Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Activitatile in aer liber trebuie sa faca parte din programul zilnic al gradinitelor


40 raspunsuri la acest subiect

#11
Otiliav

Otiliav

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.234 mesaje

Postat 18 februarie 2016 - 17:22

ok, otilia, dar cati copii sunt intr-o grupa si cate educatoare/personal auxiliar se ocupa de o grupa ? cu alte cuvinte un adult cati copii are sub supraveghere ?

intreb pentru ca in cadrul reportajelor despre norvegia, difuzate de protv (cazul bodnariu) aratau intr-o gradinita ca o educatoare are maxim 3 copii (sau 4?) de supravegheat.

pai la noi e o educatoare la 20 de copii,daca nu si mai multi. si o ingrijitoare in cel mai fericit caz. asta la gradinitele de stat, la particulare lucrurile stau diferit - la unele in bine, la altele in rau.

 

later-edit : uite ca am gasit si informatia din reportajul respectiv :

 

"Josepha Ortiz Popescu: Pentru trei copii mici, cu varsta de pana la 2 ani trebuie sa fie o persoana care are grija de ei. Pentru copii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, un educator are grija de 6 copii. Nu mai mult. Nu mai mult. Asa este legea in toata Norvegia. Este ilegal sa ai mai multi copii la un educator. De fapt se spune ca ar trebui mai multi educatori care sa lucreze cu copii. O persoane pentru 3 copii cu varsta de pana la 2 ani. Daca ai multi copii la un educator. Iti inchid gradinita. Vin si controleaza si daca vad ca ai mai multi copii si nu angajezi personal iti inchid gradinita."

 

aici sursa : http://stirileprotv....in-romania.html

 

Corina, dar ce informata esti in legatura cu legile in No [:)] .

 

Uite de curiozitate am deschis acum pagina de la grupa celei mici (cea mare nu mai e la gradinita, cea mica merge la aceeasi gradinita).

E gradinita de stat.

Teoretic in mijlocul zilei sunt 3 persoane la 19 copii (m-am uitat acum la toate grupele mari de la gradinita si-s 19 copii la toate; nu pare ilegal ca au depasit putin norma de 6 copii la 1 educator). Dar pana la ora 9 sau dupa ora 3 sunt 2 persoane. Grupa iese afara cu 2 educatoare. Si pentru ca unii au trei ani mai au inca scutec adica se intampla sa mearga o educatoare cu un copil inauntru sa il schimbe.

 

Cand au zi de plimbare merg 3 educatori cu toata grupa.

A mea si-a rupt piciorul dupa amiaza. Gradinita are mai multe grupe dar nu stiu cum s-a facut ca nimeni nu ea pe acolo sa o vada.

Acelasi copil a mers la 4 ani la gradinita de stat in Ro un semestru. Erau cam 20 de copii in grupa si ii scoteau afara cam o data la 2 zile. Deci la unele se poate, la unele nu. De unde inteleg ca e la latitudinea personalului. Adica unde nu e lege e tocmeala. Iar mie personal nu mi se pare exagerat ce doreste mamica35. Ba dimpotriva, e loc de mai bine.


Editat de Otiliav, 18 februarie 2016 - 17:27 .


#12
mamica35

mamica35

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 24 mesaje

Postat 18 februarie 2016 - 20:01

Sunt de parere ca accidente de tot felul se pot intampla si in spatiul mic al clasei, nu doar afara. Eu propun activitati in aer liber si ma refer chiar la activitati care sa ii captiveze si sa ii solicite pe micuti. A iesi afara cu copiii nu inseamna o relaxare a educatoarei, lasandu-i pe copii nesupravegheati cum trebuie. 

Ce e drept, argumentele contra acestei initiative curgeau garla atat din partea educatoarei cat si a majoritatii parintilor. Iata doar cateva: copiii sunt f sensibili, nu au imunitate si recesc usor (ce-i drept nu imi pot imagina ca isi vor intari imunitatea stand inchisi intro 4 pereti...), educatoarele isi organizeaza activitatea in functie de starea copiilor ( asta suna ca si cum frecvent daca nu tot timpul de vreo 4-5 luni incoace copiii nu au starea potrivita pentru a iesi la aer in spatiul frumos amenajat al gradinitei...), programa este f incarcata si stufoasa si nu isi pot permitecsa ramana in urma (aici educatoarea era mai nervoasa si mi-a spus ca "ok, o sa ies cu ei si afara, eu ma relaxez  pe banca si nu ii mai invat litera A si nu vor mai fi pregatiti pentru scoala") - sunt multe greseli in ceea ce spune, cred ca e evident. S-a mai sustinut ca e dificil sa ii schimbe (multi dintre ei insa se imbraca in mare parte singuri...).

Referitor la faptul ca sunt multi, consider ca pot fi impartiti in doua serii; in timp ce prima serie e afara, ceilalti pot ramane cu ingrijtoarea sau la alta grupa asa cum se mai intampla sa ii duca atunci cand situatia o cere.

Mai e un aspect: la inceputul anului trecut, directoarea a venit la prima sedinta si s-a aratat foarte deschisa la aceasta idee, insistand pe faptul ca multi copii vin cu masina, ies din masina si intra in gradinita, apoi de la gradinita la loc in masina si inapoi acasa; ca a vazut multi copii care nu mai stiu sa alerge, ss se miste, sa se joace liber fiind f mult constransi in fel si chip. In schimb, acum educatoarea imi spune ca directoarea a facut si ea niste sugestii, si ca asta nu inseamna ca ii poate impune ei sa face acest lucru. Deci, de aici eu am tras concluzia ca trebuie sa se impuna cumva,ca altfel se prefera varianta comoda.

Ah, si sa nu uit,un tatic f deranjat de propunerea mea m-a pus la punct spunandu-mi ca ce, eu cred ca daca am adus copilul la gradinita inseamna ca gata,m-am spalat pe maini si nu mai fac nimic?...(adica sa il scot eu; eu il scot oricum!)

Cred ca daca aveau o pusca m-ar fi impuscat pentru indrazneala de a propune asa ceva ; parca as fi propus otravirea copiilor... Degeaba le explicam ca a sta vreo 10 ore cu neoanele in cap (sala pot de clasa este fosta biblioteca a institutiei, cu o fasie de geam pe care lumina naturala nu intra suficient), ca a sta atata timp vreo 20 de suflete in aceeasi incapere in care mananca, se joaca, fac activitati, transpira, mai vomita etc.), fara a aerisi corespunzator sala inainte de somnul de pranz (educatoarele sustin sus si tare ca aerisesc cand merg la baie sa se spele si sa faca pisu inainte de somn) - adica vreo 5-10 minute...Este insuficient! In plus, geamul rabatat nu inseamna aerisire; o incapere se aeriseste cu geam larg deschis macar 30 de minute...

In fine, eu una am ramas...interzisa. Adica daca tu ca parinte nu intelegi insemnatatea miscarii in aer liber...ce sa ceri de la sistem...

De asta ma tot intreb...unde, sau carui for ar trebui oare sa ma adresez ca ceva sa se modifice...

Va multumesc.


Editat de mamica35, 18 februarie 2016 - 20:05 .


#13
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 19 februarie 2016 - 09:48

Vorbeste cu directoare, organizati un sistem de voluntariat, organizati extra activitati in aer liber.. se pot gasi solutii cu participare... e mai greu sa ceri o solutie "de pe margine". Poate mai sunt si alti parinti care doresc asta, cobsulta-i si vedeti fiecare ce poate face!

#14
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.602 mesaje

Postat 19 februarie 2016 - 10:16

otilia, nu m-am interesat in mod special in legatura cu gradinitele din norvegia.

pur si simplu s-a intamplat sa vad reportajul respectiv (cred ca era vorba totusi despre gradi particulare) si m-am mirat vazand acele precizari, cu numarul de copii, in comparatie cu ce se intampla la noi in gradinitele de stat.

fetita mea a fost la gradi particulara, in grupa erau inscrisi aproximativ 15 copii, dar fizic mai mult de 10-12 nu erau pentru ca mai mereu lipseau cativa din motive de raceala de obicei.

pentru ca gradinita avea sediul intr-o casa, avand si o curte destul de mare, copiii erau scosi zilnic pe-afara, cand vremea era potrivita. insa iarna nu-i scoteau deloc pe-afara, pentru ca dura prea mult pana ii imbracau/incaltau pe toti, pana ajungeau la ultimul transpirau primii. aveau o educatoare la grupa, exista si o ingrijitoare, dar ii ajuta la masa si la pregatirile pentru somn (pregatirea patuturilor).

in plus, copiii nu aveau haine si incaltari de schimb, daca s-ar fi pus problema sa-i scoata pe-afara cand ploua, ninge si se puteau uda / murdari de noroi. pur si simplu nu exista suficient spatiu de depozitare si pentru un rand de haine si incaltari de schimb.



#15
eumada

eumada

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 14.106 mesaje

Postat 19 februarie 2016 - 10:21

Pai sa fim seriosi...in lunile de iarna copilul poate face sport iesiri la zapada sanie schi....pur si simplu o bulgareala,poate face inot....iar in timpul verii..ma rog primavara toamna...dupa scoala...parc iarba verde inot calarie....sunt zeci de activitati....

 

Depinde de disponibilitatea parintelui dupa program.

Eu prefer sa merg eu cu ea parc...sau alte distractii...recunosc,nu am casa bec dar asta se poate face seara sau poate s-o faca altcineva.Cel mai bine e sa fie in siguranta cu mine.



#16
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 19 februarie 2016 - 10:27

Cand era fata mea la gradinita ieseau zilnic afara.

Vad ca si acuma gradinita  procedeaza la fel.

Gradinita are o curte mare, foarte frumoasa, cu tobogane, diverse casute, ciupercute, iarba,  si copiii ies in curte zilnic. Ii vad de la geam.

 

Din toamna asta le-a pus si gazon din acela de plastic.

 

Un copil care este apt sa vina la gradi, sa intre in colectivitate este apt sa iasa si afara, ba chiar se recomanda.



#17
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.306 mesaje

Postat 19 februarie 2016 - 10:32

Vorbeste cu directoare, organizati un sistem de voluntariat, organizati extra activitati in aer liber.. se pot gasi solutii cu participare... e mai greu sa ceri o solutie "de pe margine". Poate mai sunt si alti parinti care doresc asta, cobsulta-i si vedeti fiecare ce poate face!

Desi este o idee foarte buna,nu cred ca va avea succes!

Parerea mea este ca doar prin dispozitii de la minister,educatoarele vor scoate copii afara zilnic.Altfel din prorprie initiativa,niciodata ca sunt "linsate"de parinti.

 

Si la noi copiii ies afara zilnic,indiferent de vreme,au imbracaminte adecvata pentru statul afara,si da copiii s eimbraca singur(unii sunt ajutati insa per total se imbraca singuri)pentru ca doar parintii cred ca ei nu se descurca,realitatea este alta.



#18
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.602 mesaje

Postat 19 februarie 2016 - 11:04

asta imi aminteste de un banc simpatic :

 

"Un copil, la gradinita, incearca sa isi incalte cizmulitele. Pentru ca nu se descurca, a cerut ajutorul educatoarei. Cu tot trasul si impinsul, cizmulitele nu voiau nicidecum sa intre. Pana cand a reusit totusi sa il incalte, educatoarei i-au aparut broboane de transpiratie pe frunte. De aceea aproape ca i-au dat lacrimile cand copilul i-a zis:
- Doamna, dar sunt puse invels...
Intr-adevar, erau puse gresit... Nu a fost cu nimic mai usor sa ii scoata cizmulitele decat sa i le puna, totusi a reusit sa isi pastreze calmul pana cand cizmulitele au fost iar incaltate, tot cu sudoare pe frunte, dar de data aceasta asa cum trebuia. Insa atunci baietelul a zis:
- Cizmulitele astea nu sunt ale mele!!!
In loc sa tipe la el "De ce nu mi-ai spus?", educatoarea si-a muscat buza si inca o data s-a chinuit sã il descalte. Cand s-a terminat chinul descaltatului, baietelul i-a spus:
- Sunt cizmulitele flatelui meu. Mama mi-a zis sa le incalt pe astea azi.
Acum ea nu mai stia ce sa faca... Sa planga sau sa rada? A reusit totusi sa stranga suficienta rabdare pentru a se lupta din nou cu cizmulitele. Cand, in sfarsit, l-a incaltat, inainte de a-l trimite afara la joaca, l-a intrebat:
- Si acum, unde iti sunt manusile? Trebuie sa ti le pun in maini ca sa poti pleca afara!
- Le-am bagat in cizmulite ca sa nu le pield..."


 


#19
Otiliav

Otiliav

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.234 mesaje

Postat 19 februarie 2016 - 11:10

Si eu cred ca fara o directiva clara de la minister si care sa se aplice esti la mana celorlalti parinti si a educatoarelor. Desi poate se specifica undeva in lege dar nu se aplica.

 

Da, e nevoie de haine de schimb. Eu in No duc o sacosa cu 2 costumatii de ploaie  + cizme de ploaie (ca daca e potop una e folosita dimineata si una dupa-amiaza) si inca o sacosa cu haine de zapada, costum de zapada, cizme de zapada, costume de lana mai subtiri si mai groase. La dulapior au haine de schimb de interior. Vara cand e cald se cer haine in plus ca ii lasa sa se bata cu apa.

Dar si in Bucuresti avea la gradinita dulapior cu haine de schimb, incaltari. Si cum am scris, este gradinita de stat.



#20
mamica35

mamica35

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 24 mesaje

Postat 19 februarie 2016 - 11:11

Intr-adevar, si eu incet incet am ajuns la concluzia ca e nevoie de o directiva de la Minister; daca nici directoarea nu poate sa impuna ci doar sa propuna....e clar! Exemplele ca aceasta nevoie a copiilor este respectata in alte parti, dovedesc ca este si posibil; doar daca exista si bunavointa, deschidere, dedicare. Am aflat ca exista gradinite la care regula este urmatoarea: la dulap parintele ii lasa copilului un combinezon de fas (ca cel de ski), care se imbraca cu totul si se trage repede peste imbracaminte - pentru anotimpul rece, iar pentru anotimpurile intermediare cu ploi si umezeala, parintele lasa la dulap cizme de cauciuc si un trening de fas; acestea sunt "echipamentele" necesare pentru ca aproape pe orice fel de vreme copiii sa se poata bucura efectiv de iesitul in natura. Un educator cu vocatie (caci eu chiar cred ca e o meserie de vocatie, si nu o poate face oricine cum trebuie), stie si poate sa organizeze 1-2 avtivitati in aer liber, astfel incat cand iese cu grupa lui afara acestia sa nu alerge haotic in prima portiune cu noroi... Gradinita baietelului meu este dotata cu loc de joaca mare si f bine amenajat, cu mai multe compartimente de joaca, tartan, banci, groapa de nisip, umbra si soare. Doar ca acestea nu sunt folosite, exploatate. In plus, eu nu am vazut pana acum copii care sa nu se bucure ca ies la joaca afara. Desigur, cum am mai spus, nu e nimeni absurd; sunt copii care vin dupa o perioada de boala, spitalizari, sau mai stiu eu ce probleme; cu toate ca de f multe ori, atata timp cat medicul nu interzice, acei copii se pot bucura de natura impreuna cu colegii lor, ba chiar le face bine. Despre disponibilitatea parintilor...e loc de discutii. Asa e firesc, ca parinte sa iti faci timp pentru a petrece cu copilul tau. Eu insa nu pun problema compensarii unor lipsuri ale procesului educativ la noi. Timpul cu parintii e la fel de important ca si timpul si experientele petrecute cu grupul de covarstnici. Aici este vorba de un timp lung petrecut in spatiu inchis si de privarea unui drept important al copiilor.Nu intamplator multi dintre ei sunt palizi, incercanati, chiar tristi sau apatici. Stim f bine in ce ritm lucreaza parintii multor copii in ziua de azi; multi sunt luati din gradinita pe intuneric. Putini parinti reusesc sa ii mai duca pe undeva... In fine, mi se pare mare pacat ca se incearca cumva robotizarea copiilor inca de mici. Cred ca daca as fi propus sa confectionam niste custi in care copiii sa stea sa invete litere si cifre ( caci, nu-i asa, trebuie sa fim perfomanti la scoala...eventual de cand ne nastem), probabil as fi avut multi adepti. In orice caz, respect pozitia tuturor parintilor; insa consider ca e de dorit sa analizam cu mai multa atentie in ce directie ii indreptam, acceptand si incurajand astfel de situatii. Doamne ajuta!


Panic Questions

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - Ieri, 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

  • inchidere cont

    Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 19:23

  • Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 18:13

Last Blogs

  • Plimbarica

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 10:10

  • ImportanÈ›a medicului pediatru 👩🏻‍⚕️

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:57

  • Geanta bebelusului

    LarisaG89
    - Ieri, 22:32

  • Cezariana È™i recuperarea

    AnaDemsa
    - Ieri, 12:03

  • Friiig

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 10:16

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -