Ce dulciuri gateau bunicile si strabunicile voastre?
#11
Postat 16 noiembrie 2016 - 18:04
La Duminica Mare , placinte cu branza si marar sau urda si marar.
La hram , de toate .
La Craciun , cozonaci. prajituri cu untura , prajitura cu gris , colacei pentru copiii care veneau cu colinda .
Niciodata la Craciun si Pasti nu gatea sarmale , spunea ca e satula de ele in timpul postului , caslegile erau pentru carne!!
#12
Postat 16 noiembrie 2016 - 18:05
Bunica-mea facea Fosfarin - o crema de ciocolata facuta cu lapte; pudra de cacao era cumparata din magazin, dar nu stiu de ce, numai in Ardeal se gasea. E chiar mai bine ca nu se gasea in alta parte si nici acuma nu se mai fabrica, pentru mine e pentru totdeauna asociat copilariei. Mai facea o prajitura cu nuca si mere care-mi placea si "gurite" (niste biscuiti suprapusi intre care se punea dulceata, iar biscuitele de deasupra avea o gaura). Ea, in loc de unt punea untura, astea erau retetele vremii, numai ca acuma si sa vreau, nu pot face la fel ca n-am de unde.
Pe bunica din partea mamei cred ca am vazut-o de 3 ori, asa ca nu am nici o amintire, culinara sau nu, notabila. Maica-mea, in schimb, gateste foarte bine si salivez la amintirea cozonacilor si mucenicilor ei.
#13
Postat 16 noiembrie 2016 - 18:44
ooo da, dulceata aia de cirese amare care se oferea cu un pahar rece de apa...
Si in farfuriutze de dulceata.
#14
Postat 16 noiembrie 2016 - 18:48
Eu sunt ingrata. Stiu ca bunica facea placinta si cozonac, ceva excelent, insa nu ma dadeam in vint caci imi facea si mama acasa. Insa, fructe mai bune ca cele din gradina bunicii nu am mincat nicioadata. Niste varietati de mere, pere, cirese, visine, ceva mortal.
Si sa nu uit : fructe uscate de bunica, favoritele mele erau perele. Ati mincat vreodata pere uscate ?
#15
Postat 16 noiembrie 2016 - 18:48
Mi-am mai adus aminte (apropo de dulceata cu un pahar de apa rece) de serbet!!! Serbet de lamiie, de cacao, de trandafiri.
Nu am reusit sa reproduc serbetul...cred ca zaharul e de vina. Vai, ce dor imi e de un serbet in apa rece ca gheata!
#16
Postat 16 noiembrie 2016 - 18:50
Bunica din partea mamei facea placinte umplute cu sfecla de zahar,varza dulce,varza acra,dovleac,roscove macinate...colarezi,marmelada de gutui(noi ii spuneam jeleu),clatite cu branza la cuptor,turte pe plita,iar vara la fiecare masa aveam compot fresh.Soacra ei,strabunica mea nu tin minte sa ne fii facut ceva in afara de gogosi.
Bunica din partea tatalui facea cozonaci de toate felurile,gogosi de asemenea,placinte cu br dulce si marar sau gem si tortul "Buturuga".Mama ei,strabunica ne facea taietei lati proaspeti cu lapte(cred ca tocmaci le spunea) si scoverzi si dupa ce facea mamaliga lasa o crusta in ceaun peste care ne fierbea lapte...doamne ce aroma avea.
Ambele bunici ne mai faceau prajitura cu aluat fraged umplute cu mere,nuci,dovleac,visine sau mac.
#17
Postat 16 noiembrie 2016 - 18:51
cand esti copil serbetul e delicatesa ... acum parca ma tot gandesc cat zahar are.
Acelasi lucru mi se intampla cand vad inghetatele alea pe bat - vad in ele o mie de calorii si un pachet de unt pe bat.
#18
Postat 16 noiembrie 2016 - 18:51
Si in farfuriutze de dulceata.
da, mici de sticla transparenta...
#19
Postat 16 noiembrie 2016 - 19:12
Ce sunt, fratele meu, colarezii vostri ?
#20
Postat 16 noiembrie 2016 - 20:24
Ah,uitasem de galustele cu prune,cornuletele cu gem sau nuca,chec simplu sau cu visine,prajiturelele sub forma de nuci si cele sub forma de bradulet(astea erau umplute cu o crema galbena)...toate astea ambele bunici faceau.