Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Reluarea activitatii dupa CIC in "vremurile pandemiei"


94 raspunsuri la acest subiect

#1
BlackCat4evR

BlackCat4evR

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.952 mesaje

Postat 14 martie 2020 - 15:06

Iata dilema:

 

Sebi implineste 2 ani pe 9 mai. Pe 9 aprilie ar trebui sa incep munca, pentru ca e obligatorie luna aia  pentru tata (am rata deja luna martie, in timpul careia, daca as fi lucrat, as fi beneficiat de stimulentul de insertie) 

Am ales sa nu ma duc (si chiar am fost incurajata in acest sens de conducerea firmei) pentru ca firma mea are legaturi stranse cu primaria (PMB), iar fiu-meu se reface dupa o pneumonie. Vom purta in mare parte discutiile prin telefon.

Acum, sunt amandoi copiii acasa. In fine, vad ca azi a fost promulgata legea cu zilele libere pentru parinti in perioadele in care sunt scolile inchise.

 

Eu ce procedura urmez? Alerg in tot locul, facandu-mi dosarul, intrand in contact cu toata lumea, si la firma, si la DGASPC, ma angajez, pentru ca apoi sa stau acasa? Am dreptul sa stau acasa imediat dupa reluarea activitatii? Exista vreo posibilitate legala sa prelungesc CIC-ul pana se deschid scolile?

 

P.S. Am ales sa nu discut prin PM cu Marius sau cineva priceput la aspectele legislative, si sa deschid acest subiect in ideea ca poate mai sunt mamici in aceasta situatie.

 



#2
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 14 martie 2020 - 17:02

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAŢILOR
SENATUL
L E G E
privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. 1. − (1) Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unităţi de învăţământ sau au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ;
b) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
2
(3) Este asimilată părintelui, în sensul prevederilor alin. (1) şi (2), persoana singură din familia monoparentală, astfel cum este definită de Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv reprezentantul legal al copilului, precum şi persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de copil.
(4) Persoanele prevăzute la alin. (2) au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autorităţile competente decid închiderea respectivelor unităţi de învăţământ.
Art. 2. − (1) Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul în perioada prevăzută la art. 1 alin. (4).
(2) Cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi.
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplică persoanei singure din familia monoparentală.
(4) Prevederile alin. (1) se aplică angajaților din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, doar cu acordul angajatorului.
Art. 3. − (1) Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
3
(2) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările ulterioare, sumele pentru plata indemnizaţiei prevăzută la alin. (1) se decontează din acest fond numai pe perioada prevăzută la art. 1 alin.(4).
(3) Până la închiderea anului fiscal, sumele decontate potrivit alin. (2) vor fi înapoiate Fondului de garantare din bugetul de stat, potrivit unei proceduri stabilită prin hotărâre a Guvernului.
Art. 4. − Numărul de zile libere acordat potrivit prezentei legi se stabileşte de către Guvern, prin hotărâre, pentru fiecare situaţie dintre cele prevăzute la art.1 alin. (1).
Art. 5. − Prevederile prezentei legi se aplică tuturor angajaţilor din mediul public şi privat.
Art. 6. − În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi va fi aprobată hotărârea Guvernului prevăzută la art. 3 alin. (3).
4
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
PREŞEDINTELE
CAMEREI DEPUTAŢILOR
p. PREŞEDINTELE
SENATULUI
ION-MARCEL CIOLACU
TITUS CORLĂȚEAN
Bucureşti,
Nr.


#3
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 14 martie 2020 - 17:04

E greu de estimat ce se va intampla in viitorul apropiat.



#4
BlackCat4evR

BlackCat4evR

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.952 mesaje

Postat 14 martie 2020 - 17:21

Multumesc frumos, Marius.

 

Nu am gasit nici o precizare referitoare la revenirea din CIC... 

Banuiesc ca trebuie sa reiau oficial activitatea, ca sa o intrerup imediat dupa reluare.... Nu stiu daca am legal dreptul sa fac asta...

 

Normal ar fi (dar na....) sa prelungeasca CIC-urile mamelor pana la reluarea activitatii scolare, fiindca si cresele sunt inchise... Cred ca nu s-a gandit nimeni la situatia asta.



#5
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.602 mesaje

Postat 14 martie 2020 - 17:25

Black, e suficient sa faci cererea de reluare a activității la firma, sa ți se emită decizia de reluare a activității, poate cei de la dgaspc accepta transmiterea ei scanata, pe mail, sau cu posta, cu confirmare de primire, dacă în acea perioada încă vor mai fi probleme cu epidemia.?

CIC-ul nu se poate prelungi decât dacă obții încadrarea copilului într-un grad de handicap, sa mai poți sta acasă 1 an. Însă poți face cerere de concediu fără plata imediat după reluarea activității (pentru maxim 1 an, dacă nu ma înșel) , dacă te poți descurca fără salariu.

Vacanta de primăvară este între 4-21 aprilie, cred ca poți beneficia de noua lege doar dacă se prelungește perioada de suspendare a cursurilor (deocamdată e pana pe 22 martie, dar la cum se prezintă situația, precis se va prelungi) și se modifica structura anului școlar, în sensul înlocuirii vacantei sau înglobarea acesteia în perioada de suspendare a cursurilor. Pentru ca nu cred ca se mai poate vorbi despre vacanta, în condițiile actuale, dacă vom ajunge în situația sa nu avem voie sa ieșim din casa sau unele orașe devin "zone roșii". 



#6
BlackCat4evR

BlackCat4evR

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.952 mesaje

Postat 14 martie 2020 - 17:46

Concediul fara salariu iese din discutie, tocmai ne-am schimbat masina (de jumatate de an) pentru ca nu mai incapeam in cea veche.



#7
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 14 martie 2020 - 17:54

Cresele sunt incadrate in invatamant anteprescolar - deci in cazul inchiderii temporare se va aplica legea 19/2020



#8
BlackCat4evR

BlackCat4evR

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.952 mesaje

Postat 14 martie 2020 - 17:59

Stiu, dar ca sa beneficiezi de ea trebuie sa te fi intors deja la munca, iar eu nu am depasit inca hopul asta. Pe care l-as evita cat de mult se poate, cei din firma mea sunt bot in bot cu aia din primarie toata ziua buna ziua. Da, aceeasi primarie in care intreg serviciul de evidenta populatiei a intrat in izolare. In fine...imi bat capul cu primaria cat nu m-am lamurit in legatura cu recalcitrantul de la noi din bloc....

 

Pentru dupa reluare, tinand cont ca activitatea mea se desfasoara mare parte in santier, nu am nici cum lucra de acasa... Deci ori stau de tot, ori deloc.

 

Nu pare sa fie nici o problema ca cererea de stat acasa urmeaza imediat CIC-ului, dar nu sunt sigura ca e asa...


Editat de BlackCat4evR, 14 martie 2020 - 18:06 .


#9
BlackCat4evR

BlackCat4evR

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.952 mesaje

Postat 17 martie 2020 - 19:12

Am asa o veste / zvon, cum ca compania mea s-ar inchide. Palpitant este ca nu pot intra in somaj cu contractul de munca suspendat. 

 

Va fi intens. 



#10
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.602 mesaje

Postat 18 martie 2020 - 08:51

Black, încearcă sa afli când se va închide compania, sa faci cererea de revenire înainte de aceasta data, sa poți beneficia de șomaj ca urmare a disponibilizarii/închiderii firmei. 




Panic Questions

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

  • inchidere cont

    Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 19:23

  • Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 18:13

  • demetererika554@gmail.com
    - mar 30 2024 22:38

Last Blogs

  • Dureri de masea în sarcină

    Ioone
    - Astăzi, 15:57

  • Geanta bebeluÈ™ului

    Ioone
    - Astăzi, 15:25

  • Trimestrul III - morfologie

    Ralu31031992
    - Astăzi, 13:54

  • saptamana 24-28 test glucoza

    Ralu31031992
    - Astăzi, 13:44

  • Prom Dress Dos And Don'ts to Steal The Spotlight

    Ozma123
    - Astăzi, 11:01

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -