Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Oradea - oras pilot in furnizarea de energie electrica privata.


25 raspunsuri la acest subiect

#1
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 25 aprilie 2015 - 10:12

„Milionarul fără chip”, aşa cum este cunoscut afaceristul orădean Zoltán Teszári, patronul firmei RDS&RCS, a atacat piaţa energiei electrice, iar Oradea va deveni primul oraş din România care va avea două reţele de electricitate. Magnatul orădean a cumpărat şapte parcuri fotovoltaice, în mai multe zone din Transilvania, inclusiv în Bihor, cu o capacitate totală de producţie de 23,5 megawaţi. În acest fel, compania RCS&RDS a propus un parteneriat Primăriei Oradea în vederea construirii şi operării unei reţele de distribuţie a energiei electrice, parteneriat care va aduce beneficii de preţ cetăţenilor, oraşului şi companiilor din municipiu. Compania RCS&RDS a decis să înceapă marea investiţie, care este şi o provocare pentru firmă, în municipiul Oradea. Furnizarea energiei electrice va demara cât de curând, iar în ceea ce priveşte distribuţia, aceasta va putea începe doar după aprobarea proiectului în Consiliul Local şi după finalizarea procesului de autorizare. "În acest parteneriat, Primăria Oradea va veni cu suportul tehnic, respectiv cu terenul care va fi concesionat companiei în vederea amplasării staţiilor de transfer şi distribuţie a energiei electrice. Economia pe care o va realiza oraşul va fi de 1,1 milioane euro anual, echivalentul ca valoare a construirii unui nou pod peste Crişul Repede. În Oradea vor exista astfel doi mari competitori care vor furniza energie electrică, cel mai câştigat din această competiţie fiind cetăţeanul, care va putea alege preţul cel mai mic. Oradea va fi un oraş care va putea oferi energie electrică ieftină pentru companiile care aleg să investească aici" a spus, primarul Ilie Bolojan. Economie de peste 1 milion de euro Potrivit acordului, municipalitatea va primi şi 10% din profitul înregistrat de companie din vânzarea de electricitate către terţi, dar nu mai puţin de 200.000 euro /an. Astfel, totatul economiilor la bugetul local s-ar ridica la minimum 1,1 milioane euro/an. Oradea devine, în acest fel, primul oraş din România acţionar într-un proiect de distribuţie a energiei electrice, cu beneficii economice evidente. “Orice opţiune posibilă de a alege un serviciu mai ieftin nu face decât să aducă o oportunitate pentru oraş. Este un plus pentru Oradea.  Înseamnă o economie la bani, începând de la consumatorii economici, dar şi la cei individual”, a precizat Dacian Palladi, consultant economic.
"În total, municipiul Oradea consumă 46.000 MW anual, consum care se ridică la  5,6 milioane euro ca şi costuri anuale. După ce asocierea cu RCS&RDS va deveni operaţională în totalitate, vom beneficia de o reducere de 20% la tariful de energie, iar suplimentar, după obţinerea licenţei de distribuţie, va fi posibilă şi reducerea tarifului de distribuţie cu circa 20%. Global, reducerea totală a tarifului la energia elecrică va fi undeva de 16%. Făcând o simulare, ne dăm seama că oraşul Oradea va face o economie substanţială de 900.000 euro/an, costurile cu energia electrică scăzând de la 5,6 milioane euro anual la 4,7 milioane euro", a completat primarul. Analiştii economici susţin că această oferă va fi una ce va cântări greu în rândul investorilor şi va aduce plus oraşului Oradea. “Orice opţiune posibilă de a alege un serviciu mai ieftin nu face decât să aducă o oportunitate pentru oraş. Este un plus pentru Oradea.  Înseamnă o economie la bani, începând de la consumatorii economici, dar şi la cei individual”, a precizat Dacian Palladi, consultant economic. Furnizare şi distribuţie Nelu Dumea, directorul regional al companiei a menţionat că energia furnizată provine de la parcul fotovoltaic de la Gepiu, precum şi din achiziţiile de pe bursă. De asemenea, acesta a precizat că Oradea va fi oraş pilot în proiectul derulat de companie. "Propritarul va putea opta pentru cel mai bun, iar bun se traduce nu prin calitatea curentului, care probabil va fi aceeaşi, ci prin preţ. Am făcut câteva treceri de test, personal sunt de luni trecut pe noul sistem. RCS&RDS are ca şi obiectiv oferirea unor preţuri cu până la 20% mai mici decât cele ale competitorilor de pe piaţă”, a mai spus Nelu Dumea.

"La persoanele fizice există o procedură pe care sperăm să o finalizăm într-o lună, ca să putem servi prompt. Pentru distribuţie, vom veni cu cablul nostru în casă. Propritarul va putea opta pentru cel mai bun, iar bun se traduce nu prin calitatea curentului, care probabil va fi aceeaşi, ci prin preţ. Am făcut câteva treceri de test, personal sunt de luni trecut pe noul sistem. RCS&RDS are ca şi obiectiv oferirea unor preţuri cu până la 20% mai mici decât cele ale competitorilor de pe piaţă”, a mai spus Nelu Dumea. În 2013 firma s-a autorizat ca furnizor de electricitate, ceea ce îi permite să stabilească preţul de bază la care vinde curentul. În 2014, a mai făcut un pas important, înregistrându-se ca trader de energie la OPCOM pentru a putea să îşi completeze necesarul de electricitate. Astfel, poate cumpăra o energie mai ieftină de la alţi producători. Cum era de aştepta, în 2015 urmează un nou pas important., respectiv, licenţierea pentru distribuţie, demersurile în acest sens fiind iniţiate. "Ne dorim un tranzit rapid, fără un timp de aşteptare atât de mare”, a precizat Nelu Dumea Cine face portarea? Nu puţine sunt firmele orădene care sunt deservite de compania RCS&RDS pe această parte, iar marele pariu va fi cel al pieţei consumatorilor casnici.  Până la finalizare, procedura se va desfăşura în mai multe etape. În prima,operatorul este doar furnizor de energie electrică, iar consumatorii vor folosi aceleaşi contoare montate de angajaţii Electrica. În cea de-a doua etapă, după ce compania va avea licenţierea de distribuitor, RCS&RDS îşi va trage reţelele până în casele orădenilor după modelul celor de televiziune şi internet. Aceste lucru este posibil şi se află în plin proces de desfăşurare, deoarece, anul trecut a câştigat licitaţia pentru amenjarea a 200 kilometri de canalizaţie tehnică, cu termen de finalizare în vara anului viitor, din care a construit deja 50 kilometri. Cine se întreabă cum va avea loc portarea, răspunsul vine chiar de la reprezentantul companiei.   “RCS&RDS face demersuri pentru implementarea unui sistem eficient de portare a consumatorilor de la societatea Electrica la noul furnizor. Ne dorim un tranzit rapid, fără un timp de aşteptare atât de mare”, a precizat Nelu Dumea. Totodată, de tot procesul de tranzit se va ocupa noul furnizor, astfel că orădenii vor scăpa de drumurile la Electrica pentru obţinerea avizelor necesare. Clienţii Companiei vor fi anunţaţi despre noul serviciu, este vorba despre clienţii deja existenţi ai companiei RCS&RDS, cei care utilizează servicii de internet, cablu-tv sau telefonie cu privire la posibilitatea alegerii acestuia.
Sursa:

 

 

 



#2
mamica11

mamica11

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.980 mesaje

Postat 28 aprilie 2015 - 09:44

Asta trebuia pusa la rubrica cu politica nu la stiinta si tehnica:)



#3
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 28 aprilie 2015 - 10:54

Asta trebuia pusa la rubrica cu politica nu la stiinta si tehnica:)

 

Asta trebuia pusa la rubrica cu politica nu la stiinta si tehnica:)

Ce legatura are cu politica?



#4
mamica11

mamica11

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.980 mesaje

Postat 28 aprilie 2015 - 11:17

Nici una bineinteles:)

 

In Romania atunci cand o primarie isi da acordul la trecerea unei valori atat de mari cum este cea a consumatorilor de energie elecrtica in mana unei firme particulare lasand la alegerea cetatenilor debransarea chiar ,cu promisiuni de scadere a costurilor si de castiguri   

"nu mai puţin de 200.000 euro /an" [:)]   pentru primarie , concesionand terenuri in favoarea firmei (cati mp oare intr-o zona cu o luminozitate relativ mica asa cum e Bihorul: http://re.jrc.ec.eur...s13_opty.ro.png)

 ei bine, sigur nu are nici o implicare politicul :)

 

Edit: doar acolo s-a descoperit cum va iesi mai ieftina energia produsa pe panouri intr-o zona ca aia fata de hidro de exemplu , indiferent cat de hoti sunt cei cu obtinerea pe combustibil clasic tot e nevoie de subventii mari spre foarte mari pentru a amortiza asa ceva si a iesi mai ieftin , altfel greu de crezut:)  Sigur subventiile nu au nici o legatura cu sfera politica in Romania, asa e si normal de altfel.

 

Scuze, nu stiu de ce scriu mic:)


Editat de mamica11, 28 aprilie 2015 - 12:01 .


#5
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 28 aprilie 2015 - 13:11

Nu vad legatura cu politica. Sunt chestiuni pur economice. Este simplu cineva ofera o alternativa la fel de fiabila dar mai ieftina. Oricine (chiar si tu) in clipa in care are de ales intre doua sau mai multe optiuni o va alege pe cea mai rentabila.

Care e legatura cu politica? Imi scapa total.



#6
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 28 aprilie 2015 - 13:40

POLÍTICĂ s.f. 1. Activitate a claselor sociale, a grupurilor sociale, în raport cu statul, determinată de interesele și de scopurile lor; activitate a organelor puterii și conducerii de stat în domeniul treburilor publice interne și externe, care reflectă orânduirea socială și structura economică a țării; participare la treburile statului. 2. Fel de a înțelege și de a acționa într-un anumit domeniu al afacerilor publice. 

 

In aceasta ordine de idei.... aproape orice are legatura cu politica :) dar mie mi se pare foarte bine sa apara competitie in domeniul acestor servicii, astfel creste calitatea....



#7
szivarvany

szivarvany

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 23.455 mesaje

Postat 28 aprilie 2015 - 13:58

Eu nici nu stiu daca are vreo apartenenta politica Teszari.

Prin zona e indragit de cand a lansat Clinica Maria si a ofera un real ajutor celor fara posibilitati materiale pentru diverse investigatii de gen rmn / ct ...


Editat de szivarvany, 28 aprilie 2015 - 14:01 .


#8
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 28 aprilie 2015 - 14:25

POLÍTICĂ s.f. 1. Activitate a claselor sociale, a grupurilor sociale, în raport cu statul, determinată de interesele și de scopurile lor; activitate a organelor puterii și conducerii de stat în domeniul treburilor publice interne și externe, care reflectă orânduirea socială și structura economică a țării; participare la treburile statului. 2. Fel de a înțelege și de a acționa într-un anumit domeniu al afacerilor publice. 

 

In aceasta ordine de idei.... aproape orice are legatura cu politica :) dar mie mi se pare foarte bine sa apara competitie in domeniul acestor servicii, astfel creste calitatea....

Ok ai dat o definitie generala a notuinii de politica. Care este ideea sau legatura politicii cu o tehnologie noua verde (nepoluanta) cunoscuta in lume dar deocamdata neimplementata in Romania decat in faza de incercare?

Da, asa este - investitorul nu are nici o apartenenta politica, face doar afaceri.



#9
mamica11

mamica11

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.980 mesaje

Postat 29 aprilie 2015 - 08:01

. Care este ideea sau legatura politicii cu o tehnologie noua verde (nepoluanta) cunoscuta in lume dar deocamdata neimplementata in Romania decat in faza de incercare?

 

 

Nu numai ca este implementata dar mult prea mult scapata din mana de catre minister ca cifre. Fiecare aprobare eliberata  pentru subventionare din bani europeni sau din bani cetatenesti) pentru investitia initiala se obtine greu si in general se trag sfori.

 

Dar nu asta este problema pentru ca daca e sa le ia tot le ia cineva subventiile astea , problema este ca Romania a depasit cu mult anii trecuti din 2013 parca a inceput treaba numarul de certificate verzi. eliberate. Atat de mult incat a ridicat deja din cauza asta pretul Kw inclusiv la consumatorul casnic . Stiu ca pare neadevarat dar nu e. Energia asta nepoluanta este in final scumpa in buzunarul cetateanului. In 2014 de exemplu acum am citit ca s-au instalat 6000 MW in loc de 3000 MW prevazuti.

Asta ain conditiile in care Romania (sic!) are perioade de supraproductie. Culmea si de necrezut dar de cand pica exact ca in razboi consumatorii mari iar contractele externe nu pot fi reziliate brusc este supraproductie. Supraproductia costa. Cetateanul plateste.

Deci, o logica minima iti va spune ca nu poti continua cu aprobarile subventionale la fotovoltaica in stil asa mare mai ales ca  panourile aduc dupa sine si variatii mari in functie de luminozitate adica sunt perioade in care este nevoie de suplimentare din retea si perioade in care ai surplus si trebuie sa bagi tu in retea .Deci si aici un mare, mare amestec cu statul si cu aprobarile de la cse mai mari obligatoriu. Nu exista Xulescu independent aici , exista Xulescu impreuna cu localii:)

Doar daca iti faci casa de vacanta si iti pui panou si ai unh frigider doar  potis a nu te amesteci cu statul, pentru ceea ce vor ei sa faca sunt bagati pana in gat chiar daca nu se vede.



#10
mamica11

mamica11

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.980 mesaje

Postat 29 aprilie 2015 - 08:06

 

In aceasta ordine de idei.... aproape orice are legatura cu politica :) dar mie mi se pare foarte bine sa apara competitie in domeniul acestor servicii, astfel creste calitatea....

 

Exact , la nivel asa mare aproape orice are legatura cu politica.

 

Competitia  in principiu va aparea din 2017 cand Romania va privatiza tot ce inseamna energie .

Acum este doar o 'comunalucrare" cu statul:) Cine o prinde, oase roade. In doi ani poti fi dublumiliardar. :)




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Bebe s-a intors deja, 28 saptamani

    marile11
    - Ieri, 22:17

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Ieri, 17:26

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Ieri, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Ieri, 10:27

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -