Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Incepem scoala pe 14 septembrie...sau nu... si cele 3 scenarii in dezbatere

incepe scoala 14 septembrie noul an scolar 2020-2021

247 raspunsuri la acest subiect

#1
Anda08

Anda08

    Membru senior

  • Administrators
  • 4.848 mesaje

Postat 06 august 2020 - 10:03

Buna dragi parinti!
 
Incepe scoala, nu? 
 
Sincer, eu sunt cu inima cat un purice inca din primavara. Pustiul meu urmeaza sa intre in clasa 0 - e un inceput pe care sincer nu mi l-am dorit astfel. 
 
Prin iarna inca eram usor entuziasmata dar acum sunt exact la polul opus. Al meu si toti copiii de altfel, mici si mari vor incepe scoala/gradinita cu totul altfel... 
 
Se pare ca exista 3 scenarii pentru noul an scolar 2020-2021:
 
Scenariul verde: varianta cea mai optimistă, cea in care mai putin de o persoana la mia de locuitori este depistata cu COVID-19, in ultimele 14 zile - este prevazut ca toti copiii sa mearga la scoala, acest lucru este obligatoriu, nu optional.
Scenariul galben: cel privind un risc mediu, presupune intre 1 si 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, in ultimele 14 zile - prioritate sa mearga la scoala vor avea prescolarii, elevii din clasele 0-4, dar si elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, insa vor merge si la scoala, prin rotatie.
Scenariul rosu: considerat de avarie, inseamna ca intr-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori in ultimele 14 zile - in acest caz, scoala se inchide de tot, iar orele se vor face online.
 
Momentan, noi personal, ne incadram in scenariul verde - desi ar trebui sa imi aduca un anumit confort si liniste asta, nu prea o face. Cand ies in oras terasele sunt pline, mesele sunt unele langa altele, la piata vanzatorii rar poarta masti, in magazine oamenii intra si fara masca sau o tin doar de forma sub nas ori sub barbie. Desi poate par deplasata, dar nu am indraznit sa ies nici eu nici sa-mi las pustiu pe strada fara masca - asta ptr ca nu vad ca oamenii sa inteleaga aceasta "distantare" cand trec frecandu-si cotul de tine pe strada nepurtand masca sau stang suflandu-ti in ceafa la coada la supermarket...
 
Voi in ce scenariu va incadrati?
Ii puneti copilului masca?
Vor purta elevii masti la scoala? Vor fi instalate paravane pentru banci - vor mai fi 30 de elevi in clasa??
Se respecta distantarea in spatii publice sau in interior?
 
Cum va asteptati sa inceapa acest nou an scolar? Ce credeti ca se va mai schimba intre timp?
 
 

 



#2
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.052 mesaje

Postat 06 august 2020 - 11:52

pfff - e o situatie care ii sperie pe multi parinti - si pe buna dreptate. 



#3
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.602 mesaje

Postat 06 august 2020 - 12:25

Va fi o mare brambureala, ca de obicei, asa se întâmplă ori de câte ori se întâmplă ceva și autoritățile mereu sunt luate prin surprindere. 

In plus, dacă se vor relua fizic cursurile, la primele cazuri/focare de infecție cu covid în scoli/licee, va ieși un mare război între părinți, între părinți și scoala/cadre didactice.

Cel mai probabil se va merge pe varianta cea mai comoda, ieftina, care sa dea cele mai puține bătăi de cap autorităților și conducerii școlilor :școala online.

Școlile și primăriile nu au bani nici pentru săpun în școală sau detergent - în vremuri normale, de unde bani acum pentru paravane, dezinfectant, dezinfectare clase în fiecare zi, etc?

Așadar, sa nu ne facem iluzii, ca să nu fim dezamăgiți. Trăim în România, vedeți și voi cum a scăpat pandemia de sub control, cum autoritățile fac treaba doar pe hârtie, cum nu se respecta regulile, șamd.

In plus, chestia cu zonele/scenariile este relativa, numărul de cazuri /asimptomatici e mult mai mare, doar ca nu se fac teste în masa , anchetele epidemiologice DSP nu se fac sau se fac în bătaie de joc. Și stați asa, ca încă nu s-au terminat concediile pe litoral, atât la noi, cât și la bulgari sau turci (aceștia primesc turiști romani, fără restricții sau testari). Vor urma valuri-valuri de cazuri în următoarele 4-6 săptămâni. Adică taman pana sa înceapă școala ... 

 



#4
Anda08

Anda08

    Membru senior

  • Administrators
  • 4.848 mesaje

Postat 06 august 2020 - 13:22

Școlile și primăriile nu au bani nici pentru săpun în școală sau detergent - în vremuri normale, de unde bani acum pentru paravane, dezinfectant, dezinfectare clase în fiecare zi, etc?

 

Exact! Imi este imposibil sa ma gandesc a-mi trimite copilul la scoala in situatia actuala (mai ales ca avem contact cu persoane varstice din familie si riscul este mult prea mare pentru a ni-l asuma)...



#5
Anda08

Anda08

    Membru senior

  • Administrators
  • 4.848 mesaje

Postat 06 august 2020 - 13:27

In plus, cum ii poti tine la distanta pe cei din clasele mici (hai sa zicem ca cei mari mari inteleg desi ii vad nas in nas mereu pe strada, parcuri etc.) - dar cei mici...? Il vad pe al meu ca tanjeste dupa atentia copiilor, e normal si imi pare atat de rau ca trebuie sa treaca prin asta - dar singura modalitate prin care il las sa se joace cu alt copil este doar daca poarta masca...



#6
monicabo

monicabo

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.190 mesaje

Postat 14 august 2020 - 23:40

Este cum nu se poate mai prost. Sanatate vs educatie, ambele importante.

Sunt foarte speriata si deznadajduita atat de amplaorea virusului si de cum vom scapa de el si dupa cat timp (vaccin sau imunizare in masa petse cativa ani) precum si pentru cum vor invata copiii nostri, daca vor mai invata ceva in urmatorii ani. 

Scoala online e o frectie. E doar asa, ca sa fie ceva... adica ceva mai mult decat deloc. Copiii vor ramane cu multe goluri, am vazut cum a fost in astea doua-trei luni de semestru 2, si ce ma chinui sa recuperez, sa le fac pe fete sa inteleaga notiunile noi predate la clasa in perioada de online (la ce ma pricep si eu, ca nu sunt as la toate materiile), dar fara timp pt consolidare la clasa (ca deh, online e greu, la clasa in mod normal lucrau, ii scotea pe rand la tabla la mate de ex si altfel intelegeau; plus ca erau evaluati prin teste, teze, mai avea si profesorul idee ce scartie, pe cand in online, oha, toti au luat 10 la fiecare materie, ca a doua nota, pt activitatea online..vax albina! pe mine ca parinte nu ma incalzeste cu nimic). Este aspectul care mi se pare cel mai critic in toata aceasta problema cu coronavirusul, educatia copiilor, care nu poate fi sistata, dar va fi sacrificata 1-2 ani, pana va fi disponibil un vaccin, sau mai multi ani, daca nu va fi produs un vaccin si se va merge in mod natural, prin imunizare in masa... Dar va veni nota de plata la evaluarea nationala, la bac, la examene de admitere la facultate... :((



#7
monicabo

monicabo

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.190 mesaje

Postat 15 august 2020 - 00:05

Plus aspectele astea sociale le lipsesc, conversatiile cu colegii, glumele, pauzele, care fac parte din viata lor de copil. Copiii sunt privati, prin natura imprejurarilor, de momente frumoase din viata lor: momentele lor petrecute cu colegii, legarea de prietenii, excursii cu scoala... izolarea asta e buna pentru feritul de covid 19, dar nu e deloc buna pt starea lor psihica, pentru dezvoltarea lor pe termen lung. Aici ma refer la noi cei care inncercam sa respectam reguli, sa nu stam in grupuri mari, sa nu ne expunem, nu la cel carora nu le pasa sau nu cred in covid.

Fetele mele resimt lipsa scolii fizice, ambele vor la scoala, s-au saturat de online, ma intreaba cu groaza daca iarasi online se vor desfasura lectiile lor. Pe la sfarsitul sem 2, le vedeam neatente, fara chef, cautau sa faca cu totul altceva in loc sa asculte ce spun prof, simt ca le pierd in ritmul asta (alt aspect negativ pe care l-am identificat eu in online: lipsa de motivatie, de concentrare, fata de scoala normala unde aveau interactiune cu profesorul). Veti zice ca e problema mea ca parinte ca nu-s atente suficient la orele online, am facut o gramada de "politie", intram prin surprindere in camere, le-am luat mai cu frumosul, mai cu "uratul", mai ales cu una din fete, care sa zicem "invata ca trebuie, ca o asculta prof", si s-a prins repede ca in online nu o mai asculta/verifica nimeni asa ca la clasa, si atunci e rost sa o lase mai moale (cealalta fata e mai constiincioasa si au fost mai putine probleme). Ok, le controlez acasa, dar problema este ca au si eu treaba peste zi, serviciu, chiar daca mai pot lucra de acasa si nu la birou, dar trebuie sa lucrez, nu pot sta non stop sa fac politie si sa stau non stp pe capul lor sa fie atente. Asta era in mod normal jobul profilor la clasa. Si in timpul scolii normale nu aveam astfel de probleme cu ele, in epoca online au aparut :(((

 

Ma uit si la mine, cum am luat-o razna, lucruri pe care inainte le faceam din instinct, inconstient, de care nu ma preocupam, acum ma streseaza. Si anume, daca se apropie oameni de mine (oameni, nene, nu OZN-uri!!), la ce distanta e un om de mine, cu colegii stau cat mai departe posibil cand ne vedem, nu imbratisari, nu strans mana (chestii pe care iti vine uneori sa le faci, sa asa simti), daca e bine sa ies in locul X, cu parintii tot asa, sa ma vad pe fuga, ca daca suntem unii sau altii asimptomatici.... Nu mai zic daca ma doare putin capul (ca nah, e trecut in simptomele covid)  [fri]

Oricum de felul meu nu eram omul exceselor, al petrecerilor, al aglomeratiilor, dar si izolarea si distantarea astea ma termina... De aia zic, f greu sa le ceri copiilor reguli oarecum contra naturii umane... la naiba, suntem fiinte sociale pana la urma!



#8
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.052 mesaje

Postat 26 august 2020 - 08:26

Referitor la inceperea scolii, eu cred ca riscul cel mai mare il au parintii si bunicii copiilor - nu copiii.

In Romania, multi bunici sunt implicati in rolul de - bona, ajutor de parinte - si locuiesc aproape de copii. Aici mi se pare riscul major.



#9
mcoca

mcoca

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.635 mesaje

Postat 26 august 2020 - 09:25

Mai, imi pare rau sa va spun, dar in Romania paranoia e la cote maxime. 

Aici unde au fost 30000 de morti, iar acum sunt 4000 de cazuri pe zi (nu 1000 ca in Romania) nu am vazut oameni asa de panicati.

Izolarea s-a terminat din 11 mai. De atunci copiii mei merg la scoala, se intalnesc cu prietenii, ies la joaca si am fost in vacanta.

Ne spalam pe maine de 100 de ori pe zi, ne punem masca in aglomeratii si locuri inchise si cam asta.

Stresu asta la maxim face mai mult rau ca boala.



#10
Laura25

Laura25

    Membru VIP

  • Moderators
  • 20.643 mesaje

Postat 26 august 2020 - 10:10

mcoca, mii de cadre medicale absolvente de scoli in Romania sunt in Franta. In spitalele romanesti, s-au facut eforturi si s-au cumparat, societatea civila a donat echipamente pt terapie intensiva, dar nu sunt medici, asistente sa le ultilizeze. La cele 1100 -1200 de cazuri diagnosticate zilnic, e suficient sa citesti putin pe internet ca sa vezi cati afirma ca nu sunt tratati in spitale cum trebuie, ca nu ii baga nimeni in seama, ca directiile de sanatate publica nu raspund la telefon, ambulantele nu vin nici dupa multe apeluri. Poate suntem paranoici, dar cand auzi ca mor oameni tineri  (ieri o fata de 25 de ani) , ca mor oameni care ar mai fi avut zeci de ani de trait, da, ai o strangere de inima, nu iti vine sa privesti totul asa relaxat si sa iti vezi de treaba ca si cand nimic nu s-ar intampla. Statistici oficiale arata ca rata mortalitatii in Romania e mai mare decat in multe tari din vestul Europei. 

 

Neincrederea in sistemul sanitar si in autoritatile statului contribuie din plin la aceasta "paranoia".

Chiar aici pe forum am citit relatarea anjiei , care traieste foarte relaxata in Suedia super-relaxata, dar care s-a panicat instant cand i-au fost diagnosticati parintii cu covid in Romania. 

 

 

Copii mei vor merge la scoala atunci cand se va deschide, sper sa mearga fizic, nu sa fie scoala online, dar spre deosebire de ultimii 8 ani, nu vor mai merge dupa scoala la bunica lor sa manance si sa stea cateva ore pana terminam si noi serviciul sa plecam impreuna spre casa. Inca nu stiu prea sigur cum vom face, dar vom gasi o solutie. 





Etichetat si cu incepe scoala, 14 septembrie, noul an scolar 2020-2021

Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • 6 luni

    EusebiaRalu
    - Ieri, 19:29

  • Vitamine preconceptie si in sarcina

    Deutzuk
    - Ieri, 14:03

  • Pregătindu-ne pentru sosirea micuÈ›ului

    AdrianaBlo
    - Ieri, 13:30

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -