Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Decizie istorica în SUA: curtea suprema elimina dreptul constitutional la avort


156 raspunsuri la acest subiect

#91
AdiS

AdiS

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 930 mesaje

Postat 01 iulie 2022 - 10:22

Despre Polonia citeam asta la vremea respectiva:

"Tribunalul constituţional a interzis în octombrie* întreruperea voluntară a sarcinii în caz de malformaţie gravă a fătului, statuând că aceasta este "incompatibilă" cu textul Constituţiei, ceea ce duce la interzicerea practic a tuturor întreruperilor de sarcină, exceptând în cazul celor rezultate după un viol sau un incest, sau atunci când viaţa mamei este în pericol"

*Octombrie = Octombrie 2020. Doar ca in Ian/Feb2021 - s-a publicat in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare.

 

Te sperie tare asemenea legi si te ingrijoreaza visceral.

Doar ca atunci, in ian/feb2021, la televizor, amenintarea mai apropiata era virusul. Plus, aici pe forum nu cred ca sunt persoane ce locuiesc in Polonia.

---------------------

 

Mie mi se pare foarte-foarte confuzant tot acest zgomot si furii declansate de media si retelele de socializare. Toti tipa ca subiectul care ii intereseaza pe ei, este cel mai important. Plus ca acum ne dam seama ca aceeasi situatie poate fi expusa cu impact emotional din mai multe puncte de vedere. Practic cine influenteaza emotiile si o face cu preseverenta devine lider in subiect. Nu neaparat corectitudinea, - care poate fi si ea interpretata. [:D]

 

Exemplu:

Mie mi se pare ok ce e acum la noi: intrerupere pana la 14saptamani, pe caz de probleme -- 24 saptamani.

Consider ca nu se poate sa supun acea femeie la asemenea emotii negative si stres pe care il poate da un diagnostic de malformatii (<=24saptamani). Sau daca nu il doreste. din varii motive(<12saptamani). Adica poate deveni nefunctionala pentru societate. (sic!)

 

Cred ca mi-as pune niste intrebari daca au loc multe avorturi per persoana, si asta in cazul in care persoana respectiva raspunde corect la intrebarea "cate avorturi aveti pana acum?" Aici este o zona gri.

Nu mi se pare ok cu termen nelimitat.

 

In acelasi timp, nu m-am prins daca persoanele care nu sunt de acord cu avortul se refera la:

A. <=14saptamani

B. <=24saptamani cauze medicale

C.<=9luni

Pentru mine e ok A si B, nu este ok C.

(nu stiu ce se intampla daca se releva malformatii la investigatii de peste 24saptamani. banuiesc ca avortul se poate realiza cu recomandarea de la doctor.)

 

Deci cand vorbim ca este foarte urat sa se considere varianta avortului pentru sarcini de varsta inaintata - varianta C- , aceasta presupune ca A si B sunt acceptate sau nu?


 • 0

#92
Otiliav

Otiliav

  Membru de baza

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 9.132 mesaje

Postat 01 iulie 2022 - 10:47

Sa fii nevoit sa nasti un copil cu malformatii grave e absurd.

E un consum emotional greu de dus de parintii, frati, familie.

Situatie care dureaza pana moare acel copil.

Copil care nici nu il poti tine prea mult in brate, mai mult sta prin spitale si prin operatii.

Atat poti sa fii impacat ca s-a incercat totul posibil.

Dar e o trauma pentru familie, multa suferinta pentru copil.

Si o risipa de resurse pentru stat.

Daca parintii aleg sa mearga mai departe cu sarcina, e alegerea lor si la fel nu ar trebui sa fie fortati sa renunte la sarcina. Dar nu toti gandim si simtim in acelasi fel.


 • 0

#93
monicabo

monicabo

  Membru de baza

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 8.925 mesaje

Postat 01 iulie 2022 - 10:58

AdiS, sincer nici eu nu am apucat sa citesc toate articolele si nu mi-e nici mie clar ce fel de intrerupere vor sa fie intersiza: cea voluntara, de pana in 12 saptamani, cea pe probleme medicale, malformatii de pana in 24 saptamani sau cat e limita... sau...partea de intrerupere la 9 luni nici nu am auzoit-o... aia e nastere, tot ce e de la 7 luni in sus e nastere, daca fatul este viu. Pana in 5-6 luni, adica acele 24 de saptamani se vad eventualele malformatii (ce se poate vedea la o eco performanta).

 

Pt a limita pr intreruperilor de sarcina, sunt de acord cu niste politici de informare a fetelor tinere, a femeilor in general, consiliere.. si asa, mai poti salva un nr de sarcini. Dar nu prin obligare. Obligarea conduce la o extindere a unei "industrii subterane" in domeniu cu risc de infectii, decese, malformatii pe viata sau sute/mii de copii abandonati etc. Vezi iarasi exemplul Ceausescu -RSR


 • 0

#94
monicabo

monicabo

  Membru de baza

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 8.925 mesaje

Postat 01 iulie 2022 - 11:01

In Polonia totul provine de la imixtiunile din partea Bisericii Catolice, statul este mai religios.

Pe hartie este stat laic...dar in realitate este in legaturi mult mai stranse cu Biserica Catolica.


 • 0

#95
Letitia1

Letitia1

  Membru VIP

 • PAID
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 16.771 mesaje

Postat 01 iulie 2022 - 11:36

In Polonia totul provine de la imixtiunile din partea Bisericii Catolice, statul este mai religios.

Pe hartie este stat laic...dar in realitate este in legaturi mult mai stranse cu Biserica Catolica.

Eu nu cred ca e mai religios decit Romania! Bat romanii crunci si matanii intr-o veselie si cu toate astea legile romanesti sint de bun simt. Sa speram ca vor ramine asa si ca biserica nu isi va baga coada, asa cum isi baga in multe alte domenii


Editat de Letitia1, 01 iulie 2022 - 11:38 .

 • 0

#96
Collins20

Collins20

  Membru matur

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunct
 • 2.983 mesaje

Postat 01 iulie 2022 - 12:41

Cred ca statele majoritar catolice au directive de la Vatican.


 • 0

#97
viviana

viviana

  Membru VIP

 • Moderators
 • 26.286 mesaje

Postat 01 iulie 2022 - 16:06

Parerea mea. 

Nu e vorba de pro-life  versus pro-choice, sau de avort versus antiavort. Si nici de toate discutiile facute cu inima si sufletul si in spiritul dreptatii si al libertatii - ce decurg de aici.

In politica ii doare fix in cot. De libertatea femeilor au o groaza vadita.

 

E vorba  de miscarea clericala versus miscarea de independenta fata de autoritatea ecleziastica.

Religiozitate versus laicism.

 

Clericii nu pot da inapoi. Nu pot  risca sa piarda autoritatea cartii, traditiile, suposenia femeii, banii si adeptii. Intr-un cuvant Puterea.


 • 0

#98
Fleurdelise

Fleurdelise

  Membru de baza

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 8.484 mesaje

Postat 01 iulie 2022 - 20:21

fiecare sa traga ce concluzii vrea dar ce vvreau sa mentionez e ca situatia nu e chiar asa cum se prezinta la liber pe posturile media

 

un alt fact care nu se mentioneaza e ca nu se tine o evidenta a avorturilor ca sa se faca studii concludente.

in multe cazuri la nivel de clinica, stat NU se raporteaza, asa ca nimeni nu stie exact cate avorturi se fac si la ce stagii.

"The abortion reporting system in the United States is demonstrably limited. The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Abortion Surveillance System is voluntary. Three states (California, Maryland, and New Hampshire) do not report at all, and they account for 20% of the total US abortions."

So, the available data are compromised and minimal. ... no one can say with certainty how many induced abortions are performed.... 

 

 

de asemenea la avorturile in trim 2 si 3 intervine avortul pe motive de sanatate, aceasta expresie folosita -"mother's health" permite multe interpretari si e o categorie in care intra multe aspecte financiare, economice, sociale care nu au legatura cu sanatatea mamei...dar sunt considerate factori care pun presiune pe sanatatea mentala (stress etc)....deci intra la categoria "sanatate mamei e in pericol" 

 

Late-Term Abortion and Medical Necessity

https://www.ncbi.nlm...les/PMC6457018/

 

 "A more recent Guttmacher study focused on abortion after 20 weeks of gestation and similarly concluded that women seeking late-term abortions were not doing so for reasons of fetal anomaly or life endangerment."

Faptul ca sunt posibile abuzuri si incalcari ale legii cand sunt intrerupte sarcini avansate din motive nevalabile (adica nu e pusa cu adevarat sanatatea femeii in pericol) nu e un argument ca avorturile sa fie interzise.

Pana la urma exista juramantul lui Hipocrate, exista etica si constiinta profesionala a medicilor, nu trebuie sa ii consideram a priori infractori.

Raman la parerea mea ca nici un medic nu va accepta asa aiurea sa ucida feti de 6-7-8-9 luni.

 

Daca ar fi dupa mine, as da o reglementare uniforma a avorturilor, limitand pana la varsta sarcinii la care fatul poate fi viabil in afara uterului si permitand exceptii la varste mai inaintate ale sarcinii, daca sanatatea femeii este in pericol, atestat medical.


 • 1

#99
viviana

viviana

  Membru VIP

 • Moderators
 • 26.286 mesaje

Postat 02 iulie 2022 - 08:51

Eu nu cred ca e mai religios decit Romania! Bat romanii crunci si matanii intr-o veselie si cu toate astea legile romanesti sint de bun simt. Sa speram ca vor ramine asa si ca biserica nu isi va baga coada, asa cum isi baga in multe alte domenii

Oh, te inseli!

Romania nu e un stat religios.  Lasa mataniile si crucile pentru  babutzele si babutzii traditionalisti ca in viata reala nu e asa.

Sunt niste popi mai vocali ccare vor sa ni se bage pe gat.

Incepand din 1990 BOR s-a implicat activ si cu bocancii tintuiti incercand sa modifice Constitutia. Io-te ca nu au reusit.

 

Sa nu uitam celebrul referendum pentru redenumirea familiei. Oricat s-au straduit popii si coalitia pentru familie ce primea fonduri  de la organiztiile religioase din USA nu au reusit sa se impuna.

 

atata timp cat exista parlamentari alesi care depun juramantul numai cu mana pe Constitutie si nu si pe Biblie nu e panica.


 • 1

#100
michelle-usa

michelle-usa

  Membru VIP

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 19.148 mesaje

Postat 03 iulie 2022 - 23:11

Scriu de pe telefon, nu știu ce o ieși :)

Acum ceva ani buni in urma , tot la un subiect hot legat de avort , eu am spus cam așa “ religiosii sa își vadă de uterele personale și sa le lase pe ale altor femei in pace. Sa nu se mai bage ei atâta in viața și între picioarele femeilor”

La care vine Michelle și zice - citez din memorie- “ ba da, trebuie sa ne băgam ca sa salvam sufletele nevinovate și pe femeile ce păcătuiesc “

Dacă mesajul nu o fi fost șters între timp poate fi sigur găsit.

Deci despre ce vorbim noi aici ? Cumva despre mantuire forțată …?

Sunt multe persoane credincioase care ajung in punctul in care cred ca vor accede loja principala in rai daca ne “mantuie” pe noi păcătoșii … ăștia care suntem de acord cu avorturile, cu căsătoria same gender, și cate și mai cate…

Pentru aceste persoane dreptul la avort este ceva minor, neimportant. 
Iar când intrebi cate persoane cunosti care au adoptat sau câți din jurul tău de la biserica au adoptat … nu primesc nici un răspuns , dar mi se spune ca scriu numai nonsense. 

Michelle, mereu ai spus ca cei care nu vor copilul dintr-o sarcina nedorita sa fie dat spre adopție. 
Tu personal câți ai adoptat ? Te întreb cu respect , sincer, nu la mișto. Pentru ca aud propozitia asta de ani de zile , dar cei care spun da/l spre adopție nu fac nimic in direcția asta …

Stiti cum este: fa ce zice popa nu ce face popa…

Cam așa și in cazul adopțiilor. 
Si neaparat vreau sa știu o statistica a copiilor de culoare și celor cu diverse probleme care au fost adoptați.

Ca numărul avorturilor nu a fost contorizat corect si văd ca da insomnii …

Da, sunt ironica, dar când vezi cum religiosii in America au luat avânt devine înspăimântător.

Acum vreo 2 zile o politiciana 35 de ani vârsta - de la republicani Lauren Boebert a spus ca “biserica ar trebui sa conduca guvernul, nu guvernul sa dea directive bisericii”!!! 

Este stipulat fff clar ca nu se mixează religia cu politica etc

Ei bine, se pare ca se schimba situația…însă nu in bine, pentru ca la cate culte , secte, și alte religii exista in USA va ieși cu scântei… ca arme avem destule, lumea se înfierbânta tare de la politic și religie, deci victime sigur vor apărea.

In ritmul asta ajungem mai rău ca la talibani !!!

Multi religioși cred ca își freacă mainile de fericire când mai citesc cate o declarație din asta. 

 

Niciodată nu vor exista rezultate pozitive in orice domeniu când se face forțat : forțat sa faci copii, forțat sa te rogi in public, sa te rogi înainte de orice ședința , etc etc

Eu nu dunt atee , dar consider ca religia este ceva f personal și ma rog in intimitatea casei sau la biserica cand ajung . Nu imi flutur credința in fata oricui și oricum.

Asta nu înțeleg habotnicii.

postul tau e un fel de talmes balmes, mai ales fiind adresat mie personal si facand referita la credintei mele crestine....

chiar nu inteleg de ce???

nu cred ca sunt singura crestina de pe forum, sau (sper )ca din anturajul ta, cu atit mai mult din tara.

nu particip la proteste, nu am dat aceasta decizie...deci nu iti intleg revolta si atacul personal.

daca scriai la modul general era altceva.


Editat de michelle-usa, 03 iulie 2022 - 23:35 .

 • 0


Panic Questions

 • Ciupituri de insecte sau alergie ?

  Georgiana2107
  - Astăzi, 20:41

 • Help mamici ! 🙏

  Lucretia07
  - Astăzi, 16:35

 • Bebe 7m2w nu i-a in greutate

  andreeatrifescu
  - Astăzi, 12:49

 • Sexul in sarcina

  ploynapat
  - sep 24 2022 09:05

 • Analize trimestrul 2 de sarcina

  Miry02
  - sep 23 2022 23:39

Groups

 • Mamici din Vâlcea

  ela_vl1
  - iul 04 2017 18:24

 • Mamici pentru mamici

  icailoaie
  - apr 17 2014 09:07

 • Mămici,burtici departe de casă...

  Andreana
  - dec 04 2013 15:58

 • Parinti inteligenti, parinti fericiti !!!!

  mada27
  - nov 30 2013 23:00

 • Mamici, Burtici, Tatici din Vrancea

  Anda08
  - iul 11 2013 16:02

Last Blogs

 • Este băieÈ›el!

  Anca58
  - Astăzi, 21:35

 • Berlina

  UZI08
  - Astăzi, 21:25

 • Cumpărături pentru bebelina

  TeodoraVenter03
  - Astăzi, 18:46

 • Prima ecografie!

  Qwer
  - Astăzi, 16:55

 • Nastere prinÈ›esei mele

  daiiibota
  - Astăzi, 15:35

Recipes

 • Pancakes cu cereale Cheerios Ovaz

  GratielaPopa
  - iun 11 2020 22:19

 • briose cu fructe de padure si Nestlé Cheerios

  GINA-MONICA
  - iun 03 2020 08:33

 • Tarta de prune si miere

  Anda08
  - aug 20 2019 12:37

 • Salata de capsuni

  Anda08
  - iul 03 2019 12:02

 • Clatite sau pancakes cu nuca de cocos si fructe

  Anda08
  - mar 29 2019 12:13

Ultimele aprecieri

 • mihaela_sPoza lui %s

  mihaela_s
  ii multumeste lui

  rall
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • vivianaPoza lui %s

  viviana
  ii multumeste lui

  rall
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • strumphitzaPoza lui %s

  strumphitza
  ii multumeste lui

  rall
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • monicaboPoza lui %s

  monicabo
  ii multumeste lui

  rall
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • laura78nicoPoza lui %s

  laura78nico
  ii multumeste lui

  rall
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • - TOP 50 reputatii -