asaaa. am revenit cu reteta de zacusca bunicii din basarabia :
- 10 kg ardei capia sau de buzau - se coc, se curata de pielita, cotoare si samburi (e foarte important sa nu ramana samburi, daca ajung in borcan, pot fermenta si se strica zacusca); nu se pun neaparat la scurs, au timp sa se scurga pana ii curatati pe toti si ajung sa fie taiati fasii.
- 2 kg morcov - se curata si se dau pe razatoarea mare
- 2 kg ceapa - se taie felioare (julienne ?)
- 750 ml ulei
- 2 cutii mari de pasta tomate (concentratie 24-28%, gramajul cutiei 750-800 gr) sau 3 litri de bulion; daca folositi pasta de tomate, se dilueaza in putina apa, sa devina un pic fluida
- condimente : sare, piper, foi de dafin - dupa gust
- mama pune si usturoi, taiat felioare, cred ca 2 capatani de usturoi sunt suficiente.
- pentru o zacusca picanta, se pot adauga ardei iuti, taiati felioare, dupa gustul fiecaruia; sau boia iute/paprika.
- ceapa si morcovul se calesc in cei 750 ml de ulei, dupa ce ceapa devine sticloasa, se adauga si putina apa, astfel incat morcovul sa se patrunda putin, sa nu ramana tare.
- ardeii curatati se taie sau se rup in fasii, nu foarte late (sa zic max 1 cm)
- se adauga ardeii fasii peste morcovul si ceapa calite, se pune pasta de tomate diluata sau bulionul.
- optional se pot adauga ciuperci - 2 kg, taiate cubulete sau felioare (dupa cum preferati), calite separat de morcov si ceapa; se scot din uleiul in care au fost calite si se pun in compozitia sus-mentionata
- tot amestecul se lasa aprox 30 min la fiert pe aragaz, la foc potrivit, pana da compozitia in clocot, amestecati din cand in cand.
- apoi se umplu borcanele la 3/4 nivel (nu pline) si se pun in tava, la cuptor (fara capac), lasandu-le 45 minute la foc mediu, cele 45 de minute le contorizati din momentul in care incepe compozita din borcane sa fiarba/clocoteasca.
- se scot borcanele, li se pun capace si se lasa invelite intr-o patura pana a doua zi, sa se raceasca lent.
pofta buna ! daca face cineva aceasta reteta, sa-mi spuneti cum a iesit si daca v-a placut.
nu am idee cate borcane mari rezulta (am uitat s-o intreb pe mama), daca vreti sa faceti "de proba", reduceti cantitatile, pastrand proportia ingredientelor.
Editat de CorinaDani, 22 septembrie 2015 - 09:20 .