Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

va rog, sfatuiti-ma!


26 raspunsuri la acest subiect

#11
emanouela

emanouela

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.971 mesaje

Postat 29 noiembrie 2016 - 08:41

Parerea mea, ca mama singura de baiat...cred ca atitudinea ta trebuia sa se schimbe. Contrar a ceea ce crezi, nu prea mai conteaza ce vrei tu...mai mult ce vrea el. Responsabil, in viziunea ta, nu va fi niciodata, nici macar dupa ce se va casatori daca ai sa continui asa.

Stii....viata ta echilibrata, poate lui nu ii place, poate lui i se pare plictisitoare, etc. Echilibrul e diferit de la persoana la persoana. Daca tie iti place viata pe care o ai, nu mai considera ca e musai sa ii placa si lui. Fiecare are drumul lui, propriu...fie ca tie iti place ori ba.

Acum, cu sportul....te-ai trezit tu ca la 19 ani sa faca sport, ca asa vrei tu...pe bune????? Sportul il faci de placere, dupa o anumita varsta...8-9 ani (chiar mai devreme)....daca pana pe la 8-9 ani il duci ca asa consideri tu ca mama, dupa varsta asta....nu mai poti.

Eu zic sa te intorci tu, la cand aveai 19 ani (pt ca el nu poate urca la varsta ta) si sa vezi....iti place sa iti zica cineva...mananca sanatos (de parca la varsta aia ai avea notiunile astea), fa sport, etc, etc.

Nu mai cauta sa "tratezi" efectul, mai bine afla cauza.....si in primul rand cauza indepartarii lui de tine...pt ca da, si mie mi se pare ca esti cicalitoare. 


Editat de emanouela, 29 noiembrie 2016 - 08:42 .


#12
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 29 noiembrie 2016 - 09:06

Nu stiu ce sa t sfătuiesc legat de relația voastră și de cum sa abordezi problema, dar voiam sa îți dau si o alta perspectiva, ceva mai soft, asupra consumului de marijuana. Am un prieten foarte bun, care de ani de zile consuma neregulat, si nu are niciun fel de problema de organizare sau responsabilizare. E matur, lucrează, face si sport, e echilibrat. Adică nu porni de la ideea că își va distruge automat viața.

#13
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 29 noiembrie 2016 - 10:13

Cris, te inteleg mai bine decat crezi. Si eu sunt la fel: am temeri, imi fac probleme, nu dorm noptile, ma zbat, vreau sa mearga totul snur si dintr-o data, vreau sa fiu sigura ca va fi asa cum trebuie (asa cum cred eu ca trebuie, ca deh, am experienta de viata, nu? - nu vine mie, una de 18 ani sa-mi spuna ce e mai bine pentru ea, sa se dea rotunda ca stie mai multe!)

La 22 cel tarziu 23 trebuie sa fie in pat, sculaarea la 7 dimineata ca pierde ziua, frate! Are de invatat ca acusi, vine sesiunea! Si se mai si mira ca o doare capul!

Sport nu face, acolo un inot, un aerobic ceva, macar mers pe joc zilnic 6 km. In camera e mereu varza. DE mancat, mananca aiurea ca are ore aiurea, i-am zis sa tina amarata aia de dieta ca ia proprotii, dar daca vede o pizza ceva, nu se poate abtine. Pai asa  ne-a fost vorba?

M-am chinuit atat sa fac din ea un om si na, uite ce rasplata primesc: se scoala la 12-13, de o spurca pupaza, cand nu are cursuri.

 

Exact asa as gandi daca nu as gandi.

 

In schimb i-am oferit ceea ce are ea nevoie, nu eu. Libertate. Libertate si incredere. Libertate de decizie.

Este viata ei, trebuie sa-si faca propriile greseli, sa-si gaseasca singura drumul, purtarea corecta. Sa se gaseasca pe ea - ea, aia pe care si-o doreste si cu care va defila  pe drum. Ea, aia cu care se va insoti pe tot parcursul vietii.

 

Nu trebuie sa fac eu asta in locul ei, sa caut, sa gasesc, sa gandesc. Eu i-am dat instrumentele si acum trebuie sa o si las sa le foloseasca.

Nu e pisica sa urmareasca lumina laser pe care i-o proiectez eu.

 

In fine, s-a terminat bacul, a intrat la facultate poate face ce crede de cuviinta. Asa ne-a fost vorba, nu ma bag, nu ma amestec. Daca are nevoie de mine stie unde ma gaseste. Eu nu doresc decat un telefon sa stiu unde este.

 

Cu marihuana si testul de urina. Nu l-as fi facut fara acordul lui. Mai bine mi-ar fi crapat capul de ingrijorare decat sa-i fac asa ceva.

Dar da i-as fi sugerat sa si-l faca, ca sa vada ca iese in urina (nu are de unde sa stie) si ca oricand, la un viitor job, la o plecare cu un program studentesc i se poate cere asa ceva si e posibil sa piarda un tren. Oricand i se poate intampla un neajuns fara voia lui si faptul ca ii iese in urina il poate face sa para vinovat.

Vrei carnet de conducere, pai nu merge una cu alta.



#14
Fleurdelise

Fleurdelise

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.921 mesaje

Postat 29 noiembrie 2016 - 13:09

Si aici Trudeau primul ministru vrea sa legalizeze marijuana, este proiect de lege deja. 

Problema este, cum a spus Carmenbr, sa stii unde sa te opresti. Multi foarte multi consuma in mod curent. Acum depinde de fiecare daca raman la asta sau trec la droguri puternice. Aici intervine stabilitatea sau labilitatea psihica, emotionala a individului.

Importanta e si constientizarea de care a vorbit  Viviana. Sa fie constient de efectele legale ale consumului de droguri, chiar si ocazional. La volan, la job, etc.



#15
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.602 mesaje

Postat 29 noiembrie 2016 - 14:07

eu cred ca depinde foarte mult de vointa fiecaruia, de a consuma in cantitati mici, ocazional, mentinand un echilibru perfect sau de a se lasa complet.

 

dar chiar si asa, a conduce sub influenta drogurilor sau a merge la locul de munca drogat - e inacceptabil. pentru ca poti pune in real pericol vietile altora, daca de a ta nu-ti prea pasa.

 

sunt din pacate foarte multi cei care au aceasta inclinatie spre acele vicii sau activitati, care biciuiesc creierul cu senzatii tari, fara de care viata lor pare fara de rost, incompleta, fara satisfactii.

chiar discutau buzdugan si morar, la radio acum 2-3 zile, si spuneau ca la noi nu va fi legalizata niciodata consumarea marijuanei in scop recreativ, pentru ca noi romanii, ca popor si/sau societate, nu cunoastem si nu invatam moderatia, la noi totul se face la extreme, nu exista un echilibru.

 

crisseis, fostul tau sot avea astfel de inclinatii, spre bautura, jocuri de noroc, violenta fizica, sporturi extreme ?

o parte din aceste inclinatii se mostenesc genetic, cum ar fi dependenta de alcool. sau alcoolul poate fi substituit cu aceste droguri, usoare in viziunea unora.

 

imi amintesc faptul ca ai deschis subiecte de-a lungul timpului, in care ai cerut sfaturi pentru gestionarea anumitor situatii care aveau legatura cu copiii tai. cred ca nu-si doreste nimeni sa fie in locul tau, prin cate ai trecut.

 

daca as fi in locul tau, m-as gandi foarte serios sa discut cu un psiholog specializat in  relatii parinti-adolescenti si dependente de alcool/droguri, pentru a gasi acea punte de comunicare cu copilul, argumentele care il pot sensibiliza si determina sa renunte la drog.

cu cat parintii sunt mai cicalitori, cu interdictii, pedepse si constrangeri, cu atat mai mult isi va dori copilul sa "scape", sa evadeze de acasa si sa faca tot ce i-a fost interzis pana acum, prima ocazie fiind intrarea la o facultate, daca se poate la minim 300 km distanta de orasul natal. ma rog, unii profita de orice iesire, gen tabara, excursie la munte/mare, petreceri de majorat, banchetul de final de liceu.


Editat de CorinaDani, 29 noiembrie 2016 - 14:10 .


#16
XIO

XIO

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.118 mesaje

Postat 30 noiembrie 2016 - 14:14

Cred ca ar trebui sa vorbesti mai intai cu el, sa ii spui ca iti faci griji si sa il intrebi daca e ceva ce il apasa.

Nu il poti obliga sa faca sport daca nu are chef sau tragere de inima pt asta.

 

Stiu cum e sa mananci haotic, ca asa faceam si eu in facultate si acum la lucru din pacate.

 

Marijuana nu e bau bau mai ales daca spui ca nu o consuma regulat. Am avut prieteni care consumau, au avut si ei o perioada si dupa aia gata. E doar experimental.

 

Am mai povestit ca seful tatalui meu, inginer, in Canada, a spus ca el in fiecare weekend fumeaza marijuana ca sa se relaxeze.

 

 

 

Nu trebuie sa il bati la cap, doar sa il intrebi daca il poti ajuta cumva sau daca trece printr-o pasa proasta.



#17
crisseis

crisseis

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 605 mesaje

Postat 06 decembrie 2016 - 10:52

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri si sfaturi!

Ma doare ca fiul meu nu mai vorbeste cu noi, uneori nici macar cateva minute pe zi. O fi nevoia lui de desprindere, dar parca nici chiar asa...Ceva il indarjeste parca sa se poarte asa. Cum vine acasa, se duce in camera lui, pe care o incuie si vorbeste la telefon cu prietena...pe care tocmai a condus-o acasa! Eu nu stiu daca au mai trecut si altii prin asa ceva, dar uneori am impresia ca nici nu mai e baiatul pe care m-am straduit sa-l cresc frumos si parca...nu ne mai iubeste...:(

E posibil sa am eu o problema, insa nu mi-am inchipuit ca aceasta nevoie de "desprindere" trebuie sa insemne rupere totala de noi.



#18
crisseis

crisseis

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 605 mesaje

Postat 06 decembrie 2016 - 11:11

Ce am mai observat e ca e foarte preocupat sa-i dovedeasca prietenei lui ca o iubeste. ea fiind eleva in clasa a XI-a, are teze in perioada asta. Si el sta cu ea s-o ajute la informatica, pana la 2 noaptea!! Urmeaza matematica...Nu lucreaza(si) pentru examenele lui, tot ce conteaza acum e s-o ajute pe ea. Ea(17 ani) ii reproseaza ca el(19 ani) nu e suficient de matur, ca e iresponsabil si nu e in stare sa aiba grija de el,  daramite de ea. Ea si-a lasat pregatirea pentru teza pe ultimele doua zile si se supara pe el daca n-o ajuta... Stiu, o sa va intrebati de unde stiu. Am aflat intamplator, din niste mesaje, dar nu mai conteaza. Cu asta deviez putin subiectul, insa lucrurile trebuie privite in acest ansamblu.Fata are mama bolnava de cancer. Probabil ca reprosurile la adresa fiului meu, legate de imaturitatea lui, au legatura cu faptul ca ea insasi nu se simte suficient de matura pentru a face situatiei si unui viitor(nu stiu cat de indepartat) fara mama ei.Probabil ca fiul meu se straduieste sa-i demonstreze ca se poate baza pe el. Cu riscul periclitarii relatiilor cu noi, familia lui.

 In  incercarea mea de a fi aproape de el, de ei, am invitat-o la noi pe prietena lui, la masa, si nu o data. Si voi mai face asta, macar pentru a sti ca fiul meu are o familie care il/ii sprijina, daca vrea/vor asta.

  Nu vreau sa ma judecati, vreau sa ma ajutati. Accept si criticile si observatiile voastre, pentru ca nimeni nu s-a nascut invatat. Tot ce vreau e sa nu pierd iubirea copilului meu, vreau sa cred ca am sadit in el lucruri bune si caracter. Aproape nu ma mai pot bucura de altceva, cand stiu ca relatia cu el pare ca s-a frant undeva, nu stiu unde...:(

Nu vreau sa fiu o mama pisaloaga, si nici nu sunt geloasa pe prietena lui, dar parca am nevoie sa vina si din partea lui dorinta de a vorbi cu noi, macar 5-10 minute intr-o z! Am mare nevoie de asta!!



#19
ioana

ioana

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.028 mesaje

Postat 06 decembrie 2016 - 11:11

Dar cine il intretine? Tu?

 

Pai daca eu te imbrac, te incalt, te hranesc si te tin la facultate, iar tu nici nu-mi vorbesti, nu schimbi doua cuvinte cu mine, macar de politete... atunci schimb si eu foaia. La munca! Poate ca o ocupatie ti-ar schimba optica, dragul mamei. Pui mana si-ti iei un job part-time, ceva acolo, poate cand vezi cum se castiga banii si ce inseamna sa muncesti iti schimbi viziunea asupra vietii. Esti plictisit? Gaseste-ti o ocupatie urgent!

 

Scuze, Criss, dar exact acestea sunt cuvintele pe care i le-as spune si propriului meu baiat, daca ar fi cazul. Nu cred ca ii faci un bine cocolosindu-l si tratandu-l cu menajamente la nesfarsit. Eu l-as anunta ca dupa sesiunea de iarna astept sa-si ia un job. Oriunde. Mi se pare ca are prea mult timp liber si se plictiseste. Munca fizica este buna, mai ales in cazuri de genul acesta.

 

Numai bine!


Editat de ioana, 06 decembrie 2016 - 11:19 .


#20
lavi02

lavi02

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.184 mesaje

Postat 06 decembrie 2016 - 11:54

La varsta asta majoritatea studentilor din lumea asta locuiesc in campusuri, finantati de parinti dar departe de ei, vorbesc la telefon o data la cateva zile. Nu aveti posibilitatea sa va separati cu locuinta?

 

Mi se pare frumos din partea lui ca o ajuta pe fata cu pregatirea pt teza si nu cred ca ar  trebui tu sa intervii in treburile astea ale lor. Incearca sa iei putina distanta si sa-ti vezi de treburile tale, de prietenii tai, de timpul tau liber de adult.




Panic Questions

  • Cum să scap rapid de ciuperca picioarelor È™i unghiilor?

    MaryJane999
    - Astăzi, 14:34

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Analizele au arătat o deteriorare a stării ficatului. Ce să fac?

    MaryJane999
    - mar 21 2024 12:16

  • Progesteron

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

Last Blogs

  • Vitamine preconceptie si in sarcina

    Deutzuk
    - Astăzi, 14:03

  • Pregătindu-ne pentru sosirea micuÈ›ului

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 13:30

  • Morfologie 2

    Erika91
    - Astăzi, 12:04

  • Locul de muncă È™i sarcina

    Ioone
    - Ieri, 23:41

  • Kinetoterapie

    Vasilescu Georgeta
    - Ieri, 23:32

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -