Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Mituri medicale


95 raspunsuri la acest subiect

#1
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 08 ianuarie 2019 - 12:53

Am urmarit pe adevarul live un interviu cu un medic ce spulbera miturile medicale. https://adevarul.ro/...9e9c/index.html

 

Dar, nu-i asa nu se poate sa- le spui oamenilor ce stiu din mosi stramosi ca se imbolnaveste ca l-a tras curentul, ca asta e o gogorita. Ei stiu mai bine si pentru asta l-au certat pe FB.

 

Au primit raspuns, tot prin intermediul ziarului adevarul:

 

1. Homeopatia este eficientă doar în sindromul buzunarelor preapline. În rest nu tratează absolut nimic. Sistemele medicale din ţările vestice încep să scoată de la decontare homeopatia pentru că nu au dovezi că ar funcţiona. A se parcurge materialul de pe Sciencebasedmedicine. A se vedea şi un material de pe The Economist. A se vedea cum NHS anulează sprijinul pentru homeopatie pe BBC.

 

2. Nu e nicio relaţie între vaccinuri şi autism. Oricât ar inventa sau scormoni unii. Poziţia CDC (Centrul de Control al Bolilor din SUA) este aici.

 

3. Uleiurile esenţiale n-au treabă cu medicina. Nu vindecă nimic. Probabil miros frumos şi cam atât. Observaţi un caz celebru aici.

 

4. Dexametazona tot nu se nebulizează, ea având doar indicaţie intramusculară sau intravenoasă. Referirea este, desigur, la fiolele clasice de dexametazonă. Acest corticosteroid se găseşte şi sub formă buvabilă şi poate fi administrat copiilor, în indicaţii precise. Totuşi, întăresc ideea că dexametazona nu se pune în nebulizator! Vă ofer poziţia clară a domnului conferenţiar universitar doctor Mihai Craiu aici.

 

 5. N-ai cum să aliniezi ceakrele pentru că nu există aşa ceva. A se citi acest articol Time care aminteşte şi de cristale minune. Totul se duce spre placebo, deci nu la acţiune propriu-zisă a cristalelor pe meridiane energetice sau alte puncte nedovedite ştiinţific, ci pe dorinţa oamenilor de a crede într-un lucru.

 

6. Terapia apucatului îngerilor de aripi are şi ea efecte miraculoase pe golitul buzunarelor. Cam atât. Aţi fi surprinşi câte conferinţe se fac aici. Săli pline, bani mulţi, păcăleli livrate aproape cu efect hipnotizant. Nu cred că e cazul de intrat în explicaţii la acest punct.

 

7. Impunerea dietei fără gluten în populaţia generală nu are nicio noimă, ea fiind indicată celor cu boală celiacă. Indicaţia principală a dietei fără gluten este boala celiacă. În rest, medicul decide dacă recomandă această dietă, în cazuri absolut speciale. A se citi cu atenţie o atenţionare publicată de MedScape.

 

 8. Nu există detox. E un marketing care ia minţile multora. Toxinele şi produşii de metabolizare sunt scoşi din corp de rinichi, ficat, plămâni, piele. Urmăriţi-o aici pe savuroasa doamnă doctor Simona Tivadar.

9. Protectoarele hepatice n-au nicio treabă de cele mai multe ori. Nu fac decât să obosească ficatul. Explicaţii aici

 

10. Suplimentele minerale şi vitaminice se dau pe indicaţii precise, când sunt carenţe sau situaţii deosebite. În rest nu au efecte notabile. Este logic să oferim corpului vitamine şi minerale de calitate, printr-o alimentaţie echilibrată. Aprofundaţi aici

 

11. Nu există nicio dietă capabilă să vindece vreun tip de cancer. Alimentaţia echilibrată (nu se vor evita proteinele!) este adjuvant în terapia multidisciplinară, dar a vindeca un cancer doar cu o dietă e utopie curată. A se parcurge materialul WebMD, mai ales ultimele rânduri.

 

12. Biorezonanţele, spiriduşii magici şi alte aparate cu unde aiuritoare n-au fundament ştiinţific, deci nu produc efecte pozitive. Citiţi un articol mai vechi din HotNews.

 

13. Nimeni nu-şi foloseşte doar 10% din creier (bine, unii politicieni continuă să o facă, admit). Toată masa creierului este utilizată în procese simultane sau alternative. Dacă ne foloseam 10% din creier, aveam 10% din creier. Natura îşi optimizează speciile.

 

14. Nu există cădere de calciu. Unde cade? Referirea se face, evident, la toate varietăţile de stări de rău identificate greşit drept cădere de calciu.

 

15. Nimeni nu-şi poate înghiţi limba. Nici chiar în criza de epilepsie. Nu introduceţi mâna în gura omului aflat în criză, pentru că o contracţie puternică vă poate rupe degetele. Aveţi aici sfaturi.

 

16. Nu se va da şoc electric atunci când inima este în asistolie (oprită). Şocul asta face: opreşte inima şi-i dă ocazia să facă restart, pe curat, anulând o aritmie. Şocul are indicaţie în tulburările maligne şi se dă cu monitor în faţă, unde orice medic ar trebui să ştie dacă e, spre exemplu, o fibrilaţie ventriculară sau o asistolie. DAE (defibrilatoare automate externe) din spaţiile publice nu descarcă decât dacă identifică aritmie malignă. Nu descarcă în asistolie.

 

17. Creierul tot nu doare, că nu are receptori de durere. Dor învelişurile meningeale, muşchii cranieni. Anesteziile locale sunt suficiente pentru multe operaţii pe creier. Pacientul rămâne conştient şi chiar discută cu echipa medicală sau face unele activităţi – asta ajută, pe baza unui RMN funcţional, la identificarea cu precizie a zonei ce trebuie excizată. Creierul per se nu doare atunci când se umblă în el.

 

18. Ecuaţia slăbirii e simplă: arzi mai mult decât mănânci. Sportul nu e obligatoriu pentru slăbit. Dacă avem nevoie de 1800 kcal pentru metabolismul bazal şi mâncăm 1600 kcal, deficitul este compensat de corp prin apelarea la depozite. Se vor pierde astfel din kilogramele în plus, îndeosebi ţesutul adipos. Sportul poate fi adjuvant excelent, dar nu e obligatoriu. Atenţie la persoanele obeze, pentru că unele activităţi sportive pot dăuna articulaţiilor (care oricum sunt suprasolicitate, mai ales cele inferioare) sau inimii (care lucrează în suprasarcină în obezitate).

 

19. Cititul pe întuneric nu dăunează vederii. Citiţi oricând, numai citiţi. Mă rog, prin întuneric se va înţelege lumină slabă. Există celule specializate în retină. Dacă nu trebuia să vedem în condiţii de iluminare proastă, nu mai aveam aceste celule.

 

20. Pulsul nu înseamnă de câte ori bate inima pe minut. Aceea e frecvenţă cardiacă. Pulsul e percepţia curgerii sanguine. A se citi explicaţia aici

 

21. Cea mai bună tensiune arterială la adult este 120/70 mmHg. La vârstnici nu se mai acceptă valori mai măricele. Poziţia ACC/AHA (American College of Cardiology şi American Heart Association) este aici.

 

22. Antibioticele tot n-au efect în viroze, adică pe virusuri. Mai e nevoie de vreo explicaţie? Antibioticele funcţionează pe bacterii. Atât.

 

 23. Se spune „stare de conştienţă”, nu „cunoştinţă”.

 

24. Apa superalcalină n-are niciun efect benefic, e iarăşi un marketing aberant. Există aparate de mii de euro care alcalinizează apa. Un articol pe New York Times

 

25. Apele cu vitamine sunt cool, dar n-au nicio treabă cu starea de bine. Corpul îşi ia tot ce are nevoie dintr-o alimentaţie diversificată şi echilibrată. Apă plată rămâne sfântă. A se vedea punctul cu vitaminele.

 

 26. Nu există vitamine capabile să trateze vreun cancer (a se vedea B17, zisă şi amigdalină). Concluzia WebMD e clară: nu există un tratament verificat şi această substanţă poate fi nocivă.

 

27. Curentul e un mit românesc. El nu dă nicio boală. Un banc inventat de mine aici, să ne mai descreţim frunţile.

Acum un milion de ani, într-o familie neaoşă neanderthaliană, zise aia bătrână:

– Auzi, nepoate, peştera asta mai are o ieşire!

 – De unde ştii, mamaie?

– Simt curent!

 

28. Nimeni nu se poate îngrăşa doar uitându-se la o salată. Asta vine din mâncat mult şi prost, respectiv sedentarism. Nimic antagonic cu punctul 18, pentru că sport e una, opus de sedentarism poate fi mişcare uşoară, gen mers pe jos, e cu totul altceva. De ce ne îngrăşăm, aici.

 

29. Nicio dietă prin care se pierd multe kilograme pe lună nu e safe. Masa corporală trebuie să reflecte principii sănătoase de viaţă, cu moderaţie în orice. Stop dietelor fantasmagorice!

 

30. Singurătatea e aducătoare de boală, scade durata vieţii, atrage depresii. Staţi lângă alţi oameni buni.

Citeste mai mult: adev.ro/pkz45g

 

 

 

 

 



#2
mianda

mianda

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.267 mesaje

Postat 08 ianuarie 2019 - 13:49

Perfect adevarat, doar ca 5 si 12 cad in contradictie cu 30.  [:)]



#3
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.052 mesaje

Postat 08 ianuarie 2019 - 14:52

Da il stiu pe acest domn doctor. Si am vazut ca acum este atacat de multi necunoscatori ...

 

Exista prea multi care cred ca frectiile cu ulei vindeca cancerul sau ca slanina este mai sanatoasa ca soia.  [:-)))]

Asa a aparut si discutia antivaccinare. Niste vecine au inceput sa isi iexpuna parerile.



#4
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.052 mesaje

Postat 08 ianuarie 2019 - 14:54

iar despre ceakre si terapii cu aripi de ingeri .... [:-)))]

 

Ceea ce ma inspaimanta pe mine este si altceva: de multe ori, la televiziuni nationale, este invitat cate un astrolog care sa ne spuna cum va si anul, cum vor fi alegerile si cum vor reactiona parlamentarii. 

Aceste persoane sunt ridicate la grad de experti. De ce ?



#5
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 08 ianuarie 2019 - 15:03

Pai sunt experti in astrologie.

Cine crede ca isi poate afla destinul din mersul planetelor are nevoie si de experti.



#6
Pepco

Pepco

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.624 mesaje

Postat 08 ianuarie 2019 - 22:33

eu chiar simt curent ("ma trage curentul") si nu tin sa ma convinga niciun super-medic de contrariu. nici medicii nu ma cred cand spun ca simt ca durerea se propaga prin os. momentan e vreo saptamana de cand nu pot casca gura dimineata, ca ma dor... oasele din zona. si pun mana in zona dureroasa si-mi spun "medicul a zis ca durerea nu se propaga prin os".

 

nici de "cadere de calciu" nu pot spune ca nu exista.

 

detox exista.

 

si tocmai am cumparat de la farmacie protector hepatic pentru baiat, la indicatia medicului pediatru.



#7
Judoka02

Judoka02

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.831 mesaje

Postat 08 ianuarie 2019 - 23:04

28,

uitandu-te la aceeasi salata poti sa te ingrasi si dupa tratamente medicamentoase, operatii, hormonal, stres. Nu toata lumea e mananca prost si numai fast food. Mi se pare ca generalizeza si baga pe toti in aceeasi oala.

 

Nu am auzit niciodata de a lua frecventa cardiaca, cred ca si cadrele medicale folosesc cuvantul puls.



#8
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 08 ianuarie 2019 - 23:20

Cred ca totusi se refera la oamenii perfect sanatosi care isi baga singuri in cap tot felul de idei gresite. Una e sa ai o conditie medicala pre existenta, afectiuni musculare sau neuro, sau chiar o infectie la o masea, si atunci orice aer mai recisor te afecteaza imediat, pentru ca ai deja problema in tine, si alta e sa nu deschizi niciodata geamul sa te galbejesti la fata ca sa nu se faca curent in casa, de exemplu.

Eu asa zic, ca se refera la idei preconcepute ale oamenilor care nu au, in fapt, nicio afectiune medicala.



#9
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 08 ianuarie 2019 - 23:51

anda, se refera si la faptul ca daca "te trage curentul" nu te imbolnavesti de nimic.

Nu exista sa faci guturai sau viroza de exemplu ca te-a tras curentul.

 

In rest da, daca stai in frig se pot acutiza unele afectiuni.



#10
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 09 ianuarie 2019 - 20:40

eu inca nu m-am prins , daca sunteti de acord cu el sau nu ? in totalitate sau nu?

 

edit: nu de alta , dar cand apare asa un doctor din neant care le stie pe toate din punctul meu de vedere e doar pentru media.


Editat de a_alinta, 09 ianuarie 2019 - 20:42 .



Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Analizele au arătat o deteriorare a stării ficatului. Ce să fac?

    MaryJane999
    - mar 21 2024 12:16

  • Progesteron

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

Last Blogs

  • Morfologie 2

    Erika91
    - Astăzi, 12:04

  • Locul de muncă È™i sarcina

    Ioone
    - Ieri, 23:41

  • Kinetoterapie

    Vasilescu Georgeta
    - Ieri, 23:32

  • Ecografie

    Roxana3001
    - Ieri, 21:29

  • Starile de rau si greata din timpul sarcinii

    Mica13
    - Ieri, 20:13

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -