Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Cum dovedesc ca mi-am pastrat cetatenia romana?


195 raspunsuri la acest subiect

#11
ML

ML

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.108 mesaje

Postat 24 septembrie 2015 - 05:19

Alicia, da, cred ca se accepta pe procura pasaportul american ca act de identificare si CNPul luat dupa certificatul de nastere sau buletinul vechi. Nu stiu de ce a intrebat-o pe mama de cetatenie si dovada - poate pentru ca numele de familie sunt diferite - cel de pe pasaportul american (dupa sot) si de pe restul actelor romanesti (de fata)?...



#12
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 24 septembrie 2015 - 07:04

Notarul trebuie sa identifice proprietara din actele de proprietate. Daca in acest act apari cu numele de fata (romanesc) are nevoie de certificatul de nastere romanesc original plus certificatul de casatorie original+actul de identifcare in care apari cu numele dupa sot original. Va face el copii se le va autentifica.

Daca apari in actul de proprietate cu numele dupa sot nu mai este necesar certificatul de nastere si nici de casatorie ci doat actul tau de identificare.

In nici unul dintre cazuri nu are nici o legatura cu cetatenia.

 

Dar toate acestea plus oricare alte informatii se pot afla foarte usor daca se merge la un notar unde se spune ce se doreste sa se faca si de ce acte se dispune. I se va raspunde cu precizie corect si complet (sa scrie pe o foaie sa nu uite) de toate actele de care v-a avea nevoie pentru a incheia si autentifica contractul de vanzare-cumparare a acelui imobil.

Sa mearga la notar pur si simplu.



#13
crista-s

crista-s

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.003 mesaje

Postat 24 septembrie 2015 - 07:47

Binenteles ca d'asta a intrebat-o de  cetatenie, multi romani in special cei " fugiti" inainte de 89 si-au pierdut cetatenia romana deci fara un act romanesc valabil ( sau poate si o adeverinta de la evidenta populatiei ?!?!) nu poti dovedi ca esti inca romanca. Insa, asta nu conteaza ca sa vinzi apartamentul ci numai ca sa faci dovada ca tu esti aceeasi persoana cu proprietara apartamentului ( ai nume diferite in acte).

 

 

- du-te la primaria voastra sau unde se face asa ceva si cere extrasul de casatorie, sa fie unul in care sa apara ca x s-a casatorit cu y si ca x va purta numele y --- sigur exista si daca nu exista sa iti faca o copie dupa registrul lor ( pagina ta ) pe linga certificatul de casatorie sau sa iti dea certificatul de nastere americanesc ( caci, tu cind te-ai maritat ai dus cu siguranta la oficiul de stare civila o nulla osta luata de la consulat sau din Romania pe care scria cum te cheama, ca nu esti inca maritata in Ro si certificatul tau de nastare romanesc tradus . Ei l-au inregistrat asa cum era apoi cind ai primit cetatenia americana aceste acte s-au transformat in acte americane .. chiar daca nu e ca in Romania unde umbli nebun o viata intreaga cu un singur certificat de care ai grija ca de ochii din cap tot exista si acolo niste inregistrari, niste copii si traduceri dupa documentele originale..si evident iti poate da la cerere tot ce iti trebuie. ).

-fa o procura la notar american in care spui ca tu de acum x cu toate codurile care le ai acolo si adresa esti y  proprietar de apartament in strada ... cu cnp ... nascuta la data din parintii ...si prin care o imputernicesti pe mama ta ( cu toate datele dinsei) sa iti transcrie certificatul de casatorie. Vezi ca pe procura americana trebuie sa spui la ce iti foloseste : transcrierea certificatului de casatorie ( depunerea cererii si a documentelor si ridicarea certificatului in original, altfel risti ca de la primarie sa nu ii dea mamei tale originalul :-)) ) .

 vezi ca toate actele americane sa fie apostilate unde trebuie ( procura, certificatul de casatorie )

- mama ta in Ro se duce cu teancul de acte la un traducator si apoi la notar si cu traducerile legalizate la primaria de sector de care apartii + copie dupa buletinul tau expirat si dupa pasaportul de acum cel american si intreaba daca ii face acolo transcrierea sau trebuie sa mearga la primaria sectorului 1 cea din Banu Manta unde se fac transcrierile celor care nu mai locuiesc in Bucuresti.

- transcrierea o sa dureze ceva deci  nervi de fier.

- cind e gata certificatul de casatorie romanesc si mama ta merge sa il ridice ( sau mergi chiar tu) vii in Romania si iti faci pe loc ori : buletin EDIT : CARTE DE IDENTITATE PROVIZORIE  ( ca daca l-ai avut pina acum nu mai patesti nimic sa il ai inca o scurta perioada pina vinzi ) , (ca sa nu ma mai ciondanesc cu Marius )ca adresa ai in ro ori direct pasaport la urgente . Buletinul costa mai putin si dureaza mai mult iar  pasaportul costa mult mai mult si dureaza mult mai putin :-) avantajul e ca iti poti lua timp pina la o urmatoare vizita in Ro cind poti imbina placutul cu utilul si iti faci atunci pasaport crds .

 

Cu noul act de identitate si cu certificatul romanesc poti vinde tot ce vrei si daca nu reusesti sa o faci atunci cit stai in Ro poti sa mai faci la notar direct o procura prin care mama ta sa te reprezinte.

 

Sa ai insa tot ce iti trebuie pentru apartament: sa aiba cadastru, sa fie intabulat, sa scoti de la administratia financiara dovada ca esti la zi cu plata impozitelor. Daca cadastru si intabulare le poti avea deja sau oricum nu au data de scadenta cred ca dovada de la fisc se poate scoate numai fix inainte sa vinzi /semnezi contractul. Probabil mai trebuie o procura si pentru asta sau macar procura initiala sa contina toate informatiile si sa ti-o dea notarul in mai multe exemplare ..

 

 

****

 

Exista si varianta ca notarul la care vei face actele de vinzare sa accepte pasaportul tau american ( caci cetatenia nu are legatura cu vinzarea  ) impreuna cu certificatul de casatorie american( caci numele nou trebuie sa rezulte de undeva) tradus si legalizat din care rezulta clar ca x e y .

 

Cum ti-am mai zis fa-ti o socoteala clara cit te costa o mica excursie la consulatul Ro ( sau doua una sa depui si alta sa ridici actele) fata de tot taraboiul, cheltuiala ( cu actele originale trimise prin curier , traduceri si legalizari, procuri) si alergatura mamei tale in Ro. 

 

Oricum la vinzarea apartamentului e bine sa mergi acasa, sa semnezi tu, sa incasezi banii- Eu asa as face.


Editat de crista-s, 24 septembrie 2015 - 14:11 .


#14
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 24 septembrie 2015 - 08:21

Nu ai cum sa iti faci buletin daca ai domiciliul in alta tara doar daca declari in fals ca domiciliezi in Romania ceea ce nu as recomanda.



#15
crista-s

crista-s

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.003 mesaje

Postat 24 septembrie 2015 - 08:32

Sau  daca declari/consideri  ca o sa domiciliezi 6 luni in anul care vine in RO, apoi te razgindesti ca tot vinzi casa si o sa-ti faci ce acte vrei/trebuie.


Editat de crista-s, 24 septembrie 2015 - 08:33 .


#16
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 24 septembrie 2015 - 09:12

Asta cu declaratul nu este complet. Ca sa primesti carte de identitate deci implicit sa ai domiciliu stabil in Romania exista procedura oficiala. Din start cred ca se porneste gresit pentru ca nu are si nici nu va avea in intentie sa domicilieze in Romania.



#17
Marox

Marox

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.621 mesaje

Postat 24 septembrie 2015 - 09:51

In pasaportul meu francez scrie "dna S, nume de sotie V", nu a trebuit sa mai aduc nici un alt document românesc - nici pasaport, CNI, act de nastere. Si am vindut fara probleme un apartament in Romania.



#18
Letitia1

Letitia1

    Membru VIP

  • PAID
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.256 mesaje

Postat 24 septembrie 2015 - 11:06

Nu stiu Marius de legatura, asa a intrebat-o azi pe mama vazand pasaportul american - copia- spre identificare. Cel Roman este expirat. Alinta, ca sa fac procura imi trebuie pasaport roman nou. Voi face Crds. Letitia, de care special? Crds? Multam de info, am sa vb cu notarita

da, da, de asta crds. Actele mele au expirat de vreo 10 ani, am pasaport britanic, dar zic sa intru si eu in legalitate cu actele romanesti, ca nu stii cind ai nevoie. De aia pe baza actelor expirate imi fac altele noi. Plus ai si certificatul de nastere, ala atesta ca esti cetatean roman, nu? 



#19
jenn

jenn

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.802 mesaje

Postat 24 septembrie 2015 - 11:10

Atesta ca erai cand te - ai nascut cetatean roman. 



#20
crista-s

crista-s

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.003 mesaje

Postat 24 septembrie 2015 - 11:29

UFF Marius e bine sa nu ne incapatinam, e legal ce spui tu dar si ce spun eu atita vreme cit nu dovedeste nimeni ca nu aveai de gind sa te muti 6 luni pe an in Ro pe motive personale( de ex un parinte batrin si bolnav de ingrijit ) . In plus cred ca nu are rost sa facem recensamintul persoanelor care au inca buletin desi nu locuiesc in Romania, ca nu iesim bine ( eu cunosc mai mult de 50% dintre prieteni sau cunostinte care au inca buletin romanesc si prin Ro trec maxim o data pe an in vacanta ) si desi nu e LEGAL nu e nici chiar atit de ilegal.

 

 

Marox jos palaria pentru francezi ! Nici la italieni nu e rau ca aici pastrezi numele de fata dupa maritis, s-au luptat mult feministele de aici si o considera ca pe o mare realizare sa nu "apartii unui barbat" nici macar cu numele :-) sa nu ti se spuna ca in Romania " nici nume nu aveai daca nu te luam eu de nevasta" :-)) .




Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Control

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 21:41

  • Ce am învățat până acum în sarcină?

    Ana1298
    - Ieri, 20:26

  • Bye bye la job

    FloreClau
    - Ieri, 19:30

  • Palpitatii puternice

    RoxiMada
    - Ieri, 17:33

  • Care este cel mai frumos lucru în a fi însărcinată?

    Ddeenniissaaa
    - Ieri, 15:52

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -