Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Despre ....


6 raspunsuri la acest subiect

#1
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 14 octombrie 2020 - 08:10

Text preluat 

 

---------------------------

Cea mai faimoasă, mai respectată și mai vizitată sfântă de pe teritoriul României (da, ați ghicit, e vorba de Cuvioasa Paraschiva) a fost în realitate o creație 100% a evului mediu balcanic.
Cândva, în veacul al 12-lea, pe malul Mării Marmara, nu departe de Constantinopol, în satul Epivates (azi Selimpașa), cu ocazia înmormântării unui marinar bătrân, oamenii au dezgopat oasele unei femei. În efervescența profund religioasă a epocii, cumva, s-a dus vestea că au fost găsite oasele unei Sfinte. Probabil că la răspândirea veștii au contribuit și preoții locali care au intuit potențialul. Într-o epocă a Cruciadelor și a negustoriei cu moaște, orice biserică își dorea să devină loc de pelerinaj datorită unor relicve sfinte. Câștigurile erau enorme pentru toată lumea, atât pentru biserică, cât și pentru comunitate. Iar dacă nu aveai niște relicve autentice, provenite de la un om sfânt cunoscut, le inventai. Pur și simplu. Orice os putea deveni ”sfinte moaște” dacă erau însoțite de o poveste frumoasă și eventual de un ”miracol”. Șocant? Era ”bisnis”!

 

 

Povestea Cuvioasei Paraskeva are toate aceste ingrediente. Legenda, scrisă peste mai bine de 200 de ani spune cum o femeie tânără (o împărătească) i s-a arătat într-un vis miraculos unui localnic și a cerut să îi fie deshumate oasele de lângă ale bătrânului marinar, un păcătos, și să fie duse în Biserică. Într-o altă variantă a legendei, visul l-au avut două femei diferite, în aceeași noapte.

Nimeni nu știa ale cui erau acele oase și cui aparținuseră. Dar SE ȘTIA că-s ale unei sfinte.

Numele i-a fost adăugat mai târziu. Înseamna ”VINERI” în limba greacă (Παρασκευή). Vineri este o zi sfântă atât în iudaism cât și în creștinism: este ziua de pregătire de dinaintea Sabatului (Paraskevi=pregătire), ziua Răstignirii, cea mai respectată zi de Post săptămânală! Aceasta este Sfânta Vineri de care mai citim în basme. Sfânta Paraschiva sau Sf. Vineri sunt același personaj.

Inițial, scheletul unei necunoscute fără nume, găsit întâmplător, Sfânta a ajuns în biserica din Kalikratea, cu hramul Sf. Apostoli unde au stat aproximativ 175 de ani. În acești ani faima sfintei a crescut iar în 1231 mai marii Bisericii de la Constantinopol, au hotărât ca moaștele Sfintei să fie transferate în marele oraș, în Catedrala Patriarhală. Deveniseră mult prea importante pentru o bisericuță provincială!

Din considerente politice și diplomatice, moaștele Cuvioasei au ajuns apoi în capitala Țaratului Bulgar, la Târnovo (azi Veliko Târnovo). Țarul Ioan Asan al II-lea tocmai ajunsese cel mai puternic lider militar din Balcani. Pentru prestigiul noului Țarat avea nevoie de un sfânt patron al Capitalei (aflată în plină reconstrucție) și al țării, iar conducerea latină de la Constantinopol le era datoare. Pentru consolidarea relațiilor diplomatice, împăratul a oferit bulgarilor moaștele Sfintei Vineri de la Kalikratea.

Țarii Bulgariei au luat treaba foarte în serios. În primul rând au organizat moaștelor o primire plină de solemenitate la Târnovo, una demnă de un împărat. Înalte fețe bisericești din Bulgaria în frunte cu patriarhul Vasile, familia țarului, aristocație, popor au participat la festivitățile aducerii moaștelor Sfintei Vineri de la Constantinopol. Pentru ca ele să fie depuse în chiar centrul Puterii politice a Țaratului: în biserica din curtea palatului țarilor din Târnovo de pe colina Țareveț (vezi ilustrația). Pentru că bulgarii zic zilei de vineri ”petka”, de la ( pet=cinci, a cincea zi), Sfânta a ajuns să fie cunoscută în lumea slavă ca Sveta Petka (Света Петка ).

Apoi i-au construit Sfintei o ”poveste”, o hagiografie. Patriarhul Eftimie de Târnovo s-a apucat și a scris viața Sfintei Petka și a ales serbarea ei la 14 octombrie. Abia acum s-a răspândit o variantă oficială și detailată a vieții și faptelor Cuvioasei.
Ca sfântă patroană a Bulgariei, asociată cu puterea politică de la Târnovo, Paraskivei îi crește enorm prestigiu și faima. Este numită Sf. Paraskeva/ Petka a Bulgariei sau de la Târnovo (Sveta Petka Târnovska)

Moaștele au stat la Târnovo timp de 160 de ani. În 1394, capitala Târnovo, laolaltă cu întreaga țară a căzut sub ocupația otomană. Sfintele moaște ale orașului - Petka, Philothea și Teofan au fost transferate la Vidin, apoi trimise peste Dunăre lui Mircea cel Bătrân al Țării Românești, unde timp de câteva luni au fost adăpostite la Craiova (la sugestia Sf. Nicodim de la Tismana).
Apoi s-au întors iar la Vidin, devenit temporar, sub țarul Strațimir, capitala ultimului bastion bulgar neocupat de turci. Trei ani mai târziu, când țaratul de Vidin a căzut sub otomani (1396), moaștele au fost trimise despotului Stefan Lazarevic al Serbiei și duse într-o biserică din cetatea Belgradului, unde au rămas 125 de ani, până în 1521, când turcii conduși de Soliman Magnificul au ocupat și cetatea Belgradului.
Capturate de turci, moaștele Sfintei au fost răscumpărate de patriarhia Constantinopolului pentru 12.000 de ducați de aur și aduse înapoi în Constantinopol, în catedrala patriarhală din cartierul Fanar.

În 1641 domnul Vasile Lupu al Moldovei a donat o importantă sumă patriarhiei Constantinopolului, care reprezenta tributul anual impus de turci patriarhilor din Constantinopol și Ierusalim. Ca recunoștință, Patriarhul Partenie îi oferă lui Vasile Lupu moaștele Sf. Paraskiva a Balcanilor spre a fi depuse în noua biserică Trei Ierarhi ridicată la Iași.

De atunci oasele sfintei se păstrează în capitala Moldovei, Iași.

Asta este pe scurt povestea adevărată a osemintelor din satul Epivates. Nu am insistat pe povestea Cuvioasei imaginată de preoți, deoarece este o fantezie în întregime.
Cultul Sfintei Vineri a fost uriaș în Balcani, în Bulgaria, Serbia, Grecia și țările valahe.

Vezi mai multe în acest articol: http://art-historia....ka-de-la-tarno…

 



#2
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 14 octombrie 2020 - 08:47

da - si eu ma gandeam la asta... cum a ajuns biserica sa faca din ceva spiritual - ceva comercial.

La asta m-am gandit dupa ce am citit asta - AICI SURSA

---

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a spus că restricțiile impuse de autorități la pelerinajul Sfintei Parascheva sunt ”cel mai mare abuz din 90 încoace asupra libertății de conștiință”.

Am găsit un post din 2015 care să ne facă să înțelegem de unde vine supărarea. Oare ce mai face colonelul de jandarmi Nelu Popovici? Încasează pensia de 4000 de euro, probabil.
Eu consider asta cel mai mare abuz asupra libertății de conștiință.

Un colonel de jandarmi urmărește o polițistă, fluturându-și șloncul p-afară.
Se putea întâmpla pe stradă, se putea întâmpla la o ceremonie funerară, se putea întâmpla lângă o secție de votare. Dar Nelu s-a gândit să o convingă pe colega taman în curtea Mitropoliei din Iași, în timpul turneului anual al moaștelor Sfintei Parascheva.
Așa ceva nu-i frumos. Așa ceva nu se face.
Vuiește presa și titlurile articolelor pomenesc despre Sfânta Parascheva mai dihai decât numele colonelului de jandarmi în călduri.
Ipocrizie cruntă.
Emil Moise scrie despre iadul din școli, în Adevărul din 15 octombrie (http://adevarul.ro/e...bd52/index.html). Profesori care vorbesc cu Maria Fecioara, care le zice să le ceară doi lei copiilor (adică părinților, desigur) pentru cruciulițe care țin diavolul departe de geam, cadre didactice care organizează coșmărești spectacole cu elevi sub 10 ani reconstituind faimoasa execuție a lui Brâncoveanu Constantin, domn român și domn creștin, cu topor, călău și sfânta cruce făcută înainte de hăcuire. Copiii nu mai dorm noaptea, psihologii nu mai prididesc să trateze crize de anxietate, baubau nu vine când nu ești cuminte ci când nu te spovedești, evul mediu întunecat e aci, prima uliță pe dreapta.
În Brașov e soare și plin de refugiați de la Iași. Mănâncă un gulaș la Pilvax și spun că au tăiat-o de acasă din cauza Cuvioasei. 300.000 de pelerini sunt la Iași, din oraș se ridică abur de pioșenie și mulțumiri pentru cele 5 milioane de euro pe care le-a înhățat BOR-ul de pe urma oscioarelor Sfântei Vineri.  http://www.b1.ro/sti...deo-128158.html

5 milioane de euro împărțit la 2 lei cruciulița îți iese de 11 milioane și încă 50.000 de cruciulițe care să țină diavolul departe de ferestrele claselor. Departe, departe. La dracu-n praznic să-l țină. Cam pe unde vine aia? Păi așa, prin Maldive. Unde numai cei mai curajoși și viteji preoți din BOR pot să îl urmeze, să îl vadă distrugându-se cu viciul băuturii și mâncatului excesiv.

Și că veni vorba de mâncare, deschid ciocolata Noir cu mure și stafide. Rup cartonul deasupra mesajului care mă avertizează cu fond italic: taste of inspirations. Din ambalaj îmi pică în poală nu inspirația sub forma unui cartonaș panini cu un fotbalist macaronar ci chiar Sfântul Efrem cel Nou. Pe fața țiplată a cartonașului e o siluetă bărboasă înveșmântată în violet iar pe spate un tropar care este semnat, ca toate anunțurile unui comitet de scară, în loc de “conducerea” cu “sfințită”.
Dar cine este Efrem cel Nou, purtat de ciocolata Noir în poala mea?
Aflăm de pe ziarullumina.ro că dumnealui este un mare vindecător, de la cancere, la diabet, epilepsie, paralizie, you name it. În plus, zice ziaristul: “Chiar şi studenţii care au nevoie de luminarea minţii pentru examene au primit autor de la Sfântul Efrem cel Nou. De asemenea, Sfântul Efrem i-a ajutat pe cei care erau nedreptăţiţi în judecăţile lumeşti, câştigând procesele în care erau implicaţi. Şi persoane care erau dependende de calculator au mărturisit că Sfântul Efrem le-a ajutat să scape de această dependenţă. Astfel, Sfântul Efrem ajută pe oricine, rugăciunea şi mijlocirea lui fiind grabnic ascultate de Dumnezeu, indiferent de nevoia celui care apeleză la el. Mărturie a tuturor minunilor şi ajutorului primit de credincioşi prin mijlocirea Sfântului Efrem sunt darurile oferite de cei vindecaţi mănăstirii din Nea-Makri, care pot fi văzute în timpul pelerinajelor care au început să devină din ce în ce mai dese.”
Mușc din ciocolată și citesc despre Leucippus și discipolul său Democritus care au inventat în secolul V înainte de Cristos teoria atomică a universului. Asta înseamnă că, acum 2500 de ani, cetățenii aceștia au realizat că lumea este creată din particule pe care noi nu le percepem cu ochiul liber, imutabile, indivizibile, indestructibile, nemuritoare și că acești atomoi crează un număr infinit de universuri.
În unul dintre ele, un colonel de jandarmi fugărește cu penisul pe afară o polițistă  în timpul pelerinajului Sfintei Parascheva, colonel, penis, polițistă, biserică, preacredincioși, moaște, cu toții făcuți din aceeași atomi indestructibili și nemuritori.
Ptiu, drace!



#3
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 14 octombrie 2020 - 12:44

Sfanta Parascheva este o sarbatoare a generozitatii si a altruismului neconditionat.

A capacitatii de daruire.

 

Ar fi un exemplu de urmat. Ce daruiesti cand te inghesui  la o racla?

Despre ce fel de altruism putem vorbi?

 

Este  un ritual demn de evul mediu. Si atat. toti oamenii aia suparati care fac gat sunt opusul a ce inseamna sarbatoarea inclusiv popii cu grandoarea lor.



#4
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 14 octombrie 2020 - 12:52

voi ati vazut ce proteste sunt acolo?  [:-)))]



#5
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 14 octombrie 2020 - 14:55

voi ati vazut ce proteste sunt acolo?  [:-)))]

Nici nu ma uit.

O sa razi dar eu mai intai sufar apoi ma enervez cand vad atatea ineptii  si atatea ritualuri inapoiate.



#6
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 17 octombrie 2020 - 19:42

"Să nu-ți fie frică...

Să nu-ți fie frică de gripa purtată de aer, nici de tusea vecinului, nici de strănutul aproapelui, să nu-ți fie frică de niște mâini murdare, care se apropie de tine, să nu te îngrozești de vestea unei boli, ci să-ți fie frică doar de moartea fără Dumnezeu. Pentru că suntem cu toții datori cu o moarte, chiar dacă ne vom spăla pe mâini și vom schimba masca la 5 minute, chiar dacă vom mânca doar bio, tot spre moarte ne îndreptăm, dar o moarte cu sufletul curățit de Hristos este o trecere lină spre un liman mai bun, unde Bisericile nu se închid niciodată, unde lacrimi nu mai sunt și unde alții nu-ți vor falimenta munca de o viață printr-o lege. Fă-ți partea, fii precaut, dar niciodată sub teroarea fricii, care ne slăbește și trupește dar și spiritual!

 

Să nu-ți fie frică de ziua de mâine, că pandemia aceasta îți va fura pâinea, că locul tău de muncă-ți va fi luat, nu te speria de nicio veste a falimentului. Nici până acum nu omul ți-a dat pâinea, ci Tatăl Ceresc prin om."

https://www.facebook...36438656904994/

 



#7
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.696 mesaje

Postat 21 octombrie 2020 - 00:04

in Biblie spune sa nu te ingrijorezi pentru ziua de maine si cate zile ai atitea vei traii, dar tot in Biblie ne arata ca Dumnezeu a lasat f multe reguli de igiena si izolare a celor bolnavi si ne sfatuieste sa fim pregatiti si sa stam in credinta. 

 

Personal sunt cu totul impotriva acestor ritualuri, traditii,comertului din biserici ...care nu au o baza biblica si fara legatura cu credinta in Dumnezeu.


Editat de michelle-usa, 21 octombrie 2020 - 00:05 .



Panic Questions

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

  • inchidere cont

    Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 19:23

  • Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 18:13

  • demetererika554@gmail.com
    - mar 30 2024 22:38

Last Blogs

  • Dureri de masea în sarcină

    Ioone
    - Astăzi, 15:57

  • Geanta bebeluÈ™ului

    Ioone
    - Astăzi, 15:25

  • Trimestrul III - morfologie

    Ralu31031992
    - Astăzi, 13:54

  • saptamana 24-28 test glucoza

    Ralu31031992
    - Astăzi, 13:44

  • Prom Dress Dos And Don'ts to Steal The Spotlight

    Ozma123
    - Astăzi, 11:01

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -