Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 1 voturi

Parintii si scoala

scoala educatie

8 raspunsuri la acest subiect

#1
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.052 mesaje

Postat 31 martie 2016 - 12:08

un subiect atat de fierbinte si in acelasi timp atat de actual:

 

Parintii si scoala

Aud tot mai des în jurul meu despre diverse nemulţumiri ale părinţilor în legătură cu şcolile în care învaţă propriile odrasle. Unii cer schimbarea câte unui profesor, alţii sunt nemulţumiţi că profa de muzică “le strică media” pentru că nu le dă 10 la toţi ş.a.m.d. Nu-mi dau seama cât de extins e acest fenomen, dar cred că merită puţină reflecţie.

 

Nemulţumirile nu sunt spuse la o bârfă între prieteni, ci generează acţiuni. Ştiu cazuri când, una-două, câţiva părinţi se duc la directorul şcolii şi cer imperativ să fie schimbat profesorul de matematică sau română pentru că “nu lucrează destul cu copiii materia de bac” sau “le dă prea puţine teme”. Pe ce se bazează? În general, pe ce-au auzit de la amici. La alte şcoli şi alte clase, li se dă/cere copiilor mai mult: “aa, păi lu’ al meu îi dă câte 20 de probleme de pe o zi pe alta, şi dacă nu le face ia 2 în catalog”. Ştiu şi cazuri când “problema” muzicii şi a desenului se pune gospodăreşte, în şedinţa cu părinţii, pe faţă, şi câte-o mămică mai hotărâtă dă glas voinţei generale: “eu zic că ar trebui să le dea 10 la toţi, că nu toţi au talent, asta e, şi oricum, grija noastră e să prindă un liceu bun, n-are rost să le complicăm situaţia cu materiile astea care, mă scuzaţi, cu tot respectu’, nu sunt totuşi aşa de importante”. Ştiu şi cazuri “preventive”, când unii părinţi cu oarece influenţă provenită din statutul lor social (au vreo funcţioară sau sunt patroni) trag sforile dinainte pe la directori pentru ca la clasa “lor” să fie repartizaţi anumiţi profesori despre care au auzit ei că sunt buni citeste in continuare aici,



#2
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 01 aprilie 2016 - 09:17

Am citit articolul si trebuie sa spun ca surprinde foarte bine situatia.

Tot timpul am spus ca vina se imparte intre unii parinti - care de multe ori vorbesc dupa ureche, ei stiu tot - si unii profesori care nu mai sunt pedagogi ci simpli angajati ai scolii, da, prestatori de servicii.

 

Chiar exista unii parinti care cred ca cu cat copiii lor vor fi mai incarcati, cu cat vor invata cat mai mult, cu cat vor avea zeci de pagini umplute cu cifre in caiete cu atat vor deveni mai destepti si mai competitivi 

Habar nu au, si daca le spui nu te cred, ca: cu cat inveti/memorezi mai mult in timp scurt cu atat retii mai putin - cam 20%.

 

S-a creat o situatie atat de stupida incat nimeni nu are nici curajul, nici vointa, nici interesul sa schimbe ceva.



#3
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.052 mesaje

Postat 01 aprilie 2016 - 09:30

Din pacate, imi dau seama ca parinti ca tine nu sunt foarte multi Viviana.

Am impresia ca mult prea multi parinti nu vad absolut nici o problema, nicaieiri.

Li se pare ca aceste discutii sunt inutile.

E trist sa constati ca parintii nu se implica mai mult in a intelege problemele cu invatamantul.  Dar, asta este. [flo]



#4
Adriana mica

Adriana mica

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.200 mesaje

Postat 03 aprilie 2016 - 10:13

Este adevarat, sunt situatii in care parintii intervin asa cum este descris in articol. De exemplu, sunt 15 clase pe nivel la "cea mai buna" scoala din cartier, unde se "face carte" dupa criterii prost intelese (adica "performanta" - ca asa cer parintii, de nu mai apuca bietii copii sa-si traga sufletul).

 

Insa, pe de alta parte, eu vad (in jurul meu, sau pe forumuri si bloguri) din ce in ce mai multi parinti implicati, cu seriozitate si asumare, intr-un mod decent dar asertiv, in a intelege problemele din invatamantul romanesc. Din pacate, nu sunt prea multe mijloace prin care sa poata contribui direct la rezolvarea lor.

 

Sunt de acord ca parintele nu este in masura sa evalueze activitatea profesorului, insa nici sistemul nu o face asa cum ar trebui. Iar atunci cand vorbim despre delasare, lipsa de integritate sau chiar abuz, nu poti ramane indiferent.

 

Dincolo de reforma curriculara si pregatirea corespunzatoare a profesorilor, modificarea criteriilor de evaluare a actului didactic si eliminarea birocratiei din sistem sunt aspecte foarte importante pt ca lucrurile sa revina pe un fagas normal.


Editat de Adriana mica, 03 aprilie 2016 - 10:17 .


#5
mamica11

mamica11

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.980 mesaje

Postat 04 aprilie 2016 - 05:09

Atat tip cat inca din clasa intiai nicaieri nu se respecta procedura si parintele are posibilitatea alegerii invatatorului  si isi poate inscrie copilul la ce clasa vrea aceste situatii nu vor fi limitate.

 


Editat de mamica11, 04 aprilie 2016 - 05:13 .


#6
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 06 aprilie 2016 - 09:58

Atat tip cat inca din clasa intiai nicaieri nu se respecta procedura si parintele are posibilitatea alegerii invatatorului  si isi poate inscrie copilul la ce clasa vrea aceste situatii nu vor fi limitate.

Trecand prin scoala si judecand la rece eu as milita pentru un sistem in care elevii  claselor primare si invatatorii sa fie alesi aleatoriu si schimbati in fiecare an de curs. Asa cum este sistemul in mai multe tari.

Va asigur ca aceasta metoda este buna si benefica pentru copil.

 

Apoi as destigmatiza repetentia. Daca un copil nu tine pasul, nu poate, se dezvolta mai tarziu, are probleme in familie si din o multime de alte, multe motive el trebuie sa repete clasa. Trebuie sa repete clasa ca asa e bine pentru el.

Acest fapt nu ar trebui sa aiba repercusiuni nici asupra elevului, nici asupra profesorului nici sa se reflecte negativ in raportarile scolilor catre ministere.

 

Am o prietena invatatoare cu o fetita pe care a dorit sa o lase sa repete clasa - pentru binele fetitei cu grave lacune la matematica.

Timp de mai multe saptamani:

- directoarea scolii a facut presiune asupra ei ca face scoala de rusine la minister, ca da rau in raportari

- mama fetitei a facut presiuni, a acuzat-o ca are ceva cu copila, i-a facut reclamatie la director, a mutat copila de la scoala ca sa o aduca inapoi dupa o luna.

Sub astfel de presiuni si-a bagat picioarele. O are in clasa IV si probabil in clasa V nu va stii nici macar tabla inmultirii.

=========



#7
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.672 mesaje

Postat 06 aprilie 2016 - 23:13

pe min m-a surprins sistemul American  in care se schimba invatatoarele si colegii  pe fiecare an....dar e excellent.

doar in cazuri extreme si cu motive intemeiate, parintele are posibilitatea de a schimba clasa in care a fost repartizat  copilul.

 

repartizarea scolilor se face in functie de adresa...de districtul idin care faci parte...daca vrei sa schimbi districtul trebuie sa faci cerere, sa ai motive intemeiate...sau sa te muti.

 

iar repententa daca trebuie, trebuie nu e o rusine. si aici se tine cont de rezultate la testari...dar nu am auzit (si cunosc personal cazuri) ca vreun parinte /sau professor sa recomande repetenta si sa nu se tina cont ....si s-au vazut rezultate benefice pt copil repetind anul.

pana la urma asta trebuie sa fie itneresul scolii, parintilor...societatii.



#8
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.672 mesaje

Postat 06 aprilie 2016 - 23:19

aici la sfirsit de an primesti online un formular in care faci evaluarea anului scolar din punctul tau de vedere ca parinte si iti poti spune parerile positive/negative.

 

sutn multe sedinte deschise in care parintii care au habar au posibilitatea sa fie cit se poate de vocali in ce priveste curriculum...si activitatea scolii....

 

partea proasta este ca organizatia-uniunea profesorilor este f puternica, si in general orice dovezi ar fi impotriva lor nu prea se ia masuri decit in cazuri f extreme...de aceea de multe ori se ajunge la presa.



#9
rosioara2

rosioara2

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 135 mesaje

Postat 17 februarie 2018 - 16:37

Am citit si eu articolul...Ce pot sa spun este ca indiferent despre ce institutii si indiferent de statutul carei persoane (medic, profesor, duhovnic, presedinte, imparati, regi etc.) vorbim, consider ca fiecare dintre noi poate sa isi formeze o parere, o poate exprima si nu in ultimul rand, poate opta diferit, se poate razgandi. Nici o autoritate din lume, nu poate obliga sa accepti tot ce incearca sa impuna. Da, nu sunt de acord cu a fi imperativ, insa consider ca trebuie sa avem libertatea de a alege. In cazul de fata, ca parinte ce esti responsabil in egala masura ca si dascalul pentru educatia copilului, esti liber si e firesc sa iti formezi o parere si sa poti alege diferit ( daca este cazul), asumandu-ti consecintele ce decurg de acolo. "Chestiunea" e foarte individuala, ca sa zic asa, deoarece si copilul si parintele lui sunt unici, cu particularitati diferite. De fapt, pe scurt, aceasta luare la gramada si aceasta idee ca trebuie sa te increzi si sa accepti intru totul ce ti se impune ma deranjeaza foarte mult. Daca un profesor sau un invatator considera ca trebuie sa dea teme multe, ca doar asa elevii vor progresa....inseamna ca cei care nu tin pasul, din diverse motive, sunt eventual blamati, criticati....Si se obtine un rezultat nefavorabil pentru dezvoltarea acestora...





Etichetat si cu scoala, educatie

Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • 6 luni

    EusebiaRalu
    - Ieri, 19:29

  • Vitamine preconceptie si in sarcina

    Deutzuk
    - Ieri, 14:03

  • Pregătindu-ne pentru sosirea micuÈ›ului

    AdrianaBlo
    - Ieri, 13:30

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -