Sari la conținut

Sari la conținut


Cat de tare te ingrijorezi cand copilul tau are febra si durere?


22 raspunsuri la acest subiect

#11
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 01 iulie 2015 - 12:37

pentru mine, febra copilului meu a fost intotdeauna asociata cu mult stres. Din partea mea desigur. 

Imi amintesc de noptile cand statea infierbantat in pat si termometrul arata in jur de 41 de grade. ii puneam soseste cu otet, comprese cu apa rece pe manute si picioruse ... si nu ma puteam calma. Bineinteles ca ii dadeam medicamente impotriva febrei dar parca isi faceau foarte greu efectul.

 

As vrea sa stiu, dna doctor, care este momentul in care trebuie sa consideram ca e mai bine sa ducem copilul la Urgente ...?



#12
Dr.VHerdea

Dr.VHerdea
  • Membri
  • 9 mesaje

Postat 08 iulie 2015 - 11:10

Am un bebelus ( o) de 6 luni si i-a aparut deja primul dinte. Fiind perioada de vara, ea se mai incinge, mai transpira, in special dupa baie si cand mananca sau bea apa. Dar tine aceasta stare cam 15-20 de min. Din aceasta cauza nu am observat ( tactil) vreo temperatura deosebita.

 

Intrebarea mea este: cand se considera necesar sa ii verific temperatura cu termometrul, cand ii frige capul ( ca in situatiile descrise mai sus)? Sau sunt si alte semne de care sa tin cont? ( stare apatica, maini calde, sau...)?

 

Edit: adica ar trebui sa ii pun termometrul des, sau in caz ca are febra imi dau seama si din alte simptome?

(Mi se parea ca m-am exprimat neclar :) )

 

Raspuns:

 

Temperatura bebelusului se masoara in mod uzual cu termometrul. Se considera temperatura valorile de peste: 37,8-38°C = subfebrilitate, mai mult de 38°C = febra, mai mult de 39°C febra foarte inalta.
In mod normal valorile de temperatura la un bebelus sub un an sunt intre 36,6-37,6°C. Capul copilului este mai cald de obicei. Extremitatile (mainile si picioarele) sunt mai reci decat restul corpului, datorita unui fenomen de vasoconstrictie fiziologica.
Mangaierea cu blandete a corpului si capului copilului va va da o imagine asupra temperaturii corpului. La inceput, cand mamicile nu au foarte multa experienta, este de dorit sa fie masurata temperatura cu termometrul, atunci cand mama are sentimentul ca bebelusul "arde". In acest fel mama se poate obisnui si prinde curaj sa aprecieze valoarea reala a temperaturii, fara risc pentru bebelus.
Atentie mare! - atunci cand un bebelus are o viroza si este subfebril sau febril 2-3 zile se recomanda atentie sporita din partea parintilor pentru doua situatii extreme:
tegumente calde, "cap fierbinte" = posibilitate de temperatura mare (termometrizati)
tegumente reci, "cap rece" = posibilitate de temperatura foarte mare in urmatoarele 30-60 de minute. (se va termometriza obligatoriu) Copilul va fi supravegheat 2-3 ore pentru ca poate fi un preambul pentru febra peste 40°C.
La masurarea temperaturii este important sa tinem cont de urmatoarele:
se vor adauga 0,5°C la temperatura masurata cu dispozitive care permit masurarea temperaturii la nivelul fruntii, in ureche etc.
temperatura reala este cea intrarectala.
In cazul temperaturii care depaseste 37,8°C: se hidrateaza copilul din 10 in 10 minute cu lapte, apa, ceai (pentru sugari alimentati exclusiv la san; nu este necesar aport de apa sau ceai).
In cazul temperaturii care depaseste 38°C: hidratare, antitermic-antiinflamator (Ibuprofenum 20 mg/kg corp administrat in 3-4 prize, in decursul a 24 de ore, Paracetamolum 40 mg/kg corp administrat in 3-4 prize in decursul a 24 de ore), monitorizare a temperaturii.
 



#13
Dr.VHerdea

Dr.VHerdea
  • Membri
  • 9 mesaje

Postat 08 iulie 2015 - 11:11

Bebele meu are de cateva zile o stare putin apatica, are 3 luni implinite astazi.Mi se pare ca de cateva zile nu mai mananca ca inainte si parca nu este asa de activa ca inainte.

Ar trebui sa-mi fac probleme sau poate este doar de la caldura?La noi in casa fiind destul de caldut.

 

Raspuns:

 

Pentru a va raspunde corect ar fi bine de stiut daca bebelusul este alimentat la san sau artificial.
In primul caz este important sa supravegheati intervalul la care alaptati, durata alaptarii, daca mai ramane lapte in san dupa ce termina copilul de supt, daca scutecul este ud periodic.
In al doilea caz (bebelus alaptat artificial) este important sa administrati din 3 in 3 ore masa de lapte, sa notati cantitatea de lapte consumata pe 24 de ore, sa verificati daca scutecul este ud periodic.
In ambele situatii recomandam masurarea temperaturii dimineata si seara, urmarirea aspectului si numarului scaunelor (consistenta, culoare, miros), precum si prezenta scutecelor ude (demonstreaza faptul ca bebelusul urineaza, si in consecinta este hidratat corect).
Pentru orice alt simptom aparut in plus recomandarea este sa va adresati medicului de familie al copilasului, intrucat la aceasta varsta nu poti emite recomandari medicale corecte si complete fara sa examinezi bebelusul.
 



#14
Dr.VHerdea

Dr.VHerdea
  • Membri
  • 9 mesaje

Postat 08 iulie 2015 - 11:13

Daca un copil in varsta de 2 ani are febra de 39,5 (masurata cu termometrul) dar este destul de vioi, este necesar sa intervenim cu medicamente?

 

 

Raspuns:

 

La masurarea temperaturii:
se vor adauga 0,5°C la temperatura masurata cu dispozitive care permit masurarea temperaturii la nivelul fruntii, in ureche etc.
Temperatura reala este cea intrarectala.
In cazul temperaturii care depaseste 37,8°C: se hidrateaza copilul din 10 in 10 minute cu lapte, apa, ceai, in functie de scaunele pe care le are.
In cazul temperaturii care depaseste 38°C: hidratare, antitermic-antiinflamator (Ibuprofenum 20 mg/kg corp administrat in 3-4 prize, in decursul a 24 de ore, Paracetamolum 40 mg/kg corp administrat in 3-4 prize in decursul a 24 de ore), monitorizare a temperaturii.
 



#15
Dr.VHerdea

Dr.VHerdea
  • Membri
  • 9 mesaje

Postat 08 iulie 2015 - 11:32

 Cand baiatul meu are febra mare noi ii punem sosete cu apa si otet. O metoda babeasca. Este ceva adevar in spatele ei sau este mai mult un confort psihic pentru parinti?

 

Raspuns:

 

In caz de temperatura hidratarea corecta este prima masura pe care o recomandam, urmata de monitorizarea temperaturii.
Nu se pun sosete cu otet, nu se inveleste copilul in cearsafuri imbibate in amestec apa-otet, intrucat absorbtia prin piele este crescuta si exista riscul de a se produce leziuni renale prin acidul acetic (otet)!
In caz de febra mare va recomandam invelirea copilului in cearsafuri ude cu apa la temperatura camerei, schimbate din 5 in 5 minute pana la scaderea temperaturii sub 38°C.
Varianta “mai blanda”: dus cu apa calduta (inclusiv pe cap) repetat la 15-20 de minute sau spalarea copilului cu un burete imbibat in apa la temperatura camerei pe tot corpul.
 



#16
Dr.VHerdea

Dr.VHerdea
  • Membri
  • 9 mesaje

Postat 08 iulie 2015 - 11:35

Fetitei mele ii ies dintisorii si de cateva zile face febra, nu mare dar des.

 

Pot sa asociez febra cu faptul ca ii ies dintii? Are gingiile umflate si rosii.

 

Raspuns:

 

Eruptia dentara poate fi insotita de: sialoree (curge saliva), inflamarea gingiei, dureri produse de masticatie sau prurit local (mancarimi locale) – ceea ce produce schimbari de apetit la copil, subfebrilitate (37,6-37,8°C) – produsa de cele mai multe ori de o hidratare insuficienta a copilului.
Temperatura mare (38,5-39°C) relatata uneori ca simptom de insotire a eruptiei dentare este de obicei o expresie a unei coincidente cu prezenta unei viroze sau boli acute febrile – fara legatura directa cu eruptia dentara.
 



#17
Dr.VHerdea

Dr.VHerdea
  • Membri
  • 9 mesaje

Postat 08 iulie 2015 - 11:35

Este periculos sa alternam medicamente pentru febra? De exemplu Paracetamol cu Ibuprofen?

 

Raspuns:

 

Paracetamolul este antitermic (scade febra), analgezic (reduce durerea). Ibuprofenul este antitermic, analgezic si un excelent antiinflamator (reduce inflamatia).
Cele doua preparate pot fi administrate in sistem alternativ, intrucat au un timp de injumatatire in organism la aproximativ 4 ore, care permite administrarea in acest mod, compensand in mod optim oscilatiile de temperatura.
In situatii in care temperatura este dificil de controlat (valori peste 38,5-39°C) cele doua preparate pot fi administrate impreuna, cu respectarea dozelor.
Atentie! Ibuprofen nu se administreaza sub varsta de 3 luni.
 



#18
Dr.VHerdea

Dr.VHerdea
  • Membri
  • 9 mesaje

Postat 08 iulie 2015 - 11:36

Copilul meu a facut rosu in gat si are febra (in jur de 38). Medicul de familie ne-a spus sa nu ii dam medicamente de febra daca nu este nevoie. Are febra de 2 zile dar nu i-am dat nimic. Este bine hidratat si bea multe lichide Ce metode de calmare a febrei ne recomandati? Ca mi se pare ca sufera :( 

 

Mama spune sa-i facem o frectie cu alcol dar am citit ca nu este recomandat. Ca uneori poate chiar sa creasca febra.

 

Raspuns:

 

Decizia medicului care a examinat clinic copilul este cea corecta. Intotdeauna este de preferat o atitudine „in expectativa”, pentru ca la un copil putem avea surpriza modificarilor de tablou clinic al bolii in decurs de cateva ore. In consecinta, este corect sa monitorizam febra, sa hidratam corect copilul si sa intervenim doar in cazul in care starea febrila produce un disconfort real pentru copil.
Exemplu:
In cazul temperaturii care depaseste 37,8°C: se hidrateaza copilul din 10 in 10 minute cu lapte, apa, ceai, in functie de scaunele pe care le are si se monitorizeaza temperatura.
In cazul temperaturii care depaseste persistent 38°C, mai mult de 24-48 de ore: hidratare, antitermic-antiinflamator (Ibuprofenum 20 mg/kg corp administrat in 3-4 prize, in decursul a 24 de ore, Paracetamolum 40 mg/kg corp administrat in 3-4 prize in decursul a 24 de ore), monitorizare a temperaturii.



#19
Dr.VHerdea

Dr.VHerdea
  • Membri
  • 9 mesaje

Postat 08 iulie 2015 - 11:38

Este posibil ca bebelusul sa aiba o durere de gat, dar sa nu faca febra?

Iar in cazul in care face febra, sunt recomandate siropurile speciale pentru copilasi mici sau supozitoarele?

 

Raspuns:

 

Da, este posibil sa aiba durere in gat fara sa faca temperatura.
 Iar in cazul in care face febra, sunt recomandate siropurile speciale pentru copilasi mici sau supozitoarele?

 

Raspuns:

 

Se recomanda interventia in trepte:
Hidratare
Monitorizare temperatura
Interventie cu antitermic-antiinflamator analgezic, in functie de varsta, greutatea, starea generala a copilului (pentru un copil care varsa vom opta pentru supozitoare; la un copil care primeste lichide fara probleme, nu prezinta greata, nu varsa, vom opta pentru siropuri cu respectarea dozelor corespunzatoare varstei si greutatii).
 



#20
Dr.VHerdea

Dr.VHerdea
  • Membri
  • 9 mesaje

Postat 08 iulie 2015 - 11:39

Se zice ca e bine sa facem bolile copilariei la timpul lor si ca este indicat sa ne ducem copilul in vizita la un bolnavior de varicela de exemplu. Este adevarat? De exemplu al meu este mic, are 9 luni si un pic...e ok daca ia contact ?

 

Raspuns:

 

Bolile infectioase pot evolua sever indiferent de varsta la care apar. Evolutia bolii depinde de prezenta unui deficit imunitar, de un sindrom anemic, de o boala febrila acuta recenta in antecedente si nu in ultimul rand de statusul vaccinal al copilului.
Varicela reprezinta o boala infectioasa acuta produsa de virusul varicelic, cu risc de transmitere inalt si evolutie potential severa, care poate afecta orice grupa de varsta.
In cazul varicelei exista posibilitatea preventiei imbolnavirii prin vaccinarea corecta si completa a copilului, incepand cu doua doze de vaccin la 9 luni si la 1 an si 3 luni.
In cazul prezentat de dumneavoastra va recomandam cu caldura sa NU efectuati vizite unui copil mic bolnav de varicela (pentru ca puteti agrava starea lui, si asa delicata). In ce il priveste pe copilul dumneavoastra, in decurs de 14-15 zile de la contactul infectant poate sa dezvolte boala ca atare – varicela, a carei forma si evolutie pot fi relativ usoare intr-un procent mai mic, dar pot exista si forme severe de boala intr-un procent consistent (forme cu encefalita, bronsita, pneumonie).
Mare atentie! Evitati contactul gravidelor cu persoane care prezinta boli infectioase cu risc de transmitere inalt si evolutie potential severa.




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Tantrumuri bebe 1 si burtica care pune presiune

    Deutzuk
    - Ieri, 22:26

  • Sarcină

    Erika91
    - Ieri, 21:11

  • Cum am aflat că sunt însărcinată?

    Ana1298
    - Ieri, 18:14

  • Prin Italia cu bebe in burtica

    Pau26
    - Ieri, 14:55

  • Ma copleseste oboseala

    ZDenisa
    - Ieri, 14:42

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -