Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Inapoi in Romania?


91 raspunsuri la acest subiect

#31
Laura25

Laura25

    Membru VIP

  • Moderators
  • 20.664 mesaje

Postat 06 decembrie 2016 - 15:44

Am vazut in Alba, la Ciumbrud (mi-a placut teribil) plantatii intregi de trandafiri. Pleaca de acolo TIR-uri cu butasi de trandafir la export.

La ai mei in zona Botosani pe langa campuri intregi cultivate cu mult cap de niste oameni inteligenti si muncitori , sunt fabrici de produse lactate, branduri ce se gasesc prin toate marketurile mari (Five Continents, Solomonesc, Dorolact, cascavalul de Saveni, care e si cu atestat europen ca produs de origine controlata) , care au plecat de la cate o fabricuta mica de cascaval, folosesc materie prima din zona si treaba merge unsa. 



#32
antmil

antmil

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.491 mesaje

Postat 06 decembrie 2016 - 16:06

Pentru cineva care a trait in Romania si cunoaste bine sistemul si apoi a plecat in strainatate unde s-a adaptat la un complet alt sistem, eu nu vad de ce nu ai putea sa te readaptezi inapoi daca ai un plan bine definit. Cred ca tine foarte mult de atitudine si de asteptari. Daca te astepti sa te intorci si sa crezi ca in Romania mearg lucrurile la fel ca in strainatate, atunci ai un soc. Daca insa vrei sa aplici Romaniei asa cum e ea experienta ta de viata, exista sanse.

 

Eu vorbesc pur teoretic...nu ca as avea experienta. 



#33
mishutza

mishutza

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.076 mesaje

Postat 06 decembrie 2016 - 16:08

Eu vroiam sa citesc experientele :))) Ca in Germania, in general, e mai bine ca in Romania din multe puncte devedere asta stiu. Suntem insa de  destul de mult timp aici

( 11 ani) incat sa stim  ca nu e totul roz, nici in sistemul sanitar, nici in invatamant,  cacati pe strada sunt cu groaza ( am catel si implicit plimb caine si copil in acelasi timp, e jale, stau pe ochii pe ea pe butelie sa vad pe ce pune mana). Si da, strangem cacatul cainelui dintr-o gramada de motive.

Locuim langa Düsseldorf, nu o sa gasim niciodata o casa calumea (unde sa nu imi aud vecinul cum sforaie si sa am loc si de un dulap in hol) sub 400 de mii. Si nu stiu daca avem curaj sa facem un imprumut asa de mare. Sa ne mutam in afara, spre zonele mai ieftine nu se merita, am locuit la 55 de km. Chirii ieftine , case ieftine, 120 de km zilnic dus si intors ,cam 2-3 ore pe zi  in trafic. Cand lucresti in medie 10 ore pe zi ,alea 2-3 ore sunt ca aerul. Noi am ales timp liber mai mult,platim o chirie enorma, dar avem parte de un pic de family time in fiecare zi.

Avem o situatie financiara buna zic eu, si in Romania cred eu ca am putea castiga bine. Barbatul e doctor inginer mecanic, eu am terminat litere acasa( nu m-a ajutat cu nimic aici, dar asta e alta poveste). El spera la un salariu bunisor in Ro, altfel nici nu am pleca. Cat un profesor tot as reusi sa castig si eu :))) dar , ca si aici,tot el ar fi baza din punct de vedere financiar.Am vrea sa locuim in Arad sau Timisoara, acolo e familia barbatuli, parinti, sora si restul neamurilor.Are o familie foarte unita si destul de numeroasa, chestie pe care eu nu o am acasa, sunt singura la parinti. Speram ca limba germana sa ne fie un avantaj tinand cont unde vom locui.

Am avea bani de o casa, clar ca nu am cumpara din prima, poate am sta un an doi in chirie sau intr-un apartament al cumnatei care e gol, sa vedem ce si cum ne adaptam.

Copilul e mic,are  2 ani, deci am mai avea cativa ani,pana incepe scoala sa ne decidem ce si cum. Griji cu limba nu imi fac,oricare dintre ele, ei invata foarte repede.

Ca cetateni nemti putem oricand sa ne intoarcem inapoi,pana la urma nu pierdem mult,o casa in chirie si un job. Dar tot nu e usor sa ne decidem, mai ales ca avem o varsta deja. 35 de ani.

Acum la motivele pro. Nu prea ma vad lasandu-mi copilul la gradinita,apoi scoala  in jur de 10 ore pe zi, cat am fi noi la job. Acasa am avea ajutor , bunicii sunt tineri si in putere si binevoitori ( vad cum sunt acum cu nepotica cealalta din Arad). Si aici bunicii vin pe rand, cateva saptamani fiecare, care cum pot si reusesc sa ne ajute. Nu este insa un ajutor constant, uniil lucreaza inca, nu vorbesc limba si nu sunt deloc independeti  in afara apartamentului.

Sunt singura la parinti, parintii mei de asemenea nu au frati sau multe rude, chiar nu vreau sa ma gandesc cum le-ar fi batrane singuri. Cred ca ar fi mult mai usor cu mine cel putin in Romania.

Apoi, stresul, poate nu mai tin eu bine minte cum e acasa, dar aici nu avem timp si energie de nimic. Munca,munca,munca, stres interminabil, extrem de multe ore lucrate si stres, stres.  Avem prieteni aici, la fel de ocupati ca si noi, trebuie sa ne trecem in agende programarile sa reusim sa ne vedem.

In Romania as putea macar incerca sa castig bani din Hobby-ul meu. Nu intentionez sa deschid o afacere, sau nu visez atat de departe, cu toate ca ar fi frumos. Aici nu prea e posibil din punct de vedere legal, nu financiar. De fapt ar fi posibil cu inca vreo 4 ani de scoala si nu sunt dispusa la asta.

Imi e frica mult de vreo boala care sa nu il mai lase pe unul dintre noi sa munceasca, sau alta tragedie. Aici suntem totusi asigurati financiar de statul german, nu am trai in lux , dar am avea din ce trai.

Si cel mai mult cred, in Romania as mai indrazni sa visez la un copil. Aici nu mai am curaj, in cazul ca va fi la fel de greu de crescut ca prima, bunicii lucrau inca toti, nu am avut nici un fel de ajutor.

Stiu ca e naspa, dar ma gandesc ca sunt si solutii. Gradinite private, clinici, spitale private. Impresia mea e ca daca reusesti sa ai un salariu decent poti avea parte si de servicii de calitate, ma indoiesc?

Si cred ca un alt motiv ar mai fi mancarea. Asa m-am saturat sa ma dau peste cap sa reusesc sa avem niste mancare ok, la preturi cat de cat normale. Hai sa va povestesc. Carne de vita si de porc cumpar de pe ebay, de la un taran care creste vacile libere, nu se separa de vitei, traiesc aproape doar pe camp, cat permite temperatura.Porcii ii creste ca acasa, 10-1 2 luni si apoi ii taie.Mie imi place maimult decat cea bio din magazin. Nu gasesc insa pui.  Oua de la un taran, lapte de la alt taran, unt de la alt taran. Fructe , cartofi,la fel. Cumparam bio cat putem, daca sunt proaspete si nu duble la pret. E asa un spagat sa reusim sa avem toate astea fara sa petrecem jumatate de zi doar in masina intre diferitii tarani care vand diferite produse.. Acasa am avea carne,fructe si legume crescute de parintii mei, fara pesticide si nestropite.


Editat de mishutza, 06 decembrie 2016 - 16:14 .


#34
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 06 decembrie 2016 - 16:12

Eu cred sincer ca in 10 ani max ROmania va fi complet alta. Mult schimbata in bine. Sunt multi romani care revin din afara cu experienta, cu alta mentalitate. O Doamne, astia sunt aur pentru Romania.

 

Tinerii din Romania actuala sunt conectati, nu mai sunt spalati la creiere de televiziuni mafiote, au indealuri, stiu ce inseamna principiile.

 

Noi am facut asta vara un tur prin Romania si am vazut peste tot ceva care se misca. In Ardeal orase curate, tineri frumosi si civilizati, restaurante top clasa, in Bucuresti am gasit in alfara de haosul balcanic si oaze de eleganta, de frumusete.

 

In Moldova lucrurile se misca dar mai greu. Dar se misca.

In Dobrogea am vazut ca agricultura a luat avant. Am fost placut suprinsa de ce am vazut.

Romania are un potential imens. Natura de top, pamant fertil, oameni destepti. Cred in Romania!



#35
ch_dana

ch_dana

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.546 mesaje

Postat 06 decembrie 2016 - 16:15

[...].nu pricep cum totusi celor carora le e bine in tara nu recomanda intoarcerea .

 

Ti-e bine atata vreme cat esti sanatos, apt de munca (intr-un domeniu cerut) si nu ai copii. Daca dintr-un motiv sau altul ai probleme...nici una dintre "safety nets" de afara nu functioneaza.

 

Turismul e o mina de aur cu conditia sa ai infrastructura. O sa mergem la Albota (langa Sibiu) de Craciun. Drumul din Bucuresti pana acolo e ceva...deosebit.

 

Teren din belsug...hahaha. Am terminat cu ANAF-ul, acum trebuie sa ma iau de o primarie din ialomita. Am vreo 12 ha de recuperat, guess what, s-a terminat terenul (?!). Imi dadeau titlu de proprietate pe undeva pe la Dunare, langa bratul Borcea.... 

 

Dar da, daca tin cont ca in Germania (de exemplu) iti poti lua un topor in cap de la un refugiat, Romania e raiul pe pamant....

 

 

@ Mishutza : Dusseldorful & imprejurimile e una dintre cele mai scumpe zone din DE :) Aveam colegi germani care faceau naveta de la 100 km, spuneau ca nici macar nu visau sa isi cumpere o casa in Dusseldorf. 

 

Da, zona Arad Timisoara cred ca ar fi indicata, mai ales ca acolo e lipsa de forta de munca. Eu zic ca ar trebui sa incerce sotul sa dea niste interviuri (pe Skype) sa vada ce i se ofera, de la asta puteti pleca.


Editat de ch_dana, 06 decembrie 2016 - 16:20 .


#36
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 06 decembrie 2016 - 16:16

Iar dupa ce autostrazile vor exista ... chiar se face super tara de turism,



#37
Mickyyy

Mickyyy

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.478 mesaje

Postat 06 decembrie 2016 - 16:17

Tinand cont ca deja aveti cetatenia germana si va puteti reintoarce oricand, eu cred ca nu ar fi o idee foarte rea revenirea. La prima vedere avantaje revenirii par mai mari, mai ales daca sotul isi va gasi job ok aici.



#38
Laura25

Laura25

    Membru VIP

  • Moderators
  • 20.664 mesaje

Postat 06 decembrie 2016 - 16:19

In zona Arad- Timisoara sotul tau are garantat multe oferte de munca foarte bune. Specialistii sunt la foarte mare cautare, mai ales inginerii. Si sunt si foarte bine platiti. Sunt multe fabrici de produse pt industria auto si nu numai care au nevoie de oameni. 



#39
Collins20

Collins20

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.329 mesaje

Postat 06 decembrie 2016 - 16:22

Ti-e bine atata vreme cat esti sanatos, apt de munca (intr-un domeniu cerut) si nu ai copii. Daca dintr-un motiv sau altul ai probleme...nici una dintre "safety nets" de afara nu functioneaza.
 
Turismul e o mina de aur cu conditia sa ai infrastructura. O sa mergem la Albota (langa Sibiu) de Craciun. Drumul din Bucuresti pana acolo e ceva...deosebit.
 
Teren din belsug...hahaha. Am terminat cu ANAF-ul, acum trebuie sa ma iau de o primarie din ialomita. Am vreo 12 ha de recuperat, guess what, s-a terminat terenul (?!). Imi dadeau titlu de proprietate pe undeva pe la Dunare, langa bratul Borcea.... 
 
Dar da, daca tin cont ca in Germania (de exemplu) iti poti lua un topor in cap de la un refugiat, Romania e raiul pe pamant....

Danach , eu iti doresc sa ti se indeplineasca visul .
La ce safety nets te referi?

#40
mishutza

mishutza

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.076 mesaje

Postat 06 decembrie 2016 - 16:26

Tinand cont ca deja aveti cetatenia germana si va puteti reintoarce oricand, eu cred ca nu ar fi o idee foarte rea revenirea. La prima vedere avantaje revenirii par mai mari, mai ales daca sotul isi va gasi job ok aici.

Fara job, sa plecam sa vedem ce si cum gaseste dupa ce suntem deja acolo nu ne riscam.




Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Planificarea pe etape

    RoxiMada
    - Ieri, 19:33

  • Organizarea garderobei - sfaturi utile

    Ana1298
    - Ieri, 18:19

  • A 15a postare

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 11:33

  • Cea mai asteptata ecografie

    Roxana3001
    - Ieri, 11:06

  • Bagajul de maternitate 👜

    BiancaDragnea
    - Ieri, 08:13

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -