Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Unde am gresit si ce se mai poate repara ?


199 raspunsuri la acest subiect

#1
Noa

Noa

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 394 mesaje

Postat 21 martie 2016 - 07:50

Buna !

Ma reintorc  dupa multi ani pe acest forum pentru a scrie. De citit , am mai citit ,recunosc nu asa des cum o faceam inainte.Ultima oara cand am scris aici, fiica mea avea vreo 5-6 ani si traiam alaturi de ea cea mai frumoasa si plina perioada din viata mea.Fiind unicul copil ( pentru ca eu am ales asa- as spune cu mintea de acum ,mare greseala), toata dragostea mea si a lui taica-su s-au indreptat spre ea.Am inconjurat-o cu afectiune, atentie, i-am oferit tot ce avea nevoie si muuult in plus si acum , cand ea are deja 12 ani, simt ca undeva , pe drumul parcurs pana aici ,am gresit.

   Cam de 1 an, perioada ce coincide cu transformarile astea fiziologice ale pubertatii,nu ne mai intelegem cu ea. A devenit obraznica cu noi, ne raspunde, ironizeaza orice ii spunem, comenteaza, ridica tonul. Toate neintelegerile pornesc de la faptul ca sta cu orele pe facebook, whatsup, youtube, urmarind  toate prostiile, discutand cu colegi doar de dragul de a discuta . Vine intrebarea fireasca : de ce i-am luat telefon cu acces la internet? I-am luat, in clasa a V-a, pentru ca toti copiii din clasa aveau si m-am gandit ca nu vreau sa se simta o ciudata si mai ales pentru ca facusera un grup al clasei pe whatsup  si neavand telefon, nu putea fi la curent cu ce se discuta acolo.( e adevarat ca uneori , cand mai lipseste , primeste de la colegi sub forma de poza ce s-a scris in clasa, temele  sau daca are vreo nelamurire , intotdeauna se gaseste un coleg care sa-i raspunda).

Deci, acesta a fost scopul pentru care are net pe telefon.Lucrurile au degenerat insa.

Problema cea mai grava este ca, ocupandu-si timpul cu statul pe telefon, nu acorda importanta cuvenita temelor de la scoala. Tot ce face pentru scoala face ,,pe repede inainte " sa termine, superficial ,totul ca sa ajunga din nou pe telefon.

Am luat-o cu binele, cu raul( in sensul ca ne-am certat ), am stabilit reguli - 1 ora pe telefon pe zi . Degeaba ! Le incalca in mod constant. Am amenintat-o ca la prima nota mica , ii voi opri internetul pentru ca vreau sa devina constienta ca faptele sale pot avea consecinte pe care trebuie sa si le asume, tinde mereu sa incalce aceste limite, aducandu-ma in pragul unor crize de nervi. Va spun sincer ca  atunci cand o vad cu telefonul in mana, simt cum mi se urca tot sangele in cap.

Toate acestea au erodat relatia dintre noi si acest lucru ma doare cel mai tare. Simt cum cu fiecare zi ne indepartam una de alta. Ea este din ce in ce mai distanta, manifestarile de afectiune aproape ca nu mai exista. Mi-am repetat mereu: e doar o perioada, dupa ce va trece  pubertatea asta urata si dificila, va redeveni copilul cald si bun care era inainte. Dar daca nu va fi asa ? Daca se va rupe ceva acum si va ramane definitiv rupt ? Pentru ca eu asa simt: o instrainare fata de ea. I-am vorbit frumos, i-am explicat, am luat-o ,,la sentiment " cum se spune,degeaba. Pare ca intelege, ca asculta, dar apoi o aud,, bine, bine, hai lasa-ma ca mi-ai spus de o mie de ori asta , am inteles ".

Aseara, pe la 22, m-am dus la ea in camera sa-i cer telefonul. Asa fac in fiecare seara pentru ca s-a intamplat s-o gasesc dormind cu el pe perna. I-l iau, il inchid si apoi il pun la mine pe noptiera. Bineinteles ca mai voia ,,inca 5 minute " .N-am mai dorit sa negociez.I l-am luat cu forta ( pentru ca deja statea de muulte ore ) si de aici a inceput un intreg scandal. A inceput sa tipe sa i-l pun la incarcat ,exact ca un dependent de droguri care trebuie sa aiba doza pregatita pentru a doua zi. Uneori, imi vine sa-i trag si doua peste gura ca le merita cu varf si indesat la cat este de obraznica,dar are 1,73 m si nici n-ajung sa i le dau.

La scoala are rezultate bune, se poate si mai bine de atat, dar asta nu pentru ca este studioasa , ci pentru ca profesorii sunt indulgenti ( sunt materii unde are media 10, desi eu nu o vad niciodata invatand), dar nu citeste o carte, nu se pregateste la matematica unde e slaba etc.

 Ideea e ca sunt intr-un razboi cu ea si nu vreau asta. Nu concep sa fiu intr-un razboi cu fiinta pe care o iubesc cel mai mult pe lumea asta. Simt ca undeva gresesc. Imi poate spune cineva unde ,anume ?

Multumesc.



#2
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 21 martie 2016 - 08:39

Fiica ta este la varsta la care se lupta sa isi castige autonomia. La suprafata, doar la suprafata, pare ca nu mai este interesata de relatia dintre voi doua. Ea are nevoie in continuare de sprijin, afectiune.

 

Dar ce are mai mare nevoie este sa fie sprijinita si indrumata dar nu judecata. - sa sprijini fara sa judeci este foarte greu si un adevarat gest de echilibru.

 

Cunosc genul de conversatii care incep bine si se sfarsesc rau cu plansete, urlete, tipete, descurajarea de dupa a parintelui care se gandeste nu poate reinvia relatia cu adolescentul. In momentele alea nici macar nu mai stii cum sa il consolezi.

 

 

Pana acuma ai spus ca problema cea mai grava o reprezinta telefonul.

 

1. Aveti o regula de o ora/zi la telefon pe care nu o respecta. Incearca macar o saptamana - 10 zile sa nu ii mai spui nimic legat de telefon. Dar nimic. Oricat de tare te-ar enerva si macina. Si crede-ma ca stiu cam cum e asta.

Daca in prima zi nu iti aduce telefonul la timp nu o critica, nu o certa, nu ii spune ca a gresit da-i idei de cum sa faca sa nu mai greseasca - ca de exemplu sa-si puna un remember la ora 22. Acorda-i incredere., ajut-o sa se tina de cuvant, sa nu vada in tine un dusman.

 

2. Opreste-te din a tine predici. Asculta mai mult, vorbeste mai putin.

 

3. Nu ii mai spune niciodata ca gresit. Se va simti devalorizata de tine, isi va spune in gand: "eu nu fac nimic bine pe lumeea asta?" si gata cearta la orizont.  Spune-i, da, e relativ ok ce ai facut, dar poate eu as fi procedat asa si asa. 

 

In conversatiile voastre cat la suta o critici si cat la suta apreciezi ce face?

Daca stati la masa impreuna sau in familie seara discutati lucruri generale sau despre ea: cate intrebari incomode pentru ea ii puneti?

La ultimile intrebari e nevoie sa iti raspunzi tie nu mie.

 

De exemplu: Daca are 3 de 10 si un 6 si o critici pentru acel 6 ai pierdut-o - in sensul ca ai scapat conversatia din mana.

Nu faci altceva decat sa ciritici, critici fara sa vezi lucrurile bune pe care le face. Chiar are nevoie ca la varsta asta sa scoti mai mult in evidenta ce face bine si mult mai putin ce face gresit.



#3
mamica11

mamica11

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.980 mesaje

Postat 21 martie 2016 - 09:10

Da, nu o mai bate la cap. E greu dar esential. Degeaba vorbesti cred ca pe o ureche ii intra si pe una ii iese.

Eu cred ca efectiv nu mai stie ce sa faca altceva cu timpul ei. I se pare ca orice altceva nu conteaza , nu exista de fapt. Trebuie singura sa reinceapa sa isi gaseasca si o alta ocupatie . Dar pentru asta trebuie intr-adevara cumva obligata. Eu as face asa: as anunta sec ba chiar poate as schimba contractul cu firma ce livreaza internetul in sensul asta ca zilnic o ora , doar o ora- nu exista internet. Dar sa fie ora aleasa asa fel incat fata sa fie in casa majoritatea zilelor 19-20 sau 20-21 de exemplu . Il inchizi netul nu ii iei telefonul. Eu si noaptea asa as face asa pentru ca telefonul ca obiect ea il asimileaza ca fiind un bun propriu al ei asupra caruia tu nu ar trebui sa ai putere asa cum nici ea nu iti ia tie din geanta ochelarii de exemplu.  Adica luatul telefonului il percepe ca o violare a proprietatii .

Pur si simplu inchizi netul. Initial se va enerva probabil si va bufni si tranti dar la un moment dat tot va trebui sa isi faca o strategie sa-si umple timpul asta. Orice va face in momentul asta e mai bine decat facebook , etc. Si daca devine rutina e un castig . Intelege si ea in timp ca exista viata si in afara retelelor de comunicare.

Eu in vacante am  contract cu ore fixe la internet pentru ca altfel am un baiat ce s-ar juca non stop . Asa nici nu ma cert cu el sa se opreasca nici nu se joaca zilnic pentru ca de multe ori este pe afara sau are alta joaca la orele la care este wi-fi. Treaba ta, dragutule ii spun. Organizeaza-te mai bine maine -cand isi da seama ca a trecut timpul si nu a priceput si tot el se enerveaza .



#4
szivarvany

szivarvany

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 23.449 mesaje

Postat 21 martie 2016 - 09:14

Viviana, abia am asteptat sa scrii [flo]

 

Si fie`mea are 11 ani juma si inteleg aceste razboaie, Noa. Si imi musc limba zilnic sa nu sar cu vorba si critica si cat de greu e ... 



#5
roxanaz

roxanaz

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.452 mesaje

Postat 21 martie 2016 - 09:35

si eu sunt in aceeasi situatie de varsta - nu chiar la fel cu internetul. dar da, ar sta numai cu nasul in telefon.

dupa mai multe situatii aiurea la masa de pranz (când nu e cu mine) si statea numai cu nasul in telefon, tata-su s-a enervat pe el si i-a eliminat aplicatia de youtube. recunosc ca nu am fost de acord - mi s-a parut o treaba cam drastica, dar deocamdata nu s-a daramat inca cerul pe pamant.



#6
szivarvany

szivarvany

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 23.449 mesaje

Postat 21 martie 2016 - 09:45

Pe mine ma deruteaza tonul ala ratoit la orice, apoi ne cerem scuze, apoi ne dam ochii peste cap  [:-)))]

Cu telefonul mai zic si eu ca daca nu ai fi stat pe tel, aveai timp, asa ca nicio scuza nu exista pt oboseala sau ne-chef pentru teme/invatat/extra activitati/citit (avem norma impusa / zi).



#7
Noa

Noa

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 394 mesaje

Postat 21 martie 2016 - 13:36

Viviana, multumesc din suflet pentru raspuns! [flo]   L-am citit o data, apoi l-am recitit de alte cateva ori si voi incerca sa tin cont de sfaturi. 

szivarvany, ce mult ma bucur ca ai scris! . [pup]  Imi amintesc cu atata drag cum scriai  de frumoasa ta Giulia!

Eu simt ca gresesc , am spus-o.

In primul rand sunt  foarte obosita din cauza serviciului, nu mai am rabdare cum aveam inainte, recunosc si ma irita la culme tot acest comportament.

In al doilea rand , sunt momente cand o urmaresc mai rau ca un jandarm sa vad daca isi duce ambalajul de la iaurt la gunoi sau il arunca sub pat ( ca si aici avem  o problema mare), daca merge la baie sa se spele seara pe toate cele etc.O sa incerc sa o fac mai de la distanta.

Ma bucur cu ea de fiecare data cand obtine o realizare de orice fel, o laud, o incurajez. Dar nu ma pot face ca nu vad restul.



#8
szivarvany

szivarvany

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 23.449 mesaje

Postat 21 martie 2016 - 14:23

Eu i am si zis ca uneori ma obosesc pe mine insami auzind aceleasi chestii repetate (cum ai zis de ambalaje, la noi raman pe birou, nestingherite si e vina ambalajelor, sa fie clar  [:-)))] ), insa le repet cu mare speranta.

Si nu cred ca e ceva pierdut la voi, incepe de azi sa fii mai optimista si mai pozitiva.

Din categoria mama-rea: acu vreo 2 luni a avut de scris de 100 de ori "cand ma suna mama, raspund la telefon". Ca sunase ma`sa pe telefon si don`soara nu a auzit, evident. Si m-am suparat rrrau. Si i-mam spus ca daca nu merge cu vorba buna, cu urlatul, atunci va scrie multe scrisori de genul  [fri]  [soricel] .



#9
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 21 martie 2016 - 14:31

Esti doar un parinte al carui copil se poarta conform varstei.

Unii stim sa fim mai diplomati, altii nu avem harul asta.

Nu am multe de adaugat, dar am un sfat: inceteaza sa-ti reprosezi tot felul de lucruri. Nu ati ajuns in situatia asta sau in oricare alte situatii neplacute viitoare din cauza ta, decat daca te consideri un parinte nenorocit, meschin, rauvoitor.

Daca astea nu ai a le reprosa, tot restul este discutabil.

Eu o cunosc bine pe viviana si povestile ei despre copil si spun cu mana pe inima ca chiar daca as vrea sa fac pas cu pas ce face ea cu fata ei, nu sunt in stare. Nu pot pur si simplu. Si asta in masura in care fata mea mijlocie e de varsta fetei ei si mi-ar fi placut sa pot face si eu ca ea.

Ce pot eu sa spun in favoarea copilului este ca nu-si poate controla atitudinea si nici nu simte nevoia asta, pe cand tu trebuie sa te controlezi. Aveti amandoua nevoie de asta.

Dar asta nu inseamna ca trebuie sa fii pres in fata ei, nu de alta, dar nu rezolvi nimic.

Asa ca vei invata ca ambalajele sub pat nu explodeaza, telefonul poate sta si in camera si daca e ultraperformant tu i l-ai luat, nu altcineva...e o chestiune remediabila (netul se poate opri noaptea, abonamentul poate deveni cartela, deci cu toate cele limitate, nu la maxim), poate sa stea si nespalata daca vrea, stiu si nevasta mea are impresia ca lumea pe ea o va judeca pentru igiena fetelor, dar nu e asa, ca nu pute ea a transpiratie, ii poti vorbi si tu acru cand are nevoie de ceva.

Si mai ales scoate-ti din cap ca o vei creste asa cum vrei tu, ci cel mult poti avea ceva sperante, care sa se adevereasca. Sau nu...

Capul sus...menirea ta nu se sfarseste nici la 18 ani. Nici macar la 20. Si am asa o senzatie...ca nicicand. Deci nu astepta pauza.

Invata sa traiesti in paralel.



#10
szivarvany

szivarvany

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 23.449 mesaje

Postat 21 martie 2016 - 15:04

Replica cu judecatul am servit-o si eu de curand, tot pe chestie de apa si sapun  [:-)))]

I-am spus foarte frumos ca nu mai are 2 ani si lumea o va crede pe ea nespalata, nepieptanata, nu se va uita urat la mine. A fost cam socata si cred ca atunci i-a cazut fisa ca da, cam asa e  [:)]




Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Vouchere materna

    Deutzuk
    - Astăzi, 14:48

  • Curs prenatal: nastere naturala

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 13:35

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • Incepem pregatirile

    madalinaiuliana27
    - Ieri, 20:10

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -