Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Cum scoti copilul din tara dupa divort?


37 raspunsuri la acest subiect

#11
jenn

jenn

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.802 mesaje

Postat 09 mai 2016 - 09:29

Si daca e o situatie medicala care impune rapiditate? Aici stiu cazuri de copil  aflat  in terapie intensiva, parintii nu se puneau de acord . In aceeasi zi, cel care nu vroia sa semneze pt o transfuzie a pierdut temporar custodia, copilul e bine acum. Judecatorul a luat in consideratie opinia medicilor ca fara  transfuzie 

nu supravietuia si avand in vedere interesul superior al minorului a hotarat ca cel ce se opunea sa nu poate sa decida . 


Editat de jenn, 09 mai 2016 - 09:48 .


#12
DarkBendis

DarkBendis

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.055 mesaje

Postat 09 mai 2016 - 09:38

Presupun ca situatiile medicale de urgenta sunt altceva - nu le compari cu o excursie, o vacanta, sau faptul ca unul dintre parinti vrea sa se stabileasca in strainatate.



#13
jenn

jenn

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.802 mesaje

Postat 09 mai 2016 - 09:46

Pai asa e, dar de asta intrebam , poate raspunde Marius sau altcineva. Ca deocamdata am inteles ca legea ii lasa sa se certe. Si daca singura salvare a copilului e in strainatate si unul din parinti nu e de gasit? !


Editat de jenn, 09 mai 2016 - 09:47 .


#14
mihaela_s

mihaela_s

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 28.843 mesaje

Postat 09 mai 2016 - 09:56

Pentru copiii aflati in custodia exclusiva a unui parinte nu a fost si nu este nevoie de semnatura celuilalt parinte. Ambele mele fete mari au fost de multe oriin aceasta situatie, nici eu nici Tora n-am avut nevoie de semnaturile fostilor, nici sa-si faca pasapoarte, nici sa iasa din tara. Acum, in conditiile custodiei comune, nu exista solutie in afara de semnatura celuilalt parinte. Nu stiu insa daca o instanta poate dispune, punctual, altfel, pentru ca vacanta ca vacanta, dar poate fi vorba de un tratament, proiecte scolare, etc si nu e corect ca un copil sa rateze asa ceva din ambitiile absurde ale parintilor

 

Rufus, eu am avut nevoie de semnătura, am divorțat in 2001. Nu puteam ieși pana in Ungaria fara sa am semnătura lui. Apoi s-a schimbat legea la un moment dat si a fost perfect. Nu mai stiu anul cand s-a schimbat...



#15
danielag

danielag

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.114 mesaje

Postat 09 mai 2016 - 10:35

Referitor la ieșirile minorului din țară pentru motive medicale sau academice:

 

Art. 30 din legea 248/2005:

(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)-d), organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a minorilor însoţiţi, numai în următoarele situaţii:
a) în cazul în care însoţitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul urmează să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României şi fără de care viaţa sau sănătatea îi este pusă în mod grav în pericol, cu condiţia să prezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autorităţile medicale române, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care urmează să se acorde tratamentul medical respectiv, chiar dacă nu există acordul ambilor părinţi, al celuilalt părinte, al părintelui supravieţuitor sau al reprezentantului legal;
b) în cazul în care însoţitorul face dovada că minorul se deplasează pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzătoare, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfăşura aceste studii sau concursuri, chiar dacă există acordul doar al unuia dintre părinţi.


#16
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 09 mai 2016 - 10:39

Si trecand peste semnatura la iesirea din tara, in exercitarea actului medical, actelor scolare si a altor decizii oficiale este de ajuns acordul unuia dintre parinti. Nu cred ca asta s-a schimbat.



#17
raluk0207

raluk0207

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 159 mesaje

Postat 09 mai 2016 - 11:02

CAPITOLUL VII
Desfacerea căsătoriei

SECŢIUNEA a 2-a
Efectele divorţului

Art. 396

Raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori

(1) Instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă.

(2) Dispoziţiile art. 264 sunt aplicabile (se refera la ascultarea minorului cu varsta peste 10 ani)

 

Art. 397

Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi

După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.

Art. 398

Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte

(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.

(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.

 

Cand ne referim la motive intemeiate avem in vedere dispozitiile art.508 Cod civil

Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti

Art. 508

Condiţii

(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.

(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.


Dar pana atunci, ramane aplicabil:

 

Art. 504

Exercitarea autorităţii părinteşti în caz de divorţ

Dacă părinţii sunt divorţaţi, autoritatea părintească se exercită potrivit dispoziţiilor referitoare la efectele divorţului în raporturile dintre părinţi şi copii.

Adica ce am scris in art.396- 398.

 

In concluzie: Daca vorbim despre divorturile pronuntate inainte de octombrie 2011, da, exista "custodia exclusiva", si da, parintele respectiv avea putere absoluta de decizie in privinta minorului si il putea scoate din tara fara acordul celuilalt parinte.

Dupa intrarea in vigoare a noului Cod Civil (deci dupa octombrie 2011), autoritatea parinteasca se exercita in comun. Asadar, trebuie acordul tatalui pentru orice iesire din tara. Asa ca sa evitam situatia: in ducem la notariat il punem sa semneze si am rezolvat problema pentru eternitate.

De asemenea, nu se poate renunta la custodia copilului (nicicand nu a existat o asemenea lege). E copilul tau, figurezi ca parinte in certificatul lui de nastere, si ai obligatia legala de intretinere. 



#18
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 09 mai 2016 - 11:23

O, slava Domnului ca n-au fost atat de obtuzi sa ceara cine stie ce in caz de urgenta...

Chiar cunosc parinti care se opun din rautate gratuita iesirii din tara a copiilor lor...absolut grotesc.

Miha...si eu am divortat in 2000...dar mie nu mi-a cerut niciodata acordul fostei sotii. E drept ca prima oara am avut nevoie in 2004 sa iesim de capul nostru...poate deja se schimbase ceva...



#19
devo

devo

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.740 mesaje

Postat 09 mai 2016 - 12:46

 Nu poti sa il scoti din tara fara acordul tatalui.

 

Aveti aceleasi drepturi si/sau obligatii in raport cu minorul fie ca sunteti sau nu divortati. Asa cum a spus mai sus raluk prin faptul ca minorul ramane la tine se va stabili domiciliul acestuia precum si obligatiile de intretinere (pensia alimentara cum este cunoscuta) si/sau alte solicitari cum ar fi numele dupa casatorie samd.

Incredintarea exclusiva se acorda doar in cazuri particulare (consum de droguri/alcool.violenta samd) sau celalalt parinte este disparut/decedat - insa tot in urma unei sentinte judecatoresti definitive pentru una dintre aceste conditii.

 

Nu este cazul tau desigur.

Off topic: Marius, mii de scuze pentru dezaprobare si minus, a fost din greseala. Se blocase pagina si cand si-a revenit, erai pe minus.



#20
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.306 mesaje

Postat 09 mai 2016 - 13:57


Miha...si eu am divortat in 2000...dar mie nu mi-a cerut niciodata acordul fostei sotii. E drept ca prima oara am avut nevoie in 2004 sa iesim de capul nostru...poate deja se schimbase ceva...

Nu,inainte nu se cerea nimic sa calatoresti cu copilul in strainatate,daca-ti era incredintat tie,prin hotarire definitiva si orevocabila.

 

Insa nu te puteai stabili definitiv cu copilul in strainatate,fara acordul celuilalt,indiferent de faptul ca tie iti era acordat copilul.

 

Nu stiu acum cum este,insa nu cred ca autoarea subiectului se poate stabili definitiv in alta tara ,fara acordul tatalui.Este un act ce-l solicita tara unde se stabileste,independent de legislatia romana.


Editat de andacos, 09 mai 2016 - 13:58 .



Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Testul de toleranta la glucoza

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:36

  • Planificarea pe etape

    RoxiMada
    - Ieri, 19:33

  • Organizarea garderobei - sfaturi utile

    Ana1298
    - Ieri, 18:19

  • A 15a postare

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 11:33

  • Cea mai asteptata ecografie

    Roxana3001
    - Ieri, 11:06

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -