Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Cum sa imi ajut rudele sa constientizeze/accepte ca copilul lor are o problema ?

autism

111 raspunsuri la acest subiect

#91
Qarina

Qarina

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.744 mesaje

Postat 21 septembrie 2014 - 15:19

Anda, tu nu poti fi decat.... Tu  [:)] cu raport din partea mea.

 

pentru ca nu vreau sa ramana cineva cu impresia ca tu chiar stii despre ce vorbesti, hai sa fac eu un pic de lumina. Am primit primul semnal binevoitor cand copilul meu era in cl 1. Trebuie sa-i facem referral pt occupational therapy, spune invatatoarea lui.

 

ba pe... Eu in mintea mea. Da, are o problema, dar e legatat de adaptare si de lipsa de impicare a scolii. La revedere.

 

mia-au mai sugerat multe invatatoarele lui, toate probleme de comportament. Stii cu ce se mananca "behaviour issues" in scolile noastre? Autism si Adhd. O invatatoare fantastica de altfel a completat niste chestionare de autism pe comportamente scoase din context -asta numai pentru ca il cunostea de prea putin timp, si nu ii reprosez nimic- pe baza caruia un psiholog tanar i-a pus diagnostic de spectru autist.

 

si specialistii pot gresi, la urma urmei in multe din disfunctiile astea simptomele se suprapun.

 

copilul meu e dislexic, adhd si un pic gifted LD. Adica pe de o parte are o problema cu atentia/ concentrarea si descifratul literelor, in ceea ce priveste gandirea logica si procesarea informatiei e in aria gifted.

 

Din cate terapii am facut, pot sa spun ca multe sunt bullshit, ca unele sunt extenuant de costisitoare si fara rezultate, dar toate vand speranta. Care te epuizeaza, fiindca nu se mai inatampla:) nu mai facem nici o terapie si nici nu avem de gand sa facem vreuna in curand.

 

nimic din toate astea nu se aplica autismului, bineinteles. E alta liga.

 

ce gandesc cu mintea de acum, e ca as fi castigat mult daca invatatoarea din cl 1 ar fi stiut cum sa vb cu mine. Dar la fel stiu ca situatiile sunt atat de sensibile incat e improbabil sa o nimeresti si de multe ori faci mai rau, fiindca tii aprinsa si activa negarea parintelui. Poate daca ea ar fi facut doar tot ce ar fi putut mai bun ca educator pt copilul meu si m-ar fi lasat sa vad ca nimic nu se leaga, m-as fi trezit mai curand. Pentru ca stiam ca nu are dreptate, problemele semnalate de ea erau false, dar luptandu-ma cu abordarea ei si a scolii nu am vazut la timp problema reala.

 

qiao, inca o data sper sa ai intelepciunea sa abordezi potrivit discutia daca ramai hotarata sa procedezi asa. Desi nu stiu care e "modul corect"



#92
Qarina

Qarina

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.744 mesaje

Postat 21 septembrie 2014 - 15:26

Vreau sa mai spun o data, tare si raspicat ca ceea ce consider nepotrivit in abordarea autoarei a fost ideea cu contactatul specialistilor, sa de a ralia familia in a evidentia o presupusa problema a copilului.

 

si da sentimentele parintilor conteaza si trebuie menajate, fiindca daca e vreo problema ei vor fi cei care vor duce greul ei, ei vor fi cei care nu vor dormi noptile de grija si ei vor fi cei care vor avea nevoie de ajutor la un moment dat. Atunci va fi nevoie ca familia sa fie alaturi, cu ce li se cere, fara judecati



#93
maryella77

maryella77

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.736 mesaje

Postat 21 septembrie 2014 - 17:05

si un alt aspect - tocmai parintii care stau 24 de ore cu copilul , si fiind si subiectivi si implicati puternic emotional in relationarea cu copilul NU observa de multe,multe ori semne evidente ale unor intarzieri de dezvoltare,tulburari din spectrul autist si etc. un observator exterior este mai lucid,si mai pertinent.

Perfect adevarat. Caz concret. O buna prietena si-a dus copilul la gradinita.Dupa prima zi educatoarea a luat-o deoparte si a sfatuit-o sa duca baiatul la oftalmolog pt ca ea are senzatia ca nu vede bine.

Prima reactie a ei " stie educatoarea dupa o zi de stat cu el ca are sau nu probleme cu vederea; ce noi nu ne dadeam seama, ca doar cu noi sta nu cu ea?"

Dupa ce s-a calmat, a hotarat totusi sa il duca la un control pt a fi sigura ca nu are nimic.Si surpriza! Daca mai intarzia cateva luni trb sa ii faca operatie la ochi .Asa ca si acum ii multumeste educatoarei . Daca e sa  ma iau dupa concluziile la care s-a ajuns aici, nici educatoare nu trb sa isi dea cu parerea despre ochi copilului, ca doar nu e medic.

Indiferent ca esti mama sau nu unele lucruri se vad destul de clar. Si chiar daca nu e vb de ceva mai grav ci doar de neglijenta parintilor , tot trb luate masuri. Un alt exepmlu concret Copilul unei verisoare , f inteligent de altfel, incepuse sa se prosteasca atunci cand vb, pe la 3 ani si un pic.Ea daca intelegea nu il corecta, Eu nu intelegeam niciodata ce imi zice si i-am atras atentia ca se poate invata sa vb deficitar si are sanse mari sa ajunga la logoped. La inceput normal ca a refuzat ideea, a zis ca asa se prosteste el, se joaca, dar cand a observat ca nimeni in afara de ea nu il intelegea si -a pus un semn de intrebare,Si intr-adevar a facut un an jumate sedinte la logoped. 

Eu nu am copii, inca. Dar , vazand ce se intampla in familiile unde parintii refuza sa isi privesca realist copiii, ma rog la Dumnezeu , cand imi da copilul, sa imi dea si intelepciunea de a-l creste. 

Cum am spus si pe prima pagina despre baietelul nasilor, din pacate imi pare rau sa constat ca am avut dreptate.Si ei, din cauza asta, au ajuns la certuri mari, in pragul divortului. Si tot ma gandesc ca poate, daca insistam mai mult atunci.Desi le-am zis destul de clar si "m-am bagat destul in familia lor pe subiectul asta" la momentul respectiv.Cui ii folosesc acum orgoliile? Cpolilui in niciun caz/ 

Adica sa se chinuie un copil o viata, de teama sa nu suparam parintii ca ne bagam in viata lor? De ce nu putem sa ascultam ce are cineva de spus, sa raspundem civilizat si observam apoi cu atentie daca are sau nu dreptate. 

Cunosc pe cineva a carui fetita merge si acum la 5 ani numai in varful picioarelor si , daca pune talpa jos oboseste dupa cativa metri. Parintilor li se pare normal, " asa merge ea" - tot parinti cu studii, educati. Le-am sugerat un ortoped, au zis ca " important este sa se deplaseze". Asa ca: din pacate un copil nu vine la pachet si cu intelepciunea parintilor de a-l creste; mi se par deplasate si rautacioase gratuit comentariile gen "" nu esti mama, nu stii". Sa inteleg ca o persoana care gandeste asa, cand isi da copilul la gradinita cere intentionat o educatoare care are copii, ca doar cealalta nu stie sa educe copiii? Eu as prefera sa mi se spuna cand se observa ceva in neregula cu copilul meu, decat sa imi dau palme mai tarziu, fara folos, Si , poate pentru ca nu sunt mama, nu inteleg de ce orgoliul de parinte trebuie sa fie mai presus de bunastarea copilului.  

Si asta tot o forma de abuz este, sa nu duci copilul la specialist in timp util pt ca refuzi sa accepti ca ar putea avea o problema.



#94
papanash

papanash

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.197 mesaje

Postat 21 septembrie 2014 - 17:39

Si asta nu-i da dreptul sa aiba vreo opinie,sau cum sa inteleg interventia ta?


Am spus eu asa ceva ? Am adus o informatie corecta. Nu este mama punct. Dreptul la opinie il are oricine.

#95
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.305 mesaje

Postat 21 septembrie 2014 - 17:43

Am spus eu asa ceva ? Am adus o informatie corecta. Nu este mama punct. Dreptul la opinie il are oricine.

relevanta la subiect fiind...?????

 

Sau tu doar asa...pentru pastrarea adevarului forumistic,te-ai simtit datoare sa faci precizarea? [:D]



#96
papanash

papanash

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.197 mesaje

Postat 21 septembrie 2014 - 18:06

relevanta la subiect fiind...?????
 
Sau tu doar asa...pentru pastrarea adevarului forumistic,te-ai simtit datoare sa faci precizarea? [:D]

Anda, un user a spus ca autoarea topicului este mama. Eu am spus ca nu este mama. Acum e lamuritor ?


Vad ca suntem scindati in 2 ( ce noutate ...). Unii pro si unii contra amestecului insistent in familia copilului.
Intelegem diferit notiunea de respect, de intimidate.
E intr-un fel, normal.

Editat de papanash, 21 septembrie 2014 - 18:10 .


#97
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.305 mesaje

Postat 21 septembrie 2014 - 18:17

Anda, un user a spus ca autoarea topicului este mama. Eu am spus ca nu este mama. Acum e lamuritor ?

 

Nu...dar s-o lasam asa,oricum fiecare a inteles ,ce era d einteles.

 

Cu scindarea...hmmm...subiectul a inceput cu scindare ,a evoluat insa de la "vezi-ti de treaba ta,nu e copilul tau"la "depinde cum spune,sub ce forma o face"(de parca cineva isi imagineaza ca alt scop nu va fi decit ranirea parintilor).

 

Ba chiar as merge si as spune ca unii si-au schimbat complet opinia de la acel...nu e treaba ta,la e ok sa-i spuna ,depinde cum o face.

 

Pentru mine asa  a evoluat subiectul.

 

Nu stau sa dau citate,ca n-are sens...cine doreste poate observa.



#98
papanash

papanash

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.197 mesaje

Postat 21 septembrie 2014 - 18:19

Rezonez mult cu faptul ca un copil necesita multa atentie, dragoste si intelegere. Tableta ( am retinut ca nu era un cu jocuri ci cu povesti si muzica) nu este substitutul parintilor, ci numai un mijloc de imbunatitirea abilitatilor copilui ( asa cum sunt telefoane cu melodii, litere, cifre in limbi straine, etc).

Nu rezonez deloc cu persoanele care procedeaza ca-n bancul acela cu baba care nu voia sa treaca strada....dar n=a avut incotro.

#99
AdiS

AdiS

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 966 mesaje

Postat 21 septembrie 2014 - 18:21

Pare ca au fost cateva situatii in care s-a sugerat parintilor ca ceva nu e in regula. O alta posibilitate a faptului ca par a nu percuta ar fi ca parintii copilului sa menajeze autoarea topicului si sa incerce sa treaca peste acele situatii cat mai fara resentimente.

 

DIn ce am inteles, in trecut , in perioada de dinainte de copil cand aveau obiective comune, relatiile erau mai apropiate, mai intelegatoare. Acum inteleg ca sunt mai reci, mai 1/luna si intelegerea de dinainte nu mai este de asa la indemana. 

 

Eu as spune parintilor copilului ca sa imi linistesc nervii si sa fiu convinsa ca mesajul meu a ajuns sigur la tinta. In ideea faptului ca in trecut era o relatie mai apropiata gasesc ca poate sa spuna aceste temeri cumnatei. Daca i-as spune temerile mele as evita sa spun ca am consultat deja un specialist in autism. De altfel as evita si sa spun ca ar fi autism. Spectrul asta este super larg, atat de larg ca fiecare dintre noi ne putem incadra pe o linie oarecare.

 

Din tabara parintelui, mie nu imi place sa apara cineva la mine la usa inaripat pe un cal alb ca sa ma salveze din greutatile vietii. Apoi sa incalece pe-o sa (pe calul alb) si sa plece acasa. Si daca ar avea dreptate si daca nu, as tine minte chestia asta. Tin minte chestii mai light decat asa ceva. [:)] Asta chiar daca imi place sa cred sa sunt extra inteleapta [fri] si am trecut peste ele.

 

((Inca ceva:

Dupa masura de aici, nici eu nu am o relatie apropiata cu fratele meu. Daca ne vedem la 1 luna sau mai mult. De sunat ne sunam cand avem ceva anume si nu necesita amanare. Cu toate acestea nu mi se pare ca relatiile noastre sunt indepartate ci asa suntem noi si adevarul e ca la o adica nu as ezita sa ii zic vreo doua, sa ii ajut sau ei sa ma ajute. E adevarat ca doamna cumnata are niste pareri diferite de ale mele, atunci cand imi spune ea, ocolesc, zambesc, o dau la pace si astept sa ne despartim sau sa ne luam cu altceva. Nu avem prea mult teren in comun: fii-miu are 9 al ei are 29 ani. [:)] De asemenea, cand ne vedem, ne vedem 1 zi intreaga, 1 week-end poate. In timpul asta avem mese in comun, muncim impreuna la ceva. Cumva se creeaza acea atmosfera in care vorbesti direct fara ocolisuri.))



#100
AdiS

AdiS

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 966 mesaje

Postat 21 septembrie 2014 - 19:16

Sa continui legat de simptome. 90% din cele descrise le facea si fii-miu si cred ca si mai tarziu de 3 ani. 
Ce nu a facut: 
-- nu flutura mainile deasupra capului. El le flutura asa: cu coatele indoite aduse la piept, fluturand din maini si degete. (Multe nopti nu am dormit din cauza asta.)
-- nu ma ducea de mana la ce voia. El se trantea pe jos instant si urla.
-- cred ca zicea ceva: ma ma, ta ta, pa pa  ... 
 
Tantrumurile ... nu pot spune o varsta, poate ca nici nu a terminat cu ele ci doar s-au transformat/educat in ceva. 
 
Nu are un diagnostic clar si fara echivoc ci tot timpul a fost ideea : sa il mai urmarim, sa mai studiem, mai veniti ca totusi e dar parca nu. Adica nici specialistii nu s-au inghesuit sa fie fermi. 
 
@Tableta: Despre ce tableta vorbim? iPad, Samsung, AllView - 5'', 9'' etc.--? exista pentru copii speciale? Pe la 7-8 ani ai lu' fi-miu am vazut niste tablete de plastic din diferite culori cu butoane diverse, in care ecranul era din platic si se derula pe un sistem de rotile. Mie nu mi se pare un sacrilegiu daca avea o astfel de tableta. 




Etichetat si cu autism

Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Vouchere materna

    Deutzuk
    - Astăzi, 14:48

  • Curs prenatal: nastere naturala

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 13:35

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • Incepem pregatirile

    madalinaiuliana27
    - Ieri, 20:10

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -