Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Copil 6 ani, probleme alimentatie*


23 raspunsuri la acest subiect

#1
DFdfdf

DFdfdf

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 288 mesaje

Postat 31 iulie 2022 - 19:03

Buna seara!

Dupa o perioda zbuciumata dpdv al alimentatiei, vin la dv. cu o problema, careia nu-i gasesc rezolvare.

COpilul nostru a avut o perioada, de pana la 4 ani, in care s-a hranit cu orice aliment potrivit. Dupa aceasta perioada, a urmat o etapa in care a mancat numai carne. Nu stiam ce sa facem, deoarece altceva nu voia sa manance. Vara trecuta, pe la 5 ani, a incetat treptat sa mai consume carne, ajungand in vreo luna si pana astazi, sa nu mai manance deloc carne.

Am reusit insa sa-i introduc in aliemntatie lapte sau branza, dar numai in deserturi, dulci. Totusi, de vara trecuta, regimul lui amientar, s-a blocat pe segmentul carbohidrati: paste, pilaf, blat de pizza (pizza de pe care ne spunea sa luam tot in afara de masline). Ne-a ingrijorat situatia si am mers la medic, care dupa analize cu rezultate normale, ne-a sfatuit sa incercam sa introducem in alimentatie si altele. Fara succes ina. Spune ca ii este scarba. Acum o luna, i-am facut inca un set de analize si de data aceasta, glicemia a fost mare si ficatul gras. Copilul s-a ingrasat in ultimul timp (are o greutate si conformatie fizica normale).

De data aceasta, medicul ne-a spus ca etse obligatoriu s amanance si alte alimente, carne etc. 

Si asa ajung la problema noastra: copilul refuza sa manance. Plange. Masa a devenit traumatizanta. Astazi a mancat foarte putin. Cateva linguri de ciorba (inainte mai manca, dar foarte putina), vrea paine si cere ce-i plac elui.

Ce sfat ne puteti oferi, pentru a-i introduce si alte mancaruri in alimentatie? Cum sa o facem? Sa mergem la psiholog cu el?

Va multumesc!

 *subiect mutat de aici.



#2
Collins20

Collins20

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.327 mesaje

Postat 31 iulie 2022 - 19:45

Nu il forta sa manance ceva ce nu ii place. Sa stii ca nu toti copiii/ oamenii sunt la fel, eu nu cred ca i se intampla ceva pentru ca are o alimentatie restrictiva.

De ce ii dati atata ciorba, stiu ca in Romania trebuie sa ai ciorba la fiecare masa , dar poate prefera o supa de legume la blender .

Dati-i sa manance paine daca asta vrea, e f bine, poate vrea toast si mai adaugati unt, miere, avocado.

 

Poate moderatorii muta si celelalte mesaje.



#3
DFdfdf

DFdfdf

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 288 mesaje

Postat 31 iulie 2022 - 20:18

La ultimele analize, glicemia a fost mare. Nu in afara graficului, dar medicul ne-a sugerat ca faptul caci consuma numai carbohidrati, poate creste glicemia.

Si nu doar acest medic ne-a spus sa-l indemnam (cum s-o face asta, nu stiu) sa manance carne, de toate.

 

Ar fi ideal daca s-ar putea muta si celelalte mesaje. Eu nu am putut face decat copy>paste. 



#4
Collins20

Collins20

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.327 mesaje

Postat 31 iulie 2022 - 20:49

Subiectele despre alimentatie sunt aproape de sufletul meu pentru ca pana pe la 3 ani si mie mi se parea ca ceva nu fac bine, copilul nu manca la fel ca ceilatti , cu pofta si orice, lapte nu a baut niciodata , nici la biberonnici cu cereale, dar vreau sa iti spun ca privind in urma cred ca copii sunt foarte inteligenti si accepta ce li se potriveste si ce au nevoie.
La6 ani e varsta cand consuma multa energie si are nevoie de carbohidrati, din cauza asta mananca multa paine. Painea e buna, de ce nu, daca e facuta acasa si stii ce e in ea da-i sa manance cat vrea.
Nu ii plac pastele? pentru ca poti adauga in sosuri diferite legume. Ati incercat sa ii dati fasole, mazare.
Nu disperati, nu i se intampla nimic. Daca tineti legatura cu pediatrul e ok.
Voi cum mancati, stati la masa toti, mancati si voi ce mananca el ?
A mea a fost in italia si a spus ca paste ca mine nu face nimeni:)))

#5
DFdfdf

DFdfdf

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 288 mesaje

Postat 31 iulie 2022 - 22:12

Paste facem acasa. Pizza nu mananca decat din oras. Dar cu tot luat de pe ea si doar cu masline. In paste nu accepta decat sosuri simple. Mai reusim uneori sa-i dam ceva cu branza. Niste paste umplute cu branza si rosii, altele cu spanac, de prin supermarket. Mananca pilaf. Problema este ca se axeaza pe acestea. Copilul este dezvoltat normal, are inaltime, greutate si aspect per total de sportiv. Nu spun acestea pentru a-l lauda, ci pentru a va transmite ca este dezvoltat armonios.

Cu laptele am avut si noi probleme, am schimbat nu mai stiu cate formule..si manca cu greu. A avut o perioada cand a trecut la pasate, supe creme si alte chestii, de manca orice. Apoi a intrat pe segmentul carnii si a mancat carne un an, de ne ingrozisem. Apoi, dupa cum spuneam dincolo, a luat pauza total de la carne. Mananca oua, ceva lapte, branzele, dar preparate, gen cele iar din supermarket.

Noi vream sa-i fie bine si va spun sincer ca pe tema alimentației, ne simtim neputinciosi, pentru ca pare ca ceva nu este cum trebuie, din moment ce nu mananca decat carbohidrati.

O sa-i mai facem o data analize la sange, sa vedem daca ii iese la fel glicemia. Noi i-am dat tarziu dulciuri, pentru ca se deranja. Medicul de familie chiar ne-a recomandat sa-i dam. Ii iesea glicemia mica. Acum, pentru prima data dupa cateva seturi de analzie, i-a iesit la limita de sus.

Acum ma uit pe analizele facute pe 06.07.2022 si are glicemia la 106 (interval de referinta 70-105.


Editat de DFdfdf, 31 iulie 2022 - 22:19 .


#6
Judoka02

Judoka02

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.868 mesaje

Postat 31 iulie 2022 - 22:40

Parerea mea e ca lipsesc multe elemente din ecuatie, de aceea te indrumam spre un specialist, nutritionist , psiholog pt copiii. 

 

Nu stim ce s a schimbat in bine de la ultima postare de acum cateva luni, nu stim cum l au afectat  perioadele cand a fost bolnav si lua antibiotic, nu stim de ce brusc de la patru ani a inceput sa refuze alimentele, cum e ritualul mesei in familie, e atmosfera de masa relaxata? cum mananca la gradinita/in colectivitate, ce miscare face, ce gustari are intre mese, ce sucuri bea, etc

 

Cumparaturi faceti impreuna?  vine pe la bucatarie cand se gateste? probeaza lucruri? Ati renuntat la fast food? Deasemena pizza se poate face in casa si garnisi cu ce prefera el, branza, jambon, o leguma care ii place (eventual) .

Eu, personal, nu l as incuraja cu multa paine, miere, cum scrie collins. Astea tot carbo sunt si cresc repede glicemia. La fel, consumul excesiv de fructe duce la ficat gras. 
 

P.s in copilarie nu mancam ciorba / salate, carne , mai putina, ca nu se gasea. Era altul meniul pe vremea comunismului. 



#7
Judoka02

Judoka02

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.868 mesaje

Postat 31 iulie 2022 - 23:02

Acuma si eu ca adult dupa pizza in oras, nu as prefera brocoli si alte chestii sanatoase. ( 

cat de dese sunt iesirile la pizza? ) . 
 

Apoi toate alimentele super procesate(gen pizza congelata, macaruri preparate, fast food, branza topita, iaurturi cu fructe, anumite cereale pt micul dejun) sunt pline de e uri si chimicale, glutamat, zahar, care modifica gustul copilului. 

Spui ca se prefera carbohidrati, dar  el totusi manaca si ciorba/lapte/oua/branzeturi. E ok.



#8
DFdfdf

DFdfdf

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 288 mesaje

Postat 01 august 2022 - 00:09

Încerc sa răspund pucntual: de acum cateva luni am mai introdus lapte, ouă și cam atât.

De regula mânca doar seara cu noi. Ziua eram la munca. La grădinița mănânca aproape orice, dar se simțea forțat, după cum chiar el a zis.

Face mișcare asemeni unui copil de vârsta lui. În parc, seara este de regula foarte activ.

Facem cumpărături împreuna, merge peste tot cu noi de când era bebelus. Nu-l prea interesează ce gatim dacă nu este pe lista lui. Fastfood doar pentru cartofi pai, ca-i plac cum ies acolo, dar foarte, foarte rar, în ultimul timp, mai deloc. Pizza nu mănâncă de acasă. După el, ar vrea-o doar pâine cu măsline. Nici din oraș nu se omoară. Dar, iar va spun, rar, dacă o data pe săptămâna, ceea ce e puțin, tinand cont ca are o paleta restransa de feluri de mancare acceptate.

Nu vrea niciun fel de carne. Nu prefera nici legume. Greu, greu. Frcute, rar...putin măr, puțina nectarina, puțin miez de pepene.

Ciorba mănânca in sila...ma rog, acum pare ca nu chiar, dar foarte puțina. Lapte aș putea spune ca are perioade. Înainte nu mânca deloc. Branzeturi nu mănâncă decât ca „ceva dulce”.



#9
Collins20

Collins20

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.327 mesaje

Postat 01 august 2022 - 08:49

DF, aveti un copil normal care mananca diferit, priviti dincolo de asta.nu il laudati pentru ca a mancat .

Daca voi credeti ca are anxietate consultati un psiholog.


Editat de Collins20, 01 august 2022 - 09:44 .


#10
Judoka02

Judoka02

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.868 mesaje

Postat 01 august 2022 - 09:13

https://doc.ro/steat...care-ficat-gras

dfdf,

dar doctorul nu a facut recomandari dupa diagnosticul de ficat gras? pt ca tocmai asta trebuie evitat : paine, orez, sucuri carbogazoase, alimente procesate.

collins, fructe nu poate manca cate vrea, are ficat gras si glicemia crescuta. 

in fine.

Alternative la ciorba ar fi: supa de pui, supa de legume, supa crema de legume

Fructe : placinta cu mere, clatiite cu mere, mere rase cu scortisoara, mere copate la cuptor, salata de fructe

 

Cartofii prajiti in uleiul ala de fast food care se schimba la nu stiu cat timp, grrr  [fri]

 

Consumat rar inseamna o data la sase luni, nu o data pe saptamana. Parerea mea.

 

La fel cand se gateste, sa fie curios, sa spuneti povesti in timp ce gatiti, sa mer´geti la cate o ferma sa vada cum cresc astea, e totusi copil. Fiti creativi. 

Multi copii nu accepta legumele




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 10:27

  • Alăptare 🤱🏻

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:57

  • Burtica 35

    Roxana3001
    - Astăzi, 09:02

  • Tantrumuri bebe 1 si burtica care pune presiune

    Deutzuk
    - Ieri, 22:26

  • Sarcină

    Erika91
    - Ieri, 21:11

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -