Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Chuck Norris vs comunism


21 raspunsuri la acest subiect

#1
Marox

Marox

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.621 mesaje

Postat 11 august 2016 - 22:47

Va mai aduceti aminte de...casetele video? Nu oricare, nu alea de dinaintea DVD-urilor, ci acelea din anii 80, cind erau traduse de Irina-Margareta Nistor? Stiu, asta e un post pe care, ca sa-l parafrazez pe Aznavour, cei mai tineri de 30 ani nu-l pot intelege.

 

Cum sa intelegi ca oamenii se inghesuiau in apartamentele mici, cite 20 in fata unui ecran, ca sa vada 1-2-3-4 filme intr-o noapte, toate traduse de o singura persoana, a carei voce a devenit aproape la fel de cunoscuta ca a lui Ceausescu?

 

Cum au fost experientele voastre de video? In film spune ca un video-recorder costa 55000 lei. Din cite imi amintesc, o Dacie, era cam 70000. Noi nu aveam acasa. Am aflat de filme la video pe la 13-14 ani si mi se parea ceva extraordinar. Erau noutatea si raritatea, faptul ca nu erau accesibile sedintele astea, era mult mai banal sa vezi bulgarii la televizor decit un film la video. Mai mult decit imaginile capitaliste din filme, eu ii invidiam pe cei care aveau un video player, culmea realizarii si a vietii cool in Romania socialista multilateral dezvoltata.

 

Citiva dintre cei care intervin in documentar spun ca filmele astea le-au influentat, le-au fasonat comportamentul (in special baietii care se apucau de arte martiale sau sa alerge dimineata printre blocuri ca Rocky). Pe mine, poate si din cauza ca n-am vazut decit vreo 10-15, nu m-au schimbat in nici un fel. Singurele notiuni de religie de dinainte din 89 le-am avut din "Iisus din Nazareth" (ce impresionati au fost bunicii mei cind au putut sa vada filmul asta, vreo 2 zile doar de asta au vorbit...intre ei, desigur). Am aflat de autism din "Rain Man".

 

Mai mult decit filmele m-au impresionat videoclipurile. M-as fi bagat in televizor ca sa le vad mai bine! In fine, pe vremea aia, in anii 80, clipurile erau ca niste mini-filme, cu introducere, cuprins si incheiere, aveai la ce sa te uiti, nu ca acuma.

 

Nu mi-am pus niciodata intrebarea de unde vin filmele, cum e cu putinta ca cineva sa le traduca, intotdeauna aceeasi voce, cum sint multiplicate si distribuite casetele. Din documentar am aflat ca a fost o afacere in care au fost implicati securisti si multi comunisti de foarte de sus. Mie mi se parea ca e o chestie cvasi legala, pentru ca toata lumea o facea. E drept ca n-am participat la sedinte de video pe bani decit o singura data, eram in excursie la Pucioasa cu liceul si un tip a zis ca ne aduce la cabana un video. Si a fost o porcarie de film cu pac-pac si bum-bum, dar am stat toti acolo ca, nu-i asa, eram la video.

 

Irina Nistor zice ca a facut-o pentru ca ii dadea ocazia ca vada filme. Si a vazut si implicit tradus...3000!



#2
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.306 mesaje

Postat 11 august 2016 - 23:19

Mie mi s-a parut tare cool [:D]  cind am asociat vocea Irinei Margareta Nistor cu persoana.Imi amintesc ca facea o emisiune simbata pe la prinz(uite ca acum imi scapa numele)si acolo am vazut pentru prima oara ...vocea de pe casetele video.

 

Prima oara am vazut prin clasele a 10 -11 a,nu-mi mai amintesc exact,insa inclin sa cred ca prin clasa a 11 ,scapasem de stresul treptei,eram usor mai lejera si cum "dadea "cineva video [:D]  cum ne adunam.

 

Deci cumva se inchiriau si aparetele video,nu numai casetele,si stateam toata noaptea cu ochii in televizor(eram sa scriu frigider [:-)))] [:-)))] ).

 

Imi amintesc cu drag de "9 saptamini jumate",cred ca aveam vreo 16 ani...aoleu ce a trezit in mine filmul ala!!! [:D]

 

Apoi am descoperit filmele de groaza(intr-o vacanta la munte la Soveja),sf-urile(Alien,cel mai bun SF al tuturor timpurilor [:D],tot de atunci din perioada aia)...ei ,ce vremuri!!!!



#3
luxe

luxe

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 387 mesaje

Postat 11 august 2016 - 23:26

Marox...doamne, câte amintiri.....parca ai descris toată adolescenta mea........ Cât de mult o invidiam eu pe Irina Nistor.....iar când într-un interviu a spus ca ea mănâncă filme pe pâine mi-a venit sa mor de ciuda,literalmente.......ptr ca si eu vroiam aceea pâine ...ahhhh,



#4
BlackCat4evR

BlackCat4evR

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.952 mesaje

Postat 12 august 2016 - 10:55

La noi tata avea video, si el aducea acasa filmele. Erau cu batai, Cu Piedone, cu Jackie Chan, cu Stalone... Apoi eu si verisoara mea puneam in practica ce vedeam la video... [:D] 

 

Mai aducea si filme pentru copii, imi amintesc cu atata placere de "Copilul problema" 1 si 2... As vrea atat de mult sa-l revad... Dar nu mai stiu nimic despre el, si toate cautarile google pe care le-am facut m-au dus la Dennis the menace...

 

Si a mai fost ceva. Eram mare fan Michael Jackson. Tata a avut invitatie la concert (primul) dar a considerat ca la 10 ani nu eram destul de mare ca sa ma duca... Si am plans, si am plans, neconsolata. Apoi a inregistrat concertul pe video, atunci cand a fost transmis la TV. A devenit caseta mea fetis o vreme... La al doilea concert ne-a dat invitatia, si am mers cu.... mama.... la Michael...  [bib]


Editat de BlackCat4evR, 12 august 2016 - 10:55 .


#5
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 12 august 2016 - 11:41

Dar eu am mai vazut traduse si de niște voci masculine. :) in unele mai casca doamna Nistor, la comedii o mai pufnea rasul :) aveam cateva casete acasa si de cate ori am ocazia sa revad din filmelebrespective la tv, automat imi aduc aminte replicile cu vocea Irinei Nistor. Si acum cand scriu parca o aud in fundal! Ce frumoase erau unele filme... ( eu zic ca bombardarea asta cu informații a facut diferența in evoluția noastra, si acum vrem sa le refuzam copiilor accesul la info-orice)

#6
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 12 august 2016 - 19:32

Pe acele vremuri, sotul meu in devenire avea video. 

Doamne, ce am plimbat video-ul ala, prin tot Bucurestiul! Sambata de sambata, ani la rand, iarna, vara prin toate cartierele.

Mergeam cica la petreceri dar ne inghesuiam 10-20 intr-o camera si toata noaptea fumam si ne uitam la filme. De toate felurile. De multe ori nici nu cunoasteam gazdele, dar aveau casetele.

Nu toti aveau televizoare care prindeau semnalul de la video si atunci caram dupa noi si un TV Toshiba cu diagonala mai mica gen sportul ala romanesc.

Si trebuia sa ajustam si semnaul audio.

 

Dar nimic, nimic nu ne statea in cale.

Am vazut in perioada aia sute de filme si clipuri video.

Dar 2 m-au marcat de le mai tin minte si acum:

- Primul clip video pe care l-am vazut - Nikita - Elton John. Pana sa-l vad habar nu aveam ce e ala un clip muzical.

- Escape from Sobibor.

 

Apoi dupa '90 au aparut inchirierele de casete, ne-am maritat si chemam la noi prieteni - eram singurii de varsta aia care aveam o locuinta acceptabila.



#7
Marox

Marox

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.621 mesaje

Postat 12 august 2016 - 22:59

Dar eu am mai vazut traduse si de niște voci masculine. :) in unele mai casca doamna Nistor, la comedii o mai pufnea rasul :) aveam cateva casete acasa si de cate ori am ocazia sa revad din filmelebrespective la tv, automat imi aduc aminte replicile cu vocea Irinei Nistor. Si acum cand scriu parca o aud in fundal! Ce frumoase erau unele filme... ( eu zic ca bombardarea asta cu informații a facut diferența in evoluția noastra, si acum vrem sa le refuzam copiilor accesul la info-orice)

 

 

Da, in documentar mai aratau pe unul Mircea, un tip tinar, n-am prea inteles cine/ce era, la un moment dat faceau ca e colonel de Securitate. Insa oamenii care participau la film spuneau ca erau atit de obisnuiti cu vocea feminina, incit refuzau sa se uite la filmele dublate de altcineva.

 

Inca un aspect abordat era al traducerilor in sine, si in special al injuraturilor. Evident, pe vremea aia chiar daca auzeam un "f...you", tot n-as fi stiut ce inseamna. Dar acuma era chiar comic sa auzi, pe deasupra injuraturii clasice americane un "la dracu" cast al Irinei Nistor. Sigur, nu-i impunea nimeni cum sa traduca, vulgar sau elegant, dar clasa ei naturala a facut diferenta. Si oricum, in anii 80 vulgaritatea era inexistenta in domeniul cultural, nu ca astazi cind este foarte la moda sa injuri pe ecran.



#8
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 12 august 2016 - 23:32

[:)] Asa e. Nu ne placea vocea masculina. Nici nu concepeam sa vedem filme neMargareta Nistor.

 

Am vazut si eu documentarul acela si mi-a parut bine ca dupa atatia si atatia amar de ani am aflat si noi povestea acelor zile.

 

Primul si primul film la video l-am vazut la o prietena: The day after.

 

Incredibil cum te impresioneaza anumite lucruri in viata si nu le uiti.

 

Video-ul l-am dat acum cativa ani ca ma impiedicam de el prin casa.



#9
Ioana_Pos

Ioana_Pos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 18.083 mesaje

Postat 13 august 2016 - 11:18

Noi nu aveam video, nici dupa Revolutie nu am avut- marea suparare a copilariei mele. Dar un coleg al tatalui meu avea aparatura de tot felul si imi imprumuta din cand in cand videoul lui. Ma uitam cu cateva colege de scoala mai ales ma desene animate. Cand mai mergeam cu ai mei la cineva care avea video, ma uitam si eu cu adultii dar imi pierdeam repede interesul [:D]. Retin totusi Pasarea Spin, Reintoarcere la Eden (ceva cu crocodili?), Comando ptr fetita mea, si Alergatorul cu Schwartzeneger si unele cu Van Damme. Si videoclipul Thriller dupa care am dormit cu lumina aprinsa cateva nopti [:D]. Retin ca era imaginea ciudata, lisa cumva, si apareau niste dungi albe jos, ca niste zgarieturi, de la cat de copiata si as-copiata era caseta.

#10
tantza

tantza

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 110 mesaje

Postat 13 august 2016 - 17:11

 

 

Mai aducea si filme pentru copii, imi amintesc cu atata placere de "Copilul problema" 1 si 2... As vrea atat de mult sa-l revad... Dar nu mai stiu nimic despre el, si toate cautarile google pe care le-am facut m-au dus la Dennis the menace...

 

 

 

Daca e cel cu John Ritter, cauta "Problem child" (l-am gasit in engleza).

(eu pot sa-l vad pe Netflix)




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Bebe s-a intors deja, 28 saptamani

    marile11
    - Ieri, 22:17

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Ieri, 17:26

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Ieri, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Ieri, 10:27

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -