Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * - 5 voturi

nu vorbeste la 3 ani,ce sa fac cu el?


193 raspunsuri la acest subiect

#21
flaviutza

flaviutza

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.498 mesaje

Postat 08 martie 2007 - 00:41

azi mandra ma uimi si spuse 3 poezii cap coada. pt prima data. Mamico dulce nici a mea nu s-a omorat cu vorbitul . adica nu vorbea cat si cum o fac copiii la varsta ei. in schimb i-a iesit pe Raven matrici progresive 160 IQ .pe testul general,cumulat(inclusiv limbaj,abilitati motrice etc, 140. ceea ce nu ma mira deloc, pt ca la capitolul memorie si in special memorie vizuala stiam cum sta. adica e in stare,trecand peste faptul ca isi aprinde/stinge calcul,deschide winamp, sa aleaga doua trei melodii favorite din 3000. sau sa joace mario pana la nivelul doi.

eu zic ca instinctul de mama e sfant. daca el iti spune ca nu e ok cupkilu, atunci nu este! la cap deficitar, vorbitul, fimea s-a incadrat totusi in limitele largi ,adica dupa doi ani, fraze la 2,5 ani etc. dar parca lipsea ceva. in sensul ca nu putea sa redea ceea ce gandea. uneori,nu-i iesea decat o invalmasala de silabe. culmea, diagnosticul de usoara alalie verbala l-am primit de la un tip de 30 ani proaspat psiholog,de la mine din oras. ca "greii" cu renume iti trantesc in nas " esti nebuna, tanti? copilul citeste cuvinte de 5 litere si tu spui ca nu e ok cu vorbitu?"

dupa ce ne-a zis tipul si ne-a dat in 30 minute solutia ne-am pus pe lucru. adica pui copilul ,de prefeinta cand e calm ,sa repete dupa tine sunete simple, apoi silabe, cuvinte,fraze.

ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobuc...exis1980_photo/

#22
flaviutza

flaviutza

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.498 mesaje

Postat 08 martie 2007 - 01:01

nu vreau sa para ca pun diagnostice, vreau sa va spun doar cate ceva din experienta mea,desi m-am gandit de doua ori inainte de a expune public faptul ca al meu plod perfect de altfel, ar avea(deja o consideram depasita) o mica problema.

repet, kestia asta cu alalia/un fel de disfazie verbala nu presupune alte probleme cum ar fi inatentia, absenta dorintei de comunicare, ecolalie. presupune doar dificultate in a reda un cuvant gandit, de a reproduce o fraza,poezie desi in cap o are memorata. un fel de dislexie nu scrisa,ci orala.

in faza usoara, se manifesta cum am descris mai sus. in fazele mai pronuntate, se poate manifesta prin absenta totala a limbajului articulat la un copil perfect normal, cu intelect normal, fara probleme din spectrul autist/ADHD : inatentie, lipsa reciprocitatii in conversatie, lipsa dorintei de a comunica,lipsa contactului vizual, ecolalie imediata si intarziata etc.

nu stiu de ce bebe lui Kiwwi pare la fel , cu aceeasi minora problema. minora, pt ca se rezolva total, cu mai mult sau mai putin efort.

Kiwwi, e singurul tau copil? daca da, incearca sa observi copii de aceeasi varsta. nu sustin aici o comparatie intre copii,stiu ca nu se face fiecare cu ritmul sau, dar asa ai etalon. daca in rest intelege si executa la fel ca ei,ma rog , in linii mari, pt ca sincer,daca nu vorbeste nu are cum sa fie pe acelasi nivel cu unul care o face ,asta ori pt ca nu ai cum sa iti dai seama pt ca nu iti raspunde, ori din simplul motiv ca ceilalti au un atuu in procesul dezvoltarii,limbajul adica.



ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobuc...exis1980_photo/

#23
kiwwy

kiwwy

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 84 mesaje

Postat 08 martie 2007 - 11:15

Imi pare rau ca nu am putut sa raspund ieri,am profitat de vremea buna si am iesit afara cu copiii mei.In primul rand "la multi ani mamicilor!"
L-am dus la gradinita step by step din incinta scolii greco-catolice din oras,doamna de acolo era in varsta,cu foarte multa experienta in domeniul copiilor,mi-a spus sa ma asez pe un scaun si sa il urmaresc...sa nu fac nimic.Am stat 2 ore acolo,urmarindu-l si am ramas foarte surprinsa ,cand am observat ca fiul meu s-a acomodat cu ceilalti copii(erau copii de varste diferite),s-a jucat cu ei,s-a asezat la masa,a pictatcand mergea la baie sa se spele pe maini aprindea becul si il stingea,era foarte ordonat,punea jucariile la loc,nu se criza cand nu ii comvenea ceva,cum face acasa.
Doamna m-a si trimis afara din gradinita,pentru a vedea daca plange dupa mine,dar nici macar nu s-a agitat...am lipsit 20 minute,timp in care am stat in masina cu inima mica...
Copilul meu incerca sa se integreze,sa se imprieteneasca cu ceilalti,le intindea jucarii,la unii copii le lua sticla de ceai si le-o intindea,sa bea,in sala de sport alerga dintr-un capat in altul fericit,la fel ca ceilalti copii.
Doamna l-a evaluat,a spus ca este timpul ca noi parintii sa ne ocupam mai mult de el,sa facem mai multe activitati impreuna cu el,sa ii vorbim calm tot timpul,sa il felicitam cand face ceva bine,iar cand face ceva rau,sa ii spunem "nu mi-a placut,sunt suparata pe tine"si sa il las acolo,si daca plange...sa il ignor,in primul rand a spus ca este un copil inteligent,ca nu va avea probleme cu el,daca ne hotaram sa il lasam acolo din toamna,iar pana atunci sa mergem cam de 3 ori pe saptamana sa se obisnuiasca cu copiii,ca acesta este singurul lucru de care are el nevoie:de copii ,ca aici la gradi isi va da drumul la vorbit.

Am scris mai sus ca eu imi duc copilul la logoped si psiholog,de cand avea 2 ani,si toti m-au asigurat ca la fiul meu este intarziere de vorbire,ca nu are absolut nimic grav,sau alte boli.Mergem la acest centru de 3 ori pe saptamana,dar nu prea are ce sa ii faca...decat sa se joace cu el..Voi imi scriati de unele teste ce trebuiesc facute,dar lui Leon nu i-a facut nimeni nici un test de evaluare,cei de la centru imi spun ca este prea mic,si nu pot face nimic cu el,ca doar la 4 ani se poate lucra cu un copil,si doar atunci se considera ca ar avea probleme. Eu consider ca mergem degeaba....sau poate ma insel?in afara de faptul ca ii citeste povesti(cateodata,rar),il lasa sa faca ce vrea el,sa se joace cu ce vrea copilul,intre timp ele isi fac treaba...

Eu simt....ceva nu este in regula,si ma doare ca nu stiu ce se intampla cu fiul meu,sa pot sa il ajut.
Cand era mic,la un an,spunea cateceva,imita animalele,spunea nani,mama , papa,da-mi tata,il striga pe tatal sau pe nume si pe fratele sau.Este posibil sa aiba un blocaj? atunci cand am mers la Bucuresti,la un an,i-au facut analize,(pentru interventia chirurgicala)l-au luat si l-au dus 30 de minute ,fara noi,timp in care plangea cu suspine,plangea incontinuu 30 minute,fara oprire,poate a primit aici un soc?sau ce s-a intamplat?ca din acea zi copilul meu nu mai este acelasi?
A urmat operatia la manute,in noiembrie,alt soc..desi am fost cu el,l-a adormit in brate la mine,nu s-a chinuit,dar este constient ca el nu mai are un degetel la manute,si imi arata,aproape zilnic manutele lui ,si cand ajunge la locul unde era degetutul,spune"ohhhh" (in traducere,nu mai este),cand avea pansament pe manute,ca sa ii treaca mai usor,sa accepte ca avea manutele legate,imi puneam si eu si sotul meu pansament,sa fim egali cu el,sa nu sufere.
Acuma in data de 16 avem programare iar pentru oparatie,dar discutand cu sotul meu ne-am dat seama ca ar fi prea mult pentru el sa suporte inca o interventie (la picioare),nu stiu cum ar fi mai bine.Voi ce spuneti?
M-am gandit ca de banii aia dati pe oparatie,mai bine mergem undeva in concediu,in Spania,sa il determinam si pe el sa se relaxeze,sa se bucure de viata.
Uneori e ata de trist ca imi vine sa plang,parca nimic nu il bucura...

Flaviuta,spre deosebire de alti copii de varsta lui,Leon este mai retras,ar vrea sa fie in centrul atentiei,dar pt.ca nu comunica nu il baga nimeni in seama,pt. ca nu spune nimic.decat intinde jucaria,vrand sa isi faca prieteni noi.
Am observat ieri in parc,nu s-a jucat cu copii,decat cu fratele sau care are 8 ani,la nisip,in rest a vrut la leagan,tobogan,si alergat.

Doamna de la gradinita ne-a spus ca ar fi ideal pt. el daca as avea copii de varsta lui prin zona,sa se joace,dar nu cunosc pe absolut nimeni,aici la bloc sunt doar batrani..
A mai spus sa ma rog lui Dumnezeu,sa il ajute sa vorbeasca,fiind la o gradinita greco-catolica a spus ca rugaciunea face minuni,si ca Dumnezeu mi l-a dat cu un scop pe fiul meu.
Sunt foarte derutata...



cezara

#24
kiwwy

kiwwy

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 84 mesaje

Postat 08 martie 2007 - 11:25

Cum se calculeaza coeficientul de inteligenta la testul portage?
raspund la intrebari cu da sau nu?
Multumesc mult,[flo]


cezara

#25
flaviutza

flaviutza

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.498 mesaje

Postat 08 martie 2007 - 12:10

Kiwwi testul portage este orientativ pt tine. facut de tine are valoare orientativa. sa iti faci tu o idee care ii sunt punctele slabe si forte. testele iq se fac de catre specialisti, poti solicita tu unuia contra cost sa i se faca.

si oricum nu au prea mare relevanta la varsta asta, din doua motive majore. unele scoruri mari pot fi datorate preocuparii parintilor , faptului ca s-a lucrat cu copilul si a capatat abilitati specifice varstei, iar un scor mare poate fi datorat si faptului ca cifrele cu care se lucreaza sunt mici, iar diferenta de avans (sa zicem 6 luni cronologice) capata valoare procentuala mare. de ex un 140 poate insemna de fapt un 120 la maturitate.

scorurile mici pot fi consecinta faptului ca un bebe mic nu coopereaza tot timpul.

deci nu asta e relevant. relevant e ca al tau bebe ii unul absolut norma, parerea mea, si va vorbi cand va dori el.

de ce nu incerci sa-l faci sa repete dupa tine sunete, incepi cu vocalele, apoi silabe, apoi cuvinte simple?

ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobuc...exis1980_photo/

#26
kiwwy

kiwwy

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 84 mesaje

Postat 08 martie 2007 - 12:50

De multe ori ii spun in joaca "Leon,scoate vocea afara din gatut,scoate-o afara "dar el rade,nu face nimic altceva,nu vrea sa repete dupa mine nimic,daca insist prea mult ma loveste cu manuta,si da din cap"nu"sa nu ii mai spun asta...Nicicum nu este bine,am incercat si sa il ignor,sa ma prefac ca nu il inteleg,dar nu am nici un rezultat.tot ce trebuie sa fac este sa astept.
Daca ii arat o carte cu povesti,ii place foarte mult sa o rasfoiasca,si intreaba(singura intrebare care o spune corecT)"ce e aia"(ceeiaai),ii povestesc uneori povestea intreaga,alte ori ii spun inventii,si ii place mult sa stea la mine in brate,ii plac cartile cu Winnie ursuletul,reviste de la fratele sau cu Scooby Doo(are 5 scooby de plusi marimi diferite,cu 2 dintre ei doarme in brate,iar pe unul il duce absolut peste tot cand iesim afara din casa.
De vorbit pur si simplu nu vrea ,e incapatanat rau,asta a spus si logopedul,ca e incapatanat si face ce vrea el.

cezara

#27
flaviutza

flaviutza

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.498 mesaje

Postat 08 martie 2007 - 13:22

Bun, incapatanat sau poate nu a inteles la ce foloseste vorbitul asta...

nu spune nimic? adica nici macar nu repeta la cerere doua silabe pa-pa? intelege tot, adica ordine complexe gen "du-te pana in dormitor si adumi din pat telefonul?"

ce-i aia a fost al treilea cuvant al fi-mii, la 1,3 luni. ca o tot intrebam eu, aratandu-i pe o carte cartonata. da spunea "eeeeee-i ata?" doamne, vremuri...am uitat! acum ma toaca la cap cu intrebatul asta. m-a intrebat azi de ce intra scama in aspirator.

sa vezi ca la gradinita isi va da drumul alaturi de ceilalti copii.

ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobuc...exis1980_photo/

#28
fran

fran

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 210 mesaje

Postat 08 martie 2007 - 17:04

Buna !

Kiwwy-voi ati facut si audiograma?

Si RASPUNDE CAND IL STRIGI pe nume?

Noi am venit acum de la psiholog. Din toate punctele de vedere e ok, minus vorbirea. Dar cel mai tare ma racaie chestia asta cu raspunsul cand e strigata pe nume...ne intrebam daca e ceva in sfera autista sau pur si simplu nu asociaza numele cu persoana ei...In cel mai rau caz poate sa fie vorba de "autism inalt functional", dar ne-a zis ca ea-dr-adica nu e specializata in asa ceva si mai bine mergem la o prietena a ei la Obregia, care e neuropsihiatru...

Ma gandesc sa deschid un subiect nou pentru mamicile cu copilasi "nevorbitori", ca am intrat peste subiectul tau cu problemele mele...scuze...



Fran si Patricia Annelise (05.05.05)

Iepurete mititel

Iepurete a crescut

#29
flaviutza

flaviutza

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.498 mesaje

Postat 08 martie 2007 - 18:08

pai Fran sunt atatea subiecte ...mai e unul mai in spate "dezvoltarea vorbirii" intitiat de mamica dulce ,mai sunt pe la parintii intreaba...sunt multi mutulici.

la noi a functionat cu repetatul ,exercitiile, dar fi-mea era dornica sa vorbeasca..si acum mai are momente cand o "rupe" pe limba ei ca bebelusii, insa sunt f f rare, sau recurge la ele ca sa se prosteasca.

ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobuc...exis1980_photo/

#30
flaviutza

flaviutza

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.498 mesaje

Postat 08 martie 2007 - 18:09

Fran fi-ta-i fix c-un an mai mica decat Alexia mea :)

ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobuc...exis1980_photo/


Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Control

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 21:41

  • Ce am învățat până acum în sarcină?

    Ana1298
    - Ieri, 20:26

  • Bye bye la job

    FloreClau
    - Ieri, 19:30

  • Palpitatii puternice

    RoxiMada
    - Ieri, 17:33

  • Care este cel mai frumos lucru în a fi însărcinată?

    Ddeenniissaaa
    - Ieri, 15:52

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -