Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Legea vaccinarii copiilor in Romania: dezbateri actuale

lege vaccinare imunizare

9 raspunsuri la acest subiect

#1
redactor

redactor

  Membru VIP

 • Administrators
 • 14.054 mesaje

Postat 30 decembrie 2018 - 13:45

Urmeaza o lege a vaccinarii in Romania?

 

Comisia de sănătate a Senatului a dezbatut la final de octombrie 2017 proiectul Legii vaccinării, iniţiat de Guvern.

 

Potrivit proiectului Legii vaccinării, părinţii au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie, chiar dacă refuză vaccinarea copilului, caz în care riscă să fie audiaţi de Comisia judeţeană de vaccinare, în caz contrar amenzile ajungând şi la 10.000 de lei, „Părinţii şi celelalte persoane responsabile de creşterea şi educarea copilului au următoarele obligaţii: a) să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii; b) să se prezinte în cazul în care sunt convocaţi de Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a cea a Municipiului Bucureşti”, reiese din art.68 al proiectului pentru legea vaccinării.

 

„În cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat”
De asemenea, în proiect, sunt specificate şi drepturile pe care le au părinţi, cum ar fi cel la informare cu privire la beneficiile vaccinării, dreptul de primi vaccinuri sigure şi de calitate sau chiar să primească asistenţă în cazul unei reacţiile adverse post-vaccinale indezirabile. În articolul 21 al proiectului de lege este menţionat faptul că „în cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat.

Excepţie fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor”. Draftul proiectului de lege menţionează, la articolul 23, că „la data înscrierii copiilor sau a adulţilor într-o unitate de învăţământ sau într-o altă colectivitate, aşa cum este definită de prezenta lege, aceasta are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emisă de către medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii”.

Care sunt vaccinările obligatorii

La intrarea în colectivitate, copilul trebuie să fie vaccinat obligatoriu împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. În cazul în care la înscrierea la şcoală, copilul nu are toată schema de vaccinare la zi, atunci, părintele trebuie să prezinte, până la intrarea în colectivitate, calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinţa contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări, în funcţie de caz.

 

Sancțiuni pentru părinți care refuza vaccinarea copilului

Proiectul mai cuprinde un capitol întreg destinat sancţiunilor aplicate atât autorităţilor, cât şi medicilor de familie sau părinţilor. Astfel, părinţii care refuză să se prezinte la medicul de familie, să se informeze cu privire la beneficiile vaccinării, pot fi sancţionaţi avertisment sau cu amendă de la 1.000 la 10.000 de lei, în funcţie de numărul abaterilor. ”Ceea ce s-a vehiculat în presă cu privire la faptul că părinţii vor fi amendaţi pentru faptul că nu-şi vaccinează copii este inexact. Părinţii vor fi amendaţi în situaţia în care refuză să participe la întâlnirea cu grupul de lucru, refuză să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informaţi despre vaccinuri. Practic, părintele are dreptul să refuze dar îşi asumă toată responsabilitatea”, spunea Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, în zilele care au precedat adoptarea legii în Guvern.

În absenţa unei prevederi care să prevadă explicit obligativitatea vaccinării copiilor, soluţionarea controversei a fost transferată la Parlament, mai exact la Senat, prima Cameră sesizată. Într-o tabără sunt părinţi care consideră că există un risc prea mare al efectelor adverse ale vaccinurilor, în cealaltă ONG-uri şi oameni politici vor ca obligativitatea să fie menţionată expres în lege.

 

Neîncrederea în vaccinuri este destul de răspândită, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, precizând, pe 9 august, că rata de refuz al vaccinării în luna iulie a fost de 12%. În ultima perioadă, au avut loc mai multe proteste ale unor părinţi care cred că vaccinarea ar trebui să fie o decizie luată de familie.

ONG: ”Obligativitatea vaccinării nu încalcă drepturile și libertățile fundamentale”

PNL a anunțat că susține obligativitatea vaccinării. Tot pentru obligativitate s-au pronunţat şi organizaţii ale societăţii civile. APADOR-CH arată, în observaţiile transmise luni Parlamentului, că obligativitatea vaccinării în cazul bolilor transmisibile nu încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale, motiv pentru care statul trebuie să reducă cât mai multe efectele negative care pot apărea în urma refuzului de imunizare.

 

Asociația consideră că prevenirea răspândirii bolilor transmisibile trebuie să se facă în continuare prin vaccinare obligatorie, așa cum prevede legislația în vigoare – respectiv Legea 95/2006 și HG 857/2011 – dreptul individului de a opta dacă urmează sau nu un tratament fiind valabil numai în cazul bolilor netransmisibile, deci care nu pun în pericol sănătatea publică.

În acest context, APADOR-CH atrage atenția că o posibilă iniţiativă de amendare a proiectului de lege, prin introducerea unei prevederi prin care se consacră dreptul de a refuza vaccinarea obligatorie pe motiv de conştiinţă/convingeri religioase, nu face decât să anuleze caracterul obligatoriu al oricărei vaccinări. Dacă se vor adopta amendamente de acest gen se va ajunge într-o situaţie şi mai instabilă din punct de vedere al sănătăţii publice decât ne aflăm în prezent, când  proiectul de lege nu a fost încă adoptat şi funcţionează vechea reglementare.

 

Articolele 8 și 9 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, invocate de persoanele care refuză vaccinarea, nu consacră drepturi absolute ale omului, respectiv la viață privată și la libertate de gândire, ci au limitări. Între motivele acestor limitări se află și protejarea sănătăţii, individuale sau publice, şi protejarea drepturilor şi libertăţilor altora. Exercitarea acestor drepturi nu justifică lezarea dreptului la viaţă (dreptul de a trăi), garantat în articolul 2 din CEDO, drept ce trebuie recunoscut atât copilului a cărui vaccinare se refuză, cât şi celorlalţi copii din colectivitate, care vor intra în contact cu cel nevaccinat.

APADOR-CH consideră că și îngrijorările părinților sunt justificate, obligaţia de a se supune vaccinării nu înseamnă şi obligaţia de a suporta greşelile medicale legate de administrarea vaccinului sau de a fi cobaiul unor experimente medicale. Din acest motiv, trebuie prevăzută în mod clar obligaţia statului de a asigura vaccinurile la timp, în cantitate suficientă şi de calitate corespunzătoare. Tot statul trebuie să răspundă pentru administrarea corectă a vaccinurilor, în principal prin stabilirea unor proceduri care să excludă sau să reducă la minimul posibil efectele negative care ar putea apărea în cazul unor persoane.

Odată stabilite drepturile și obligațiile fiecărei părți, este necesar ca legea să prevadă și sancțiuni clare și previzibile pentru a asigura și în practică acest caracter obligatoriu al vaccinării, nu numai în teorie.

Părinții trebuie să știe, de exemplu, că dacă refuză vaccinarea în alte situaţii decât cele prevăzute în art. 22 din proiect (când vaccinul e contraindicat medical), iar copilul suferă afecţiuni ale sănătăţii, vătămări de anumită gravitate sau dacă se produce decesul, părinţii vor răspunde penal, pentru rele tratamente aplicate minorului, sau pentru vătămare corporală sau pentru omor.

În acest sens APADOR-CH a făcut o propunere de completare a articolului 71 din proiectul de lege, prin introducerea clară în cuprinsul lui a pedepselor prevăzute de Codul penal în astfel de cazuri.#2
viviana

viviana

  Membru VIP

 • Moderators
 • 26.324 mesaje

Postat 30 decembrie 2018 - 21:00

Proiectul asta stagneaza, nu s-a mai auzit nimic de el. Guvernantii au alte probleme.

 

De atunci s-a schimbat si guvernul si implicit ministrul sanatatii.

 

Sorina Pintea este noul ministru al sanatatii din ianuarie 2018 in marele si prost guvern Dancila care face orice altceva in afara de a avea grija de propriul popor.

Bodog ala e deja istorie.#3
andaghe

andaghe

  Membru de baza

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 8.396 mesaje

Postat 30 decembrie 2018 - 22:06

Da, corect, fiecare schimbare aduce o noua viziune personala si o noua atitudine fata de problemele din ministerul respectiv. Pana nu se stabilizeaza un guvern si o politica, nu vad sa mai fie cineva interesat de munca si de imbunatatiri reale in vreun sector. Si in invatamant IAR se vorbeste despre o noua lege a educatiei, care cum vine are cate o "pata" pusa pe ceva. Bodog era cu vaccinurile, Pintea vad ca e interesata de igiena din spitale, nu ca nu sunt toate inportante dar nu are niciun ministru timp sa faca ceva insemnat.#4
redactor

redactor

  Membru VIP

 • Administrators
 • 14.054 mesaje

Postat 31 decembrie 2018 - 15:38

Eu cred ca problema vaccinarii copiilor ar trebui sa fie o prioritate pentru orice ministru al sanatatii. Nu trebuie sa treaca ani de zile pentru a recunoaste ca exista aceasta problema.

 

Vaccinarea copiilor in Romania este la unul din cele mai scazute niveluri din UE iar problema nu suporta amanare.#5
andaghe

andaghe

  Membru de baza

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 8.396 mesaje

Postat 31 decembrie 2018 - 16:30

Pana una alta, din maternitati se pleaca cu infectii, potential fatale, asa ca pana la vaccin ar fi indicat sa traiasca bebelusii si sa fie sanatosi...#6
redactor

redactor

  Membru VIP

 • Administrators
 • 14.054 mesaje

Postat 31 decembrie 2018 - 17:27

Anda, daca Romania a ajuns in halul asta - sa ne bucuram ca nu mor bebelusii in maternitati si sa credem ca vaccinarea nu este o prioritate... inseamna ca situatia este nasola de tot.

 

Insa la fel de nelisnitoare mi se pare o atitudine - de genul: pai nu e chiar asa de grav... 

Nu e OK sa fim multumiti ca un ministru al sanatatii se ocupa de o problema atat de grava si sa ii gasim scuze ca nu se ocupa si de altele, la fel de urgente. Adica numai o problema poate fi rezolvata pe cincinal?

 

Ministerul sanatatii nu contine doar o persoana - sunt sute de directori, sefuleti, inspectori si alti bugetari care iau banii degeaba de la stat.#7
andaghe

andaghe

  Membru de baza

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 8.396 mesaje

Postat 31 decembrie 2018 - 17:59

Da, situatia este nasoala de tot#8
andaghe

andaghe

  Membru de baza

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 8.396 mesaje

Postat 31 decembrie 2018 - 18:04

Cam 7 ministri pe cincinal....#9
szivarvany

szivarvany

  Membru VIP

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 23.455 mesaje

Postat 01 ianuarie 2019 - 18:07

Eu inca astept sa ajunga la pediatra rapelul pentru DT (difterie, tetanos).#10
viviana

viviana

  Membru VIP

 • Moderators
 • 26.324 mesaje

Postat 05 ianuarie 2019 - 13:59

Bre Payton, o ziaristă americană în vârstă de 26 de ani cunoscută pentru campaniile sale anti-vaccin, a murit recent, iar testele medicale au determinat că suferea de gripa H1N1, cunoscută ca gripă porcină şi care – potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) – poate fi prevenită prin vaccinare, relatează EFE, potrivit Agerpres.

 

https://www.g4media....-vaccinare.html

Etichetat si cu lege, vaccinare, imunizare

Panic Questions

 • SughiÈ› bebe in burtica

  Mihgaandrei
  - Ieri, 16:58

 • Secretie vaginală abundentă

  Mihgaandrei
  - Ieri, 16:57

 • Scădere in greutate

  SaraMaria26
  - apr 17 2024 19:00

 • Fată sau băiat

  Nataliaracila
  - apr 06 2024 20:17

 • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

  catalinabd
  - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

 • Nasterea prin cezariana

  AdrianaBlo
  - Astăzi, 10:27

 • Alăptare 🤱🏻

  BiancaDragnea
  - Astăzi, 09:57

 • Burtica 35

  Roxana3001
  - Astăzi, 09:02

 • Tantrumuri bebe 1 si burtica care pune presiune

  Deutzuk
  - Ieri, 22:26

 • Sarcină

  Erika91
  - Ieri, 21:11

Ultimele aprecieri

 • andacosPoza lui %s

  andacos
  ii multumeste lui

  szivarvany
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • monicaboPoza lui %s

  monicabo
  ii multumeste lui

  szivarvany
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • ElkiaPoza lui %s

  Elkia
  ii multumeste lui

  Laura25
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • OtiliavPoza lui %s

  Otiliav
  ii multumeste lui

  Laura25
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • ElkiaPoza lui %s

  Elkia
  ii multumeste lui

  ioana
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • - TOP 50 reputatii -