Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Cat trebuie sa invete un copil in afara orelor de scoala? - dezbatere Desprecopii

dezbatere scoala teme invatamant

72 raspunsuri la acest subiect

#51
Mickyyy

Mickyyy

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.478 mesaje

Postat 06 decembrie 2016 - 16:44

Merci de explicatii Letitia.

 

Stiu ca sunt materii obligatorii, insa si alea sunt pe nivele, adica poti da matematica basic, sau high tier. Basicul e obligatoriu dar daca vrei colegiu anume e posibil sa ai nevoie de mate avansat.

Am vazut la teste GCSE anul asta sa-mi ajunga toata viata (la propriu, mi-au trecut mii de teste prin mana), ca asta a fost jobul meu in primavara.

 

Sincer, exceptandu-le pe cele high tier, restul erau aproape banale, si majoritatea  cu optiuni, gen rezolvati un subiect la alegere din partea A si altul din B. La geografie cel putin aveau vreo 7-8 subiecte posibile, din care trebuiau sa aleaga doar 2. La istorie erau impartiti pe perioade, dadeai GCSE de exemplu doar din primul razboi mondial, nu din toata istoria Angliei. La mate basic erau simple simple, zic eu cam maxim de clasa a 8-a romaneasca. La mate avansati insa ma uitam ca vitelul la poarta noua, recunosc! Dar si matematica avansata era impartita, nu dadeai din tot, puteai da statistica, sau geometrie, sau mecanica, etc. 

 

Oricum, pentru mine sistemul englezesc de admitere in colegiu/facultate e inca o mare necunoscuta, inca invat cum functioneaza. 



#52
buflea

buflea

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 15.395 mesaje

Postat 06 decembrie 2016 - 17:00

Putin offtopic, daca stiti ca, copilul vostru are potential, adica vorba cuiva, "ai cu ce lucra", insa nu are tragere de inima spre carte in directia in care vreti voi, cum procedati? il fortati/indrumati din urma, sau il lasati sa mearga pe drumul lui?

 

Pentru ca eu ma contrez cu barbatul, care isi doreste ca fetele sa mearga intr-o anumita directie, iar eu vreau sa le las suficienta libertate de alegere, chiar daca am impresia ca "se irosesc". 

Nu stiu daca sunt suficient de clara. O sa o folosesc pe Malina exemplu, e la momentul alegerilor in scoala. poate alege teoretic orice, pentru ca o duce capul, insa uraste stiintele si matematica (desi la testele semestriale a luat al doilea punctaj din clasa la stiinte si primul la mate). Ea vrea sa se indrepte spre arte, literatura, drama, orice fara stiinte. Daca o va lua in directia asta, va fi greu sa schimbe drumul mai tarziu. stiintele iti lasa o arie vasta de optiuni, artele ti-o limiteaza.

 

Desi recunosc ca mi-as dori stiintele, nu vreau sa o fortez de nicio culoare sa o ia in directia asta daca ea nu vrea. nu cred ca ar fi mai fericita facand ce nu ii place, dar poate pe bani mai multi in viitor.

 

Evident, cu ceva mai mult efort din partea ei, poate opta spre materii care sa ii lase deschis drumul si spre arte dar si spre altele, iar ea nu vrea sa faca acest efort. 

 

Si stau sa ma gandesc, eu am fost crescuta in ideea ca scoala te face om, e cel mai important lucru in viata, trebuie sa invat pe rupte la orice ca sa am o sansa de mai bine in viitor. Ai mei nici nu au conceput sa nu fac facultate. Iar eu copil ascultator  am facut ca ei.

 

Si, oare sunt mai fericita azi?? Nu cred, am o profesie care nu-mi place,desi era in voga imediat dupa revolutie: economist. Eu voiam sa ma fac profesoara, eventual de mate, ca asta imi placea sa fac. ai mei au zis ca o sa fiu muritor de foame cu ea, asa ca i-am ascultat!

Nu vreau sa repet greseala cu copiii mei. Daca nu vor facultate, nu fac, chiar daca i-ar duce capul. 

 

E gresit sa ii las sa isi decida la o varsta asa mica viitorul?

 

Nu spun ca nu le ofer informatiile, ca nu le explic avantajele sau beneficiile educatiei superioare, ci doar ca nu vreau sa ii fortez.

 

Vad ca multi de aici pun educatia pe primul plan, si au asteptari mari de la copii. Isi doresc facultati, mastere, joburi bine platite, si le inspira copiilor de mici ideea ca trebuie sa munceasca /invete mult, sa lucreze suplimentar, sa se axeze pe anumite domenii, etc. Copiii ajung in timp sa creada ca ceea ce isi doresc parintii isi doresc si ei de fapt, pentru ca daca vor sa vada lumea, sa aiba bani multi au nevoie de joburi foarte bune, iar alea nu se obtin decat invatand mult. 

 

Dar oare vor fi mai fericiti lucrand 10-12 ore pe zi, facand ceva bine platit dar care nu le place in mod deosebit, doar pentru a putea trai in confort si a-si putea permite aproape orice?! 

 

Va recomand sa vedeti filmul Bacalaureat a lui Cristian Mungiu, care trateaza exact dilema de mai sus ...

 

Eu rezonez cu MCoca ... nu mi-as lasa copilul sa-si aleaga la o varsta atat de imatura viitorul, mai ales daca are potential in a-si alege o meserie din care poate trai. Sigur, nu l-as forta cu bataie sau mai stiu eu ce metode violente, dar i-as explica, as incerca sa il manipulez sa aleaga o profesie care nu ii displace, i-as explica ca artele se pot face ca hobby, ca artele se bazeaza mult pe talent nativ, pe cand stiintele exacte se bazeaza mai mult pe studiu, deci poate schimba oricand la maturitate, cand va avea responsabilitati si va trai pe picioarele ei, poate schimba oricand spre arte daca chiar o usuca de plictiseala jobul acela.

 

Eu cred ca datoria mea de parinte nu este sa-mi incurajez copilul sa faca ce ii place, pentru ca asta o sa vina de la el in mod nativ, ci sa il invat, sfatuiesc, explic, indrum, manipulez (prin exemple de genul lucrat in low paying jobs cum spunea mcoca) sa puna bazele unei vieti cat mai independente (profesional, social, financiar) si cat mai usor de trait. Daca refuza si refuza, asta este, n-o sa-l dezmostenesc, n-o sa-l bat, n-o sa intrerup comunicarea cu el ... o sa ma resemnez, n-o sa-i spun niciodata ca e ok, dar nu imi poate reprosa niciodata ca nu a stiut si nu o sa-mi reprosez niciodata ca nu am incercat.

 

Cat despre ultima fraza inrosita - raspunsul meu este DA. Confortul si posibilitatea de a-ti permite ce doresti sunt parte din linistea, multumirea si fericiriea unui om si devin din ce in ce mai importante pe masura ce inaintam in varsta si ne asumam alte responsabilitati ale vietii (familie, copii).

 

Si stii teoria mea - profesia nu trebuie sa fie neaparat una care iti place, ci trebuie sa fie una care nu iti displace. Si eu sunt finantista si nu am nici o pasiune pentru finante ...nici nu cred ca exista o asemenea pasiune. Dar nu imi displace, nu ma chinuie, ma simt confortabil fara sa imi placa in mod special. Mult din ce fac la serviciu, fac natural, pentru ca sunt organizata, pentru ca sunt logica, pentru ca mi-a placut matematica, pentru ca mi-e usor sa gandesc structurat ...deci este o profesie care mi se potriveste fara a putea sa spun ca imi place. Si asta imi doresc si pentru copiii mei.

 

Imi place in schimb actoria sau jurnalismul ... si as putea oricand sa ma inscriu in clubul de drama al orasului, sau la ziarul local ...de altfel, la serviciu avem o fitzuica interna la care scriu regulat si am scris si cateva articole si pentru fitzuica de la scoala copiilor.

 

P.S. Laura25, eu m-as duce si as vorbi la scoala cu profesoara de sport, mai ales ca notele de acum conteaza pentru admiterea in liceu.


Editat de buflea, 06 decembrie 2016 - 17:05 .


#53
Letitia1

Letitia1

    Membru VIP

  • PAID
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.256 mesaje

Postat 07 decembrie 2016 - 12:34

Merci de explicatii Letitia.

 

Stiu ca sunt materii obligatorii, insa si alea sunt pe nivele, adica poti da matematica basic, sau high tier. Basicul e obligatoriu dar daca vrei colegiu anume e posibil sa ai nevoie de mate avansat.

Am vazut la teste GCSE anul asta sa-mi ajunga toata viata (la propriu, mi-au trecut mii de teste prin mana), ca asta a fost jobul meu in primavara.

 

L-am intrebat pe fiu-miu si mi=a spus ca singura diferenta e ca poti lua double science in loc de triple science si e mai usor. In rest toate examenele au acelasi nivel de dificultate, inclusiv matematica. Cei foarte buni la mate pot insa da acest examen in anul 10. Dar este acelasi nivel de greutate. De-abia din 6 form poti opta sa nu mai faci mate deloc, asa cum a optat fiu-miu. Minimum de obiecte care esti obligat sa il iei este 8, fiu-miu a luat 10 si a avut colegi care au luat 12 obiecte. E un examen foarte greu de rezultatele caruia depinde si intrarea la facultate mai nou.



#54
Mickyyy

Mickyyy

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.478 mesaje

Postat 07 decembrie 2016 - 13:32

Leti, poate vorbim de lucruri diferite.

 

La GCSE exista foundation tier si higher tier. In fata testelor pe care le pregateam eu primavara asta erau listele de prezenta, iar pe ele, un dreptul unor elevi era trecut "moved to higher tier" sau invers, moved to foundation. De unde deduc ca poti da fie foundation fie high la GCSE.

Cam toate materiile aveau asa, si mate, si engleza, si biologie, si geografie, si istorie. Foundation si higher. Si nivelele de dificultate erau diferite intre cele 2.

 

 

 



#55
Mickyyy

Mickyyy

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.478 mesaje

Postat 07 decembrie 2016 - 13:55

Am dat un google acum, daca alegi sa dai gcse-ul de baza poti lua maxim C, doar daca dai pe cel avansat poti lua maximul de punctaj, adica A. Dar daca nu esti foarte bazat pe o materie, si alegi high poti lua un punctaj mult mai mic decat daca ai da pe cel de baza si l-ai face perfect.

 

Banuiesc ca la baiatul tau, mergand la o scoala buna, nu s-a pus problema de dat vreun test de baza, pentru ca din ce am citit eu pe net scolile bune nici nu prea recomanda foundation decat elevilor foarte slabi. 

 

Si intr-adevar, alea high chiar sunt grele, spre deosebire de cele de baza, unde am vazut si probleme de clasa a 3-4 romaneasca.

 

de exemplu mama le da 35 lire copiilor pe saptamana, primul primeste cu 5£ mai mult ca al doilea iar al treilea dublu ca al doilea, cat primeste fiecare. ca o paranteza, asta era ultima problema din test, si cum jobul meu presupunea pregatirea testelor pentru scanat, adica luat la mana test cu test, fiind chiar ultima pagina am avut timp sa ma uit la raspunsuri, dintr-un top de 100 de teste, cred ca doar vreo 10 au raspuns corect la ea!!! O alta la fel de simpla era un tabel cu filme, cu ora de inceput, durata filmului si ora de sfarsit. fiecare rand avea doar 2 informatii, si tu trebuia sa o calculezi pe a treia, fie durata, fie ora de inceput, fie finalul. Si acolo am vazut mai mult de jumatate raspunsuri gresite!

 

 



#56
Collins20

Collins20

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.329 mesaje

Postat 07 decembrie 2016 - 14:11

Mikyy , in ce ani sunt fetele tale?

#57
Mickyyy

Mickyyy

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.478 mesaje

Postat 07 decembrie 2016 - 14:36

Buflea, exact cuvantul asta imi statea pe limba si nu-l gaseam, "manipulare"!

 

Malina e destul de matura pentru varsta ei, fiind si sora mai mare, trecand si prin oaresce perioade dificile (ma refer aici si la anul petrecut singure in tara, cu mine gravida dar si la emigrat, schimbat scoala, prieteni, invatat limba, etc). Evident, nu e atat de matura incat sa las deciziile majore doar in seama ei, insa spre deosebire de Daria, care e doar cu un an mai mica si care inca mai copilareste, cu ea se poate discuta altfel atunci cand chiar vrea sa discute (pentru ca asta e o alta problema, s-a interiorizat mult si cu greu o scoti din carapacea ei).

 

Revenind, asta era de fapt dilema, ar trebui sa imi folosesc toata puterea de manipulare ca sa o indrept in directia pe care o cred eu potrivita? Buflea a punctat perfect argumentele, dar asta e ceea ce imi doresc eu, nu ea.

 

Ea poate nu vrea sa vada lumea 2 saptamani pe an intr-un concediu exotic scump, ci facand voluntariat pentru copii din Africa. Poate nu vrea cariera, ci familie si un job caldut (de exemplu sa isi deschida o cafenea micuta) cat sa aiba o viata decenta. Sau poate vrea o viata tumultoasa, e atrasa de cinematografie, pe partea de scenarii, decoruri, poate si actorie. Din toate discutiile mele cu ea despre cum isi vede viitorul, in niciuna nu se vede stand 8-10 ore in spatele unui birou facand acelasi lucru zi de zi. 

Am incercat cu domenii conexe pasiunilor ei care necesita stiinte exacte, gen arhitectura, sau chiar games designer (nu stiu cum se cheama, ala care creaza jocurile - personajele, backgroundul, etc) care sa ii placa si sa o faca sa reconsidere necesitatea matematicii de exemplu, dar nu prea am succes.

 

Evident, nu a luat inca o decizie, si nici dupa ce va lua, nu e finala, cam in vreo 2 ani va alege fara sa mai poata da inapoi. Dar e copilul meu, nu extensia mea, vreau sa faca ce ii face ei placere, nu mie. 

 



#58
Mickyyy

Mickyyy

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.478 mesaje

Postat 07 decembrie 2016 - 14:38

Mikyy , in ce ani sunt fetele tale?

 

Malina 8, Daria 7 si Lizi 3. Ani englezesti, banuiesc ca asta ai intrebat.



#59
Collins20

Collins20

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.329 mesaje

Postat 07 decembrie 2016 - 15:37

Amandoua sunt deja la Secondary. uau ce mari fete ai.

#60
Iris2014

Iris2014

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 70 mesaje

Postat 07 decembrie 2016 - 16:40

Noi suntem inca la scoala primara, am doi copii in grupa a 4a (7 ani) si a 6a (10 ani azi :) ) ... si mie mi se pare ca e lejer, sunt putine teme... cam 30 minute pe zi fac ale mele, dar de obicei din proprie intiativa, pe site-uri date de scoala (unde sunt inregistrate cu numele lor). Ale mele primesc insa si munca suplimentara... in general se lucreaza pe trei nivele in clasa, (de 18-20 copii) si pe langa exista un nivel de RT (remedial teaching) pt copiii cu dificultati si de level work pt copiii care au nevoie de munca suplimentara... deci de fapt cinci nivele... pt RT si LW au de doua ori pe saptamina profesori specializati cate doua ore... ale mele fac amandoua LW si cea mare face si bovenschoolseplusklas, o zi pe saptamina face ore la alta scoala, sunt 8 copii pe Haga la fiecare grupa, unde primesc alte teme si subiecte decat la scoala. La noi se merge cu drag la scoala, e usor, samd... pt copiii pt care scoala e prea usoara se poate sari o clasa.. noi am refuzat acest lucru (din motive de inteligenta emotionala si clasa in care copilul meu se simte foarte bine) si asa copilul meu a fost testat si selectat pt scoala pe Haga... acolo se lucreaza pe teme, acum au un semestru Leonardo da Vinci, au studiat de la economie la desen si matematica si arhitectura... vin arhitecti si pictori si geologi si le vorbesc, copiii au de lucrat la proiecte... copilul meu e mereu ocupat cu portofoliul in care aduna informatie despre tema respectiva.. eu nu ma ocup de nimic, doar admir ce face eventual...

Se lucreaza mult la scoala pe citit si inteles de text, vocabular,.. la 7 ani mi se pare nemaipomenit ce vocabular au si la ce nivel lucreaza... amandoua cunosc partile de vorbire si de propozitie, am descoperit intamplator acest lucru... e foarte important sa citeasca repede si sa inteleaga ce citesc, sa rezumeze ce citesc, sa faca prezentatii.. de doua ori pe an au prezentari de o tema in fata clasei cu subiect ales de copil... pt prima prezentare copilul meu de 9 ani a lucrat (de bunavoie si nesilit de nimeni) 6 saptamini, cam 0 ora pe zi... a citit carti, vizionat filme, pregatit prezentare in Powerpoint, apoi Prezi, apoi iar Powerpoint... la 9 ani.. cu 6 zile inainte de prezentarea in clasa ne-a prezentat noua, apoi noi parintii am oferit idei/sugestii, unele le-a acceptat, altele nu... 

In schimb in jurul meu aud mame la scoala ce se plang ca sunt prea multe teme (e drept ca sunt personalizate temele si unii copii probabil primesc mai mult, e nevoie sa repete anumite lucruri), dar pana la 12 ani nu cred ca se lucreaza mai mult de 1 ora pe zi..(si asta e un maxim). 

 

Eu recunosc ca acasa nu prea am ce lucra cu ele, ele fac ce vor... am descoperit ca a mea de 7 ani lucreaza mereu la engleza ca ii place ei (si e si talentata, vorbeste fluent engleza)... sper la sedinta cu parintii sa nu aud ca la matematica e grava situatia... (desi stie tabla inmultirii pana la 12, o mai pacalesc eu si o intreb). La scoala cea mica primeste munca in plus, si, oricum, stiu ca la limba e ok ca fac eu teste cu ei la scoala si cunosc situatia,.. cea mare participa doar 4 zile la scoala respectiva, in fiecare cam juma` de zi cu colegii si in rest studiaza singura... are 9 ani, nu, are 10 ani de azi :) , dar e un copil serios si inteligent si se descurca... la cea mare ajut la matematica la scoala si se descurca foarte bine...

 

Per total eu sunt in general multumita... sper ca nu sunt naiva, rezultatele la testele nationale (de doua ori pe an, obiective pt ca sunt la nivel national si nu pe scoala) indica in acest moment ca amandoua vor merge la licee foarte bune... dar poate e prea devreme sa fac pronosticuri...

 

Ca o nota interesanta. directoarea si vicedirectoarea de la scoala copiilor mei au venit dintr-o vacanta de studiu din Finlanda si pe 1 ianuarie introduc o noua metoda: geografia, istoria, engleza, biologie, muzica, dans, vor fi predate de profesorii care au afinitati si specializare pt acest lucru... e o chestie noua in Olanda, unde de obicei ai acelasi invatator (inafara de educatie fizica) de la clasa 1 la clasa a 8a (de la 4 la 12 ani).

 

Impresia mea despre scoala fetelor, care e in sistem Dalton, nu indraznesc sa spun ca e la fel la toate scolile olandeze, e ca se acorda mare atentie individual, copiilor, si materialele sunt personalizate... (pt copii cu dislexie am alte teste, de exemplu, temele difera)... comunicarea scoala-parinti si scoala-elevi e buna. Mare lucru mi se pare mie ca ii invata sa isi programeze realizarea temelor/task-ului, numiti-l cum vreti... eu si la facultate aveam probleme... aici din grupa a 5a primeste fiecare copil o agenda si e responsabil sa isi faca temele si sa stie ce program are... (la 8 ani, nota bene :) )

 





Etichetat si cu dezbatere, scoala, teme, invatamant

Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Planificarea pe etape

    RoxiMada
    - Ieri, 19:33

  • Organizarea garderobei - sfaturi utile

    Ana1298
    - Ieri, 18:19

  • A 15a postare

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 11:33

  • Cea mai asteptata ecografie

    Roxana3001
    - Ieri, 11:06

  • Bagajul de maternitate 👜

    BiancaDragnea
    - Ieri, 08:13

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -