Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

De ce nu au voie femeile în Altar

religie dezbatere tabu ortodoxism

56 raspunsuri la acest subiect

#41
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 16 ianuarie 2015 - 15:33

Mary,tu compari o discriminare sexuala cu o regula de bun simt.
Nu era legea data ca sa protejeze femeile pt ca ele erau considerate MURDARE cand aveau menstruatie.
Michelle, ceed ca ceke cu hemoragie nu mergeau oricum. Dar celelalte? Nu era u regula ca daca vrei poti intra dar stai in picioare. Nu aveau VOIE. :)) nici macar cele care nu aveau dureri si nu sangerau.

Cine nu le dadea voie?



#42
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 16 ianuarie 2015 - 15:46

"Raspunsul la intrebarea "In ce consta necuratia femeii la ciclu?", l-am gasit in Canonul 1 al Sfantului Atanasie cel Mare care spune: "… Spune-mi mie, iubite si prea cucernice, ce pacat, sau necuratie, are o scurgere fireasca. Aceasta ar fi tot asa ca si cum cineva ar voi sa aduca invinuire pentru secretia ce se elimina prin nari, si pentru scuipatul ce se elimina prin gura; dar avem sa spunem inca mai multe si despre curgerile din pantece, care sunt necesare celui viu pentru viata...".

Ciclul lunar nu indeparteaza pe nimeni de la rugaciune. Nu cred ca cineva se opreste sau ar trebui oprit din vorbirea cu Dumnezeu din acest motiv. Sfantul Atanasie cel Mare vede in neparticiparea femeii la viata din biserica in perioada ciclului o amagire a diavolului care trebuie inlaturata. 

De unde atunci neintelegerea legata de neparticiparea femeii in perioada menstruatiei la rugaciunea din biserica?"

 

Vezi raspunsul.

 

=====

 

in alta ordine de idei, pana acum cativa ani nici macar nu am auzit de prostia asta cu menstra si interdictia in biserica.  Nu mi-a spus-o nici preotul, nici vreuna dintre bunici, nici mama.

De aceea eu cred ca nu e bine sa vorbim despre aspectul asta la modul general pentru ca nu toti preotii si nu in toate bisericile  exista o astfel de interdictie.

La sate da, e mai des. Dar de cele mai multe ori e o chestie autoimpusa.



#43
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 16 ianuarie 2015 - 15:53

La subiect: nu ma deranjeaza ca femeile nu au voie in altar decat in anumite situatii.

Nici nu o simt ca pe o discriminnare sexuala.



#44
XIO

XIO

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.118 mesaje

Postat 16 ianuarie 2015 - 16:04

eu am auzit de asta cand eram copil, si nu la sat. :))) la manastiri inca mai exista sau exista cand eram eu in generala.

Este o ....'regula' absurda pe care oamenii o urmau.



#45
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 16 ianuarie 2015 - 16:21

eu am auzit de asta cand eram copil, si nu la sat. :))) la manastiri inca mai exista sau exista cand eram eu in generala.

Este o ....'regula' absurda pe care oamenii o urmau.

La manastirile de maicute pe care le-am vizitat si am vizitat peste 20, in afara de o imbracaminte decenta nu era nicio alta impunere. Ar fi fost si culmea sa fie!

 

La manastirile de calugari, am vizitat si de astea o gramada acelasi lucru.

===

 

Acuma despre participarea mamei la botez.

 

"- Sigur că are voie să participe (mama la botez) şi aşa este şi firesc. Ştim bine că nimeni nu face parte integrantă din viaţa cuiva ca mama lui, deci simpla prezenţă atunci când rodul ei capătă sens, când copilul devine creştin, deci purtător de Hristos, este mai mult decât binevenită, chiar se impune. De ce să participe? Pentru că:

1. Acum mama este martoră la prima minune din viaţa copilului ei;

2. Momentul întreitei scufundări este o lecţie supremă de teologie, de viaţă, ce catehizează aproape instantaneu orice mamă;

3. Indubitabil, sporeşte responsabilitatea şi credinţa. Taina Botezului, privită şi trăită de mamă, maturizează simţămintele materne. Taina Botezului este încununarea desăvârşită a unei naşteri, este semnul sau încredinţarea că efortul nu este în zadar, că pruncul este primit cu delicateţe şi tremur de Dumnezeu prin Biserica Lui şi înscris pe vecie ca „proprietar“ în împărăţia cea veşnică.

Biserica, prin Maica Domnului, este mama prin excelenţă, mamă care cunoaşte minunea zămislirii, durerile facerii şi jertfa ulterioară pentru fiii ei, jertfă care nu mai cunoaşte sfârşit sau limite. Prin urmare, orice mamă din lumea aceasta are un loc principal în faţa lui Dumnezeu, iar Biserica a arătat o extraordinară grijă şi deosebită consideraţie faţă de femeile care au avut curajul şi bucuria de a se „transforma“ prin iubire în jertfelnice mame.

Nu există canon care să interzică efectiv participarea mamei la Taina Botezului

.........

Aici povesteste ceea ce spune Michelle. Este interesant de citit tot.  

 

 

"Să nu uităm că mama are putere să-şi boteze propriul copil, dacă se impune aceasta, iar botezul, făcut în numele Sfintei Treimi, este perfect valid"



#46
ralualexandrei

ralualexandrei

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.333 mesaje

Postat 16 ianuarie 2015 - 16:55

S-atunci?!De ce preotii inchid ochii, in cel mai fericit caz,daca nu sunt chiar ei cei care iti impun respectarea acestor reguli absurde ?!

 

Mi-au placut foarte mult explicatiile date de Viviana si sursele prezentate de ea ,consider ca acesta este cel mai adecvat ton ,nu exagerarile,extrapolarile,fara rost doar din dorinta de a avea 100% dreptate.

 

Adevarul absolut este unul singur si cu siguranta niciunul dintre noi nu il detine.



#47
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 16 ianuarie 2015 - 17:21

S-atunci?!De ce preotii inchid ochii, in cel mai fericit caz,daca nu sunt chiar ei cei care iti impun respectarea acestor reguli absurde ?!

 

Gura lumii. Si chiar sunt unii preoti.

 

Singura interdictie cu menstra e asta si are o explicatie multumitoare pentru mine:

 

Botezul şi Împărtăşirea euharistică sunt interzise în această perioadă (pentru că Sângele lui Hristos sfinţeşte şi sângele nostru şi aruncarea lui trebuie evitată), dar nu şi sărutarea icoanelor, citirea Bibliei, aprinderea lumânărilor/candelei şi chiar consumarea anafurei şi aghesmei



#48
ralcat

ralcat

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.258 mesaje

Postat 16 ianuarie 2015 - 17:26

Viviana, am citit si raspunsul ... si sincer ... vad ca femeile sunt considerate necurate in acea perioada a lunii sau in perioada de lauzie. Cel mai tare mi se pare faptul ca sunt considerate asa de barbati, numai "cuvinte intelepte" scrise de barbati citesc cand e vorba de reguli de genul asta.

Xio, eu am gasit in 2 manastiri una in zona Valcea si una nu-mi mai amintesc bine unde, unde la intrare era prezentata o lista cu interdictii in a intra in manastire. Si de la cele de absolut bun simt, i a trata locul pe care il vizitezi prin a te imbraca potrivit si a reduce volumul telefonului, a nu face poze cu blitz... cum ziceam de bun simt, era si cea cu femeile care tre sa nu intre cand... alea alea.

 

Da, din punctul meu de vedere, biserica ortodoxa este misogina, trateaza femeia ca pe o producatoare de copiii si in rest e  ... acceptata si ea p-acolo pe post de coasta barbatului, nu egala, nu partenera a barbatului. Singura si cea mai slavita dintre femei e Fecioara Maria ... o virgina care l-a nascut pe Fiul Domnului ... complex. Cred ca nu au avut alternativa de au slavit-o pe Fecioara Maria, ca daca ar fi fost dupa cat de misogine sunt multe din citatele date pe toate partile ... cred ca numai pe Iosif l-ar fi pomenit, dar asta e, din pacate pentru ei femeile nasc.

Ma mira cum biserica ramane si se exprima intr-un mod arhaic si cei ce aduc argumente de genul ... curge sange prin biserica nu realizeaza cat s-a imbunatatit in 2000 de ani si educatia si igiena. Ma simt tratata ca pe vremea evului mediu de multe ori cand vad citate de prin scrieri bisericesti si ce nu inteleg eu este de ce ?

Nu cred ca asta a fost chiar ideea acu 2000 de ani, ma indoiesc amarnic sincer vorbind. Eu tot am indoieli ca astea sunt regulile Lui, cred ca sunt interpretari, multe limitate, in deplin acord cu vremurile in care au fost facute sau reinterpretate. Si asta imi sporeste mirarea de ce se complace oare biserica ortodoxa in a trai in alte timpuri?



#49
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.697 mesaje

Postat 16 ianuarie 2015 - 18:20

Michelle, multumesc! :)

 

 

Am auzit zilele trecute o replica faina intr-un film 'nu confunda religia cu Dumnezeu'.

cevva assemanator am spus de multe ori in a nu se confunda religia ccu ccredinta. credinta e cind te bazezi doar pe Cuvintul lui Dumnezeu , religia e cind aduci traditiile la Cuvintul lui Dumnezeu si de multe ori ele sunt considerate chiar mai importante.

 

una e sa fi religios (de ex cum erau fariseii) si alta e sa fi credincios, mintuit....

religios esti cand crezi ca ce faci tu, munca care o depui iti poate adduce mintuire.

credincios, esti cand te increzi in jertfa Domnului Isus ca doar ea e suficienta in a fi mintuit.


Editat de michelle-usa, 16 ianuarie 2015 - 19:19 .


#50
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.697 mesaje

Postat 16 ianuarie 2015 - 18:33

Da Michelle, e frumos ce spui tu, dar ... caile oamenilor sunt diferite :-)

Uite, de exemplu religia mea nu impune chestii de astea cu clean/unclean, eu mi am tinut copila in brate la botez la altar, nimeni nu a numarat zilele cate au trecut de la nastere, nimeni nu a intrebat cine ce religie are sau nu are, etc etc etc.

Pur si simplu puncte de vedere diferite ... dtpdv :-)

 

 Poti fi om si daca nu mergi cu crucea si biblia in maini.

nici credinta mea nu impune aceste reguli, la bisericcile americane (baptiste, evangheliste...non denominationale)...nu avem nici o regula de imbracaminte, posturi...etc...etc.

 

dar nu e impotriva lor, e lasata la atitudinea fiecaruia cum sa isi reprezinte credinta si cum sa se reprezinte ca fiind credincios....e intre el si Dumnezeu.

de asta in general vad ca lumea pe aici are o cunostiinta mai adinca fata de Cuvintul Domnului, ca il respecata sau nu...asta e o alta poveste.


Editat de michelle-usa, 16 ianuarie 2015 - 19:23 .




Etichetat si cu religie, dezbatere, tabu, ortodoxism

Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Bebe s-a intors deja, 28 saptamani

    marile11
    - Ieri, 22:17

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Ieri, 17:26

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Ieri, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Ieri, 10:27

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -