Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Impactul socio-emotional al retelelor sociale la copii

facebook social media

50 raspunsuri la acest subiect

#41
Anuszka

Anuszka
  • Membri
  • 3 mesaje

Postat 20 iulie 2018 - 10:07

#Andaghe, poate ai si tu dreptate : ca atunci in copilarie nu ne bucuram de aceste maruntisuri. Dar le-am avut ! Si privind in urma ni se par si mai frumoase si retraim cu mintea de acum frumusetile de atunci : avem amintiri. Ei - copii de acum -  cand vor privi in urma, vad : betoane , ecrane mai mici si mai mari. Nu zic ca e rau. Ma intreb doar.....

#Andacos : pot sa-mi imaginez lasatul in padure. S-ar putea totusi sa se descurce daca le lasam telefonul si baterii de rezerva. Dar nu despre asta e vorba. Este despre simtire mai mult. Probabil ca ar fi super preocupati de gasirea inapoi a drumului spre civilizatie si in nici un caz cum pica o raza de soare piezis printre ramuri. 



#42
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.306 mesaje

Postat 20 iulie 2018 - 12:20

Am sa editez citeva greseli din mesajul anterior Mai tirziu...

 

Voiam sa- i Mai spun Andei ca generatii  intreg de elevi au facut Dienste, insectare  Deci era o alta legatura cu Natura.

 

Pe linga patrunjelul si leusteanul nelipsitt Don ierbare [:)]  erai si alte plante, Flori cu care se intra in Contact.



#43
Madanic

Madanic

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.591 mesaje

Postat 20 iulie 2018 - 19:04

Cum spunea cineva mai devreme, e nevoie de timp ( generatii ) pentru a vedea impactul. Nu am avut nimic asemanator inainte pentru a face comparatie. Ceea ce ma ingrijoreaza pe mine ( am una bucata 16 ani jumate ) este ca pe langa iluzia artificiala ca "ai muuuulti prieteni" (in lista virtuala - iar atunci cand sunt fata in fata nu vorbesc mai nimic ci butoneaza incontinuare dar cu cei care nu sunt de fata ), ceea ce ma ingrijoreaza ziceam este si partea cu sanatatea ochilor. Sta cu ecranul foarte inchis deoarece lumina o deranjeaza si isi forteaza ochii la maxim . Degeaba ii spun de ochelari....Ei sunt prima generatie expusa asa mult . Nu stim cum se va finaliza....

Inca un dezavantaj este ca nerefuzandu-le tehnologia - nu o putem face decat eventual pe termen scurt -  in cazul unei discutii mai serioase, au unde se refugia si trai intr-o lume fara "bataia noastra la cap ". Nu au cand sa se gandeasca  la ce au facut sa filtreze lucrurile prin prisma framantarilor. A mea, se inchide in camera si se uita la vreun film, discuta cu virtualii...Si pas de mai vorbeste..... Iar ce am discutat ramane tot asa. Asta este de fapt impactul imediat : pierderea abilitatilor de comunicare/socializare fata in fata si imunitatea la tot ce este in jur. Va spun din proprie experienta : mergem cu masina , ea butoneaza si ii spun : "uita-te la cer ! Tu mai sti culoarea cerului ?" Nu au bucurii de genul : un copac, o floare, un apus, un rasarit. Oare se vor intoarce la aceste bucurii ???  Sau, vor invata sa traiasca si fara ele, asa : privind un ecran si prin experientele altora.....Asta e framantarea mea in legatura cu tehnologia.

 

Cu privire la sanatatea ochilor iti pot spune eu. Miopia e ce se va intampla.

Copii mei nu au decat acces limitat la calculator/tableta, insa fetita mea e pasionata de citit. Din cauza ca citeste foarte mult ochii s-au adaptat la vederea de apropiere asa ca focalizarea la distanta a avut de suferit. Are acum dioptrie -2.5 si e in crestere. Incercam acum niste lentile de contact de noapte care corecteaza si limiteaza cresterea dioptriei, si elimina nevoia de ochelari.

Recomandarile medicale sunt insa sa nu stai la citit/calculator mai mult de 30minute in continuu, si sa iei o pauza de cel putin 10minute in care sa incerci sa te uiti la distanta.


Editat de Madanic, 20 iulie 2018 - 19:12 .


#44
Madanic

Madanic

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.591 mesaje

Postat 20 iulie 2018 - 19:11

Dar voi vă amintiți vreodată din copilăria voastră că va bucurati de o floare? Eu nu îmi amintesc de astfel de.momente...Am descoperit frumusețea in jur abia după ce m-am maturizat, și mie îmi ziceau ai mei "ce frumos e asta sau astălaltă.." ...și de-aia nu mai puteam eu, abia așteptam să mă lase în pace, la.muzica mea....

 

Bineinteles. Mama ne lua cu ea in tabere, eram tot timpul pe coclauri, aveam colectie de pietre, si iubeam sa caut fragi si jir sau alune. De citit citeam cocotata in parul din gradina bunicii mele, si nu mancam  de pranz ca bagam direct de la sursa. 

Noi facem drumetii cu copii, alegem trasee interesante cu tunele, sau care se termina in plaje unde putem observa tide pools, cautam scoici observam melci insecte si serpi sau paianjeni(spre disperarea mea care am fobie de reptile si paianjeni). Mergem cu bicicletele, iar in gradina avem iepuri (salbatici) copii iubesc sa ii alerge. Inca n-au cazut in capcana retelelor sociale, dar lucrez din greu sa le formez pasiuni in afara calculatorului/telefonului sau tabletei, poate asa o sa-si pastreze timp sa fie si in outdoors.



#45
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 20 iulie 2018 - 21:39

Pai atunci nu ar trebui sa fie probleme. Se.pare că părinții au un rol important în formarea (și) a unor deprinderi sănătoase. Pe mine mă duceau rar in natura, am crescut intre betoane, așa că mâncam zmeura de la piata, nu am obiceiuri de a călători în natură, și totuși nu am stat cu nasul in tableta. Pur și simplu asta nu a făcut parte din viața mea, așa că nu am integrat-o. 

Spuneți că pe voi v-au dus , ați avut contact cu natura , deci probabil veți insufla copiilor, pe lângă timpul petrecut cu nasul in ecran. Foarte bine!

Eu sunt un exemplu că se poate sa stai indoors și fără internet sau chiar tv (am avut tv prin cablu destul de târziu). Depinde de ce face familia ta...

 



#46
antmil

antmil

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.491 mesaje

Postat 20 iulie 2018 - 22:07

Nu stiu cata miopie se face de la citit...eu sint mioapa de pe la 18-19 ani...mi-am dat seama ca nu vad atunci cand am inceput sa conduc des si nu vedeam semnele de circulatie (evident ca atunci nici macar nu existau tablete...sint suficient de batrana).

 

Din doi copii, unul e miop de pe la 10 ani, celalat nu e...petrec cam acelasi timp cititind/butonand. Sotul are vedere 20/10 (perfecta). 

 

Eu stiam ca ori ai tendinta catre miopie si o faci oricum (mai tarziu in viata), ori se mosteneste genetic. 

 

Ca orice lucru "modern", si retelel sociale sint o chestia care trebuie facuta cu moderatie si putina educatie. In mod normal, daca exista o relatie buna parinte/copil si exista comunicare, nu vad de ce ar fi o chestie de speriat. Da, atunci cand nici parintele nu constientizeaza riscurile, poate deveni o problema.

 

Adica nu mi se pare nici un bau-bau dar nici inofensiv. Da, limite am avut si noi cand au aparut chestii gen FB, Snapchat, IG, etc...slang nu intodeauna stiu, dar cred ca nu intodeauna poti tine pasul cu fiecare prostioara a fiecarei generatii (asta poate doar daca stai non-stop in coasta copilului). Daca mi se pare ca la cei 20 si aprope 18 ani alor mei stau (cam) prea mult pe telefon? Da, dar asta e o diferenta de generatii. Avem reguli totusi in casa: nu telefon la masa, nu telefon in vacanta (adica Snapchat, etc) decit poate seara la culcare, etc...depinde si de parinte sa creeze un mediu potrivit. Sa stie sa aprecieze o carte, etc. 



#47
Cris_N

Cris_N

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 94 mesaje

Postat 26 iulie 2018 - 22:56

Cu privire la sanatatea ochilor iti pot spune eu. Miopia e ce se va intampla. Copii mei nu au decat acces limitat la calculator/tableta, insa fetita mea e pasionata de citit. Din cauza ca citeste foarte mult ochii s-au adaptat la vederea de apropiere asa ca focalizarea la distanta a avut de suferit. Are acum dioptrie -2.5 si e in crestere. Incercam acum niste lentile de contact de noapte care corecteaza si limiteaza cresterea dioptriei, si elimina nevoia de ochelari. Recomandarile medicale sunt insa sa nu stai la citit/calculator mai mult de 30minute in continuu, si sa iei o pauza de cel putin 10minute in care sa incerci sa te uiti la distanta.

 

Legat de problema miopiei.

Exact cu aceeasi problema ne confruntam si noi. 

10 ani acum. Pe fond genetic sigur,  crestere in inaltime rapida in ultimul an , cumulat cu stat prea mult cu ochii prea aproape de ecranul telefonului/tabletei pe o perioada prea mare fata de ce stabilisem in <1 an de la -1.25 a ajuns la -3.5. Aceeasi solutie cu lentile de noapte. Suntem in plin proces. 

S-a panicat insa singura :) dupa discutia cu doctorita si cu noi a renuntat pur si simplu sa puna mana pe ele. Avem 1 luna:). Prima saptamana a fost crunta. Parca era in sevraj :). 

Optiuni acceptate pentru a avea contactele dorite in mediul online - vestitul youtube si conversatiile pe whatsapp, plus anumite jocuri. Mutat in sufragerie. Televizor la >3 m de canapea. Un laptop conectat la tv si mouse si tastatura wireless. Cu timp limitat chiar de ea. 

 

 



#48
Cris_N

Cris_N

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 94 mesaje

Postat 26 iulie 2018 - 23:13

Strict legat de titlul subiectului.

Nu numai copiii sub 13 ani sunt influentati de retele sociale. Putem ,vorbind in linii fff largi, spune ca si forumul si blogurile sunt tot o forma de retea sociala. Si daca da, atunci fiecare dintre noi resimte aceasta influenta mai mult sau mai putin.

 

Impact socio emotional sigur ! 

La varste mici  nu exista dezvoltata suficient capacitatea de filtrare. Puterea de a citi printre randuri si a surprinde uneori incercari de manipulare, de atragere intr-o directie sau alta.  Modului de comunicare in scris ii lipseste mesajul empatic, nonverbal care poate transforma totul intr-o secunda. Un cuvant poate fi inteles altfel de catre un copil (si noi adultii avem aceeasi problema) si se pot transforma in adevarate probleme, drame. Rautatile gratuite aruncate din nevoia de eliberare, de a fi “cool” , la fel.

 

Comunicarea verbala are si ea de suferit. Devine mai lacunara, imbogatita cu mici si gesticulati ca intr-o lume de emoji..

Treptat se poate ajunge la lipsa dorintei de comunicare reala. De a iesi “in lume”. Devine dintr-o data suficienta lumea virtuala. 

 

Sunt cazuri extreme, dar cred ca sunt mai multe decat am crede. 

 

Lipsa implicarii parintilor, nu neaparat pentru ca nu se doreste, ci pentru ca se ajunge acasa intre 18-20 si se pleaca la 8-9 domineata, poate duce la asa ceva daca copilul nu are alte preocupari, alte dorinte , alte moduri de a-si petrece timpul. Adaugati si timp liber petrecut de adulti tot in fata ecranelor in locul unor iesiri in aer liber, a unor activitati recreative cu copiii si aveti reteta perfecta pentru ce e scris mai sus.

 

 

 



#49
Luna75

Luna75

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.770 mesaje

Postat 07 august 2018 - 00:09

Ioana - asta a spus:

 

Un copil inteligent,pasionat de ceva nu sta pe net,caci nu are de ce !

 

Intr-adevar nu reflecta ceea ce doream sa exprim!

Ca toti adolescentii,si copilul meu sta pe net,socializeaza,dar nu in totalitatea timpului ei liber disponibil.

Nu doresc sa generalizez,insa,cel putin,aici,in Emirate lucrurile au luat razna de tot.

Vine o adolescenta la masa,sau chiar doua si in timp ce le servesc masa ele butoneaza de zor ,nu cautand bilete de cinema sau un eventual vernisaj,ci chiar stau pe messenger cu alte persoane neinvitate.

De ex. la noi,la masa,fata mea are interzis sa se prezinte cu mobilul sau tableta dupa ea.

Acum ,in perioada vacantei,lumea (liceenii) merg la culcare la ora 2-3 ,caci au chestii importante de discutat.

Eu nu am cum sa opresc ce fac adolescentii altora,insa la mine,chiar si in timpul vacantei,max.la 23.45 domnisoara trebuie sa mearga la culcare.

Nu avem conflicte,nu avem discutii,insa si ea,este de acord,ca am dreptate.Si daca copilul ma aproba,chiar si cu jumatate de gura,eu sunt multumita.



#50
Luna75

Luna75

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.770 mesaje

Postat 07 august 2018 - 00:22

Ar fi inuman sa nu o las pe net,din moment ce acolo,are intreaga lume la picioarele ei,insa ca parinte,trebuie sa stiu ce acceseaza,cand,la orice ora.

Acum sa nu creada nimeni ca o urmaresc non- stop,ca doar nu sunt agent secret,dar periodic intru pe ipad si pe tel.ca sa vad ce se intampla acolo.

De multe ori,chiar cu acordul ei,pentru a-mi arata ceva,dupa care ea se apuca de altceva,iar eu ma uit daca totul e in...regula.

Pana acum nu am gasist nimic suspect,si mi-a explicat si de ce are doua conturi de Instagram,unul e pentru cunostinte,rude,profesori,unde posteaza lucruri serioase ,iar ceallalta pentru cercul restrans de prieteni,unde circula poze cu masti pe fata,cu haine recent cumparate,dar cu nevoia de a fi aprobate de grup .





Etichetat si cu facebook, social media

Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Control lunar

    Vasilescu Georgeta
    - Astăzi, 12:38

  • Agitatie pe final

    Roxi_pisicul23
    - Astăzi, 12:03

  • Saptamana 28

    Deutzuk
    - Astăzi, 11:08

  • Testul de toleranta la glucoza

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:36

  • Planificarea pe etape

    RoxiMada
    - Ieri, 19:33

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -