Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Depresie adolescent?


29 raspunsuri la acest subiect

#21
lili_mar

lili_mar

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.367 mesaje

Postat 29 august 2018 - 22:00

N-am vrut sa raspund la subiect, este prea serios din punctul meu de vedere sa se rezolve  cu sfaturi date de psihologi amatori si teste de personalitate, OCD, whatever de pe internet. Din experienta unei prietene foarte apropiata casatorita cu cineva care sufera de depresie (diagnosticata acum la fifty something depresie cronica si PTSD) inceputa cand era adolescent si netratat/ignorata de parinti pana la 30 de ani. Viata ei este un cosmar... Cand aude ca depresia se trateaza cu sport si plimbari pe malul marii i se ridica parul pe ceafa. Legat de medicamente, se ajunge la o combinatie acceptabila dupa multe incercari. Dr cauta un « cocktail » care sa functioneze prin incercare si error avand in vedere ca bolile mentale nu se diagnosticheaza atat de usor pt ca nu se pot cuantifia (nu stiu daca am inventat un cuvant). Dupa o perioada se creeaza un fel de imunitate la medicamente si atunci dr cauta alta solutie. Asta plus supraveghere medicala, psihiatru in fiecare saptamana, psiholog si multe altele. 

 

Nu vreau sa te sperii, dupa parerea mea este important sa fiti atenti si daca este depresie sa fie diagnosticata cat mai devreme. Medicamente fara vazut dr periodic nu cred se dau (indiferent daca vrea sa mearga sau nu). In acelasi timp nu stati cu ochii pe ea ca pe butelie (nu observabil), nu o tratati ca pe o persoana bolnava. si nu reactionati la micile revolte ca si cum este sfarsitul lumii. Este normal sa fii ingrijorata dar este foarte posibil ca ingrijorarea ta sa fie perceputa diferit de copila. Cineva mi-a spus odata ca nu ceea ce vrei sa spui ajunge intotdeauna la interlocutor ci ceea ce « aude » respectivul. O intrebare simpla poate fi auzita ca un repros sau altceva. 



#22
lili_mar

lili_mar

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.367 mesaje

Postat 29 august 2018 - 22:10

Vreau sa adaug ca rezonez cu ce a spus Maria mai sus, sa stie ca esti alaturi de ea, ca poate sa vina la tine. Cum poti face asta, cred ca este foarte greu. Eu de ex cand imi spune cineva ca este de partea mea, ma face sa nu am increderea in persoana respectiva. Nu intotdeauna dar in majoritate.



#23
mianda

mianda

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.267 mesaje

Postat 29 august 2018 - 22:55

Nu v-a sugerat nimeni sa faceti terapie impreuna cu copilul?

 

Am citit la un moment dat ceva cu care eu rezonez extraordinar de mult: "Ne vindecam crescand impreuna cu copiii nostri."

 

Raspunsurile la problemele voastre le veti gasi doar daca va puneti intrebarile potrivite. Undeva, pe drum, s-a pierdut esentialul.

Ceea ce incercati voi acum sa faceti nu e decat sa amagiti simptomele, dar trebuie sa ajungeti la ceea ce se ascunde in spatele lor. 

Gasiti un psihoterapeut bun si  apucati-va de treaba, dar cu rabdare!


Editat de mianda, 30 august 2018 - 10:06 .


#24
caramia

caramia

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 13 mesaje

Postat 30 august 2018 - 00:55

Facem de ceva timp, cu luni inainte de eveniment; cand merge singura, cand mergem 2, cand toti ... Nu mi se pare ca a evoluat spre bine, anxietatea si sentimentul ca este respinsă social s-a accentuat. Va tb probabil sa schimbam terapeutul doar ca e mai greu pt ea sa o ia de la inceput. Acum susține că e mai bine si refuza categoric orice terapie. Si mai spune că s-a săturat să tot vorbeasca despre ea...



#25
caramia

caramia

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 13 mesaje

Postat 30 august 2018 - 01:16

Si da, locuim in tara. Variante terapeutice exista in Bucuresti, distanțele ma termina însă, din Berceni pana in centru la un cabinet bun  e o multime de timp petrecut in trafic ... Dar, pe de alta parte, in masina fiica-mea vb cel mai mult cu mine, nu se poate izola in camera si de gura mea lasa si telefonul la o parte. Am observat ca lipsa contactului vizual o ajuta, se uita prin parbriz si vorbeste ... De regula critic ... la adresa școlii, colegilor, româniei, dragnea, trump, la adresa noastra sau a ei insasi... Apreciativ rar, de cele mai multe ori legat de anumite trupe, discuri sau concerte ... 



#26
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 30 august 2018 - 09:04

Caramia, iti dau o ifnormatie. Acum cateva luni de zile intr-un anumit context am auzit de terapia dialectic comportamentala - DBT de la sora mea. A avut probleme cu fiica ei, destul de asemanatoare cu ale fiicei tale. 

 

Am citit cate ceva despre asta si am aflat ca exista si la noi in Romania, Bucuresti o astfel de terapie.

Facand cercetari am descoperit clinica Hope.

Ai aici linkul in care poti citi despre ce este vorba:

http://clinica-hope....omportamentala/

 

Printre altele: Cursul de abilitati cuprinde 4 categorii de abilități foarte concrete, cu teme și exerciții practice:

  1. Mindfulness: practicarea trăirii in prezent si cresterea capacitatii de constientizare;
  2. Intervenția în criză: tehnici pentru tolerarea situațiilor dificile si dureroase fără a ajunge la comportamente autodistructive
  3. Eficacitatea interpersonala: a cere ce iti dorești, a spune “nu” in timp ce menții respectul de sine si relațiile cu ceilalti;
  4. Reglarea emoțională: cum sa schimbi emoțiile pe care vrei sa le schimbi.

 

Aceste "cursuri" au loc pe strada Graului, undeva langa statia de metrou Brancoveanu.



#27
isabela

isabela

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 469 mesaje

Postat 30 august 2018 - 14:58

Am trecut si eu cu fiica-mea, cam la aceeasi varsta, 14 ani avea, prin ceva asemanator. Am descoperit, tot pe un forum, ca isi facea rau singura, se taia cu lama, pe maini si picioare. De cand a inceput,pana am descoperit au trecut 7-8 luni. E inutil sa spun ce am simitit. A acceptat foarte greu sa mearga la psiholog.

 

Ce a avut efect la ea?

Sedintele cu psihologul. Ea singura, noi, fiecare parinte separat, apoi ambii parinti. 

 

Trebuie sa gasesti cauza, de ce s-a ajuns in acest punct. 

 

Si mai ales ambii parinti sa fie de aceeasi parte a baricadei.

 

Ce se intamplase la fiica mea? Presiunea pe ea era foarte mare, era in clasa a 8-a, se considera neinteleasa. Considera ca nu o apreciem, ca nu suntem suficient de aproape de ea, desi eu chiar discutam vrute si nevrute cu ea. Ca nu o intelegem, ca nu e la fel de sociabila ca alte colege de ale ei.

 

 

Stii, Marius, a pus niste intrebari ce au mult adevar in ele. Incearca sa citesti putin dincolo de ele, fara a fi oarecum deranjata de ele, pentru ca nu incearca sa te faca sa te simti prost;sa citesti fiecare intrebare si sa raspunzi la ea, sa incerci sa afli de unde provine starea ei.

Pentru ca am recunoscut in ele, niste intrebari care mi-au fost puse si de psiholog, si am aplicat unele din sfaturile lui Marius. Cu rezultate foarte bune.

 

La fiica-mea nu a fost nevoie de medicatie. A luat o perioada ceva capsule pe baza de plante, antistres.



#28
caramia

caramia

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 13 mesaje

Postat 30 august 2018 - 17:50

Merci pt sugestii, o sa ma interesez de terapia de care spunea Viviana mai sus,... trial basis cu fiica mea nu merge însă. Vedem.

 

Isabela, ma bucur ca ati depășit situația, inima buna ii doresc fiicei tale...  Expresia apartine mamei mele dar cuprinde foarte mult.

 

Cu privire la ce spunea Marius ... tot ce spune este aplicabil. Oricarui copil si oricarei familii. Inclusiv pentru cazul nostru ... 

 



#29
dyanaM

dyanaM

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 394 mesaje

Postat 31 august 2018 - 13:03

Opinie prieten familie, medic psihiatru adultiA vazut-o pe fiica mea cand au fost in vizita special la noi, impreuna cu fetita lor, fosta colega a fiicei mele.

Nu pare a avea o depresie, nu e absenta, vorbeste, nu e trasa la fata. Ar trebui sa cerem opinia unui alt medic psihiatru de copii.

Nota: fiica mea refuza vehement sa mai stea de vorba cu altcineva, spune ca a obosit. O sa merg doar eu pentru confirmare diagnostic.

 

Vreau sa raspund strict la acest paragraf.  Si eu sufar de depresie  si arat destul de bine. Uneori plang doar daca vad ca s-a lovit copilul sau pur si simplu ca nu am cui sa spun ceva. nu trebuie sa fii trasa la fata sau plansa tot timpul ci pur si simplu foarte obosita si simti ca nu e nimeni langa tine, nu ai cu cine vorbi sau nu stii cum sa rezolvi problemele.

 E greu de descris prin ce trece fiica ta. Doar ca pe mine m-au ajutat sedintele la psiholog si medicamentele.



#30
J G

J G

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.955 mesaje

Postat 01 septembrie 2018 - 10:05

Iti ofer parerea mea (sunt psihoterapeut), cu mentiunea ca o ofer doar cititnd putinele informatii pe care le-ai oferit, deci fara sa vad copilul sau pe voi, parintii.

 

Terapia: in primul rand, trebuie sa mergeti voi parintii la terapie, dar la alt terapeut decat merge fata dvs. Nu o sa se deschida in fata unui terapeut daca si voi sunteti implicati in acelasi proces terapeutic. II trebuie un terapeut al ei, cu care sa se simta in siguranta asa incat sa poata vorbi despre problemele ei.

 

Eu, cand mi se prezinta in terapie un copil, fac o sedinta cu copilul, apoi o sedinta cu parintii si aleg cu cine lucrez, ori parintii ori copilul. Nu ii vad succesiv, pentru ca nu pot fi terapeutul ambelor parti. Nu e etic si nici nu duce la rezultate bune.

 

Dar primul pas, mergeti voi la terapie. Parerea mea e ca sotul pune presiune inutila pe "scoala performanta, viitor luminos".

 

Ea ar trebui sa mearga la psihiatru (altul, parerea mea: nu sunt specialista in psihofarmacie dar am cunostinte suficienta cat sa spun ca ZOloft e prea mult, ii trebuie in primul rand un axiolitic usor, cum ar fi Anxiar) In mod cert are nevoie de medicatie. DAr in principiu, daca un medic recomanda medicatie, nu e locul sotului sa zic nu!! Are evident foarte multe prejudecati si are dificultati in accepta ca fiica voastra are o problema. (Aici ma vad nevoita sa subliniez ca e o parere formata pe baza a ce ai scris tu. Insa faptul ca parerile lui "te termina psihic" ridica un mare semn de intrebare pentru mine). Inca o data, nu e treaba lui sa contrazica medicul. Eventual treaba lui e sa ceara o adoua opinie.

 

Nu copilul decide daca merge la psihiatru sau la terapie. La 13 ani nu are suficient discernamant sa faca asta. Trebuie sa-i explicati ca asta nu e decizia ei, si cautati un terapeut foarte bun. Daca vrei recomandari - cunosc terapeuti exceptionali in Bucuresti - te rog scrie-mi in privat. Daca se simte mai bine sa vrbeasca cu cineva pe skype, poate sa vorbeasca cu mine.

In general, totusi, e important sa stii ce gen de psihoterapie practica un terapeut si sa te interesezi in ce consta. Nu orice psihoterapie se potriveste oricarui client.

 

Eu cred ca e o idee foarte buna sa merga la scoala unde se simtea confortabil.

 

Situatia e, parerea mea, foarte serioasa.




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Tantrumuri bebe 1 si burtica care pune presiune

    Deutzuk
    - Ieri, 22:26

  • Sarcină

    Erika91
    - Ieri, 21:11

  • Cum am aflat că sunt însărcinată?

    Ana1298
    - Ieri, 18:14

  • Prin Italia cu bebe in burtica

    Pau26
    - Ieri, 14:55

  • Ma copleseste oboseala

    ZDenisa
    - Ieri, 14:42

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -