Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

COVID-19, în faza războiului ideologic: troli și idioți utili


2 raspunsuri la acest subiect

#1
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 23 martie 2020 - 12:27

A făcut ceva carieră în mediul online o declarație a președintelui sârb Alexandr Vucic, care a acuzat Uniunea Europeană că nu a ajutat țara sa în criza coronavirusului. ”Uniunea Europeană este o poveste frumoasă, însă doar China poate ajuta!” , a clamat președintele de la Belgrad. Mulți s-au grăbit să distribuie spusele liderului sârb, adesea fără a face economie de comentarii admirative. Dar lucrurile sunt un pic mai complicate.

Mai întâi de toate, să observăm că președintele sârb tocmai a făcut o alegere strategică în sensul opus Uniunii Europene. În octombrie anul trecut, Serbia a aderat la Uniunea Economică Eurasiatică, alături de Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și, mai presus de toate, Rusia.

Ar fi trebuit, așadar, ca Serbia să aștepte sprijin în primul rând de la partenerii ei din Est.

La fel de adevărat, Serbia este legată de Uniunea Europeană printr-un acord de comerț liber și negociază de ani buni aderarea. Dar UE nu are relații oficiale cu Uniunea Eurasiatică și a exprimat adesea îndoieli de ordin securitar și juridic în legătură cu această organizație. Deocamdată, până la o eventuală finalizare a negocierilor cu Uniunea Europeană, care va presupune o alegere fermă între cele două blocuri, opțiunea Serbiei este Rusia.

Dar ar trebui să privim declarația președintelui sârb într-un context chiar și mai larg.

Această criză nu este doar despre medicină sau despre consecințele economice, este și prilejul unei ciocniri ideologice.

Regimul autoritar chinez a ascuns inițial amploarea problemei, ceea ce a ajutat virusul să se extindă la scară globală, cu toate măsurile draconice pe care le-a luat ulterior.

Acum, când China se află pe partea descendentă a crizei, iar Europa se pregătește pentru ce-i mai rău, Beijingul a pornit o amplă operațiune de PR, constând în trimiterea de ajutoare.

Operațiunea nu este menită doar să facă uitate greșelile inițiale ale Chinei în gestionarea epidemiei. Este și un răspuns la criticile adresate regimului autoritar, făcut răspunzător pentru propagarea virusului în întreaga lume. Ceea ce Partidul Comunist și Xi Jinping, cătuia tocmai i-a fost acordată puterea pe viață, nu pot accepta.

Rusia este la rândul ei puternic implicată în operațiuni de dezinformare, pentru a semăna confuzie și neîncredere printre cetățenii europeni , după cum au dezvăluit recent documente ale Comisiei Europene.

Declarația liderului sârb, aliat al Rusiei, urmează un narativ larg utilizat de propaganda rusă: Uniunea Europeană este o construcție în care statele bogate le subjugă pe cele sărace, le storc de bogății și nu le sprijină la nevoie.

Or, în această perioadă de criză, statele europene n-au avut cum să se ajute între ele, din simplul motiv că materialele le lipseau tuturor. Politicile de sănătate aparțin statelor membre, iar instituțiile europene nu au nicio putere în acest domeniu. De-abia în ultimele zile, statele membre au început să coopereze, și asta chiar la îndemnul liderilor de le Bruxelles. Fără îndoială că președintele sârb știa toate acestea.

Dar cum rămâne cu distribuirea mesajelor? Există publicații a căror misiune chiar asta este . Unele sunt legate direct de Kremlin, precum Sputnik. Altele promovează idei extremiste, antirueopene și fundamentalist-religioase. Ele văd în această criză prilejul de a-și crește influența.

Sunt apoi trolii, conturile false care distribuie articolele otrăvite pe rețelele sociale. Dar sunt și mulți oameni cinstiți care distribuie astfel de mesaje pur si simplu pentru că le plac sau le consideră interesante.

În limbajul artizanilor propagandei, li se spune ”idioți utili”. Expresia nici nu mai are nevoie să fie explicată.

Sursa

Fisiere atasate

  • Fisier atasat  11.jpg   36,18K   0 descarcari


#2
BlackCat4evR

BlackCat4evR

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.952 mesaje

Postat 23 martie 2020 - 21:35

Marius, eu cred ca toata criza asta ar trebui sa fie interpretata si ca un pomelnic de intrebari pentru care va trebui obligatoriu sa gasim raspunsuri pana data viitoare, fiindca altfel va fi fost degeaba.

 

La nivel international una din intrebari este: 

 

"Care este rolul si scopul Uniunii Europene?"

 

Cred ca vor fi posibile doua directii pentru urmatorii sa zicem 10 ani, una din ele va duce la destramarea Uniunii, pe considerente bazate exact pe acest gen de motive (postate de tine), impreuna la bine, separat la rau... nu suna bine nimanui. Si prin asta nu ma refer numai la refuzul ajutorului, este evident ca produsele de uz medical lipseau tuturor, ma refer si la politicile diferite aplicate de statele membre in combaterea raspandirii virusului. Cred cu tarie ca atata vreme cat dorim sa ne bucuram de libertate de miscare in interiorul Uniunii, ar trebui sa existe si un plan comun de actiune pentru situatii de acest gen. Chestia asta ca unii inchid granite altii nu, poate peste doua saptamani, nu se va dovedi pana in final functionala, si a demonstrat deja ca zonarea cu rosu, galben si verde nu a mers.

 

De asemenea strategia economica trebuie sa fie comuna in astfel de cazuri, sa incerci sa mai tii un pic economia mergand si sa speri ca pe tine nu te loveste pandemia, dupa mine este... greu de definit. Dar daca dorim sa mergem impreuna pe mai departe, toti va trebui sa raspundem unor astfel de intrebari (Si bine ar fi sa fim intrebati). Eu personal nu consider moral sau etic sa pui in pericol o intreaga generatie de dragul economiei... Generatie care deja si-a pus umarul la a aduce economia acolo unde o ai astazi. Cred ca oricare dintre noi, pusi in situatii limita, ne putem descurca sa strangem putin cureaua, pentru foarte multi dintre noi nu trebuie decat sa renunte la o bucatica de confort personal. Pentru persoanele aflate acum in categoria de risc, refuzul unor tari de a institui masuri de izolare nu poate decat sa insemne ca au devenit... cum sa zic.... nenecesari... Dar constientizez faptul ca multi oameni gandesc exact asa. 

 

Cred ca UE, daca vrea sa supravietuiasca, va trebui sa puna aceste intrebari si sa raspunda la ele. Mi se pare greu de facut.

 

O alta intrebare valabila atat la nivel european cat si intern, este: 

"Chiar e o idee buna sa depinzi de entitati straine pentru produse de prim rang in pastrarea sanatatii si vietii locuitorilor tarii tale?"

 

In primul rand, trebuie definite acele produse care in diferite scenarii devin de prim rang. Nu toate dezastrele sunt epidemii. Ei, bine, acele obiecte ar trebui produse in interior, din materii prime autohtone. Nu masti importate din China. Cineva tre' sa poata face acele masti la tine acasa. Cu doi bani in plus dar la tine. 

 

Legat de economie, si din nou, valabil atat pe plan european cat si intern

"Cat ar trebi sa punem deoparte si sub ce forma pentru a ne asigura ca depasim un blocaj de 3-6-12 luni si sa repornim sandramaua?" si evident, sa ne asiguram ca fondurile alea sunt acolo in permanenta.

 

Si intern cred ca deja incep sa se evidentieze niste lucruri:

 

"Ne-a iesit din cap liberalizarea sistemului medical?" Personal sper ca da.

 

"Munca la negru este un pericol pentru siguranta nationala?" Din ce in ce mai multi oameni constata cat de descoperiti se regasesc in astfel de situatii daca au tot lucrat la negru. Sper ca cineva sa gandeasca o strategie cu adevarat functionala pentru a starpi asta, dar discutia e foarte lunga si trebuie purtata onest.

 

"Cum e cand tara arde si te tot lovesti de beizadele pitite prin tot felul de pozitii?" Constientizez ca trebuie sa fie un loc sub soare pentru oricine, dar poate protejam macar anumite zone de astfel de .... hmmm... "virusi" :)))

 

Asta asa.... doar am zgariat un pic problema. Rusii lucreaza dintotdeauna, dar nu pot destabiliza un popor echilibrat. In schimb o natie ferfenitita de interese meschine este... la cheremul lor.

 

PS A! Sa nu uit, trebuie schimbat modul in care ne percepem valorile. Sper sa nu uitam ca cei care ne salveaza pieile nu sunt nici fotbalistii, nici manelistii, nici plastinatele. Sunt medici, si asistenti si economisti... Si ar merita ca adevarata valoare sa se intoarca la locul ei...



#3
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 24 martie 2020 - 13:27

acest mesaj este un trollism de-al rusilor in care se loveste in Uniunea Europeana.

 

Serbia nici macar nu e in UE. Apoi, insari UE este sub invazia acestui virus.




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 10:27

  • Alăptare 🤱🏻

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:57

  • Burtica 35

    Roxana3001
    - Astăzi, 09:02

  • Tantrumuri bebe 1 si burtica care pune presiune

    Deutzuk
    - Ieri, 22:26

  • Sarcină

    Erika91
    - Ieri, 21:11

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -