Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare


158 raspunsuri la acest subiect

#11
conchita

conchita

  Membru de baza

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 6.238 mesaje

Postat 30 iulie 2005 - 20:44

quote:
Originally posted by gandacelu

inca ceva: fetele, imi iertati tonul, stiu ca gresesc foarte mult fiind asa de dura si ca va pot supara, chiar sminti (imi pare chiar rau de faza cu masoneria, prefer sa nu discutam deloc chestia asta, pentru ca nu stim noi ce si cum si ajungem sa ne invrajbim in aceeasi credinta fiind, de se bucura diavolul bre!) - dar trebuie sa stim sa nu luam totul de-a gata, sa avem discernamant, sa stim profetiile (faptul ca anticristul va veni din biserica, va fi incoronat ca "sef al tututror bisericilor") si ca nu stim daca ori ba nu traim acele vremi din urma...

va pupipe mine nu ma supara tonul tau, dar deloc! oricat te-ai stradui tu sa fii dura, tot buna ramai. si-mi place ca nu dezamagesti: asteapta omul sa spui adevarul, iar tu il spui.

cat despre slujba de Pasti, Casandra, Joanna aveti dreptate ca se aduna si crestinii asa ca mine, de se duc la biserica numai la marile sarbatori, dar nu de ceilalti e problema, ci de preot vorbeam. eu va zisesem insa si altceva, ca nu stiu cum au ajuns preotii aici, daca-s din vechea garda supervizata de securisti or ba. si la Greci m-am dus mereu, plus la Sarbi, nu asta e problema. problema e ca imi doream un duhovnic roman, dar nu-i bai sa fie de alta natie, aveti dreptate. gasisem un preot pe sufletul meu la Greci in Kansas City, dar deh, daca ne-am mutat...

ce forta au cuvintele Parintelui Staniloaie, Joanna...cand zice el ca toate viciile si patimile ne doboara parca imi trimite sageti in inima! mai e cineva care e crestin si fumeaza? nu cred! vedeti? io vorbesc de treburi inalte si filosofice aici si nu-s capabila sa ma las de fumat, de exemplu. am ajuns la 4-5, cateodata mai multe, altadata mai putine tigari pe zi, dar la 0 inca n-am ajuns! [cusca]sper sa mai vorbiti cu mine si dupa marturisirea asta.

p.s. legat de profetia ca antihristul va veni din Biserica - de asta am dubii cand se vorbeste de unirea bisericilor...dar, nu de vointa noastra tine sa oprim asta, daca e sa se intample, se intampla pur si simplu. noi e bine sa fim pregatiti in patratica noastra si cu Dumnezeu inainte.
 • 0

#12
conchita

conchita

  Membru de baza

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 6.238 mesaje

Postat 30 iulie 2005 - 21:34

cu dedicatie pentru dorul de Iasi al Joannei [pup]:
http://nicolaenicolescu.tripod.com/

unde se scrie si despre Pavel Florenski -aflat printre marile mele iubiri ortodoxe- si unde se raspunde si Amuletei [flo]legat de natura raului, dupa cum urmeaza:

"The evil is not ontological but it is exactly the absence of the good, in the context of free will, consequently to the fall of the Forefathers. It is only the good, which is ontological, pertaining to the being and to the Supreme Being, God. "
 • 0

#13
irina.c.

irina.c.

  Membru senior

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunct
 • 3.165 mesaje

Postat 30 iulie 2005 - 22:51

quote:
Originally posted by conchita
ce forta au cuvintele Parintelui Staniloaie, Joanna...cand zice el ca toate viciile si patimile ne doboara parca imi trimite sageti in inima! mai e cineva care e crestin si fumeaza? nu cred! vedeti? io vorbesc de treburi inalte si filosofice aici si nu-s capabila sa ma las de fumat, de exemplu. am ajuns la 4-5, cateodata mai multe, altadata mai putine tigari pe zi, dar la 0 inca n-am ajuns! [cusca]sper sa mai vorbiti cu mine si dupa marturisirea asta.Ca tot veni vorba de preoti si de fumat,sa va povestesc ceva.Cand ne-am mutat noi in Bucuresti,sotul avea aproape 10 ani de cand fuma.A incercat de multe ori sa se lase,dar degeaba.Iata-ne si in casa noua-imediat l-am chemat pe parintele din parohie sa ne sfinteasca apartamentul.Vine el si cere un chibrit,ca sa aprinda tamaia.Si fiindca nu aveam,sotul ii da bricheta[:D].Parintele:"cine fumeaza?" ;sotul:"eu,parinte".Si parintele ii zice,pe un ton linistit:"azi a fost ultima zi cand ai fumat,n-o sa mai fumezi niciodata de acum incolo" ,si i-a cerut pachetul de tigari.De atunci,slavit sa fie Dumnezeu,sotul meu nu numai ca n-a mai pus gura pe tigara,dar parca nici n-ar fi fumat vreodata,e total indiferent fata de tigari.Ca sa vezi ce putere are preotul,prin harul dat de Dumnezeu,poate dezlega instant pe cineva de o patima.[ruga]De cate ori aud pe cineva ca spune ca preotii sunt asa si pe dincolo,imi aduc aminte de intamplarea asta si ma gandesc cum ne insala [}:)] ,ca sa ne indeparteze de harul lui Dumnezeu,dat preotilor.

Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
http://photobucket.c...ireneme/Ilinca/
 • 0

#14
gandacelu

gandacelu

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.404 mesaje

Postat 30 iulie 2005 - 23:54

quote:
Originally posted by cataghe
"duhovnicul nu e duhovnic atunci cand (cred eu) e eretic""trebuie sa ne "smintim" atunci cand acesta te pune sa faci lucruri care te indeparteaza de credinta, sau cand afirma lucruri impotriva dogmelor si canoanelor"Dar cine esti tu sa hotarasti ca preotul e eretic, sau ca a afirmat lucruri impotriva dogmelor si canoanelor, cand totul este atat de interpretabil? Poate ca el interpreteaza bine si tu prost. Tu trebuie "sa te pleci cu mintea, sa nu stii tu mai multe decat cel care te indrumeaza." Cu alte cuvinte sa nu gandesti prea mult. Deci, cum poti tu hotari ca preotul tau e eretic?
in principiu, ai dreptate, tocmai de aceea avem si noi datoria sa cunoastem canoanele si dogmele, pentru a face deosebireade ex, un preot nu mai e ortodox get-beget (ca sa nu zic eretic) cand (am auzit cu urechile mele) face afirmatii de genul:-pro apocatastaza (adica toti oamenii se vor mantui - erezia lui origen)-pro iconoclasm[alcool]mai stiu de unul care a sfatuit pe cineva care voia sa se boteze - sa se boteze la catolici, ca botezul ortodox e o "balaceala"[alcool]scuze de exmplele astea, dar sunt si preoti care au luat-o razna, nu putem sa coloram totul in roz: asta este realitatea, trebuie sa fim cu ochii-n 3,14diavolul ataca mult mai acid pe cai mai inaintati in credinta, si pe farurile ei (preotii)cat despre
quote:
legat de profetia ca antihristul va veni din Biserica - de asta am dubii cand se vorbeste de unirea bisericilor...dar, nu de vointa noastra tine sa oprim asta, daca e sa se intample, se intampla pur si simplu. noi e bine sa fim pregatiti in patratica noastra si cu Dumnezeu inainte.
este acelasi lucrunoi nu putem opri nimic, dar suntem datori sa cunoastem profetiile si sa ne ferim de pastorii mincinosi (vad ca joanna se socheaza de cuvintele mele...)de ce?ca sa nu cadem in inselarede ce am spus de maosnerie si ecumenism?pai daca vine un preot si iti predica in fiecare zi ca ecumenismul e "de bine", poti avea dubii la inceput (joanna, tu ai avea dubii?!) ca pana la urma sa le "inghiti" pe toate de bunede asta dreapta socoteala e cea mai inalta dintre virtutitrebuie sa cunoastem credinta noastra si sa avem grija, pentru ca stramta e calea...si cu asta, sper ca nu mai deschidem acest subiect atat de sensibil...btw, stiti ca in vremea Sfantului Maxim Marturistorul (mie imi plac in mod deosebit scrieile Sfintiei Sale) el era singurul care mai avea credinta dreapta?in rest toti, preoti, episcopi, TOTI erau eretici (fapt dovedit ulterior, desigur, ca doar ei nu spuneau: suntem eretici!)el a marturisit pana la capat (va dati seama cu ce riscuri?!!) si a salvat crestinismul prin marturia lui dreaptapoate gasesc ceva pe aceasta temarevin
Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004) - i-am tuns!
ajutati-l pe mihaita!
 • 0

#15
gandacelu

gandacelu

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.404 mesaje

Postat 31 iulie 2005 - 00:04

Viata Cuviosului Maxim Marturisitorul[flo]Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004) - i-am tuns!


ajutati-l pe mihaita!
 • 0

#16
gandacelu

gandacelu

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.404 mesaje

Postat 31 iulie 2005 - 00:08

quote:
Originally posted by conchita

Pavel Florenski -aflat printre marile mele iubiri ortodoxe-
si eu sunt MARE fan!Dogmatica si dogmatism, Perspectiva inversa... ce iti mai amintesti?![cool]Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004) - i-am tuns!


ajutati-l pe mihaita!
 • 0

#17
cataghe

cataghe

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.181 mesaje

Postat 31 iulie 2005 - 00:14

quote:
Originally posted by gandacelu
si cu asta, sper ca nu mai deschidem acest subiect atat de sensibil...De ce? Care e problema cu subiectele sensibile? Asta e una dintre cele mai mari dileme ale mele in ceea ce ii priveste pe ortodocsii foarte "orto". Totul e bine si frumos cu ei pana ajungi la un subiect sensibil. In momentul in care ajungi la un subiect sensibil, reactiile variaza de la a refuza orice discutie si pana la ajunge sa te acuze ca intri cu bocancii tai plini de noroi in sufletul lor delicat, asta in timp ce numai nu te injura de mama. Vorbesc serios. De ce nu se poate discuta, pur si simplu?

_________________________________
In God we trust, all others bring data.
 • 0

#18
gandacelu

gandacelu

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.404 mesaje

Postat 31 iulie 2005 - 00:29

cata draga,

subiect sensibil implica automat o judecatain general, e bine sa ne ferim de la a judeca pe altii, e bine sa ne judecam pe noi insinecand insa snt probleme grave (ex. erezia) pentru mantuirea sufletelor noastre, e bine sa le discutamdar nu multca dam in barfain cazul nostru, cred ca ce era de spus s-a spus, mai mult e palavragealaFrumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004) - i-am tuns!


ajutati-l pe mihaita!
 • 0

#19
cataghe

cataghe

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.181 mesaje

Postat 31 iulie 2005 - 00:38

quote:
Originally posted by gandacelu

cata draga,
subiect sensibil implica automat o judecataDe ce implica neaparat o judecata a altora? De ce nu se poate discuta in principiu? Nu suntem destul de maturi pentru asta?
Si de ce, in orice alt domeniu, ii judecam pe altii fara sa clipim, chiar daca suntem, unii dintre noi, foarte "orto"?

_________________________________
In God we trust, all others bring data.
 • 0

#20
gandacelu

gandacelu

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.404 mesaje

Postat 31 iulie 2005 - 00:47

cata, esti copila, asta e[:D]cum adica sa discuti in princpiu? nu exista asa ceva![:D] orice discutie de acest gen implica o judecata a cuiva...judecata nu e buna in general, pentru ca porunca crestina este sa speli picioarele cuiva, nu sa-l calci in picioaregata, ca ne abatem de la subiectceva neclaritati la Viata Sf. Maxim Marturistorul?:))Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004) - i-am tuns!


ajutati-l pe mihaita!
 • 0


Intrebari Panica

 • Sanii după alaptare

  andronacheari
  - Astăzi, 02:20

 • Secretii roz-maronii

  speciala
  - Ieri, 23:27

 • Colici

  criss1234
  - Ieri, 21:32

 • Col uterin

  Andra94
  - Ieri, 15:25

 • Răceală

  luizakathia
  - Ieri, 10:24

Grupuri

 • Palatoschizis

  Annemarie33
  - apr 20 2020 22:13

 • Varicela in sarcina

  Magdabebe2
  - mar 21 2019 17:19

 • Cataracta congenitală

  DanielaRa
  - dec 20 2017 17:09

 • Bebe cu probleme sold

  Dediut
  - nov 12 2015 16:14

 • Logopedie

  vorbestecorect
  - iul 11 2015 14:52

Bloguri

 • Yoga în sarcină

  MarinaGeorgiana
  - Astăzi, 12:08

 • Emotii

  Aura2020
  - Astăzi, 10:37

 • Tic tac... incepe numaratoarea inversa

  Lilu_F
  - Ieri, 21:20

 • "Are mama o fetiță, cât un ghemotoc."

  Emasmom
  - Ieri, 19:17

 • Cursuri prenatale

  MarinaGeorgiana
  - Ieri, 11:56

Retete

 • Pancakes cu cereale Cheerios Ovaz

  GratielaPopa
  - iun 11 2020 22:19

 • briose cu fructe de padure si Nestlé Cheerios

  GINA-MONICA
  - iun 03 2020 08:33

 • Tarta de prune si miere

  Anda08
  - aug 20 2019 12:37

 • Salata de capsuni

  Anda08
  - iul 03 2019 12:02

 • Clatite sau pancakes cu nuca de cocos si fructe

  Anda08
  - mar 29 2019 12:13