Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Schimbarea perspectivei, tranzitivitatea raului si empatia


7 raspunsuri la acest subiect

#1
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 08 ianuarie 2022 - 09:15

De ceva timp sunt sunt preocupata de cele ce le-am scris in titlu, de David Eagleman pe care l-am descoperit  de vreo 2 ani, de posibilitatile creierului uman de a schimba ce simti si deci perspectiva.

Am 2 carti ale lui David Eagleman. Am citit doar una dintre ele Specia rebela.

 

Cautand pe internet dupa numele lui am dat de un articol foarte interesant. 

Titlul articolului se refera la o situatie politica, a unui partid extremist, nationalist din parlamentul nostru, insa eu nu doresc sa discutam despre politica sau despre acest partid.

 

Doresc sa discutam despre experimentul descris, despre Eagleman, despre creier, despre cum si cand ni s-a schimbat perspectiva.

===============

 

""O profesoară de ciclu primar a făcut un experiment care a devenit celebru pentru mecanismul răului pe care îl expune. A anunțat că elevii cu ochi albaștri sunt cei mai buni și vor fi tratați ca superiori, în vreme ce copiii cu ochi căprui primesc pahare de hârtie și trebuie să poarte gulere albe, ca să știi de la distanță că sunt dintre cei inferiori.

 

În doar câteva minute, copiii s-au metamorfozat. Cei cu ochi albaștri s-au strâns la un loc și au devenit răutăcioși cu colegii marcați cu gulere albe.

A doua zi, profesoara a intrat în clasă și a anunțat doar atât: Ieri am greșit. De fapt, copiii cu ochi căprui sunt cei mai buni, ei au voie pe terenul de joacă, iar gulerele albe să fie purtate de cei cu ochi albaștri, care sunt mai prejos.

 

La ani distanță, unul dintre copiii cu ochi albaștri a descris cele două zile: în prima zi, eram nazistul perfect, căutam să fiu rău cu cei care până atunci îmi erau prieteni. A doua zi, când mi-am pus eu gulerul alb, am simțit că lumea îmi este zdruncinată.

 

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le învățăm ca ființe umane este schimbarea perspectivei, explică cercetătorul în neuroștiințe David Eagleman, cel care analizează și experimentul profesoarei Jane Elliott, dintr-un orășel din Iowa. Era în 1968, la o zi după asasinarea lui Martin Luther King.

 

Gabriel Liiceanu numește această capacitate de a te pune în locul celui căruia i se întâmplă un rău tranzitivitatea răului. A fi capabil să faci asta e proba că aparții omenirii.

 

Eagleman explică cu argumente științifice, cum este scanarea creierului, de ce e crucial să înveți despre răul din istorie. Când te pui în locul celui căruia i se face rău, ți se formează noi sisteme cognitive. Când vezi, vederea putând fiind și imaginația, că o persoană suferă, ți se activează propria matrice a durerii și asta produce schimbări în creier, care devin vizibile dacă ești într-un aparat de RMN.  

 

Mai mult, să fii empatic înseamnă și să înțelegi că istoria a avut multe adevăruri false, iar asta te face dacă nu imun, măcar mai puțin dispus să cazi victimă a propagandei.

 

Un alt experiment arată cât de ușor poate omul care nu și-a educat mintea și care nu a primit informațiile despre atrocitățile din istorie să fie atras de partea răului.

Să ne imaginăm un om într-un scanograf și căruia i se arată pe un ecran șase mâini identice, cu o excepție, fiecare are lipită o etichetă: creștin, evreu, ateu, musulman, hindus și scientolog.

Pe rând, în fiecare mână este înfipt un ac. Creierul reacționează diferit dacă mâna e din acel grup (eticheta) cu care omul din scanograf se identifică.

Un singur cuvânt, o etichetă și capacitatea de a te pune în locul celui care suferă, adică empatia, se transformă.

 

De aceea, temelia oricărei puteri politice malefice, de tipul nazismului, comunismului, sârbismului din epoca Miloșevici, conține mereu aceste două elemente:

  • Endogrupul – naționalismul definit etnic, de pildă;
  • Dezumanizarea exogrupului – cei care nu sunt din grupul tău devin obiecte. Chiar și asta a fost demonstrată științific: o cercetătoare olandeză, Lasana Harris, a urmărit schimbările care se produc în ceea ce numește rețeua socială a creierului (mai ales în cortexul prefrontal mediu, regiune care devine activă atunci când avem de-a face cu ființe umane și rămâne inactivă când vedem sau ne gândim la obiecte). Când oamenilor li se arătau fotografii cu oameni ai străzii, de exemplu, regiunea rămânea inactivă. Adică oamenii străzii nu erau percepuți ca ființe umane, fuseseră dezumanizați și de aici capacitatea de a trece pe lângă ei, fără a-i vedea sau empatiza cu ei.

Educația are un rol esențial în prevenirea genocidului. Doar înțelegând înclinația neurală de a forma endogrupuri și exogrupuri – și manevrele standard folosite de propagandă pentru a accesa această înclinație – putem spera că vom împiedica dezumanizarea, care duce la atrocități în masă.

David Eagleman

În lipsa educației, adică a informațiilor pe care copiii le primesc, și în prezența unei platforme politice de propagandă și manipulare, genocidul a putut fi repetat în istorie.

Pentru că în anii 1990, când se știau dimensiunea atrocităților naziste și cruzimea comunismului, puțini s-ar fi gândit că oroarea care îi transformă pe unii în criminali și pe ceilalți în victime mai e posibilă. Și, totuși, a fost.

Masacrul de la Srebrenica rămâne una dintre cele mai mari abdicări de la umanitate și s-a petrecut pentru că oamenii au fost intoxicați, manipulați și asmuțiți contra celorlalți, diferiți.

 

Nu ar fi putut să rănească o muscă, își intitulează Slavenka Drakulic una dintre cărțile în care merge pe urma transformării omului în criminal. Un tânăr liniștit, un vecin bun, care sărea în ajutorul bătrânilor, a devenit peste noapte un criminal de război, un instrument folosit de un regim politic malefic. Victimele lui? Vecinii de pe stradă. Bătrânii pe care îi ajuta. Femeile. Copiii."

==============

 

Continuarea o gasiti in articol.

Să ne sperie sau nu ce face AUR? Ce s-ar întâmpla dacă Holocaustul nu ar fi predat la școală - spotmedia.ro



#2
Collins20

Collins20

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.329 mesaje

Postat 08 ianuarie 2022 - 10:24

M-am intrebat mereu, de ce?

Stiu aceste lucruri de mult timp si vreau mereu sa imi dau mie un raspuns.

In Noiembrie 2019 copilul meau a studiat la religie despre dictaturi si a avut ca tema sa scrie un eseu a carui titlu era " Este posibil sa se instaureze dictatura in uk?"

Parea o nebunie, nu? La vremea aceea traiam cea mai pura forma de libertate.

Imi amintesc ca iesisem la o plimbare cu ea si am inceput sa discutam despre asta si concluzia a fost ca orice dictatura are la baza frica . O dictatura e determinata de cauze politice,geo-politice, sociale, economice, etc, dar ce au in comun dictaturile este frica .

Din momentul in care ai impartit oamenii in " noi" si " ei" drumul spre iad a fost deschis.Ne indreptam spre o dictatura colectiva.

Zilele trecute m-a pus pe ganduri un articol di Gardianul, erodarea democratiei in sua si posibil  dictatura intr-un viitor nu prea indepartat.

 

 

 

Frica defineste si ceea ce traim astazi.O frica imensa ! 


Editat de Collins20, 08 ianuarie 2022 - 18:53 .


#3
Collins20

Collins20

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.329 mesaje

Postat 08 ianuarie 2022 - 10:40

US could be under rightwing dictator by 2030, Canadian professor warns

Canadian political scientist warns in op ed of Trumpist threat to American democracy and possible effect on northern neighbor

3500.jpg?width=620&quality=45&auto=forma
Donald Trump speaks in Greenville, North Carolina, last June. Photograph: Jonathan Drake/Reuters

 
Mon 3 Jan 2022 06.00 GMT

 

 
 

The US could be under a rightwing dictatorship by 2030, a Canadian political science professor has warned, urging his country to protect itself against the “collapse of American democracy”.

 

“We mustn’t dismiss these possibilities just because they seem ludicrous or too horrible to imagine,” Thomas Homer-Dixon, founding director of the Cascade Instituteat Royal Roads University in British Columbia, wrote in the Globe and Mail.

“In 2014, the suggestion that Donald Trump would become president would also have struck nearly everyone as absurd. But today we live in a world where the absurd regularly becomes real and the horrible commonplace.”

Homer-Dixon’s message was blunt: “By 2025, American democracy could collapse, causing extreme domestic political instability, including widespread civil violence. By 2030, if not sooner, the country could be governed by a rightwing dictatorship.”

The author cited eventualities centered on a Trump return to the White House in 2024, possibly including Republican-held state legislatures refusing to accept a Democratic win.

Trump, he warned, “will have only two objectives, vindication and vengeance” of the lie that his 2020 defeat by Joe Biden was the result of electoral fraud.

A “scholar of violent conflict” for more than four decades, Homer-Dixon said Canada must take heed of the “unfolding crisis”.

“A terrible storm is coming from the south, and Canada is woefully unprepared. Over the past year we’ve turned our attention inward, distracted by the challenges of Covid-19, reconciliation and the accelerating effects of climate change.

“But now we must focus on the urgent problem of what to do about the likely unraveling of democracy in the United States. We need to start by fully recognising the magnitude of the danger. If Mr Trump is re-elected, even under the more optimistic scenarios the economic and political risks to our country will be innumerable.”

Homer-Dixon said he even saw a scenario in which a new Trump administration, having effectively nullified internal opposition, deliberately damaged its northern neighbor.

“Under the less-optimistic scenarios, the risks to our country in their cumulative effect could easily be existential, far greater than any in our federation’s history. What happens, for instance, if high-profile political refugees fleeing persecution arrive in our country and the US regime demands them back. Do we comply?”

 

aici e articolul din Gardianul

 



#4
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 08 ianuarie 2022 - 11:15

 

 

aici e articolul din Gardianul

 

Ai uitat sa pui linkul.



#5
Collins20

Collins20

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.329 mesaje

Postat 08 ianuarie 2022 - 11:52

https://www.theguard...30-trump-canada



#6
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 08 ianuarie 2022 - 12:36

Ok. era deja articolul. Am crezut ca e vorba de Gardianul, ziar romanesc [:-)))] Si mai si ma miram ca l-a inviat cineva.



#7
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 08 ianuarie 2022 - 13:14

De multe ori mi-am pus intrebari despre schimbarile de comportament  care apar in anumite situatii si sunt contrare educatiei primite si credintelor personale.

Schimbari care se petrec inconstient.

Uneori mai servili intr-un anumit mediu, alteori mai "nazisti" suntem oare chiar atat de mult influentati de comportamentul celorlalti, de impartirea sociala a lumii?

Se pare ca da.

 

Alteori ma intreb daca realitatea este realitate pura sau mai bine zis cat din realitate e o constructie a creierului?  Creierul nostru transforma, intelege informatia primita si conform eduatiei, memoriei fiecarui om.

 

Ma mai gandesc la  experimentul cu copiii. As vrea sa gasesc sa  citesc despre intregul expriment.

Cred ca nu toti copiii si-au schimbat comportamentul. 

=====



#8
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 08 ianuarie 2022 - 15:29

Viviana, din punctul meu de vedere, toate experientele prin care trecem lasa o amprenta asupra noastra. Si copiii se schimba, pentru parinti schimbarile sunt mai greu de observat si ei isi camufleaza destul de bine trairile.

 

Eu cred ca lumea s-a schimbat in rau din cauza mediei sociale. Este ca un drog - ofera si ia.  Si cred ca lucrurile vor evolua catre mai rau.

Spamul de atentie este tot mai mic, empatia le fel.

 

Aseara am vazut filmul Death to 2021 - pe care vi-l recomand  - pun linkuk de trailer.

 




Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Control lunar

    Vasilescu Georgeta
    - Astăzi, 12:38

  • Agitatie pe final

    Roxi_pisicul23
    - Astăzi, 12:03

  • Saptamana 28

    Deutzuk
    - Astăzi, 11:08

  • Testul de toleranta la glucoza

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:36

  • Planificarea pe etape

    RoxiMada
    - Ieri, 19:33

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -