Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Cat trebuie sa invete un copil in afara orelor de scoala? - dezbatere Desprecopii

dezbatere scoala teme invatamant

72 raspunsuri la acest subiect

#1
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 25 noiembrie 2016 - 10:41

Trebuie sa recunoastem ca orice parinte ... are aceasta dilema. Cat ar fi normal sa invete copilul meu in afara orelor de scoala?

Exista copii care iau note frumoase si invata doar o ora acasa (sau asa spun ei ...:) ... altii care invata cu orele si rezultatele sunt mediocre.

 

Apoi mai este si problema temelor ... a proiectelor lungi care cer multa munca, a eseurilor care trebuiesc gandite, a pregatirii pentru teste ... etc.

 

Cand copilul meu era in clasele primare - in maxim 30 de minute termina ce avea de facut pentru acasa (era pe atunci la o scoala olandeza)

Acum  - copilul meu este in liceu iar pregatirea pentru a doua zi de scoala - dureaza cel putin 4 ore. In general, la 20.30 termina ... si se apuca de altceva - care ii face placere - pasiunea lui e muzica.

 

Insa, sunt alti colegi care invata in fiecare zi - de la 5 seara pana la 12. Da, unii au rezultate fantastice...

O fi munca lor rezultatul faptului ca isi dedica mult timp sau a metodei prin care invata? Nu stiu.

 

Despre vacantele de vara - copilul meu nu a avut niciodata teme pentru vacanta de vara. Stiu insa ca in invatamantul romanesc se dau teme pentru vacanta.

SIncer, nu stiu cum e mai bine  - si  - trebuie sa recunosc ca nu sunt convinsa ca a NU face nimic pentru scoala toata vara e bine - pentru ca am vazut ca la inceput de scoala .... rotitele sunt un pic intepenite :)

 

Apoi, la cat timp pierd copiii nostri pe tablete sau telefoane ... zau ca mai bine ar face un mic eseu pentru scoala, = o data pe saptamana, in timpul vacantei - decat DOLCE VITA FAR NIENTE.

 

Desigur, discutia e subiectiva. Eu v-am prezentat cazul meu insa stiu ca fiecare copil e unic. 

 

Vad acum ca in Romania, ministerul educatiei vrea sa reglementeze timpul pe care un elev il dedica sclolii - in afara orelor de scoala. 

Adica, in clasele primare - sa nu invete mai mult de o ora iar in clasele secundare sa nu invete mai mult de doua.

 

Mie mi se par niste norme aiurea - pentru ca fiecare copil are alta agenda, alte prioritati si alte ambitii...

 

Ministrul a precizat ca pentru invatamantul primar, timpul pe care trebuie sa il petreaca un elev pentru a face teme nu trebuie sa depaseasca o ora iar la gimnaziu, doua ore.

"Luni voi semna un ordin de ministru prin care reglementam cate ore poate si trebuie sa lucreze un elev sau o eleva in afara scolii. Ceea ce se intampla este ca vacantele de vara se transforma intr-un fel de competitie, de concurs - cate sute sau mii de probleme sa rezolvam. Noi, oamenii maturi, asteptam vara pentru a putea sa ne relaxam, sa ne odihnim. Iar o eleva sau un elev care este in clasa a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XII-a trebuie sa lucreze incontinuu, in asa fel incat in septembrie, cand ajunge la scoala, sa nu o supere pe doamna invatatoare sau pe doamna diriginta si sa vina cu caietul de teme facute. Daca nu se intelege chestiunea aceasta printr-o pedagogie naturala, pe care ar trebui sa o traim, sa o respiram in mod firesc, atunci legiuitorul, in cazul de fata ministrul Educatiei, da un ordin prin care spune, de pilda, ca la invatamantul primar, la casa pregatitoare, nu se dau teme acasa", a explicat demnitarul. stirea aici

 

voi ce parere aveti? Cat invata copilul tau - in afara orelor de scoala?



#2
roxanaz

roxanaz

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.452 mesaje

Postat 25 noiembrie 2016 - 10:51

de ciclul primar sunt de acord (ai mei nu au avut niciodata teme sa cada pe spate in clasele 0-4).

dar in gimnaziu 2 ore... este foarte putin. când ai de invatat la minim 2 materii si teme la alte 2-3.



#3
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 25 noiembrie 2016 - 10:56

exact, in ciclul secundar e nevie de multa munca.  La urma urmelor, mintea lor e inca in dezvoltare - de ce sa nu invete? Altfel pierd timpul ...

Stiu ca au nevoie si de timp liber dar cred ca asta e rolul sportului in afara scolii.



#4
dana vio

dana vio

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.969 mesaje

Postat 25 noiembrie 2016 - 11:00

Parerea mea este ca pana la urma munca sustinuta face diferenta. 

Acum mult/putin, ce inseamna mult/putin ptr fiecare copil asta se face acasa in familie. Ministrul poate doar sa reglementeze cantitatea de teme ptr acasa. 

Noua invatatoarea ne-a spus la sedinta: astea sunt temele acasa, daca vreti puteti face toata cartea. Asa ca, fiecare face in plus, doar daca vrea. 

Iar copiii nu fac teme acasa peste vacanta ca sa n-o supere pe doamna, ci ptr ca uita peste vacanta. Comparativ cu alte tari vacanta de vara in Romania este foarte lunga, 



#5
Pepco

Pepco

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.624 mesaje

Postat 25 noiembrie 2016 - 11:24

Clasa a II-a, minimum 30 de minute, maximum 3 ore (s-a intamplat o singura data, ce-i drept).

 

Nu, nu vreau sa aud ca "in clasele primare, e putin de munca". Nu exista munca egala la nivel de tara. In ultima vreme, in afara de sport, desen si muzica, avem teme la toate materiile din orar.

 

Ministrul poate reglementa ce vrea, in fapt se va proceda cum va propune/impune cadrul didactic si cum vor accepta/respinge parintii.


Editat de Pepco, 25 noiembrie 2016 - 11:27 .


#6
roxanaz

roxanaz

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.452 mesaje

Postat 25 noiembrie 2016 - 11:29

in clasele primare depinde extrem de mult de copil. ca degeaba stateam si împingeam, ala mare tot 3 ore statea la teme daca avea el chef. mai ales daca NU avea chef.

sora-sa rar depaseste o ora, pentru ca e complet alt stil.



#7
Laura25

Laura25

    Membru VIP

  • Moderators
  • 20.657 mesaje

Postat 25 noiembrie 2016 - 11:34

Ministerul a zis ca nu sunt teme si note la clasa 0. Stiu din experienta parintilor ce imi sunt in jur (3 colegi de munca, cativa prieteni) ca invatatoarele dau teme pt acasa.  Li se rupe invatatorilor de directivele de sus daca ei au alte idei. 

 

 

Ai mei sunt in clasa a V-a. In functie de ce ore au de pregatit pt a doua zi, temele scrise +invatatul dureaza intre 3-4 (minim) si chiar 5-6 ore . In medie, as zice 4-5 ore /zi, in conditiile in care in weekenduri isi fac temele scrise pt luni, marti si miercuri ce se poate.  La scoala stau 5 ore /zilnic. Rezulta un 9-10 ore de scoala si pregatire pt scoala pe zi. Mie nu mi se pare deloc normal. Eu mai mult de 8 ore nu lucrez niciodata. 

 

 

La I-IV au avut o invatatoare care le dadea putine teme, in vacantele de peste an nu aveau nimic, in vacanta de vara aveau cate un caiet de lucru. nu i-a cocosat niciodata cu teme si munca multa, si totusi toti profesorii au zis dupa primele 2 luni ca a lor clasa e cea mai buna din generatia de-a V-a din scoala.  Secretul nu e in mult munca acasa, cat mai ales in explicat si facut sa inteleaga materia din clasa toti copiii. Si ore suficiente alocate.  Cand programa te obliga la matematica de ex. sa introduci o notiune noua intr-o ora , sa exersezi pe ea maxim 2-3 ore, apoi sa treci la altaceva, e imposibil pt toti copiii sa inteleaga si sa fixeze notiunile noi fara multe teme si mult lucru acasa.

Aici cred eu ca e problema, la programa mult prea incarcata.



#8
Pepco

Pepco

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.624 mesaje

Postat 25 noiembrie 2016 - 11:40

Al meu scrie repede si nu doarme pe carte sau caiet.

 

Noi avem si de citit basme de cate 5 pagini studentesti, si de invatat poezii cu 4-5 strofe lungi, si definitii de retinut, pe langa scris.


Editat de Pepco, 25 noiembrie 2016 - 11:41 .


#9
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.602 mesaje

Postat 25 noiembrie 2016 - 12:01

as vrea sa stiu ce cuprinde notiunea "facut teme", in opinia sau viziunea ministrului.

se refera doar la timpul petrecut pentru a scrie sau include si timpul dedicat studiului si invatarii unor notiuni ?

la clasele mici, cel putin pana acum intr-a III-a, fii-mea nu a avut nimic de invatat (ca tema pentru acasa), cu exceptia poeziilor/cantecelelor pentru serbarile din 0 si I.

practic nu are de citit si repetat notiuni, temele ei sunt exclusiv din categoria "de scris/rezolvat in caiet".



#10
Nana01

Nana01

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 435 mesaje

Postat 25 noiembrie 2016 - 12:38

Este foarte binevenita o reglementare in acest sens. Asta pentru a avea instrumentele legale cu care sa reactionezi in cazuri absurde, in situatii in care copiii primesc de pe o zi pe alta zece foi de probleme la matematica, fara sa mai luam in calcul poezia la romana, proiectul la stiinte si lectia de la istorie.

Cred ca in multe cazuri temele sunt rezonabile - la noi, deocamdata, sunt. Dar stiu sigur ca sunt si situatii ca cele de mai sus. Iar parintii - sau chiar si membrii corpului profesoral - nu au la indemana argumente legale pentru a domoli posibilele excese de zel ale unor profesori care uneori isi pierd simtul realitatii. Adica nu au alte argumente in afara de cele ale bunului simt si masurii, care sunt de multe ori subiective.

Da, exista nenumarate cazuri de excese. Cunosc profesori care dau de lucru enorm de mult elevilor, cu argumentul ca, daca nu pot face temele, poate nu-si au locul in liceul respectiv - de multe ori unul de elita. Si atunci se intampla unul din doua lucruri: sunt elevi foarte constiinciosi si silitori care fac eforturi supraomenesti - si nu, nu exagerez - pentru a rezolva toata tema. Lucreaza pana noaptea si se trezesc cu noaptea-n cap sa repete. Multi cedeaza nervos uneori, pe urma isi revin si intreaga lor viata e o fuga dupa timp si de la o lectie la alta. E adevarat, pe de alta parte, ca, in general, dintre ei se numara cei care urmeaza ulterior facultati in strainatate, care isi construiesc cariere de exceptie.

Mai sunt ceilalti - care sunt depasiti de cantitatea de teme si nu mai depun efortul sa le realizeze. Astia incearca sa fenteze cat pot, invata strictul necesar, copiaza teme / proiecte, lipsesc de la ore cand se poate. Supravietuiesc. Se adapteaza. Riscul enorm este ca, fiind sufocati de prea multe cerinte, sa nu le indeplineasca nici pe cele pe care ar putea sa le atinga. Pentru ca li se pare nerealist, pentru ca simt ca nu vor reusi. Si atunci, multi dintre ei isi coboara stacheta jos, mult prea jos si fenteaza cu succes un sistem care, din pacate, nu-I ajuta sa-si realizeze potentialul. E si asta un mijloc prin care ajungem sa avem mediocritatea pe care o hulim la fiecare examen de bacalaureat.

Din cauza asta mi se pare cat se poate de binevenita o reglementare a numarului de ore pe care ar trebui sa-l aloce fiecare elev temelor, conform varstei. Sigur ca e un standard oarecum rigid, sigur ca e o generalizare care nu tine cont de particularitatile de invatare ale fiecaruia. Dar e un standard necesar pentru a avea un punct de reper. Sunt de acord ca un elev super-ambitios va depasi oricum acest numar de ore recomandat pentru studiul zilnic; o va face insa din dorinta lui proprie de perfectionare. Si atunci nu va resimti presiunea lui "trebuie", ci pe cea pozitiva a lui "vreau". Pentru un elev mediu, insa, stacheta ridicata prea sus pentru putintele lui va avea exact rezultatul invers: o va ocoli. Va trece pe sub ea. O inaltime rezonabila, insa, il va stimula si-I va da incredere. Eu asa vad lucrurile.

Sigur, nu stiu exact care ar fi numarul de ore corect - si sunt sigura ca nici ministrul nu stie exact. Sper din suflet ca se va ajunge la acest numar in urma consultarii pedagogilor, a psihologilor, a medicilor. Dar necesitatea acestei reglementari ar fi, dupa mine, utila pentru toata lumea.

Nu, eu nu vad reglementarea acestui aspect ca pe o abdicare de la performanta, ci din contra, ca pe o stimulare a ei. Pentru ca, in termeni reali: un copil in clasele gimnaziale are si 6-7 ore pe zi. Plus doua ore teme, ar fi mai mult decat programul zilnic de munca al unui adult. E necesar mai mult de atat? Oare mai putem vorbi de performanta si calitate in aceste conditii?

Sigur.... problema e mult mai complexa decat am expus-o eu. M-am referit strict la timpul alocat temelor. Pentru ca cele doua ore de teme sa fie suficiente si eficiente e nevoie, desigur, de ore de curs eficiente, clare, explicite. De metode adecvate, de programa corecta, etc, etc, etc. Fapt care deschide larg discutia catre gaurile negre din invatamantul nostru, pe care se pare ca nicio reforma nu le poate atinge.





Etichetat si cu dezbatere, scoala, teme, invatamant

Panic Questions

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

  • inchidere cont

    Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 19:23

  • Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 18:13

  • demetererika554@gmail.com
    - mar 30 2024 22:38

Last Blogs

  • Placenta anterioara

    Deutzuk
    - Astăzi, 19:37

  • Emotia primului test pozitiv

    Andrevvv
    - Astăzi, 19:12

  • Anuntul sarcinii

    FloreClau
    - Astăzi, 18:44

  • Vacantaaaa

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 18:21

  • Dureri de masea în sarcină

    Ioone
    - Astăzi, 15:57

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -