Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Ajutor! Cazier/dosar penal - diferente,roluri?


41 raspunsuri la acest subiect

#1
LadyArtemis

LadyArtemis

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 210 mesaje

Postat 22 iunie 2015 - 12:18

Am nevoie de niste raspunsuri si/sau sfaturi. Nu stiu/nu inteleg care sunt diferentele intre un cazier si un dosar penal si ce consecinte poarta fiecare, mai ales daca am lua in considerare o posibila emigrare din Romania in Australia.

 

Intamplarea pe lung: mama mea locuieste in Romania, are 53 de ani si este foarte bolnava (are 15 boli diagnosticate pentru care primeste tratamente, inclusiv boli de inima, tensiune si diabet) si de vreo 3 ani am observat ca a inceput sa aiba probleme cu memoria, adica in conversatiile mele cu ea uita de la mana pana la gura ce dorea sa spuna, uita nume, date importante, uita unde isi pune lucrurile, isi pierde lucrurile prin public (umbrela, palarie), uita ce are de facut, etc. In acesti 3 ani am observat ca i s-a agravat aceasta stare, adica uita tot mai mult si mai des. A fost la medicul de familie si la psihiatru si nu a primit nici un tratament si nici sfaturi ce sa faca in continuare.

In urma cu cateva zile s-a dus la un supermarket (nu stiu daca ar trebui sau nu sa specific numele) sa cumpere niste mancare de pisici. Era grabita si agitata si nu a mai luat nici un cos/carucior ca s-a gandit ca va cumpara repede si va pleca. Avea cu ea o geanta de mana si o poseta pe umar. A gasit o cutie goala printre rafturi, a luat-o si a pus in ea cumparaturile alese; cutia era destul de mica asa ca s-a umplut repede; in graba ei nu a mai judecat cum trebuie si a pus restul (3 conserve mici cu mancare umeda de pisici + 1 deodorant) in poseta de pe umar, apoi s-a dus sa plateasca; la casa de platit era coada asa ca in timp ce astepta la coada a uitat complet de produsele puse in poseta de pe umar (nu atarnau greu pe umarul ei asa ca nu si-a mai dat seama ca le are acolo); i-a venit randul, a platit pentru produsele din cutie si a dat geanta de mana la verificat, uitand de poseta de pe umar si produsele din ea; apoi s-a indreptat spre iesire unde a fost oprita si luata la o parte de doi paznici. Paznicii i-au spus sa ii urmeze intr-o camera unde i-au cerut la verificat atat geanta de mana cat si poseta si bonul de la casa; asa au descoperit ca mama nu a platit pentru produsele din poseta de umar. Mama cand le-a vazut si-a amintit imediat, si-a dat seama ca a uitat si s-a oferit sa plateasca pe loc. Unul din paznici s-a dus imediat la conducerea supermarketului si s-a intors cu alti cativa barbati (din conducere) si au informat-o pe mama ca au anuntat politia si ca trebuie sa astepte acolo cu ei in camera aia. Mama s-a pierdut imediat, i s-a facut rau, a inceput sa planga, sa tremure, ceilalti nimic. A venit politia + vreo 3 jandarmi in uniforme si inarmati pana in dinti; mama, cand i-a vazut i s-a facut si mai rau si frica de toti. In total erau vreo 10 barbati intr-o camera mica, toti in jurul mamei mele, mama singura. I-au pus intrebari multe, au scris foi intregi si i-au dat sa semneze (nu stie sigur ce au scris/ce a semnat), a semnat de frica lor, totul a durat 4 ore.

Apoi jandarmii i-au spus ca urmeaza sa ii trimita dosarul/cazul la sectia de politie, ca i se va deschide dosar penal si ca va fi chemata la politie (nu inchisoare) pentru nu stiu ce acte/declaratii, apoi va fi chemata la tribunal unde va fi judecata/va fi proces si va plati una/doua amenzi de nu stiu cate milioane (lei vechi). Mama a intrebat daca va fi trimisa la inchisoare si au spus nu. Altceva nu a stiut ce sa intrebe/ce sa faca.

Acum este disperata, plange intruna si nu stie ce sa faca. Nu i s-a mai intamplat niciodata asa ceva. 

 

Acum eu nu inteleg diferentele intre cazier si dosar penal si sunt foarte ingrijorata. Ar urma ca in cativa ani sa o ajut pe mama sa se mute aici in Australia definitiv; dar pentru asta i se va cere cazierul la verificat. Daca apare in cazier/police check ca a comis ceva (nici nu stiu/nu stie nici ea de ce fapta ar fi vinovata/condamnata) atunci va fi extrem de greu sau chiar imposibil sa se mute aici. 

Sotul meu este australian si nu stie nici el diferentele intre cazier si dosar penal; insa a spus ca daca ar fi sa apara ceva in cazier/dosar penal care ar putea apoi fi vazut de autoritatile australiene, atunci el vrea sa angajeze avocat in Romania pentru mama pentru ca avocatul sa o ajute in acest sens. 

 

Deci as vrea sa stiu care sunt diferentele intre cazier si dosar penal, care din ele ar urma sa fie folosit/verificat in cazul unei emigrari. 

Orice alte sfaturi, informatii vor fi foarte apreciate.

Multumesc anticipat.



#2
ela_04

ela_04

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.768 mesaje

Postat 22 iunie 2015 - 12:34

Pe scurt: dosarul penal contine fapta, declarati, toate cercetarile care se fac pt o fapta.

Cazierul contine decizia instantei. Dupa ce procurorul termina cu dosarul si-l prezinbta instantei (judecatorului) acesta da o sentinta.

Ex. 1 an, 2, cu suspendare, cu executare etc... aceasta sentinta este scrisa in cazier. 

Am incercat sa explic cat mai pe intelesul fiecaruia, daca tot nu ai inteles mai intreaba.

 

Mama ta este acum in faza de cercetare. S-a facut dosar din momentul in care a venit politia, si la acest dosar, se depun toate probele.

Ar putea duce o adeverinta de la medicul de familie (cu atat mai bine de la specialist) in legatura cu problemele sale de sanatate.

Oricum ar fi bine sa angajati un avocat. Nu e de gluma. 

 

Cazierul ramane si tot acesta este cerut in caz de emigrare. Pana la sentinta definitiva a judecatorului in instanta cazierul e curat. Insa e posibila o oarecare interdictie de a parasi localitatea sau tara... depinde de procuror, de ce a declarat ea etc. 

Oricum pana la cazie e cale lunga.


Editat de ela_04, 22 iunie 2015 - 12:39 .


#3
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.603 mesaje

Postat 22 iunie 2015 - 12:40

scuze, dar la alt subiect povesteai despre mama ta, ce face, ce zice, cum te trateaza si acum vrei s-o iei la tine, definitiv ? mvaiii, nu face asa ceva...

ma tem ca toate progresele pe care le-ai facut se vor duce pe apa sambetei, ba chiar poti sa-ti risti casnicia.

daca acum e asa, peste cativa ani cine stie cum va fi mama ta ? bolile pot progresa intr-o asemenea masura incat organismul ei nu ar putea suporta nici calatoria in sine, daramite stresul inceperii unei vieti noi, intr-o lume/tara complet straina...

nu zice nimeni sa nu-ti ajuti mama. dar fa-o in asa fel incat viata ta si a sotului sa nu fie date peste cap total.


Editat de CorinaDani, 22 iunie 2015 - 12:44 .


#4
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 22 iunie 2015 - 12:42

Cred ca cel mai bine sa prezinte un act medical de la neurologie/psihiatrie prin care sa se ateste faptul ca are deficiente de sanatate in sensu in care uita ceea ce face. Prin acest act eliberat de specialist si atasat dosarului in cauza se va putea furniza proba prin care persoana inculpata(acuzata) - mama ta - nu prezinta discernamant iar fapta in acest caz nu este incadrabila ca si infractiune nefiind facuta cu intentie ci ca urmare a deficientelor de memorie. In acest caz procurorul poate dispune neurmarirea penala sau judecatorul sa dea o sentinta favorabila ambele fiind suficient de favorabile teoretic pentru imigrare.

Aceasta este opinia mea si eu asa as proceda pentru ca in caz contrar nu vad nici un motiv obiectiv demonstrabil prin care mama ta sa nu fie acuzata si chiar condamnata pentru furt calificat conform probelor actuale existente la dosar.



#5
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 22 iunie 2015 - 12:47

Cazier înseamnă istoricul de fapte penale/ilegale savarsite de cineva.

Iar dosarul penal inseamna cecetarea unei anumitevfapte... se poate finaliza in mai multe feluri: neurmarire penala, condamnare....

Dacacai cazierul curat inseamna ca nu ai facut nimic de care sa intrebe politia ( nimic penal). Daca totusi faci ceva si iti apare in cazier, dar esti "cuminte" apoi cativa ani, faptele se prescriu si iti apare cazierul iar curat :) Asa inteleg eu chestiunea. Edit: nu stiu daca mamei tale ii va aparea pe cazier chestiunea descrisa, daca nu va fi si condamnata... asta trebuie sa intrebi un jurist, poate... daca va fi gasita vinovata si condamnata ( cu suspendare sau mai atiu eu cum...) cred ca probabil ii va aparea asta in cazier.. pentru cativa ani (asta intrebi iar un jurist... in cat timp se "spala" cazierul)


Editat de andaghe, 22 iunie 2015 - 12:55 .


#6
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.306 mesaje

Postat 22 iunie 2015 - 12:51

 

Aceasta este opinia mea si eu asa as proceda pentru ca in caz contrar nu vad nici un motiv obiectiv demonstrabil prin care mama ta sa nu fie acuzata si chiar condamnata pentru furt calificat conform probelor actuale existente la dosar.

Cum Marius,asa s-ar incadra furtul a trei conserve.la furt calificat? [fri] [fri]

 

La noi din cite stiu de la o anumita suma (valoarea furtului)este trimis dosarul mai departe ,procuratura(cred)si apoi in instanta.

 

(Mey Corina,nu te supara dar ai niste texte uneori de ma ia durerea de cap si de burta.Mie mi se pare foarte omeneasca si normala intentia autoarei ,de a se ingriji d eproprii parinti...de unde stii tu ce intentie are sa procedeze mai departe?Este mama ei,mie mi s epare fireasca ingrijorarea ei,tu nu te-ai ingrijora daca ai fi la mii d ekm distanta?)



#7
ela_04

ela_04

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.768 mesaje

Postat 22 iunie 2015 - 13:09

( cu suspendare sau mai atiu eu cum...) cred ca probabil ii va aparea asta in cazier.. pentru cativa ani (asta intrebi iar un jurist... in cat timp se "spala" cazierul)

 

Apare si cu suspendare si fara, apare si amenda penala.

In cat timp se spala cazierul tot judecatorul hotaraste. 

In general daca iti da de exp 2 ani (cu suspendare sau fara e irelevant) iti mai da 2 de incercare... de proba. In tot timpul asta, toti 4 ani, nu ai voie sa faci nici o alta greseala, indiferent ca cu totul alta fapta exp accident auto. 

 

Dana la noi e valabil proverbul cu oul... nu conteaza valoarea ci furtul, fapta.



#8
XIO

XIO

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.118 mesaje

Postat 22 iunie 2015 - 13:12

Si eu cred ca cel mai bine este sa iei de la medicul de familie o adeverinta care sa ateste ca are pierderi de memorie. 

E amuzant in felul ala abject cum legea se aplica doar la unii.

Cocoana a omorat un baiat beat fiind si se plimba linistit cu salupa pe Bega iar mama ta a uitat s aplateasca 2 conserve si e tarata prin procese si pusa sa plateasca amenzi.



#9
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 22 iunie 2015 - 13:14

Apare si cu suspendare si fara, apare si amenda penala. In cat timp se spala cazierul tot judecatorul hotaraste. In general daca iti da de exp 2 ani (cu suspendare sau fara e irelevant) iti mai da 2 de incercare... de proba. In tot timpul asta, toti 4 ani, nu ai voie sa faci nici o alta greseala, indiferent ca cu totul alta fapta exp accident auto. Dana la noi e valabil proverbul cu oul... nu conteaza valoarea ci furtul, fapta.
Aha.. am inteles... mai bine contacteaza un avocat care sa reuseasca cea mai buna solutie in cazul doamnei.... Mult succes!!

 

Edit: cred ca un avocat stie exact ce se poate face, adeverinta, sau ce hartii care sa ajute la rezolvare, e mai dificil sa te reprezinti singur sau sa te bazezi pe avocatul din oficiu....


Editat de andaghe, 22 iunie 2015 - 13:17 .


#10
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.306 mesaje

Postat 22 iunie 2015 - 13:15


Dana la noi e valabil proverbul cu oul... nu conteaza valoarea ci furtul, fapta.

Da...ce sa zic Ela,fac si eu ca si Xio...bine ca pe femeia asta o baga in puscarie(vorba vine ,Lady Artemis nu lua mot a mot ce scriu eu aici)si altii care au comis delicte grave....se taraganeaza si se suspenda pedeapsa. [alcool] [alcool]




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Bebe s-a intors deja, 28 saptamani

    marile11
    - Ieri, 22:17

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Ieri, 17:26

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Ieri, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Ieri, 10:27

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -