Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Educatoare sau invatatoare?


33 raspunsuri la acest subiect

#1
LadyArtemis

LadyArtemis

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 210 mesaje

Postat 08 mai 2015 - 16:48

Urmeaza ca din 2016 sa ma intorc la facultate si sa ma reprofilez. Mai am putin timp in care sa decid in ce domeniu ma voi specializa. Stiu 100% ca vreau sa lucrez cu copiii sub 13 ani, in domeniul educatiei, deci vreau sa devin ori educatoare, ori invatatoare ori ambele. 

Ar fi ideal daca as putea sa am dubla specializare si ca educatoare si ca invatatoare.

 

Dar exista posibilitatea ca aceasta dubla specializare sa dispara incepand de anul asta sau/si posibilitatea sa nu pot aplica pentru aceasta specializare din varii motive legislative; daca se va intampla asa, atunci va trebui sa aleg ori educatoare ori invatatoare.  

 

Problema este ca nu stiu cum sa aleg intre aceste doua specializari: ambele lucreaza cu copii sub 13 ani. Nu pot sa spun ca am o varsta preferata, imi plac toate varstele atata timp cat nu sunt adolescenti, deci sub 13 ani. Salariile atat pentru educatoare cat si invatatoare sunt foarte asemanatoare, dar oricum nu as alege pe baza de salariu. Nu imi doresc sa ajung in functii de conducere in educatie deoarece atunci nu as mai lucra si interactiona cu copiii la fel de mult si des.

Am vorbit deja cu familia si prietenii apropiati, dar nu prea stiu ce sfaturi sa imi dea. Ma gandesc ca poate cei care lucreaza deja in educatie, fie ca educatori, invatatori sau profesori, m-ar "lumina" mai bine, mai ales in privinta avantajelor si dezavantajelor atat pentru educatoare cat si pentru invatatoare.

 

Cum eu nu am experienta nici ca educatoare, nici ca invatatoare, nu stiu la ce sa ma astept nici de la una, nici de la cealalta. Am, in schimb, cateva intrebari pentru educatorii si invatatorii de pe acest forum si pentru oricine altcineva care stie:

 

1. Ca educatoare, care lucreaza cu copii cu varste sub 5-6-7 ani, este mai usor, mai greu sau la fel ca o invatatoare, care lucreaza cu copii cu varste cuprinse intre 5 si 13 ani ?

 

2. Ca educatoare, exista riscul sa te plictisesti lucrand cu copiii mici si invatandu-i lucruri simple, comparativ cu o invatatoare care trebuie sa isi invete elevii diferite materii si lucruri mai complexe?

 

3. Referitor la o relatie afectuoasa intre copil si dascal, este mai usor sa castigi afectiunea copiilor ca educatoare sau ca invatatoare?

 

4. Referitor la influenta dascalului asupra copiilor, este mai usor/eficient sa ii influentezi ca educatoare sau ca invatatoare? Aici ma refer desigur la influente pozitive si marcante, acel tip de influente de care copiii isi vor aminti mereu cu drag.

 

5. Referitor la implinirea pe planul carierei, cine se simte mai implinit/multumit/fericit, o educatoare sau o invatatoare? Daca exista persoane care au lucrat in ambele cariere sau au cunostinte despre ambele pentru a raspunde la aceasta intrebare.

 

6. Care dintre aceste doua cariere (educatoare sau invatatoare) este mai solicitanta/challenging din punct de vedere intelectual si emotional?

 

7. Credeti ca daca as citi in detaliu despre dezvoltarea (fizica, intelectuala, emotionala, psihologica, sociala, etc.) copiilor la toate aceste varste intre 0 si 13 ani, asta m-ar putea ajuta sa aleg/determin daca prefer sa fiu ori educatoare ori invatatoare? 

 

8. Ce alte surse ar mai putea sa ma ajute sa aleg in cunostinta de cauza?

 

Stiu ca pana la urma este o decizie personala si ca depinde de fiecare persoana in parte si ca suntem (foarte) diferiti. Dar chiar nu stiu pe care dintre aceste doua cariere sa o aleg si de aceea am deschis acest subiect, sperand ca poate experientele/opiniile/sfaturile voastre ma pot ajuta/"lumina"/inspira.

 

Vreau sa iau cea mai buna decizie pentru mine si pentru viitorii mei elevi (stiu ca daca ajung sa regret cariera aleasa asta se va simti si observa si viitorii mei elevi ar fi afectati in mod negativ) si de aceea incerc sa ma documentez peste tot unde pot, inclusiv aici.

 

Va multumesc anticipat pentru orice sfaturi/opinii/sugestii/experiente povestite!  [flo2]  [flo2]  [flo2]  [asia]  [asia]  [asia]



#2
szivarvany

szivarvany

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 23.455 mesaje

Postat 08 mai 2015 - 16:55

Iti raspund rapid ca fug spre casa: nu ai posibilitatea sa mergi la gradi si scoala /

Sa i observi pe copii in mediul lor ?

 

Eu merg foarte des si pe la fosta gradinita si pe la scoala.

Daca ar fi sa aleg, as alege gradinita, eu , personal, care nu sunt cadru didactic.

Copiii de 3 ani sunt minunati, le deschizi calea spre cunoastere, ii inveti cele mai elementare lucruri si cand termina gradi la 6 ani ... sunt mici omuleti.

Asta e ceea ce observ eu de vreo 7 ani, de cand e fie`mea in sistem.

 

La scoala cred ca e mult mai complex totul.

 

 

Ce am mai observat eu ... copiii se ataseaza de cadrele care stiu zambi. Adica acel zambet de dimineata cu care te primeste educatoarea sau invatatoarea este extrem de important. Noi am avut noroc pana acum, am nimerit doamne cu un suflet enorm si un profesionalism exemplar [flo]



#3
Letitia1

Letitia1

    Membru VIP

  • PAID
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.252 mesaje

Postat 08 mai 2015 - 17:11

Fara nici o experienta in domeniu, eu as alege invatatoare. Copiii sint mai mari, altfel interactionezi cu ei, altfel le explici,altfel te inteleg. Si satisfactiile tale or sa fie mai mari.



#4
anya

anya

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.957 mesaje

Postat 08 mai 2015 - 19:09

Fosta educatoare a băiatului meu mai mic a ales educatoare deși ar fi putut sa meargă si învățătoare (perioada de început a grupei 0 in scoli). 



#5
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 08 mai 2015 - 23:59

Buna!

Nu pot sa raapund la toate intrebarile punctual, ca folosesc telefonul si citesc textele pe bucatele..

Dar cat am retinut:

Mi se pare la fel de interesanta  si challenging fiecare, programa este adaptata in asa fel incat ceea ce ii inveti este nou si important pentru orice varsta, fie ca sunt mici si invata culorile sau anotimpurile, fie mari si invata tabla înmulțirii. 

Ce cred ca ar trebui sa conteze pt tine in alegere:

Copiii mai mici au tendinta naturala de a nerespecta regulile, nu au exersat si inteles exact cum e cu ascultatul :)

Copiii mai mici sunt mai afectuosi, cer dar si ofera mereu episoade emotionante

Invatatoarea este o figura simbolică pentru majoritatea oamenilor, de educatoare ne aducem aminte mai greu ;)

Invatatoarea are nevoie de multe cunostinte diverse pentru a explica copiilor si alfabetul, si adunarea, si cunostinte despre mediu, si muzica..parca.... oricum, materii diferite si solicitante 

Cu copiii mai mici te poti juca cot la cot

Cu copiii mai mici trebuie sa ai ochii nu in 4 ci in 16, sunt mai neatenti si se pot rani mai usor

Pe copiii mai mari ii poti canaliza spre domenii in care fac performanta, ceea ce va conta toata viata

Invatatoarea este, de obicei, mai respectata de parinti, in sensul ca asculta si fac ceea ce sunt sfatuiti

Invatatoarea intocmeste/completează mai multe hartii decat educatoarea

 

 

 

 



#6
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 09 mai 2015 - 00:03

Alegerea tine de personalitatea ta, esti blanda dar te poti impune in fata celor mici? Esti organizata si le poti insufla motivatie celor mai mari? Iti pkace sa te joci, dansezi, scalambai cu cei mici? Ii place sa ii sfatuiesti pe cei mai mari? Cred ca asta trebuie sa stabilești mai intai :)



#7
lara_c

lara_c

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 869 mesaje

Postat 09 mai 2015 - 08:00

Eu cred ca ar trebui sa dai mai multe detalii despre sistemul de invatamant din Australia pentru ca  varstele scolare difera mult intre tari.

 

Spunea cineva mai sus 'cand termina gradi la 6 ani sunt mici omuleti'. Fiica mea are 6 ani si intra in clasa a doua in August ( si este cea mai mare din clasa, daca era nascuta cu o nici o luna mai devreme intra in clasa a treia cu 2 luni inainte de a face 7). La fel si baiatul, are 4 ani si intra in Reception (clasa pregatitoare) tot cel mai mare din clasa ambii fiind nascuti in Septembrie. Lui i-au lipsit fix 9 zile ca sa fie acum in Reception si sa intre in august in Year 1.

 

Deci gradi (nursery) este intre 0 si 3  - 4 ani depinde de data nasterii intr-o gradinita privata si numai  de la 3- 4 intr-o gradi de stat ( anexata scolii).

 

Sunt alte tari unde la 7 intra in clasa intai deci  poti lucra la gradi ( cu cei din grupa mare)  cu copii de aceasi varsta la care invatatoarele lucreaza cu copii de scoala.



#8
Mik

Mik

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.241 mesaje

Postat 09 mai 2015 - 09:01

Lara, intre 0 si 3 nursery nu inseamna gradinita, ci cresa. Gradinita vine din momentul in care copilul e autonom fizic si psihic.

 

Lady, vad ca nu ai copii. Eu iti scriu din perspectiva mamei cu "multi copii" care a facut homeschooling si pentru ca am  colegi cu sotii in meserie.

In Franta se da concursuri si se face scoala petru o unica profesie (3-10 ani).

Cele doua grupe de virsta sunt diferite, si ceea ce se invata nu e neaparat academic.

 

Cu cei mici meseria e mai solicitanta fizic si psihic, trebuie pregatit mult mai mult, avut mai multa imaginatie pentru activitati.

Pentru cei mari, anul in care copii invata sa citeasca e cel mai greu (parerea mea) pe un plan profesional.

 

Amindoua mi se par foarte gratifiante. Succes in alegere !

(eu as vorbi cu directorul institutului unde vrei sa postulezi).



#9
LadyArtemis

LadyArtemis

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 210 mesaje

Postat 09 mai 2015 - 11:39

Sistemul de educatie in Australia difera de la un stat la altul. In New South Wales unde sunt eu, este asa:

 

- toti copiii cu varsta de 6 ani, in anul in care implinesc 6 ani trebuie sa fie inscrisi in scoala primara, fie in primul an (Kindergarten), fie in an doilea an (Year 1)

 

Scoala primara este organizata asa:

- de la 5 la 6 ani: Kindergarten (adica primul an de scoala primara, un fel de clasa 0)

- de la 6 la 7 ani: Year 1 (clasa I)

- de la 7 la 8 ani: Year 2 (clasa II)

- de la 8 la 9 ani: Year 3 (clasa III)

- de la 9 la 10 ani: Year 4 (clasa IV)

- de la 10 la 11 ani: Year 5 (clasa V)

- de la 11 la 12 ani : Year 6 (clasa VI)

 

***De mentionat:

- invatatoarea la scoala primara nu se poate alege niciodata

- copiii merg 7 ani la scoala primara

- in general se tinde ca fiecare elev sa aiba 7 invatatori diferiti pe parcursul celor 7 ani de scoala primara pentru a incuraja adaptabilitatea copilului la diferite persoane si stiluri de predare si asteptari

- invatatoarea se schimba in fiecare an

- colegii de clasa se schimba in fiecare an

- ca invatator, directorul scolii iti spune ce grup de copii vei avea in fiecare an; intr-un an poti sa ai Kindergarten (varste intre 5 si 7 ani) si anul urmator poti sa ai Year 6 (varste intre 11 si 13 ani)

- ca invatator, daca ai lucrat in scoala respectiva mult timp, peste 20-30-40 de ani, exista posibilitatea ca directorul scolii sa iti ofere sansa sa alegi ce grup de copii vrei in fiecare an (adica ori Kindergarten, ori Year 3 ori Year 6, etc.; in nici un caz nu poti alege grupul de copii dupa numele de familie tocmai pentru a descuraja nepotismul si favoritismul); unii directori nu iti vor oferi niciodata sansa asta indiferent de cat timp ai lucrat pentru scoala respectiva

- ca invatator, daca ai vechime (20-30-40 de ani) intr-o scoala, exista posibilitatea sa te poti specializa ori pe Lower Primary (adica Kindergarten, Year 1 si Year 2) ori pe Upper Primary (adica Year 3, Year 4, Year 5 si Year 6).

 

Majoritatea copiilor incep clasa 0/Kindergarten la varsta de 5 ani. Dar unii incep la 6 ani clasa 0/Kindergarten. Ideea este ca nu pot incepe clasa 0/Kindergarten si prin urmare, scoala primara, mai tarziu de varsta de 6 ani (poate sunt exceptii in cazuri rare/extreme). Cei care decid la ce varsta incep copiii scoala primara (adica ori la 5 ori la 6 ani) sunt, in general, educatorii impreuna cu parintii, in functie de progresul fiecarui copil in parte la gradinita. Cand copilul se dezvolta normal incepe, in general, la 5 ani scoala primara, adica Kindergarten (clasa 0). Daca copilul are probleme de orice natura si educatorii si parintii nu cred ca este inca pregatit, atunci mai sta un an la gradinita si incepe la 6 ani scoala primara (Kindergarten/clasa 0).

 

Aici mersul la gradinita nu este obligatoriu prin lege, dar este recomandat. Exista copii care nu merg niciodata la gradinita si incep direct Kindergarten. In acest caz, parintii decid cand va incepe copilul Kindergarten (clasa 0 la scoala primara), adica ori la 5 ani ori la 6 ani. Totusi, majoritatea copiilor merg la gradinita ori timp de 1 an inainte de a incepe Kindergarten pentru socializare si intregrare in colectiv ori timp de mai multi ani inainte de Kindergarten.

 

Toate gradinitele si cresele aici sunt independente de stat/guvern si isi fac propriile reguli si programe. Trebuie doar sa respecte niste norme de functionare. Dar educatia si programul din cresa/gradinita este facut de cresa/gradinita si conducere. Am vazut gradinite care accepta copii cu varste intre 0 si 5 ani, am vazut gradinite care accepta doar copii cu varste intre 3 si 5 ani, etc. In general, termenul pentru gradinita aici este Preschool. Se mai folosesc si Nursery sau Early Childhood Centre sau Long-Day Care sau Short-Day Care. Toate gradinitele sunt extrem de scumpe si au cozi lungi de ani de zile pentru a prinde loc in gradinita. De exemplu, seful sotului meu a trebuit sa isi inscrie fetita la gradinita inainte de nasterea ei si a durat 3 ani jumatate din momentul inscrierii pana s-a eliberat un loc pentru ea; in tot acest timp de 3 ani jumatate, seful sotului meu a trebuit sa plateasca lunar gradinita ca si cum copilul deja mergea la gradinita pentru a pastra locul; daca rata si doar o singura plata, pierdea locul imediat; batalia pe locuri la gradinita este imensa, in unele zone ale orasului sunt sute de copii pe un singur loc.

 

Asadar:

- invatatorii lucreaza cu copii cu varste intre 5 si 13 ani si trebuie sa se descurce cu oricare dintre aceste varste deoarece grupul de elevi se schimba anual; dupa ce au vechime intr-o scoala, se pot specializa ori pe varstele mai mici (5 - 9 ani) ori pe varstele mai mari (8 - 13 ani)

- educatorii lucreaza cu copii cu varste intre 0 si 6 ani si trebuie sa se descurce cu oricare dintre aceste varste



#10
XIO

XIO

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.118 mesaje

Postat 09 mai 2015 - 14:22

La numarul 4 pt mine invatatoarea a fost un factor important.

 

Educatoarea mea era si vecina noastra, statea  in blocul de langa. E o femeie foarte de treaba, suntem prietene acum dar sincera sa fiu din perioada de gradinita imi amintesc mai mult cum ne jucam, nu de educatoare.

Doamna mea invatatoare insa este o femeie care chiar si-a pus amprenta asupra mea, chiar ma intreb cateodata cum ar arata viata ´mea acum daca nu o aveam pe ea ca invatatoare.

Mi-a cultivat pasiunea pt partea de literatura, a stiut cum sa ajunga la noi, cum sa ne motiveze si ce butoane sa atinga. De multe ori ma gandesc la ea si imi pare extrem de rau ca nu am tinut legatura. Bineinteles de cate ori o vedeam pe fiica ei ii spuneam sa o pupe, dar nu am apucat sa ii spun ei niciodata cat d emult a insemnat pt mine si cum m-a modelat ca om.

A urmat apoi o profesoara de romana care  aramas la fel ca doamna invatatoare pt mine, am avut ocazia de a ma bucura de ea 4 ani de zile. la liceu nu s-a mai creat vreo legatura asa profunda ca in primara si generala, discutam deja de la alt nivel cu profesorii, unii erau tineri si ne permiteam mai multe iar altii nu s eputeau implica asa mult tot din cauza varstei noastre.

 

 

dar trebuie sa vezi ce te atrage mai mult, nu le poti incerca pe amandoua?

Te inteleg, si eu sunt la fel, vreau sa fac de toate in profesia aleasa, cateodata imi pare rau ca suntem atat de  ingraditi dar inteleg de ce.




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Astăzi, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Astăzi, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - Ieri, 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Prin Italia cu bebe in burtica

    Pau26
    - Astăzi, 14:55

  • Ma copleseste oboseala

    ZDenisa
    - Astăzi, 14:42

  • Alegerea numelui

    Ralu31031992
    - Astăzi, 14:20

  • Plimbarica

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 10:10

  • ImportanÈ›a medicului pediatru 👩🏻‍⚕️

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:57

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -