Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Vanzarea unei jumatati dintr-un apartament coproprietarului


18 raspunsuri la acest subiect

#1
andruskandu

andruskandu

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.758 mesaje

Postat 06 octombrie 2017 - 08:30

Buna dimineata!

Poate va mai aduceti aminte, poate nu... a existat un subiect in Cabinetul Psi despre relatia negativa intre mame si copii (copiii fiind noi, adultii de acum). De-a lungul anilor situatia nu prea s-a schimbat, ba chiar s-a inrautatit. Acuma sa va spun prin ce trec. Poate gasesc un raspuns si un sfat cu ce as putea face mai departe. Sa va spun(am facut copy-paste de pe un forum juridic unde am postat, dar nu mi s-a dat nici un raspuns clar). 

 

 

 

""""""""""Mama si cu mine avem impreuna cu cota parte 50% fiecare un apartament cu 3 camere, in urma succesiunii facute dupa decesul tatalui meu. Acum, ea ar vrea sa-mi vanda jumatatea ei, si as vrea sa inteleg cum vor decurge lucrurile
Mentionez ca nu avem o relatie prea buna. Cand a facut succesiunea m-a chemat la ultima infatisare doar sa semnez, si a venit cu 2 martori care au declarat ca celalalt apartament, in care locuieste ea, a fost cumparat fara ca tata sa contribuie ( ei fiind casatoriti). Cand a cumparat acel apartament, a vandut garsoniera in care locuia tata (cumparata din banii mosteniti in urma mamei lui) si l-a adus cu mine in cel de 3 camere. Tata a murit in 2003 si atunci a fost facuta si succesiunea. Am semnat, ce puteam sa fac???? Poate doar sa nu accept succesiunea asa, dar m-am gandit.... e mama, totusi. 
Apartamentul a fost mai mult inchiriat, eu locuind in alta parte cu sotul si copilul. Dar acum i-am zis ca nu mai vreau sa fie inchiriat pentru ca o data pe saptamana vin si stau seara acolo. Locuiesc departe de serviciu si ca sa nu intarzii vin de seara in Bucuresti pentru tura de zi. Pentru ca nu mai are bani din chirie, s-a gandit sa-mi ceara mie jumatate de chirie. Eu i-am zis ca nu vreau asa, a zis ca ma da in judecata. Ma rog, i-am zis si eu cate mi-a facut, si m-a facut sa sufar mult. Oricum i-am zis ca decat la judecata, mai bine imi face contract de vanzare cumparare pe jumatate de apartament. Oricum de la ea ma astept la ce-i mai rau. Adica, daca poate, are ocazia, ma va chinui mult si bine. I-am spus si ei, la ea banul conteaza, nimic altceva. Cand am fost buna de folosit, am fost buna, cand n-a mai putut sa ma foloseasca, nu mai eram buna. 
Cum va fi evaluat apartamentul, la ce pret? Ce pot face eu ca sa ma apar? Ea cred ca deja s-a informat, stie ce sa faca. E o persoana calculata, intotdeauna are cartile aranjate. Oare trebuia sa o las sa ma dea in judecata? Am ajuns sa ma intreb ce rau imi va mai face.....

Dupa cum v-am spus, nu avem o relatie buna. Atunci cand a fost facuta succesiunea, ea a venit cu doi martori care au declarat ca celalalt apartament, in care loicuieste ea, a fost cumparat din banii proprii, fara ajutorul sotului ei. Si eu am acceptat asa, pentru ca tot la ea m-am gandit, poate vrea sa se mute de acolo, poate.... oricum a tipat atunci la mine ca tata avea datorii la ea(???), si ca asa isi recupereaza ea aceste datorii. Dar suna ca parca eu as fi platit datoriile lui catre mama. 

Ma gandesc ca si acum ar putea veni cu ceva de genul acesta. Adica numai ea s-a ocupat de apartament, a platit utilitatile, etc.... Desi, eu am facut toate imbunatatirile in el, dupa moartea tatalui meu, cand a fost de platit intretinerea, utilitati, ea mi-a cerut banii, eu i-am dat. E o fire foarte calculata, sunt sigura ca a pastrat chitantele la tot ce a fost platit ca si cum ar fi dat ea banii. Intr-un cuvant ea joaca murdar, iar eu nu stiu cum sa ma apar.

 

 

Acest mesaj l-am postat prin august, acum cateva zile am primit urmatoarea "oferta":   

 

Am discutat cu mama azi, si a venit cu urmatoarea propunere: 
- ca eu sa ies din indiviziune, renuntand la jumatate de apartament (acela de doua camere, care nu a fost introdus in succesiune, ca a venit cu doi martori care au declarat ca l-a cumparat din bani proprii), iar ea sa-mi faca vanzarea jumatatii ei din cel de trei camere, la pretul de 15000 euro. 
Daca ea detine apartamentul cu doua camere, jumatate din apartamentul cu trei camere, iar eu cealalta jumatate, ce inseamna iesirea din indiviziune?
Ce ma sfatuiti sa fac?

 

As mai vrea sa stiu daca poate sa-mi vanda jumatatea de apartament fara sa ies din indiviziune (pentru ap. de doua camere, care nu a intrat in succesiune, iar eu semnand acceptul succesiunii asa). Din asta inteleg ca renunt sa mai mostenesc ceva de la ea. Sa inteleg ca jumatatea aceea era ceea ce trebuia sa primesc din succesiune de pe urma tatei? Chiar daca nu l-a bagat in succesiune, ma gandesc ca a fost dobandit in timpul casatoriei. 

Mentionez ca am aflat de faptul ca nu a bagat apartamentul in succesiune in fata notariatului, Am semnat aproape prin constragere , prin intimidare (dar am semnat, nu am ce mai face), pentru ca a sarit in fata mea, a tipat aproape, ca e munca ei, dreptul ei, si-asa mai departe, 

Acuma, daca in fata notarului refuz sa semnez propunerea asa, ce poate face? Poate sa vanda altcuiva acea jumatate fara acceptul meu, eu detinand cealalta jumatate? Se mai poate discuta si de alta propunere? Sunt speriata ca a mers la acelasi notar, la care s-a incheiat succesiunea. Puteam sa mergem la alt notar? Ea mi-a spus ca nu se poate. Ca a fost la alt notar si a fost trimisa la cel vechi obligatoriu. Mi-e teama ca notarul va tine cu ea, si nu-mi va da toate informatiile. 

Eu pot veni cu alta propunere: sa renuntam reciproc fiecare la jumatatea celeilalte, eu dandu-i o suma mai mica de 15000 de euro? Notarul poate stabili pretul apartamentului? Am vazut ca exista liste cu preturi in functie de zona. 

Am stabilit sa ne intalnim in fata notarului joia viitoare. Voi gasi contractul gata facut sau se va mai discuta? Pentru ca data trecuta asa a procedat. A facut toate actele, iar pe mine m-a chemat doar sa semnez actul final. Ar fi trebuit sa existe o alta intalnire, semnatura inainte, nu stiu. Pe mine nu m-a chemat sa vorbim inainte. Simt ca parca m-a pus in fata faptului implinit. Dar eram mai tanara, chiar nu stiam cum merg treburile astea.  """""""""

 

Cam asta e....   



#2
danielag

danielag

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.114 mesaje

Postat 06 octombrie 2017 - 09:11

Andruskandu, eu înțeleg așa:

- ați făcut succesiunea după tatăl tău

- în urma succesiunii aveți fiecare anumite cote din bunurile cuprinse în masa succesorală

- apartamentul cu 2 camere îi revine doar mamei tale în certificatul de moștenitor, ca bun propriu

- tu ai o jumătate din apartamentul de 3 camere

- acum mama ta propune partajul / ieșirea din indiviziune

 

Dacă apartamentul de 2 camere i-a revenit mamei în certificatul de moștenitor, de ce zici că tu trebuie să renunți la el? Că legal nu ai la ce să renunți (din ce am înțeles eu). Sau nu i-a revenit ei, ci ești trecută și tu? E foarte important aspectul acesta, uită-te în certificat și vezi ce scrie exact referitor la apartamentul de 2 camere.

 

Referitor la preț, puteți să vă înțelegeți la ce preț vreți să faceți vânzarea - cumpărarea, cu următoarele observații:

- dacă prețul e prea mic, orice persoană interesată (de exemplu un creditor ai mamei tale) poate încerca desființarea contractului ulterior, prin chemare în judecată

- taxele notariale se vor plăti oricum la un minim din grila notarială, dacă voi stabiliți un preț mai mic decât grila, veți plăti la prețul din grilă

 

Cu privire la contract, eu aș spune că trebuie să-l citesc înainte, nu te pot forța să-l semnezi pe loc.



#3
andruskandu

andruskandu

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.758 mesaje

Postat 06 octombrie 2017 - 09:21

La apart. cu doua camere a venit cu martori ca l-a cumparat fara ajutorul tatalui, desi erau casatoriti. Si nu a fost bagat  in succesiune. Cred ca legal, fiind casatoriti, probabil, am dreptul la o parte din el, ca fiica unica,  chiar daca am semnat ca sunt de acord cu succesiunea asa. 

Ea vorbea de iesirea de indiviziune ceva, poate iesirea din viitoarea mostenire ce ar fi fost dupa moartea ei, ma gandesc. La acea mostenire ar veni sora mea mai mare care are alt tata. Si de acolo ar fi jumatate....



#4
andruskandu

andruskandu

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.758 mesaje

Postat 06 octombrie 2017 - 09:25

Si era obligatoriu sa se mearga la acelasi notar la care s-a incheiat succesiunea? Ea asa a zis iar mie mi-e teama ca nu-mi va da toate informatiile necesare. E obligatoriu sa ies din indiviziune? Nu se poate face contractul de vanzare-cumparare fara a iesi din indiviziune? Ea a pomenit de apartamentul cu doua camere, nu eu... O fi fost ceva in neregula la succesiune?



#5
danielag

danielag

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.114 mesaje

Postat 06 octombrie 2017 - 09:39

Andruskandu, tu ai certificatul de moștenitor, nu? Citește cu atenție tot certificatul. Dacă zici că apartamentul de 2 camere nu este băgat acolo, poate acum vrea să facă un supliment la certificatul de moștenitor, caz în care are sens să-ți ceară acum să renunți la o parte din cel de 2 camere pentru cel de 3 camere. Pentru că dacă apartamentul de 2 camere e cumpărat în timpul căsătoriei el este prezumat bun comun și deci ai și tu dreptul la o parte din el. Sora ta vitregă încă nu are drept la nimic, ea nemoștenindu-l pe tatăl tău.

 

Dar totuși eu nu înțeleg cum e cu apartamentul de 2 camere, pentru că spui:

La apart. cu doua camere a venit cu martori ca l-a cumparat fara ajutorul tatalui, desi erau casatoriti. Si nu a fost bagat  in succesiune. Cred ca legal, fiind casatoriti, probabil, am dreptul la o parte din el, ca fiica unica,  chiar daca am semnat ca sunt de acord cu succesiunea asa.” Apare sau nu apartamentul de 2 camere în certificatul de moștenitor? E foarte important lucrul ăsta.

 

Vânzare-cumpărare puteți face fără să ieșiți din indiviziune, dar poți și în cadrul partajului (ieșirii din indiviziune) să ajungi proprietar peste apartamentul cu 3 camere, dacă așa vă înțelegeți, cu plata unei sulte (un fel de preț) către ea.

 

De renunțat la o moștenire viitoare nu se poate face, adică act prin care tu renunți acum la o moștenire care nu e deschisă. E nul de drept un astfel de act.

 

Edit: Dacă în certificatul de moștenitor nu sunt introduse toate bunurile, se poate face oricând ulterior un supliment la certificatul de moștenitor, nu înseamnă că tu ai renunțat la ceva. Dacă se face supliment la certificatul de moștenitor, acesta se poate face doar la notarul unde s-a deschis procedura succesorală, nu la altul.


Editat de danielag, 06 octombrie 2017 - 09:45 .


#6
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.602 mesaje

Postat 06 octombrie 2017 - 09:43

ar trebui sa consulti un avocat.



#7
andruskandu

andruskandu

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.758 mesaje

Postat 06 octombrie 2017 - 09:49

Din pacate nu sunt acasa ca sa vad clar daca apare sau nu in certificatul de mostenitor. Dar maine dimineata voi verifica si voi spune clar. Dar daca nu ar fi ceva, nu cred ca mi-ar fi spus de iesirea din indiviziune la cel de doua camere. Ea a pomenit de asta, nu eu. 



#8
andruskandu

andruskandu

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.758 mesaje

Postat 06 octombrie 2017 - 09:53

Ar trebui, stiu... dar ma gandesc ca ar trebui sa ii arat propunerea de la notar. Ma gandesc sa nu semnez, sa cer un timp de gandire, si daca mi-ar putea da o copie a acelui act pe care ar trebui sa-l semnez, ca sa-l studiez acasa. 

 

I-am pus mamei niste intrebari logice, si m-a intrebat "cine m-a invatat"?????? De parca as fi o redusa mintal, care nu poate gandi....



#9
carolinah

carolinah

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.568 mesaje

Postat 06 octombrie 2017 - 12:52

Lasa sentimentele deoparte si gandeste ca si cum ar fi o tema de la serviciu, unde conteaza numai actele si legea. Ia-ti un avocat bun care sa te sfatuiasca. Pe termen lung e mai ieftin asa - material si emotional.



#10
Lea_des_bois

Lea_des_bois

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 730 mesaje

Postat 06 octombrie 2017 - 13:45

cred ca pot raspunde doar la partea cu alegerea notarului: nu stiu cum e in Romania, insa in Be, inainte de semnatura definitiva a unui act (vanzare - cumparare, contrat casatorie, divort, ...) notarul trimite celor implicati, cateva zile inainte, proiectul actului ce urmeaza a fi semnat. si daca e ceva de schimbat, ii propui si eventual se face mediere intre cele 2parti

nu cred ca te poate obliga nimeni sa semnezi ceva imediat; cred ca ai dreptul sa ceri timp sa analizezi ceea ce vei semna.

tot la noi, pt un act de vanzare-cumparare, fiecare parte poate veni cu propriul notar. isi schimba ei intre ei informatiile si fiecare isi reprezinta clientul.

 

curaj si nu te mai lasa intimidata; probabil pe asta mizeaza si mama ta, ca vei ceda iarasi in urma presiunii. personal n-as mai discuta cu ea decat scurt si la obiect drepturile mele




Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • 6 luni

    EusebiaRalu
    - Ieri, 19:29

  • Vitamine preconceptie si in sarcina

    Deutzuk
    - Ieri, 14:03

  • Pregătindu-ne pentru sosirea micuÈ›ului

    AdrianaBlo
    - Ieri, 13:30

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -