Laptele e bun câteva zile după ce a expirat. Pana nu are gust acru sau stricat, îl consum.
nu stiu cum reusesti, dar recomand sa nu faci urmatorul lucru: scos din frigider, lasat la alta temperatura, bagat iar in frigider, repetat procedeul.
La ulei/paste/zahăr/faina/ etc nu ma uit la termen, nu văd ce s-ar strica.
uleiul deschis rancezeste, iar zaharul si faina, la fel ca grisul, pot dezvolta musculite/gaze. nu stiu cum, dar se intampla chiar si cand pungile sunt inchise dupa deschidere.
Cerealele când nu mai au gust bun le atunc.
cerealele, daca nu sunt in pungi/recipiente bine inchise, isi schimba textura si gustul in contact cu aerul. dupa deschidere.
Uleiurile au grade de oxidare diferite. Uleiul de floarea soarelui, pe care il folosim majoritatea, cred, nu este atat de oxidativ pe cat am crede.
Deschis, tinut la loc uscat si racoros, intre 15 si 25 de grade tine pana la 6 luni. Dar cine nu consuma 1 kg. de ulei 6 luni?
Mai mult de atat uleiurile cu vitamina E, dupa deschidere tin foarte mult. Ca de aia se si pune in el vitamina E - un puternic antioxidant.
Faina, grisul, malaiul etc fac gargarite in conditiile in care bucataria e predispusa/infestata cu astfel de insecte. Daca ai gasit asa ceva intr-o punga cel mai bine e sa folosesti un spray anti insecte din astea.
Eu nu am avut niciodata astfel de insecte.
Sfat: astea nici nu se tin in pungi ci in diverse recipiente cu capac, cele mai bune fiind cele din sticla. Putina sare pusa in faina, malai, gris, sau o foaie de dafin le indeparteaza.
Cerealele daca nu sunt inchise in pungi sau in recipiente "trag" umezeala din aer, dar si mirosurile de prin dulapurile unde sunt tinute. Nu e ca se depreciaza in contact cu aerul - daca tii punga inchisa corect, chiar daca o deschizi, inchizi nu pateste nimic. Daca ai grija ca dupa folosire sa o tii inchisa nu vor exista probleme - exista si diverse cleme pentru astflel de pungi.