Sari la conținut

Sari la conținut


Despre cadouri scumpe la copii si valoarea banului

dezbatere cadouri craciun cadouri educatie copii financiar

25 raspunsuri la acest subiect

#11
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 17 decembrie 2015 - 14:15

De unde a pornit ideea cu cerutul? Eu ii desenam/pictam mosului ceva frumos, pe care il faceam din toata inima, ca un cadou...

 

Asta cat credeam in mos... apoi ceream parintilor, dar stiam/banuiam ca cererile exagerate nu vor fi onorate :)) totusi incercam si eu... :))



#12
Pepco

Pepco

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.624 mesaje

Postat 17 decembrie 2015 - 17:00

Copilul meu are 7 ani si cu parere de rau spun ca un puradel de 4-5 ani cunoaste mult mai bine valoarea banului decat el.

 

Am explicat si rasexplicat, inca nu intelege ce poti face cu 1 leu, 5 lei, 10 lei sau mai mult. Intelege oarecum daca ii convertesc banii in obiecte. Gen "cartea asta costa 20 de lei, ce inseamna 20 de lei, inseamna 2 figurine de-ale tale de colectie".

 

Nu proceseaza cuvantul "greu" pentru castigat bani, pe cei saraci ii place sa ii ajute.



#13
ni-na

ni-na

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.324 mesaje

Postat 18 decembrie 2015 - 23:34

Când fiu-miu era mai mic mi-a zis ca ar vrea să primească nu știu ce elicopter scump de la Moș ca să nu trebuiască ca noi părinții să cheltuim!!!!!

Așa ca nu certați copiii ca  ne cer,important este ca darul primit să îi bucure și să fie un răsfăț,nu un obiect util,pe care oricum îl cumparam!



#14
monicabo

monicabo

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.191 mesaje

Postat 19 decembrie 2015 - 01:33

Vad la TV si vad la colegii de clasa. Chiar ma intreb cati copii care sunt in clasa 1 au IPhone sau Samsung Edge sau telefon de peste 700EUR?

Nici nu au nevoie de device-uri scumpe la varsta asta...

Si fetele mele au un Samgung, dar nu Edge sau Galaxy S6 sau vreun model performant. Un samsung mai slabut. 

De ce le-am luat? Sa sune in caz de ceva, cand vin de la scoala, cand mai raman acasa, cand merg in excursii etc, sa sune de pe drum, sa pot comunica cu ele cand este nevoie. Telefoanele, in timpul programului scolar, stau in ghiozdane, pe silent, nu au voie cu ele in pauze, sa se joace etc.

 

Rufus, exista abonamente la care nu poti face costuri suplimentare. Adica daca iti consumi resursele lunare, ramai pe 0, sau cu ce ai nelimitat in abonament. Pai e riscant sa lasi un copil cu net "la liber", consuma viziionarea de filme sau diverse downloaduri de te rup. SI operatorii abia asteapta..



#15
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 19 decembrie 2015 - 15:20

Pai, Pepco la 7 ani chiar nu are capacitatea de a intelege valoarea banului, munca grea si nici nu poate privi in viitor.

Puradelul la 7 ani cerseste si sta in soare si frig - normal ca stie de munca grea.

Oricum comparatia mi se pare putin fortata.

==

 

Am facut educatie financiara copilului conform varstei si intelegerii fara sa fortez nimic.

Nu ma deranjeaza ca sunt parinti care iau lucuuri scumpe copiilor - daca isi permit e chiar treaba lor cum cheltuiesc banii si asta nu inseamna deloc ca trebuie pusa o eticheta pe copil. 

 

Chiar, pe undeva ma deranjeaza: "moama, e in clasa I si are Iphone 6!". E tehnologie, e de viitor, traim intr-o societate de consum care inainteaza zi de zi cu pasi uriasi catre "din ce in ce mai nemaipomenit" Nu vad nicio problema in a achizitiona chestiile astea pentru copil. Daca ai posibilitati de ce nu?

 

Si nici nu cred ca educatia are de suferit.

Sunt si extreme, dar acolo e altceva.



#16
Otiliav

Otiliav

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.235 mesaje

Postat 19 decembrie 2015 - 17:52

Corect, nu strica. Eu vorbesc foarte deschis cu copiii mei despre bani si ce costuri avem si ce putem cumpara si ce nu.

 

drept e ca pt cel de 8 ani, o masina costa de-a dreptul 300 de dolari, cum pot sa fie asa nemernici vanzatorii de masini? dar e ok sa cerem un nerf gun de 100 $ mosului. sau lui mama. sau lui tata :)

 

parerea mea e ca daca se educa in acest sens, vor pricepe in final.

 

si copilul meu (tot cel mic, care mai crede in mos craciun a cerut asa)

 

 - nerf gun modulus with upgrade kits

- something science related

- a new spy kit (mai are 3)

- a new magic set (mai are 2, nu stie unde le-a pus)

- a new deck of cards (ca cel pe care il are e jos in camera de joaca si nu are unul si in camera lui si e departe sa coboare 2 etaje)

- a new laptop

 

si nu mai stiu ce.

 

oau, stop, am zis. de unde crezi tu ca are mosul atatia bani? pai nu-i trebuie bani, el are fabrica lui si pune elfii la lucru.

 

am clarificat ca fabrica lui mos craciun produce 1, max 2 cadouri de copil, ca s-a inmultit foarte tare neamul lor de copii pe pamant si nu mai e loc la polul nord sa extinda fabrica.

 

si in acelasi timp m-am luminat ca in ceea ce-l priveste, cu banii, eu vorbesc, eu ma aud :). mai are pana mai creste.

Eu i-as sugera sa puna pe lista niste pastile de memorie poate poate gaseste kiturile si seturile pierdute pe domeniul aqai [:D] . Sau macar sa caute pe net tehnici de concentrare. Daca el la tinereitele lui nu isi aduce aminte apai Mosul are o mare scuza daca uita de ce a pus el pe lista.



#17
Mickyyy

Mickyyy

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.478 mesaje

Postat 20 decembrie 2015 - 01:36

Când fiu-miu era mai mic mi-a zis ca ar vrea să primească nu știu ce elicopter scump de la Moș ca să nu trebuiască ca noi părinții să cheltuim!!!!! Așa ca nu certați copiii ca ne cer,important este ca darul primit să îi bucure și să fie un răsfăț,nu un obiect util,pe care oricum îl cumparam!

 

[:-)))] [:-)))] [:-)))] exact asa am patit-o eu cu fie-mea, i-a cerut ceva scump moului ca stia ca noi nu ii vom lua! Sora-sa in schimb a scos de pe lista de dorinte lucrurile pe care stia ca oricum intentionam sa i le luam noi, si le-a inlocuit cu altele, desi am dubii ca inca mai crede in mos. Dar daca poate sa profite, de ce nu?! :)

Cat despre valoarea cadourilor, e clar functie de posibilitati. Daca avem posibilitati mai mari si valoarea cadourilor e mai mare, daca nu, nu. Insa o regula de baza, indiferent de posibilitati, e ca valoarea sa fie cat mai apropiata la copii, chiar daca ei nu stiu sa faca toti asemenea calcule. Taiem sau adaugam pe lista pana cand e echitabil. Valoarea banilor o invata gestionandu-si singure banii de buzunar sau castigati la diverse treburi casnice sau necasnice la care ne ajuta. Cea mare de exemplu are 15lire pe saptamana buget de masa la cantina scolii. E alegerea ei daca ii foloseste acolo sau se trezeste cu 5 minute mai devreme dimineata sa isi pregateasca pachet. In primele saptamani, pana a invatat sa isi gestioneze banii (cumpara tot felul de prosti pe langa mancare), in ultima zi ramanea fara credit in bancomat si isi facea pachet! Acum s-a invatat sa-si chibzuiasca banii incat sa ii ajunga toata saptamana. Pentru ca prefera mancarea de acolo si nu sandwich-urile de acasa.


Editat de Mickyyy, 20 decembrie 2015 - 01:37 .


#18
eumada

eumada

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 14.106 mesaje

Postat 20 decembrie 2015 - 10:46

Anul asta eva a primit doar putin peste ce a cerut in lista pt.mos.

Pentru ca si-a luat alte jucariidin banutii ei(pusculita,bunici),telefon i-a luat mama,laptop si tableta mama si eu...are o caruta de device-uri...pe care poate sa le strice ca nu au fost foarte scumpe....va primi ce a cerut.

Va merge cu colindul ca sa-si ia papausa maia...o porcarie sau pe mini plimbareata.alta porcarie.

Nu izbutesc la 6 ani juma sa o fac s inteleaga valoarea banului.



#19
Ella73

Ella73

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.297 mesaje

Postat 20 decembrie 2015 - 12:35

Fiica-mea ne spune mereu ce isi doreste, dar ne lasa pe noi sa alegem...ea stie de multi ani ca Mosul suntem noi...ea oricum se bucura de orice cadou pe care il primeste, oricat de mic ar fi  [:)]

 

Mobil are cu cartela prepaid; abonament o sa-si faca atunci cand il va putea plati singura...aici sunt abonamente pt tineri sub 26 de ani, preturile sunt ft bune si au internet nelimitat, convorbiri, sms/mms nelimitate...ea foloseste mobilul in general doar pt internet si doar acasa, asa ca nu vad rostul unui abonament...il ia cu ea cand e plecata, asta ca sa ma poate contacta in caz de ceva...ea e singura acasa de anul trecut (de la 11 ani), asa ca avea nevoie de mobil...imi scrie imediat cum ajunge acasa, ca sa stau linistita...

 

De laptop a avut nevoie la scoala; l-a primit pe-al nostru vechi...tableta am primit-o gratis, altfel nu i-as fi luat.

 

Aici majoritatea copiilor au cam tot ce exista in materie de electronice, asta pt ca nu sunt  scumpe. Si pt ca parintii isi permit. Multi insa exagereaza, cu asta nu sunt de acord. Adica nu vad rostul unui smartphone performant la un copil de gradinita sau in clasele mici. 

 

La scoala nu au nevoie cu telefoane&co, ea nu-l ia niciodata cu ea...grija lui ii mai lipseste.


Editat de Ella73, 20 decembrie 2015 - 12:38 .


#20
Luna75

Luna75

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.770 mesaje

Postat 04 ianuarie 2016 - 00:51

Cadou scump poate fi chiar si o pijama daca o luam de la Victoria Secret's.

La copii conteaza neaaparat nu pretul produsului in sine,ci valoarea pe care o reprezinta pentru el.

Ca parinti trebuie sa tinem in considerare dorintle copiile si apoi in functie de buget si "buna purtare" primeste sau nu bunul tespectiv.





Etichetat si cu dezbatere, cadouri craciun, cadouri, educatie copii, financiar

Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • 28 de saptamani

    kiki_2024
    - Astăzi, 15:27

  • Control lunar

    Vasilescu Georgeta
    - Astăzi, 12:38

  • Agitatie pe final

    Roxi_pisicul23
    - Astăzi, 12:03

  • Saptamana 28

    Deutzuk
    - Astăzi, 11:08

  • Testul de toleranta la glucoza

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:36

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -