Sari la conținut

Sari la conținut


Slabeste sanatos


17 raspunsuri la acest subiect

#1
Toni2015

Toni2015

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 86 mesaje

Postat 11 martie 2020 - 04:02

Deschid un topic care sper sa va ajute si pe voi. Este vorba despre cum poti sa slabesti sanatos si sa ajungi sa mentii o greutate care ti-o doresti pentru restul vietii fara efort prea mare.
 
Asa ca am sa incep sa scriu ce folosesc eu si pe parcurs o sa incarc si ceva poze sa vedeti evolutia.
 
 
Inainte de toate (putina istorie)
 
Mai intai imi cer scuze pentru lungimea textui, dar daca il scurtez nu mai are valoare pentru cei interesati.
 
Anul acesta (2020) am reusit recordul sa ajung la o greutate undeva apropae de 133 kg. Ma simteam in general balonat, picioarele amorteau daca stateam mult pe scaun si aveam o stare de disconfort in general. Undeva in Februarie 2020 am inceput sa "simt" disconfort in zona ficatului (undeva sub capul pieptului) asa ca am hotarat sa fac o schimbare imediata. Am simtit disconfortul ca pe un semnal de alarma. Nu am facut nici o analiza, dar am hotarat sa imi schimb viata anul acesta si in ziua in care disconfortul a fost mai pronuntat, am actionat. Nu am alte "conditii" medicale, nu am luat medicamente si nu am fost bolnav de ceva, in ultimii 20 ani (daca nu mai mult), dar in general sunt in zona unui barbat ceva mai "mare".
 
Am incercat "diete" in repetate randuri si o perioada mi-au tinut insa in majoritatea lor am renuntat din cauza stresului sau a altor factori externi (si interni). Acum aproximativ 1 an (Aprilie 2019) am fost si la nutritionist si am fost dezamagit dar in acelasti timp surprins de simplitate. Dupa o luna am reuntat sa mai urmez programul.
 
DAR.... am inceput sa ma gandesc serios la o metoda sa slabesc si nu mi-a trebuit decat 1 an sa incep :) 
 
 
Punct de start (la inceputul lui Februarie 2020)
 
133 kg aprox si 1.79m inaltime. Am oase "grele" si sunt ceva mai lat in spate, am o constituie mai masiva, nu neaparat cu burta (un mic colac de salvare). 
 
 
Slabeste sanatos
 
In acest topic o sa incerc sa va descriu metoda si modul in care am inceput sa am control asupra greutatii si o sa ating doua scopuri:
 
- Faza 1: vreau sa cobor greutatea cu 28-30 kg
- Faza 2: vreau sa cresc masa musculara cu 5-10 kg
 
Momentant sunt la etapa sa cobor greutatea si topicul o sa fie "live" pentru ca parcurg eu insusi transformarea in acest moment.
 
Un ultim comentariu: nu sunt afiliat cu vreo companie, nu vand "diete" care functioneaza, nu comercializez produse care ajuta la slabit si o sa ofer tot ce am reusit eu sa constientize pe gratis aici, fara nici o obligatie din partea voastra. Deci sper sa va ajute.
 
 
Faza 1. Pasul 1. - Mentalul
 
Nici una din dietele de slabit nu atinge faza cea mai importanta dintr-un "program" de slabire si anume MENTALUL. 
 
Hai sa o luam la bani marunti. Deci vrei sa slabesti si dintr-o data te-ai hotarat ca vrei sa slabesti. Poate te-ai gandit de ceva timp sau poate spontan ai decis sa incepi (ceva te-a activat: starea de sanatatea, ti-a ajuns pur si simplu, partenerul/partenera, familia, etc). 
 
Inainte fac o paralelea. 
 
Sa zicem ca te-ai horatat sa alergi la stadion, doua ture si jumatate (cum faceam in liceu) si ca sa iei nota buna trebuie sa parcurgi cele doua ture si jumatate intr-un anumit timp. De exemplu sa zicem pentru nota zece trebuie sa parcurgi traseul in 5 minute (ca exemplu doar). Acum esti la linia de pornire si imagineaza-ti ca linia este ziua in care te-ai decis sa slabesti. Ce se intampla? Ai pornit sa alergi incantat/incantata si cu viziunea ca o sa ajungi la sfarsit exact in timpul in care ti-ai dorit si ce se intampla. Incepe sa iti bata inima mai tare, incepe sa ti se usuce gura, picioarele incep sa doara, ochii sa iti bata si sa vezi stele verzi in fata ochiilor si dupa o tura de stadion simti ca nu poti sa respiri cum trebuie, si sa inghiti saliva care dintr-o data incepe sa abunde si tot ce vrei este sa ajungi la finish line, dar simtit ca nu mai poti. Dupa inca jumatate de tura (deci o tura si jumatate) nu mai poti si te opresti sa tragi aer, poate mergi o bucata cu totul zvacnind in tine... Te gandesti serios sa renunti, pentru ca oricum esti numai tu si nu este chiar asa de rau ai facut o tura si jumate, deci meriti si o recompensa :) 
 
Cati dintre voi se regasesc in astfel de situatie? Ati trecut prin asa ceva?
 
Si acum imaginati-va scenariul insa in paralel cu voi sunt ceilalti "colegi" la alergat si este un antrenor/profesor care va v-a nota si va v-a cronometra si daca nu ajungi intr-un timp maxim de sa zicem 10 minute iei 4 si ai picat proba. Acelasi lucru se intampa ca mai sus, toata lumea a pornit si unuii mai tare, altii mai incet, tu te tii printre primii, dar dupa o tura de stadion la fel... ca mai sus.
 
Ce vreau sa zic este ca: fara antrenament nu ai cum sa alergi turele respective in timpul necesar sa iei nota 10. Corect? Indifernt cat iti doresti si cat de pozitiv gandesti, pur si simplu nu poti. La fel este si cu transformarea greutatii. Fara sa faci antrenamentul necesar, nu o sa iti iese... 
 
Deci...
 
Faza 1, Pasul 1 - pregateste-te mental sa incepi sa iei controlul asupra greutatii. Mie personal mi-a luat foarte mult timp, insa cand m-am hotarat am fost spontant si brusc pentru ca "m-am antrenat" mental (cam mult timp) si acum vreau sa va spun prin ce etape am trecut.
 
Mai in clar. In momentul in care incepi o transformare (nu ii spun dieta) eu am trecut prin urmatoarele etape:
 
- am inceput sa fiu curios si sa ma informez la metode de a pierde greutatea (internet, reviste, dietetician). 
- am incercat in diverse etape cu mici succese 
- am scapat de sub control si am luat controlul din nou
- am incercat sa gasesc motivatia (in afara de faptul ca doar vreau sa slabesc)
- am cautata  sa vad cum fac altii si am incerc sa imi aleg un exemplu de o alta persoana care imi placea cum arata si sa imi imaginez mental ca asa o sa ajung si eu
- am inceput sa fac schimbari mici in rutina de la shopping si sa incorporez lucruri sanatose (de exemplu: diversitatea in legume)
- am gandit si experimentat cu schimbarea programului sa incorporez ceva miscare (la inceput am zis fara program si doar sa fac ceva aleator, dar sa fac)
 
In principu am inceput sa ma antrenez ca sa slabesc, nu am inceput direct cu slabitul.
 
Cineva a spus ca majoritatea oamenilor nu pot sa slabeasca de la sine decat daca au o conditie medicala (ceva boala sau situatia ca daca nu slabesc ajung sa faca o boala grava) si putin oameni slabesc din simpla dorinta sa arate mai bine si sa fie mai sanatosi.
 
Deci ca sa mananci sanatos si sa slabesti, in teorie ce trebuie sa faci? Pai in primul rand trebuie sa te antrenezi si sa schimbi ce faci acum. Ca sa scazi greutatea (sa o schimbi), trebuie sa schimbi modul in care mananci IN PRIMUL RAND si apoi modul in care face miscare. Apoi trebuie sa te pregatesti sa iti schimbi modul in care faci cumparaturi si ce cumperi. Trebuie neaparat sa renunti la ceva din ceea ce mananci (adica mancaruri pline de zahar si cele pline de sare/potentiantoare de gust). Cu alte cuvinte, trebuie sa te hotarasti sa renunti la ce STI ca nu iti face bine, desi sti ca iti face placere. 
 
In incheiere la faza 1, pasul 1 - eu am vizualizat continuu ce vreau sa am (anumite kilograme si un anumit corp) si asta mi-a luat destul de mult timp - am vizualizat si incercat moduri de preparare a mancarii mai sanatos - am horatat brusc intr-o zi (mijlocul lui Februarie 2020) si de atunci am inceput - am renuntat la pofte (pe loc - gata am terminat cu totul ce este nesantos, sucuri, chips, prejeli, burgers, shaorme,etc... si toate la ore destul de nepotrivite) - am inceput sa calculez cat mananc folosind (cred) o formula proprie - am pus un pariu cu cineva ca daca nu pierd x kilograme in y timp, ii dau o suma de bani si viceversa :) - sunt constient in fiecare moment daca sunt deshidratat si beau apa foarte multa.
 
Menium meu este structurat astfel
- fara carbogazoase, fara mancare la punga (chips, popcorn, etc) si fara ciocolati si alte rafinaturi
- fara mancare procesata (salamuri) si fara prajeli (95%)
- echivalentul la doua felii de paine in carbohidrati (2 felii de paine, un polonic de orez gatit, similar paste)
- ma opresc sa manac in jur de ora 19 si indiferent daca simt ca vreau ceva, nu ma ating
- daca imi trebuie dulce manca o lingura doua de dulceata (... am facut eu ceva din fructe de padure, dar iau si de la shop) cu de obice taratze, nuca rasa, 1-2 cani de lapte)
- trag un ceai mare la 2 zile si ma refer cam 1 litru... 
- cand mi-e foame, bag proteine cu iarba (rucola, valeriana, spanac, iceberg, etc) cat incape. adica iarba cat incape
 
O sa dau exemplu de meniuri pe zi si o sa trimit poze sa vedeti cam cum mananc. 
 
Deci in prima faza incepe cu un antrenament ca sa te pregatesti sa slabesti sanatos. Revin cu faza 2, pasul 2 - Metoda
 
Am atasat si o poza sa vedeti cum a mers cu kilogramele pana acum. Poate va ajuta.
 

 



#2
Toni2015

Toni2015

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 86 mesaje

Postat 11 martie 2020 - 04:20

57542_b301.png?c=a639Gata mi-a mers sa incarc. Aceasta este imaginea de care vorbeam mai sus.


Editat de Toni2015, 11 martie 2020 - 04:24 .


#3
Judoka02

Judoka02

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.875 mesaje

Postat 11 martie 2020 - 10:19

Deschid un topic care sper sa va ajute si pe voi. Anul acesta (2020) am reusit recordul sa ajung la o greutate undeva apropae de 133 kg. Ma simteam in general balonat, picioarele amorteau daca stateam mult pe scaun si aveam o stare de disconfort in general. Undeva in Februarie 2020 am inceput sa "simt" disconfort in zona ficatului (undeva sub capul pieptului) asa ca am hotarat sa fac o schimbare imediata. Am simtit disconfortul ca pe un semnal de alarma. Nu am facut nici o analiza, dar am hotarat sa imi schimb viata anul acesta si in ziua in care disconfortul a fost mai pronuntat, am actionat. Nu am alte "conditii" medicale, nu am luat medicamente si nu am fost bolnav de ceva, in ultimii 20 ani (daca nu mai mult),

 

Daca nu ai făcut analize sau un control la medic nu poți sa afirmi sunt sănătos . Sunt lucruri care nu se văd cu ochiul liber sau aparent nu creeaza probleme : tensiunea arterială , colesterolul , glicemia , ficatul gras, etc . Asta așa in mare. 

 

Nr de kg e destul de mare, circumferința abdominala  e și ea f importantă . Ai măsurat o , ca sa vezi de unde pornești . 

 

Zici ca ai mai ținut diete , ce te face sa crezi ca de data asta nu o sa fie stresant și nu o sa renunți ? 



#4
Toni2015

Toni2015

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 86 mesaje

Postat 11 martie 2020 - 10:37

Da asa este Judoka02, nu am afirmat ca sunt sanatos ci doar ca "incerc" sa slabesc sanatos. Faptul ca nu am avut nevoie de ingrijiri medicale sau ca nu am fost efectiv bolnav nu este o indicatie a sanatatii. Sigur sunt "copt" in puncte, ideea este ca am inceput si ca functioneaza. Tot ce am spus mai sus la etape nu este teorie ci exact ce am facut. 

 

Vizual colacul de salvare a scazut serios si blugii (ca referinta) sunt mai largi comparativ cu aproape sa plesneasca cu ceva timp in urma.

 

Nu urmaresc o dieta, ci o transformare [:)]. La meniu ce am scris asa ca vedere din avion, este sfant (nu teorie) pentru mine si este ce fac in practica.  

 

Nu am nici o indoiala ca o sa reusesc, pentru ca acum sunt stresat cu munca pe care o fac, viata in general si extern nu s-a schimbat prea mult comparativ cu acum o luna sau acum 5 luni. Acum ma antrenez mental pentru alt proiect si anume acela pe plan profesional (am sa aplic aceleasi principii ca mai sus). Insa acesta este alt subiect.


Editat de Toni2015, 11 martie 2020 - 10:52 .


#5
Judoka02

Judoka02

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.875 mesaje

Postat 11 martie 2020 - 11:01

Super

Pt pofta de dulce mai merge un pumn de migdale cu ciocolata neagră (80-90 cacao) sau o cafea mică. 



#6
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 11 martie 2020 - 11:14

Imi place  subiectul asta.

 

Mi-a placut mult asta: In principu am inceput sa ma antrenez ca sa slabesc, nu am inceput direct cu slabitul.

 

E importanta partea asta cu pregatirea psihica. Cea mai importanta.

 

Iti urez succes si astept jurnalul tau  de slabit. Va fi ceva inedit.

 

Poate ii va face si pe altii sa te urmeze, inclusiv pe mine.

 

Exista un  supliment alimentar care  inhiba pofta de dulce: Picolinat de crom.

SUCCES!



#7
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 11 martie 2020 - 11:32

succes! 

Daca vrei, poti  [flo2]



#8
Toni2015

Toni2015

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 86 mesaje

Postat 11 martie 2020 - 12:44

@viviana ciudat nu? mi-a traznit mie prin cap ideea asta sa ma antrenez inainte sa incep. pentru ca prea de multe ori am incercat si nu am reusit... si am realizat ca nu am avut antrenamentul necesar, ca la alte lucruri pe care le fac in viata.... nu poti sa fi programator, daca habar nu ai sa scri cod :) 

 

Eu nu am mai auzit la altii sa spuna despre asa ceva sau? Stie cineva pe altcineva care recomanda pregatirea mentala inainte sa incepi sa scazi kg? Ma refer cu un program de pregatire mentala, nu doar asa cateva randuri la inceputul uni articol.

 

@redactor  multumesc.



#9
danielag

danielag

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.114 mesaje

Postat 11 martie 2020 - 12:56

Eu nu am mai auzit la altii sa spuna despre asa ceva sau? Stie cineva pe altcineva care recomanda pregatirea mentala inainte sa incepi sa scazi kg? Ma refer cu un program de pregatire mentala, nu doar asa cateva randuri la inceputul uni articol.

 

Da, sunt medici care te învață să schimbi pe rând obiceiurile nesănătoase (eu știu un medic de familie, de ex.). Dacă știi că nu bei apă suficientă, că mănânci multe dulciuri, că nu faci sport etc. poți începe gradual. De exemplu începi cu apa băută și timp de o săptămână te monitorizezi să bei apă suficientă până ajunge să fie automatism. Apoi continui cu limitarea carbohidraților până devine automatism (ai acum două obiceiuri îmbunătățite). În următoarea săptămână păstrezi primele două obiceiuri bune și adaugi mișcare. Și tot așa. 

 

Felicitări pentru mobilizare și succes!



#10
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.306 mesaje

Postat 11 martie 2020 - 13:44

Eu am intrat doar sa te felicit ca ai luat decizia de a slabi, de a slabi corect/sanatos. sa-ti spun ca e un drum greu, cu multe obstacole, insa deja ai facut primul pas.

 

Eu n-am sa-ti spun ca "daca vrei, poti" uneori e o mare neconcordanta intre ce vrem si ce putem sau cum putem, insa daca esti dorinta, cu pasi mici ajungi la o viata sanatoasa in primul rind!!!

 

Succes!!!




Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - Ieri, 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - Ieri, 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Control

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 21:41

  • Ce am învățat până acum în sarcină?

    Ana1298
    - Astăzi, 20:26

  • Bye bye la job

    FloreClau
    - Astăzi, 19:30

  • Palpitatii puternice

    RoxiMada
    - Astăzi, 17:33

  • Care este cel mai frumos lucru în a fi însărcinată?

    Ddeenniissaaa
    - Astăzi, 15:52

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -