Sari la conținut

Sari la conținut


Alimentatia precara la copii si problemele induse pe termen lung

alimentatie copii

7 raspunsuri la acest subiect

#1
Admin

Admin

    Membru senior

  • Administrators
  • 3.322 mesaje

Postat 27 iunie 2018 - 16:11

Cunosc o familie al caror baiat are 130Kg la 14 ani si o inaltime de 1:70. Parintii se plang "Nu stiu ce sa ne facem cu el!  PARDON!?!? Puteti sa il puneti la dieta, puteti sa mergeti cu el la psiholog, puteti sa-l stimulati/obligati sa faca sport. Vorbim aici de parinti cu o situatie financiara cu foarte mult peste medie! Daca ei nu au solutii ce sa ne asteptam de la copiii care traiesc in pragul saraciei?

 

Peste jumatate din copiii din Romania traiesc in pragul saraciei si al excluziunii sociale (conform unui studiu Eurostat din 2016). Din pacate conducem la acest capoitol in Uniunea Europeana :(

 

Daca la acest lucru adaugam faptul ca:

- in multe familii din Romania nu exista nici o educatie nutritionala/alimentara, copiii fiind lasati sa manance ce doresc

- foarte multi copii sunt total nesupraveghiati alimentar pentru ca sunt crescuti de bunici sau se cresc singuri, parintii fiind plecati in strainatate

- in scoli, educatia alimentara este aproape inexistenta

 

.. putem sa concluzionam ca situatia este dramatica!

 

Un studiu recent publicat in Journal of Nutrition Education and Behavior arata o legatura directa intre alimentatia precara a copiilor si problemele de sanatate, cognitive si de comportament pe care acesti copii le au cand ajung adulti.  Copiii care nu au avut parte de o educatie alimentara gresita s-au dovedit ca au rezultate mai proaste la scoala, sunt mai violenti, se izoleaza mai des, au sanse mai mari sa devina supraponderali, si evident au mai multe probleme de sanatate.
 
Ce face statul? Nimic! Ofera "spagi" televiziunilor cu campanii inefective de gen "Evitati consumul de sare, zahar si grasimi" pe care le urmaresc animalele de casa, singurele prezente in fata televizorului cand incepe calupul de reclama! Ce face scoala? Foarte putin!
 
Cum arata viitorul Romaniei in anul centenar? Foarte sumbru!


#2
Admin

Admin

    Membru senior

  • Administrators
  • 3.322 mesaje

Postat 27 iunie 2018 - 16:16

As aprecia o dezbatere pe aceasta tema? Voi aveti prieteni care isi cresc copiii fara o educatie alimentara? Care au copii obezi la varste foarte fragede? 

 

Sunt curios cati dintre parinti au curajul sa recunoasca ca si ei se confrunta cu aceasta problema, cu copilul / copiii lor.

 

Cine este de vina? Societatea? Parintii? Sotul? Soacra? Scoala? Cercul de prieteni? Reclamele? 



#3
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 27 iunie 2018 - 16:26

Cred că se pune problema altfel : noi avem o educație alimentara? Ca sa avem ce transmite mai departe ar trebui ca noi, părinții să avem habar ce înseamnă alimentație sănătoasă.

Ei bine, eu am și nu am chiar habar, singurele surse de informare sunt articolele de pe net și cărțile de nutriție.

Știu ce înseamnă ingredientele înscrise pe etichete? Unele da, altele nu.

Înțeleg ce efecte au pe termen lung asupra sănătății? Nu știu dacă înțeleg, pentru că uneori explicațiile de pe net nu îmi sunt accesibile, când vine vorba de chimie m-am pierdut...

Totuși, mă străduiesc să țin minte și să aplic câteva principii pe care le consider eu sănătoase, plus că adaug multa miscare pe lângă alimentație, în speranța că ce strica una rezolva cealaltă.

Legat de alți părinți, nu prea îmi pot da cu părerea, personal nu cunosc copii cu probleme de sănătate cauzate de alimentație.

Totuși observ in jur o lipsă de interes pentru alimentație, atât la adulți cât și la copii, cred că din cauza că efectele ascunse ale meselor nesănătoase se vad abia în câțiva ani. 

Cauze? Lipsa surselor de informare bănuiesc.



#4
Collins20

Collins20

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.322 mesaje

Postat 27 iunie 2018 - 17:24

Cred ca secretul e in etichete, nu in ce scrie pe eticheta ci sa le evitam pe cat posibil. Daca alimentatia noastra e preponderent naturala rar apar aceste efecte nedorite .

Eu nu am incredere in etichete, daca vreau ceva, mananc , dar imi asum.

 

Din experienta personala , as spune oricarui parinte sa fie relaxat , sa nu-si consume prea multa energie ca nu mananca copilul sau ca e mofturos (cum am facut si eu) .  Daca nu sunt probleme de sanatate grave , trebuie lasati in pace , omuletii au niste mecanisme extraordinare , stiu exact ce le trebuie si ce nu .



#5
Pepco

Pepco

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.624 mesaje

Postat 28 iunie 2018 - 18:11

nu stiu cat de vizibil este subiectul in zona in care este, dar, ciudat, ma gandeam sa deschid si eu un subiect asemanator. pentru ca am observat urmatoarele.

 

acum 2-3 ani, plecam la piata de cartier cu 50-100 lei si ma intorceam cu un carucior de cumparaturi plin ochi. legume, fructe, carne, lapte, paine, oua. aveam vanzatori care stiau ca am copil si imi mai alegeau legumele, fructele. in special la sfarsit de saptamana, toate tarabele din piata erau pline si lume, o gramada. din banii astia, mancam si crud, si mai si gateam.

 

acum, jumatate din aceeasi piata este goala. vanzatorii au disparut. cantitatea ofertei a scazut considerabil. unele sortimente de fructe au disparut complet. calitatea a scazut si ea, pentru ca acum, din cei 3-4 vanzatori de la care cumparam, a ramas doar unul. care nu imi mai alege nimic, pune in pungi cum ii vine la mana, iar acasa, eu jumatate arunc. pretul a crescut si el, nu ma mai intorc cu un carucior plin ochi din banii aia, ci cu jumatate de carucior.

 

fac des cumparaturi din kaufland. mezeluri nu am mai cumparat de multa vreme, am cumparat ieri, de la raionul dedicat mezelurilor gata feliate. m-am ingrozit citind eticheta. nu sunt scrise ingredientele la raionul de feliate, doar dupa ce cumperi vezi eticheta. pot sa ii fac o poza.

 

s-au scumpit alimentele de baza. painea, laptele, ouale, untul. aud tot mai des de copii cu probleme digestive, de la dureri de burta, la greata si varsaturi, chiar si febra.

 

eu nu am rude la tara si nu beneficiez de nimic eco sau bio. cumpar absolut orice. dar de vreun an, asa, nu mai stiu ce cumpar.

 

ma plimb des cu alex prin oras. da, vad copii grasi si obezi. destui. avem si un vecin asa. "este pofticios, de mic a fost asa". vinovati ii consider pe parinti. prajelile sunt la ordinea zilei in alimentatia lor.

 

exista o gramada de porcarii ieftine in magazine. copiii le cumpara des. inghetata de culoarea spirtului, 50 bani. biscuite cu ciocolata dulce cat trei linguri de zahar, 50 bani. suc de zici c-am amestecat in apa pilitura de creioane colorate, 1 leu.

 

nu stiu daca poti fi educat alimentar cu bani putini. cand iti chioraie stomacul de foame, cumperi ce-ti vine la mana.



#6
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 28 iunie 2018 - 19:01

Da, și asta e adevărat. Ca sa mănânc eu și să dau și copilului fructe și legume crude și bune cheltui destul de.mult.

Zmeura, mure, afine, pui de fermă, oua de tara, brânză de la tara, castraveți din gradina - foarte bune și scumpe, normal.

Dar am ajuns sa mancam mai puțin, pentru că dacă nu am bani prefer sa nu iau decât să iau porcarii.

 



#7
Judoka02

Judoka02

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.867 mesaje

Postat 29 iunie 2018 - 11:30

Educatia alimentara trebuie facuta pe mai multe planuri : in familie, la scoala ( nu cred ca exista in romania), in media, tv., internet, etc. De evitat fast food-ul si produsele gata preparate sau semi-preparate. Astea cred ca sunt cele mai nocive,pt ca au glutamat, nu te satura si creeaza dependenta. Evident ca e mai comod asa, plus reclama puternica in care lanturile astea investesc. Culmea e cand le vezi asociate la competitiile sportive.... [batcap]

 

La cumparaturi, pe cat posibil, cumpar cat mai neprelucrat : carne macra, legume, fructe, kefir, iaurt natur, prajituri facute in casa, fara sucuri, gen cola, etc. Nu ne iese intotdeauna, dar ne straduim. La fast food, mancam f.f rar, preferatul e sub way. [soricel]

 

Am cunostinte cu copii, grasi spre obezi. Sunt de origine turca, fac si sport, deci problema e din obiceiurile alimentare din familie. Nu trebuie generalizat, dar eu pe ei ii cunosc.



#8
Letitia1

Letitia1

    Membru VIP

  • PAID
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.250 mesaje

Postat 29 iunie 2018 - 16:48

E importanta si miscarea, nu numai alimentatia. Sedentarismul e foarte crescut in rindulor copiilor (nu mai spun de adunlti). O ora -  doua de sport nu e deajuns. 

 

Nu-mi amintesc de copiii grasi in copilaria noastra, foarte rar. Si nu neapart ca nu aveam ce minca (ca acum, multe dulciuri) ci pentru ca eram tot timpul afara alergind ca nebunii. Imi amintesc eram ultra activa si nu numai eu. Cel putin primavara-vara eram pe drumuri toata ziua. Conteaza enorm.




Panic Questions

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

  • inchidere cont

    Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 19:23

  • Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 18:13

  • demetererika554@gmail.com
    - mar 30 2024 22:38

Last Blogs

  • Dureri de masea în sarcină

    Ioone
    - Astăzi, 15:57

  • Geanta bebeluÈ™ului

    Ioone
    - Astăzi, 15:25

  • Trimestrul III - morfologie

    Ralu31031992
    - Astăzi, 13:54

  • saptamana 24-28 test glucoza

    Ralu31031992
    - Astăzi, 13:44

  • Prom Dress Dos And Don'ts to Steal The Spotlight

    Ozma123
    - Astăzi, 11:01

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -