Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 1 voturi

Copiii morti pe munte

alpinism

116 raspunsuri la acest subiect

#21
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 25 aprilie 2017 - 00:26

Pai nu, normal că nu trebuie sa facem asta!



#22
Marina

Marina

    Membru de baza

  • Moderators
  • 6.356 mesaje

Postat 25 aprilie 2017 - 00:55

Ar tb sa nu spunem nimic si sa zicem bravo, haideti si altii si faceti la fel? Eu cred ca societatea tb sa ia atitudine si sa spuna ca nu e OK ca un minor sa fie supus la un asemenea efort si risc in ciuda oricarei pasiuni nebune. Adevarul gol golut e ca acei copii au murit din cauza parintilor lor incostienti. Ne dam peste cap sa limitam timpul copiilor la PC ca face rau dar e OK sa urce pe munte in conditii de risc extrem de avalansa, fara casca si coarda doar pt ca au o pasiune?



#23
aminna

aminna

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.799 mesaje

Postat 25 aprilie 2017 - 02:12

eu sper doar ca mediatizarea intensa a acestui subiect sa ii faca pe alti parinti care ar mai avea asemenea idei (dar oare mai sunt, in afara de parintii celor doi, altii care au venit cu ideea "hai sa-mi fac fiul/fiica cel mai/cea mai" din punct de vedere al varstei? ca deocamdata asta era singura performanta, care nu arata superioritate in fata altora, pentru simplul fapt ca nu exista concurenta) sa se gandeasca de doua ori inainte de a se baga in asa ceva, sa-i faca pe cei care cauta adrenalina pe munte sa-si aminteasca cat de instabila e zapada (mai ales asta "a mieilor"), sa-i faca pe cei de la cluburile de ghizi montani sa se gandeasca de doua ori daca pe o asemenea vreme chiar e ok sa plece in grupuri atat de mari, si asa mai departe.

 

Xio, daca tie nu iti spune nimic faptul ca cealalta fiica s-a lasat de chestia asta la 18 ani (18!!! nu 48, nu 58, cand te retragi pentru ca nu mai faci fata, si e momentul sa-i inveti pe altii)...

 

tu, cu pasiunea ta pentru sport, te-ai fi putut lasa de el la 18 ani, si sa te multumesti doar sa impartasesti altora "pasiunea" ta, fara s-o mai practici? te-ai putea lasa maine, si sa fii doar antrenoare? asta inseamna pentru tine pasiune?

 

si presupun ca nici tu, nici noi ceilalti n-am crescut cu ideea - unica si fixa - "asta trebuie sa faci! la asta esti buna! si mai buna! hai, mai buna (ma rog, mai mica) decat era sora ta cand a facut asta!". avand in vedere contextul, asa imi imaginez ca a aratat copilaria acestor doua fete. asta a fost singura varianta care li s-a oferit, n-au cunoscut altceva.



#24
mihaela_s

mihaela_s

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 28.840 mesaje

Postat 25 aprilie 2017 - 07:07

Un articol din 2012 care spune multe. Citiți in special partea a doua, de după fotografii 

http://mirceaordean....ilescu.html?m=1

 

Încă ceva: in alpinism nu exista obligativitatea căștii la copii? Poate și veste de protecție? Ca la calarie de ex?

Înțeleg ca moartea lor a survenit in urma loviturilor la cap. 

 



#25
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 25 aprilie 2017 - 08:17

Pai in acest caz primii care trebuie să ia măsuri sunt colegii cu care urca. Eu , de exemplu, ca și public, habar nu am ce condiții sunt acolo sus, dar ceilalți alpiniști știu. Și ar trebui să sesizeze că nu e potrivit pentru un copil/adolescent. Chiar dacă tatăl sau oricine altcineva dorește performanta, ar trebui sa existe un regulament pentru protectia minorilor. Ca la condus. Nu cred că vreun om normal care vede un copil la volan nu anunță poliția. O lecție urâtă despre societatea civilă  și nu numai.

Uite, de exemplu la sală, când apare un copil mai.mic, adolescent/puber, antrenorii și chiar și ceilalți au in grija sa nu facă exerciții prea grele și să fie în siguranță, să nu pună greutăți de capul lui să pățească ceva la coloana sau mai știu eu ce...



#26
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 25 aprilie 2017 - 08:19

Un articol din 2012 care spune multe. Citiți in special partea a doua, de după fotografii 

http://mirceaordean....ilescu.html?m=1

 

Încă ceva: in alpinism nu exista obligativitatea căștii la copii? Poate și veste de protecție? Ca la calarie de ex?

Înțeleg ca moartea lor a survenit in urma loviturilor la cap. 

Exista obligativitatea castii de protectie pentru toata lumea mai ales atunci cand este anuntata posibilitatea producerii de avalanse, Care btw era de grdul 5 - cel mai mare grad.

 

Copii s-au izbit de stanci, erau contorsionati. Medicii legistii au spus ca daca aveau casca puteau supravietui.

Au incercat  niste persoane sa sugereze ca ppoate au avut casti si le-au pierdut in zapada, dar castile alea sunt speciale facute tocmai ca sa nu cada din cap in caz de accident.

 

==

 

Am citit articolul este daramator si lamuritor.  Sugerez ca toti participantii la discutie sa-l citeasca.



#27
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 25 aprilie 2017 - 09:05

E destul ca acei parinti vor trai cu aceasta vinovatie toata viata, nu trebuie sa-i mai ardem si noi pe rug!

Nu e vorba de asta Mianda.

 

Eu am fost intotdeauna prima cand am luat apararea parintilor in diverse cazuri de accidente ce le-am discutat aici, atunci cand se impunea. Din pacate acuma nu pot.

Am urmarit toate declaratiile si tot ce au spus salvatorii. Am urmarit aseara o emisiune-dezbatere in care a fost invitat unul dintre salvatori ce a prezentat filmul evenimentelor.

S-a discutata frumos cu argumente pro si contra.

 

Si am ajuns la aceeasi concluzie: acel parinte/parinti pentru care am o mila incomensurabila, care nu au vrut sa-si paraseasca copiii morti pe munte, si-a/si-au dorit sa inghete alaturi de ei si salvamontistii abia, abia l-au/i-au convins sa coboare (erau - 20 de grade, vant 80 km/h, vizibilitate intre 3-5 metri - se intuneca si nu puteau cobori copiii, in siguranta)  este responsabil  pentru moartea copiilor.  Din pacate nici mila mea si nici suferinta lor nu le inlatura responsabilitatea.

 

si acuma nu prea imi pasa daca mai primesc lovituri in plus din mass-media. E necesar asta si trebuie discutat cu cartile pe fata.

 

Adica se poate discuta si se pot "arde pe rug"  diversi parinti care isi bat copiii si apoi se lauda  cu latimea curelei, ne bucuram cand tati bauti intra la puscarie pentru ca si-au ucis din bataie bebelusii plangaciosi, dar in cazul asta tinem capul in pamant si ne gandim ca vor trai cu vinovatia asta toata viata si noi inchidem ochii?

 

Pentru mine, dincolo de gura lumii, exista un singur fapt de necontestat: producerea avalansei a fost anuntata din timp pe toate canalele de televizune si radio cat si prin metode specifice locale, drumul ala era interzis iarna pentru toti absoluti toti chiar si pentru alpinisti indiferent cat de experimentati erau si obligativitatea ca atunci cand e posibila producerea unei avalanse trebuie sa porti exhipament de avalansa.

 

 

 

Alpinismul profesionist, de performanta nu e pentru copii sub o anumita varsta. Nu e un sport ca gimnastica, fotbalul, hocheiul, unde daca pierzi cu 1-0 pierzi si atat.

In alpinism cand muntele castiga cu 1-0 ai murit.



#28
Judoka02

Judoka02

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.869 mesaje

Postat 25 aprilie 2017 - 09:15

F, f. trist, orgoliul si inconstienta parinților (sau a tatălui ) dus la extrema. Sper sa plătească pt ceea ce a facut. Si dacă intradevar comportamentul lui era așa, e si mai grav.

Xio , nu comparam maratoane la polul nord  sau Sahara alergate de  adulti cu efortul anormal al acestui copil.

 

Si pot sa oblig copilul sa facă un sport, e nemulțumit , nu vrea, dar pot sa l înscriu, sa l șantajez, sa l duc la antrenament, etc. Sunt părinții care își văd visurile realizate prin copii, fie ca e vorba de muzica, job, sport, etc, obligați sau împinși de la spate sa facă o anumită facultate.

 

Si casca de ce nu aveau, cand mergeți cu bicicleta nu va puneți casca?



#29
XIO

XIO

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.118 mesaje

Postat 25 aprilie 2017 - 09:20

Verisorul nostru e pasionat de catarari. Se duce peste tot, la el nu exista concediu d emers la plaja, exista doar concedii de catarat. exista doar liber pt...catarat.

Merge dupa lucru, in weekend, in Germania, Italia, Franta, peste tot.

 

Sotia lui se mai catara, mai merge cu el dar nu e pasiunea vietii ei.

 

Au 2 copii, o fata si un baiat. Amandoi au fost luati de mici la catarat si pusi sa se catere.

Au avut o perioada de entuziasm si dupa aia s-au plictisit. Ani la rand nu a mai reusit sa ii convinga nicicum sa se catere. Ba si refuzau s amearga in concedii ca stiau ca parintii vor merge la un perete si ei nu aveau chef de asa ceva. Acum, cand are vreo 14-15 ani, a inceput baiatul iarasi cu cataratul. Si boulder. Spre bucuria tatalui.

 

Verisorul nostru e si fan ski. A fost pe munte si s-a dus printre copaci cu fiul lui, a cazut, a avut o fractura complexa de gamba incat a ajuns la spital cu elicopterul si s-a pus problema amputaiei. Dar se catara iar si schiaza iar.

Evident ca stie ca oricand se poate intampla ceva pe munte. dar se duce totusi la catarat. Stie ca se poate rupe coarda, dar merge cu copiii ca altfel i-ai pune sub un clopot de sticla in casa.

Unuld intre prietenii lui are 2 baieti, amandoi se catara, cel mic e mai entuziast, cel mare are faze.



#30
XIO

XIO

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.118 mesaje

Postat 25 aprilie 2017 - 09:26

Da, sunt vinovati de faptul ca au ignorat avertismentele, dar de aici si pana la a-l acuza de lucruri pt care nu exista nici o dovada, mai ales in asemenea momente in care el si asa e strivit, e cale lunga.

 

Alti copii:

http://www.sueddeuts...r-wand-1.203603

http://www.alpin.de/...ioan_doyle.html

http://www.huffingto..._n_5420432.html

http://www.telegraph...mb-Everest.html

 

 

samd




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Bebe s-a intors deja, 28 saptamani

    marile11
    - Ieri, 22:17

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Ieri, 17:26

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Ieri, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Ieri, 10:27

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -