Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 1 voturi

primul lucru, dimineata!


54 raspunsuri la acest subiect

#1
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 23 martie 2020 - 14:47

introducere: stergand praful zilele trecute am regasit cartile necitite si doua dintre ele mi-au dat o idee si anume sa le citesc scriindu-le.  avand in vedere timpul liber din vremurile acestea necunoscute  si  dupa doua zile de stiri non stop si  statistici am decis sa inchid televizorul si sa imi indrept atentia de cateva ori pe zi spre altceva care sa ma faca sa imi schimb ordinea gandurilor . 

 

am ales acest sub forum si nu clubul cartilor pentru ca este vorba despre spiritualitate, despre religiile lumii, despre comoara din fiecare dintre noi dar si pentru ca nu scriu pentru a comenta ceea ce citesc.

 

incheiere: cartile contin concluziile despre viata ale lui osho, un controversat mistic contemporan, nu imi doresc sa fiti de acord cu ce zice ( am rugamintea  sa nu interpretati nimic la modul personal ) ci doar sa vedeti ca exista si o alta abordare a ceea ce traim astazi.   fiind vorba de doua carti , prima avand numele din titlu iar a doua numindu-se "seara, la culcare" m-am gandit sa deschid doua subiecte , fiecare cu cartea lui .

 

 

primul lucru, dimineata   

 

probabil ca, in fiecare dimineata, primul lucru pe care il faci este sa citesti stirile si sa iti verifici e-mailurile , poate nu este cel mai inspirat mod de a-ti incepe ziua. In Primul lucru, dimineata, Osho discuta despre o gama larga de subiecte, special selectate pentru dimineata, oferindu-ti astfel un alt fel de rutina, un strop de meditatie pe care sa o practici ca sa dobandesti energia necesara pentru a-ti incepe ziua. 

gaseste-ti timp dimineata, imediat dupa trezire, pentru a sta in liniste, singur, pentru a citi cele 365 de pasaje, ordonate astfel incat sa fie citite cronologic, nu la intamplare. Cel mai bun moment pentru a citit aceste texte este inainte ca mintea sa se implice in activitatile zilei. Indiferent daca esti obisnuit sa meditezi sau abia te pregatesti sa-ti descoperi lumea launtrica, aceasta carte iti poate schimba modul in care iti traiesti fiecare zi si intreaga viata.

 

 

ZIUA 1 

                     Omul nu este menit sa se tarasca pe pamant. El are capacitatea de a zbura catre absolut.

 



#2
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 23 martie 2020 - 17:40

ZIUA 2

 

               Orice epoca are nevoie de o noua spiritualitate, caci orice epoca este diferita de cea anterioara ei: prin urmare, mesagerii continua sa soseasca. Un mesager nu este altceva decat un om care traduce adevarul etern pentru omul contemporan.



#3
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 24 martie 2020 - 04:38

ZIUA 3

 

                             Omul modern este primul om din istorie care nu are idee ce inseamna sacrul, si care traieste o viata foarte lumeasca. Il intereseaza doar banii, puterea, prestigiul si crede ca nu exista nimic altceva. Aceasta este o idee foarte prosteasca.

                           Viata lui este inconjurata de lucruri marunte, foarte marunte. Nu are habar despre nimic care sa fie mai maret decat el insusi. Omul modern l-a negat pe Dumnezeu, a spus ca Dumnezeu este mort. A negat viata de dupa moarte, a negat viata din el insusi. Nu crede in altceva decat decat in negarea centrului. Crede doar in ce este superficial; crede in circumferinta, dar neaga centrul, prin urmare nu vedem decat plictis in jurul nostru. Este natural sa fie asa, pentru ca in absenta a ceva mai mare decat tine, la care sa te poti raporta, viata tinde sa devina monotona si plictisitoare. Viata devine un dans numai atunci cand este o aventura. Si nu poate deveni o aventura decat atunci cand exista ceva mai inalt decat tine spre care sa tinzi.

                         Sacralitatea inseamna pur si simplu ca nu suntem sfarsitul, ca suntem doar un culoar de trecere; ca nu s-a intamplat inca totul, ca multe mai au sa se intample. Samanta trebuie sa incolteasca si sa devina copac. Acel copac trebuie sa astepte primavara si sa infloreasca in mii de flori, eliberandu-si sufletul in cosmos. Numai atunci va exista implinire. Iar sacralitatea nu este departe; trebuie doar sa incepem sa o cautam. La inceput, desigur, vom bajbai prin intuneric, dar curand lucrurile vor incepe sa iasa la iveala. Vom incepe sa vedem franturi de dincolo, o muzica nemaiauzita va patrunde in inimile noastre; ne va starni fiinta, ne va darui o culoare noua, o bucurie noua, o viata noua.



#4
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 24 martie 2020 - 13:46

ZIUA 4

 

                  Nu suntem straini, nu suntem veniti din afara existentei. Suntem parte din existenta. Aceasta este casa noastra. Nu suntem aici din greseala; suntem aici pentru ca este nevoie de noi. Suntem aici pentru ca existenta a vrut ca noi sa fim aici de la bun inceput. Este vointa existentei. Prin urmare, nimeni nu trebuie sa se simta instrainat. Aceasta este una dintre cele mai mari probleme cu care confrunta umanitatea astazi. Peste tot in lume, oamenii inteligenti sunt foarte ingrijorati, tulburati, anxiosi si se tot intreaba de ce suntem aici. 

                 Conform stiintei, pare un accident ca ne aflam aici, iar daca suntem accidentali, atunci suntem inutili; prin urmare nu e nici o diferenta daca suntem sau nu suntem. Daca nu e nici o diferenta, atunci vietile noastre isi pierd sensul; prin urmare, in lume domneste o atmosfera a lipsei de sens. Totul a inceput in urma cu 100 de ani, in momentul in care Nietzsche a declarat ca Dumnezeu e mort. El a devenit purtatorul de cuvant al intregii contemporaneitati.

                 Daca Dumnezeu este mort, atunci viata este lipsita de sens, caci Dumnezeu este singura posibilitate care face ca sensul sa existe, ca semnificatia sa existe. Viata este plina de sens- asta inseamna Dumnezeu.



#5
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 24 martie 2020 - 14:11

ZIUA 5

 

                       Nu am pierdut nimic. Dumnezeu nu este pierdut, prin urmare nu trebuie gasit. Nu am facut decat sa uitam; este doar e chestiune de aducere aminte. E acolo, in esenta fiintei noastre. Spune-i adevar, Dumnezeu, extaz, frumusete; toate aceste lucruri indica acelasi fenomen. Este ceva etern in fiintele noastre, ceva fara de moarte, ceva divin. 

                      Nu trebuie decat sa patrundem, sa ajungem in adancul fiintei noastre, si sa vedem, sa realizam, sa recunoastem. Prin urmare, calatoria nu este chiar o calatorie. Nu trebuie sa mergem nicaieri; nu trebuie decat sa ne asezam in tacere si sa fim.



#6
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 24 martie 2020 - 14:55

ZIUA 6

 

               In momentul in care te golesti de tine, te umpli de Dumnezeu. Tine minte ca nu pot coexista. Adu-ti aminte, iar si iar : cei doi nu pot coexista. Fie existi tu, fie exista Dumnezeu. Iar cel care se alege pe sine e un nechibzuit. Alege-l pe Dumnezeu: dispari ca ego. Uita de tine ca entitate separata de existenta, si tocmai in acea disparitie vei fi renascut.

               Este o stare paradoxala: in momentul in care te golesti de tine devii plin, si plin pentru prima data, debordand inepuizabil de plin.

               Egoul este doar o umbra, nu are substanta. Este un vis, nu o realitate. Renunta la umbra ca sa poti ajunge la substanta. Renunta la ceea ce este fals pentru a putea ajunge la ce este real. Eu nu te invat decat cum sa te golesti de tine, pentru a fi plin de Dumnezeu. iar plinatatea este implinire.



#7
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 24 martie 2020 - 15:34

ZIUA 7

 

                    Am fost invatati sa fim dusmanii existentei, ni s-au predat ideologii care neaga viata, si s-a procedat astfel de atata vreme, incat ne-a intrat in sange, in oase, in maduva. Nu iubim viata, o uram, iar asa-zilele religii i-au invatat pe oameni ca viata este o pedeapsa, ca suntem pedepsiti pentru pacatul originar.

                   Viata nu este o pedeapsa, este o recompensa, este un cadou. Fii prietenul ei. In momentul in care incepi sa te imprietenesti cu viata, vei fi surprins sa afli cat este de frumoasa, cat este de poetica, de muzicala.  Odata ce-ti dispare ideea de negare, iar in interiorul tau se statorniceste ceva pozitiv, se deschide o poarta secreta, iar viata incepe sa-ti reveleze misterele. Acele mistere nu pot fi revelate decat prietenilor; nu pot fi revelate oricarui, nu pot fi facute publice. Numai cand esti intr-o relatie profunda si intima cu viata, aceasta isi deschide inima pentru tine. In acea deschidere afli ce este adevarul, ce este iubirea, ce este extazul, ce este existenta. 



#8
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 25 martie 2020 - 14:54

ZIUA 8

 

                    Omul trebuie sa fie complet gol, numai atunci se creeaza suficient spatiu pentru ca Dumnezeu sa coboare in el. Suntem atat de plini de gunoi si de mizerie, incat chiar daca Dumnezeu ar vrea sa patrunda , nu ar gasi loc. Cestile noastre sunt pline. Nu mai e loc nici macar pentru o picatura. Trebuie sa golim complet ceasca. In asta consta procesul sannyasului: sa te golesti de tine insuti, sa te golesti de ganduri, de dorinte, de amintiri, de speranta, de asteptari- e un proces de golire.

                    In momentul in care esti absolut gol si nu mai vezi nimic in tine, brusc totul devine lumina. Brusc, mii de flori se deschid in fiinta ta. Devii plin de parfum si de muzica, o muzica ce nu s-a mai auzit, un parfum ce nu vine de pe pamant. Si esti eliberat in acea experienta, esti eliberat de viata, de moarte, de timp. Devii parte din curgerea eterna a existentei.



#9
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 25 martie 2020 - 15:00

ZIUA 9

 

                Cata vreme nu te descoperi pe tine, nu ramai decat un mijloc. In momentul in care te descoperi pe tine insuti, ti-ai gasit scopul.

               Circumferinta  fiintei tale reprezinta mijlocul: corpul, mintea, inima. Foloseste-te de ele pentru a ajunge in centrul tau- acela este scopul. Dupa ce il gasesti, vei fi gasit tot ceea ce era de gasit. Cunoscandu-l, vei fi cunoscut totul. Atingandu-l, vei fi atins dumnezeirea.



#10
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 25 martie 2020 - 15:18

ZIUA 10

 

               Viata este tot timpul noua, mintea este tot timpul invechita. Viata nu este niciodata veche, mintea nu este niciodata noua. Prin urmare, ele nu se intalnesc niciodata, nu se pot intalni. Mintea se misca inapoi, viata se misca inainte. Asadar, cei care incearca sa traiasca prin minte nu fac decat lucruri atat de prostesti, incat, in ziua in care isi vor da seama ce si-au facut lor insile, nu le va veni sa creada ca au fost capabili de atata nesabuinta, de atat ridicol si absurd.

              Viata nu poate fi cunoscuta decat printr-o stare de non-minte. Asta inseamna meditatie: sa lasi mintea deoparte, sa fii fara ganduri. Sa fii pur si simplu tacut- nici macar un cuvant nu iti mai trece prin minte,  nu mai e trafic, e doar liniste, gol, tacere. Apoi esti brusc in contact cu viata si ii cunosti adevarata prospetime, prospetimea cea eliberatoare. Asta este dumnezeirea, asta este nirvana. Sa traiesti viata in totalitatea ei, sa cunosti viata in prospetimea ei absoluta inseamna sa fii extatic, sa fii in pace.




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Bebe s-a intors deja, 28 saptamani

    marile11
    - Ieri, 22:17

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Ieri, 17:26

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Ieri, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Ieri, 10:27

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -