Am deschis acest topic pentru ca discutam la alt topic despre mancarea romaneasca si trebuie clarificate niste lucruri.
Da, iubim bucatele romanesti pentru ca sunt ale noastre, cu ele am crescut. Ne plac sarmalele, ne plac poalele-n brau, raciturile de iarna si nesfarsit de bunele salate de vinete pe care le facea mama fiecarui cititor de la acest topic. Ca sa nu mai orbim de zacustele picante romanesti - pentru care poti si bate pe cineva...
Dar, ce vroiam sa va spun ca este ca romanii nu stiu sa isi promoveze bucatele si bucataria.
Exista branza romaneasca mai buna decat feta - exista zacusca romaneasca mult mai gustoasa decat glomozurile de legume bulgaresti sau turcesti, laptele romanesc este unic pentru ca vacile chiar pasc iarba si flori de munte aromate, slanina din Ardeal afumata este mai buna decat orice aperitiv. (daca stii sa o prezinti si sa tai felii subtiri)
Eram de curand in Toscana si eram un restaurant de fitze si a venit patronul sa ne serveasca cu niste bunatati speciale - si erau niste felii de paine prajita unsa cu ustoroi si deasupra pusa o felie de slanina afumata. Dar, atentie, italienii stiu sa faca scandal pe seama mancarii lor, sa ti-o laude ca pe un secret si sa te ameteasca de cap.... Si sa o taie fin... ca pe o delicatesa si nu ca pentru niste flamanzi.
Romanii trebuie sa invete sa aleaga produse de calitate. La restaurante in Romania - se aleg ingreiente ieftine, se cumpara de la supermarket produse ieftine ... nu se aduc produse unice, specifice ...
Poate si pentru ca exista mereu presiunea pretului si petnru ca romanii aleg de multe ori mult in defavoarea calitatii
Insa cu totii stim ca exista bucate romanesti fantastice ... pacat ca le mancam doar la mama acasa ...si strainii nu reusesc sa le inteleaga.