/noi ?! Poate s-a nascut ca si mine din acei parinti care simbatal-au dus la 'adunare' pe considerentul ca in Vechiul Testament iudeii/ evreii simbata nu munceau, tineau Sabatul si mergeau in Sinagoga.
Inseamna ca fiecare popor de alta religie, de alt credinta va putrezi in Iad?
Preotimea este tot urmare a Vechiului Testament, cind se alegeau preotii din neamul levitilor, care se rugau si duceau jertfe pt pacatele poporului, clasa care cu timpul a devenit ipocrita s-a indepartat de Dumnezeu si de popor. Iar Isus specifica acest lucru in Noul Testament , le face observatii ca ei leaga sarcini greu de purtat si le pune pe seama poporului iudeu, insa ei nu ar face acele lucruri!
Iar in Noul Testament este scris f clar-toti sinteti preoti, Isus fiind Mare Preot. Epistola catre Evrei.
De asemenea, daca am voie sa citesc , am voie sa imi folosesc si mintea sa inteleg cele citite ? Daca nu asta inseamna ca trebuie sa accept orice comentariu pe considerentul ca altii sint mai destepti, mai in virsta, mai buni etc. si mintea este 'intunecata' de pacate? Nu, caci aici intervine Harul pe care Dumnezeu il ofera pacatosului care vine la El si isi marturiseste pacatele [:)] Aceasta este Vestea Buna -sarbatoare f frumoasa numita la noi, ortodocsii Bunavestire. Ei vezi, desi duminicile bunicii mei-Dumnezeu sa ii odihneasca in pace- ma duceau la ei in sat la Biserica, auzeam vesete minunate din Biblie , insa erau codificate, pur si simplu nu le intelegeam.

Iar daca 'sectele' sint asa de rele, catolicii sint asa de rai, protestantii la fel...cum se face totusi ca in lumea asta milioane de oameni sint de alta religie, aleg alte Biserici, inclusiv dintre ortodocsi? Sint condamnati sa mearga automat toti in iad? Folosind asemenea (i) logica cred ca Da. Oamenii se cunoasc dupa fapte, asa cum pomul se cunoaste dupa roade.
Nu vad rostul acuzei grave de minciuna, cind tocmai ca mi-am recunoscut nestiinta, nepriceperea?? [:(]
De aceea mi-am recunoscut nestiinta mea in cele sfinte si citesc pe forumuri -cind am timp- si ma bucur si ii admir pe oamenii care au citit si stiu atit de multe si le impartasesc si altora.[floare3]
Iar interventia mea a fost dupa ce am urmarit -cu greu- citeva replici prea dure si acide purtate la un topic unde toleranta desi nu trebuie sa lipseasca , cam lasa de dorit. [dual]
Doar gindul care trece prin inima are putere (H. Miller)
 • 0

#16
myrrha

myrrha

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 550 mesaje

Postat 05 august 2005 - 18:16

Gandacelu, am citit si eu povestea trimisa. Noi doi am fost uimiti sa vedem aici la toate bisericile catolice impartasania aproape a tuturor celor din biserica. Deci e un obicei nord american, mai degraba decit ortodox sau catolic.

Adela, multumesc, inseamna ca am inteles eu gresit cu mina stinga [alcool]. Apropo de asta, imi amintesc la cununie ca, in pofida unei luni intregi de catehism, mi-am facut absolut toate crucile ortodox [:D]. Emotia a fost mai puternica...

Tot citind despre Photius si rolul covirsitor pe care l-a avut in declansarea dilemei filioque, ma gindeam la o chestie: am citit mult din Bibliotheca lui Photius (scrierile teologice, marturisesc, nu). Asta pentru ca e una din sursele principale pentru literatura greaca tirzie nepastrata prin traditie medievala. Photius a scris Bibliotheca cu dorinta explicita de a promova scriitori greci mai putin studiati in scoli - in proportie majora, scriitori pagini si autori de romane (un gen "dispretuit" si minimalizat de autorii latini). In teoriile moderne despre romanul grec, acest gen este interpretat ca o revolta subtila impotriva dominatiei imperiului roman si al decaderii polisului grec, prin promovarea fictiunii rupte de istorie (vorbesc de secolele 2,3,4 p.Chr.). Nu cumva gestul lui Photius de a scoate Constantinopolul de sub dependenta de Roma se explica prin aceasta opozitie originara est/vest, iar filioque a fost pt Patriarh doar o scuza (si dupa aceea au urmat dezvoltarile dogmatice pe tema asta)?

 • 0

#17
gandacelu

gandacelu

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.404 mesaje

Postat 05 august 2005 - 18:31

myrrha, am scos povestea tocmai din cauza ciudateniei ei legat de Sf. Impartasanie si am lasat doar plidadespre crucea cu mana stanga eu am scris, din greseala, din lipsa de cunoastere (stiam ca catolicii o fac "invers" si atunci am crezut ca o fac cu stanga[alcool])am gasit in Pr. Arsenie Papacioc cum ca si filioque, si crucea "invers" au fost introduse tocmai ca semne distinctive fata de Biserica de Rasarit... asa ca... dar cred ca discutam lucuri prea mari aici, si noi suntem asa de mici[mamica]las, pentru cine a citit povestea, sa vada cum ar trebui facute Spovedania si Impartasania, dupa pravila

quote:
Ce este pocainta(ca Sfanta Taina, adica Spovedania)

Pocainta e Sfanta Taina prin care credinciosul primeste de la Insusi Dumnezeu iertarea pacatelor marturisite duhovnicului cu zdrobire de inima.

Cand a fost asezata aceasta taina?

Mantuitorul a fagaduit aceasta Taina Sf. Apostoli, cand le-a spus: "Amin graiesc voua: oricate veti lega pe pamant vor fi legate in cer si oricate veti dezlega pe pamant vor fi dezlegate si in cer"(Matei 18:18; 16:19). El a asezat-o dupa sfanta Sa Inviere prin cuvintele: "Luati Duh Sfant; carora le veti ierta pacatele, se vor ierta lor, si carora le veti retine, vor fi tinute" (Ioan 20, 22-23). (Invatatura de credinta crestina ortodoxa, Editura institutului biblic si de misiuneal BOR, Bucuresti, 2000 pagina 150)

..........................................................................................................Cine se poate impartasi?

Numai cei pregatiti si vrednici, caci asa ne invata Sf. Apostol Pavel: "Sa se cerceteze omul pe sine si asa sa manance din paine si sa bea din pahar; caci cel ce mananca si bea cu nevrednicie, osanda isi mananca si bea, nesocotind Trupul Domnului"(I Cor. 11, 28-29)....

Cum se cuvine sa ne pregatim pentru impartasire?

Pregatirea pentru impartasire este trupeasca si sufleteasca. Ea consta din:

a) Spovedanie (marturisirea pacatelor), fara de care nimeni nu se poate impartasi. Numai copii pana la varsta de 7 ani sunt scutiti de spovedanie.

b) Impacarea cu toti. Sa nu fi certat cu nimeni si sa nu ai nimic impotriva cuiva.

c) Infranarea de la orice pofta (impreunare trupeasca) cel putin cateva zile inainte si abtinerea de la mancare si bautura in ziua impartasirii; numai celor bolnavi pe moarte li se poate da Sfanta Impartasanie pe nemancate;

d) Citirea pravilei pentru impartasire, adica a rugaciunilor pregatitoare pentru impartasirea cu vrednicie, pe care uneori le citeste preotul in numele credinciosilor, in biserica, inainte de impartasire

(Ibidem, pag.276-277)
Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004) - i-am tuns!


ajutati-l pe mihaita!
 • 0

#18
ManyHope

ManyHope

  Membru incepator

 • Membri
 • PunctPunct
 • 498 mesaje

Postat 05 august 2005 - 20:14

VREAU SA ARUNC CU PIATRA !!!


(intai,e doar o "piatra" de cauciuc si nu-i tzintita spre nimenea special, da pe cine o nimeri... parca vad ca o sa-mi ricoseze inapoi in cap [zid] indiferent cine s-o afla pe directzie...)

( apoi.... )
Cu foaaaarte mult timp in urma (aproape o zi #351;i jumatate si postari de nu mai poate lumea sa tina pasu cu voi nici cuuuu [avion] ) cineva,a pus un citat de al parintelui Cleopa, adica aceste:

"... De vei vedea preot beat, cazut in sant, du-te si-i saruta mana si indata te-ai umplut de harul lui Dumnezeu ! Ca nu se amesteca niciodata pacatele lui cu harul lui Dumnezeu, care l-a luat la hirotonie, ca atunci n-ar mai fi har. Preotul nu lucreaza in virtutea sa personala, ci in virtutea harului care l-a primit. Daca n-a fost vrednic, la judecata ia mai mare munca decat crestinii, ca cei tari, tare se vor cerca; caruia i s-a dat mult, mult se va cere; si mai mult va fi batuta sluga aceea care a stiut voia, decat cea care n-a stiut ( Luca 12,48 ).

Dar acest lucru este al lui Hristos, nu-i al tau. Noi ne plecam harului lui Dumnezeu, ca ai auzit ce a spus Mantuitorul la popor. El, ca Dumnezeu, ii mustra pe carturari si pe arhierei, dar poporului nu i-a dat voie sa-i mustre. Ai auzit ce-a spus ? Pe scaunul lui Moise si al lui Aaron au sezut carturarii si fariseii, arhiereii si preotii; tot ce va invata ei sa faceti, sa faceti, ca ei legea lui Dumnezeu invata, dar dupa faptele lor sa nu faceti, ca ei zic si nu fac (Matei 23, 2-3).

Evanghelia iti da voie sa faci ce zice preotul, cand te invata de bine, iar daca vezi la el ceva ca nu-i bun, nu face. Mantuitorul spune asta. Pentru ca el are sa dea seama inaintea lui Dumnezeu daca n-a facut, si eu am sa dau seama inaintea lui Dumnezeu, daca am auzit un cuvant bun si nu l-am facut.

Dar nu le-a dat voie sa judece..."...care a fost discutat/comentat in fel si chip, la care voiesc si eu sa contribui c-o lamurire/explicatie ce am primit la randul meu .... ca am aflat ca nu-i tot una a invata abecedarul pe dinafara papagaliceste cu a stapani citirea....asadar ( am subliniat partea mai semnificativa din citat )....

.... ceea ce se gaseste in acea predica invatatoare a parintelui, ce trebuie sa se inteleaga din exemplul ilustrativ ales de el,este ca toata vorbirea sa nu a fost o analiza valorica, nici o cantarire/evaluare/INDREPTATZIRE pentru preotul "beat, cazut in sant", nici o acoperire/justificare pentru un comportament nedemn de haina preoteasca ,nu, nicidecum.... ci in cuvantul sau e

UN INDEMN !

...adica iata ca el a indeamnat pe femeia in cautarea credintzei careia i s-a adresat ( iar prin ea noua tuturor ) a indemnat-o la practicarea UNEI VIRTUTI CRESTINE !

?? care indemn?? care virtute ??

...pai este indemnul de capatai de care trebuie sa ascultam si pe care trebuie sa-l urmam daca pe EL IL vrem sa-L urmam,adica....

INDIFERENT SUB CE FORMA AM FI ISPITITE/ISPITITZI DE INTALNIREA CU CEVA RAU, SA NU LASAM RAUL SA PATRUNDA IN SUFLETUL&INIMA NOASTRA, SA-L RESPINGEM DE-A INTRA IN NOI, IN INIMA SAU IN MINTEA NOASTRA SAU IN AMANDOUA DEODATA ! REFUZA-L ! ...zice parintele....

.... adica nu e vorba ca un om daca e preot si e beat mort intr-un sant si-l ling cainii vagabonzi la gura, e cumva mai presus de orice judecata si e cumva intangibil in calitatea sa preoteasca cam cum se vor parlamentarii romanesti inaintea justitiei ce n-are drept sa-i judece orice matrapazlacuri ai face....nu e vorba ca cineva, pentru ca s-ar numi Nichita Stanescu sau Vacaroiu sau preotul X sau oricum, daca se gaseste beat mereu e mai putin betiv si cu mult mai putin depravat si condamnat ca atatzia barbati cazuti in patima asta, cum am un exemplu concret de unu ce-si chinuie femeia si cei doi copii ai sai in fel si chip...

... caci ortodocsia nu inseamna "extirparea" pana si a simplului bun-simtz si sa judece cu masuri diferite aceiasi fapta, sa cantareasca ca pe vremea lui Cuza cu ocaua mica pentru unii si cu cea normala pentru altii....

.....caci parintele in dreptul preotului betiv spune/pune "la judecata" in chip graitor....

...iar INDEMNUL la 'a-i saruta mana si a te umple de har', este INDEMNUL la a ne pastra inima curata,mintea asemenea, sa nu uram pe cel care se arata nevrednic, sa nu lasam ura si dispreatul sa ne inunde,sa rezistam ispitei de-a ne inrai, sa ne pastram curatia si respectul in noi PENTRU NOI, indiferent ce se schimba in afara de noi inspre mai rau, chiar parintele de la biserca de-ar fi, noi sa nu scadem in dragostea cea cuvenita catre CEL CARE MERITA CINSTIREA! noi sa nu lasam rautatea aceea sa se prinda de sufletul nostru...

.... lucru care ..... dupa tonul si cuvintele azvarlite pe aici in toate directiile ca niste pietre de la unele inspre altele.... apreciez eu de la mine ca nu l-ati urmat, nu-l respectati, urati persoana din pricina a ce gasiti urat la ea... iar uarand lasatzi sa intre in voi ura....nici nu mai conteaza daca aveti dreptate sau nu in ceziceti, ca daca ati prin a ura pe careva si a arunca pietre contra....

.... dati-va seama ca NU TINETI CREDINTA CEA DREAPTA !

...dar poate doar n-ati inteles cum se cuvine ce aveti de facut si inca e vreme sa va indreptati purtarea.... ca sa nu credeti ca ce faceti aici pe forum,in spatiul virtual si-n anonimat, DUMNEZEU nu vede sau "nu conteaza"...
....caaaa ... conteaza.... CONTEAZA si "SE PUNE" !

[marinar]

--------------------------
"Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am obisnuit cu ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!
Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am indragostit de ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!"
[cusca]
 • 0

#19
Adela99

Adela99

  Membru senior

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunct
 • 3.202 mesaje

Postat 05 august 2005 - 20:33

Elena a inceput topicul cu o intrebare: diferenta intre a arunca piatra si a spune adevarul sau mai bine zis o constatare bazata pe fapte. cunoastem cu totii "cel fara de pacat sa arunce primul piatra" si cum nimeni nu e fara de pacat (poate-mi fac un pacat spunand asta) deci n-ar trebui sa arunce nimeni piatra (fie ea si de cauciuc)
avem dreptul sa aruncam piatra in numele adevarului? a umbla p-orma adevarul cu capu' spart!

 • 0

#20
irina.c.

irina.c.

  Membru senior

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunct
 • 3.165 mesaje

Postat 05 august 2005 - 21:00

[quote]Originally posted by lilyDraga Irina

nu te supara , dar mesajul meu l-ai trunchiat si ai raspuns numai la o parte de el. Numai atit ti-a produs asa enervare? Sorry, dar nu am intentionat asta [iartama][pace]

............................

Draga Lily,nu tu personal m-ai enervat ci aceasta minciuna.

....................................

Ori ai voie sa citesti Biblia ori nu ai voie?? Deoarece 'interpretarea', mai bine zis revelarea Adevarului Scripturii o da Duhul lui Dumnezeu, care a si insuflat scriitori biblici -oameni uneori fara multa stiinta de carte Nu un om-preot sau pastor sau cum se cheama el.

.............................

Trebuie sa citesti Biblia,dar nu s-o interpretezi dupa capul tau.Fiindca apar nascociri cum ar fi cea cu sambata.

....................................................

Ca sa explic mai bine- nu am vazut/auzit in jurul meu pe nimeni sa citeasca si sa stie mai nimic legat de Cartea Cartilor. Asta intre tinerii si oamenii de rind, fara studii teologice. Ca se duceau din an in Paste la cite o slujba, asta da sau ca faceau cite o rugaciune la necaz,in nevoie, cind era un examen eventual.

.........................................

Tocmai,draga mea,cum sa te indemne acesti oameni sa citesti Scriptura,cand ei habar nu aveau nici de slujba de duminica?Daca ai fi cautat pe Hristos in Biserica,ai fi participat saptamanal la slujbe,etc. mai mult ca sigur ca ai fi avut ocazia sa cunosti credinciosi adevarati,care ar fi stiut multe despre Scriptura.................................

De asemenea -am facut referire la perioada de inceput a convertirii-intoarcerii mele la Dumnezeu, care s-a petrecut in urma cu 11 ani. Ce se intimpla in anii imediat dupa revolutie?? Au inceput sa isi faca simtita prezenta si in Bucuresti multe culte-autorizate de statul roman, prin lege!!! sa vina si printre studentii sa ne ofere gratuit carti si alte materiale cu caracter crestin,in care se vorbea despre Isus Cristos si atit. Nu spuneau niciodata -religia mea e mai buna, eu sint mai bun etc. Chiar daca ne invitau in bisericile/adunarile lor niciodata nu am auzit ca la ei este totul super, dimpotriva. Isi recunosteau pacatele,greselile umane insa in fata lui Dumnezeu isi cereau iertare si direct in fata celor carora le-au gresit. Si promiteau ca nu le vor mai repeta.

........................

Normal ca nu iti spuneau ca religia lor e cea mai buna [:D],caci probabil le-ai fi intors spatele.Ei niciodata nu isi arata direct scopul,acela de a face prozeliti,ci te iau pe ocolite.Daca aveau gand curat,de ce nu ti-au spus:du-te fetito,duminica de duminica la Biserica ta,si ai sa-L intalnesti pe Dumnezeu?Iti spun eu de ce:fiindca ei considera BO o biserica care cica nu e "dupa Biblie",doar ei urmeaza "Cuvantul lui Dumnezeu".

...............................................

Si am invatat intensiv in acea perioada chiar de la acea grupare mentionata de tine -credinciosii de simbata o multime de lucruri, teoretice si practice. Insa am fost printre ei, am vorbit cu ei, am avut si discutii contradictorii, neintelegeri. Iar ei alegeau sa se roage, sa iti mai explice inca o data, eventual sa te mai cheme la ei si atit. Nu cred ca merita pt atit vre-un om calificativul de 'sectant'; pt ca nu este identic cu mine/tine/noi ?! Poate s-a nascut ca si mine din acei parinti care simbatal-au dus la 'adunare' pe considerentul ca in Vechiul Testament iudeii/ evreii simbata nu munceau, tineau Sabatul si mergeau in Sinagoga.

......................

Sectant nu e un calificativ,e o denumire pentru cei care s-au rupt de Biserica lui Hristos.Sectanti sau eretici,asa au fost denumiti de Biserica.Nu are sens peiorativ.

..........................

Inseamna ca fiecare popor de alta religie, de alt credinta va putrezi in Iad?

..........................

Dumnezeu stie ce va fi cu fiecare,dar ceea ce stim sigur este ca in BO exista cu siguranta harul lui Dumnezeu si mijloacele mantuirii...................

Preotimea este tot urmare a Vechiului Testament, cind se alegeau preotii din neamul levitilor, care se rugau si duceau jertfe pt pacatele poporului, clasa care cu timpul a devenit ipocrita s-a indepartat de Dumnezeu si de popor. Iar Isus specifica acest lucru in Noul Testament , le face observatii ca ei leaga sarcini greu de purtat si le pune pe seama poporului iudeu, insa ei nu ar face acele lucruri!

Iar in Noul Testament este scris f clar-toti sinteti preoti, Isus fiind Mare Preot. Epistola catre Evrei.

................

Asa este.Uite aici cateva cuvinte dintr-o predica care vorbeste mai clar decat as puteas-o fac eu.."Se vede deci ca in cadrul bisericii noastre, atat preotii hirotoniti cat si credinciosii, sunt preoti.

Parintele Dumitru Staniloaie foloseste termenii de "preotie generala" pentru laici si de "preotie slujitoare" pentru preotii hirotoniti. Iata ce spune D. Staniloaie despre laici sau "preotia generala":

"In felul acesta toti sunt preoti si jertfe in Biserica, toti sunt invatatori si calauzitori spre mantuire ai lor si ai altor credinciosi apropiati, sau si ai altor oameni".

Termenul de "preotie harica" pe care unii il folosesc in loc de "preotie slujitoare" este incorect, intrucat insinueaza ca numai clerul poate dobandi harul (prin hirotonire), cand in realitate harul poate fi dobandit si de laici, iar formele de transmitere a harului sunt multiple (vezi D. Staniloaie - Teologia Dogmatica Ortodoxa) si nu se limiteaza numai la punerea mainilor, prin care episcopii hirotonesc pe preoti.

De asemenea, dupa cum spune Sf. Ioan Gura de Aur, Sfantul Duh nu S-a pogorat numai asupra apostolilor, ci si asupra intregii mase de credinciosi ce se aflau impreuna cu ei; aceasta teorie este larg imbratisata de teologii moderni, printre care si Timothy Ware (episcopul Kallistos), care spune:

"Duhul Sfant pogoara asupra tuturor oamenilor lui Dumnezeu. Exista o categorie de preoti hirotoniti, formata din episcopi, preoti si diaconi, dar in acelasi timp, tot poporul lui Dumnezeu este preot si profet"...........................................

De asemenea, daca am voie sa citesc , am voie sa imi folosesc si mintea sa inteleg cele citite ?

.....................

Normal ca ai voie sa ti-o folosesti,ca de aceea ti-a dat-o Dumnezeu,dar ca sa intelegi,nu ca sa faci interpretari proprii...............................

Daca nu asta inseamna ca trebuie sa accept orice comentariu pe considerentul ca altii sint mai destepti, mai in virsta, mai buni etc. si mintea este 'intunecata' de pacate? Nu, caci aici intervine Harul pe care Dumnezeu il ofera pacatosului care vine la El si isi marturiseste pacatele [:)] Aceasta este Vestea Buna -sarbatoare f frumoasa numita la noi, ortodocsii Bunavestire. Ei vezi, desi duminicile bunicii mei-Dumnezeu sa ii odihneasca in pace- ma duceau la ei in sat la Biserica, auzeam vesete minunate din Biblie , insa erau codificate, pur si simplu nu le intelegeam.

.......................

Nu intelegeai Biblia,ok,trebuia atunci sa cauti la Sfintii Parinti,exista mii de comentarii Biblice facute de ei,trebuia doar sa iti doresti...................

Iar daca 'sectele' sint asa de rele, catolicii sint asa de rai, protestantii la fel...cum se face totusi ca in lumea asta milioane de oameni sint de alta religie, aleg alte Biserici, inclusiv dintre ortodocsi?

............................

Milioane de oameni sunt si budisti,musulmani si mai stiu eu ce.

...................................

Sint condamnati sa mearga automat toti in iad? Folosind asemenea (i) logica cred ca Da. Oamenii se cunoasc dupa fapte, asa cum pomul se cunoaste dupa roade.

......................

Cred ca Dumnezeu are caderea sa judece faptele fiecaruia si sa le categoriseasca,noi nu putem spune cine se duce in rai si cine in iad.....................................

Nu vad rostul acuzei grave de minciuna, cind tocmai ca mi-am recunoscut nestiinta, nepriceperea?? [:(]

De aceea mi-am recunoscut nestiinta mea in cele sfinte si citesc pe forumuri -cind am timp- si ma bucur si ii admir pe oamenii care au citit si stiu atit de multe si le impartasesc si altora.[floare3]

Iar interventia mea a fost dupa ce am urmarit -cu greu- citeva replici prea dure si acide purtate la un topic unde toleranta desi nu trebuie sa lipseasca , cam lasa de dorit. [dual]

........................

Te rog sa ma crezi,exista foarte multa toleranta in aceasta discutie,altfel ea nu ar fi putut avea loc.[:D]

Irina si bb Ilinca(26apr04)

Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul

http://photobucket.c...ireneme/Ilinca/
 • 0


Intrebari Panica

 • Geanta bebelușului

  Ana Comănescu
  - Astăzi, 11:32

 • Bebe agitat la biberon lapte praf

  AnaM1
  - Astăzi, 06:10

 • Pipi noaptea

  andra.svm
  - Astăzi, 04:47

 • iully28
  - Ieri, 20:09

 • Darma96
  - Ieri, 16:44

Bloguri

 • 1luna si un pic

  Miky0825
  - Astăzi, 17:47

 • Bebelină are mișcări din ce în ce mai puternice

  Andreeag1995
  - Astăzi, 15:41

 • Geanta Bebelusului

  Bubu001
  - Astăzi, 13:25

 • Nelamurire

  Dee0105
  - Astăzi, 13:02

 • Morfologia de trimestrul 2

  MariaLuciana
  - Astăzi, 10:22

Retete

 • Pancakes cu cereale Cheerios Ovaz

  GratielaPopa
  - iun 11 2020 22:19

 • briose cu fructe de padure si Nestlé Cheerios

  GINA-MONICA
  - iun 03 2020 08:33

 • Tarta de prune si miere

  Anda08
  - aug 20 2019 12:37

 • Salata de capsuni

  Anda08
  - iul 03 2019 12:02

 • Clatite sau pancakes cu nuca de cocos si fructe

  Anda08
  - mar 29 2019 12:13

Ultimele aprecieri

 • andacosPoza lui %s

  andacos
  ii multumeste lui

  lili_mar
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • andacosPoza lui %s

  andacos
  ii multumeste lui

  Tonia Antonia
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • andacosPoza lui %s

  andacos
  ii multumeste lui

  Letitia1
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • Laura25Poza lui %s

  Laura25
  ii multumeste lui

  ziki
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • vivianaPoza lui %s

  viviana
  ii multumeste lui

  bogdana95
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • - TOP 50 reputatii -