Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Reforma sa fie, dar numai cu binecuvantarea parohiei!


294 raspunsuri la acest subiect

#271
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 13 iunie 2014 - 15:30

Gabriel Liiceanu: 
Nu e bine pe ce cale am apucat-o. Intrebarile nu sunt pozitii. Eu am pus doua intrebari din care nu reiesea nicio pozitie. Pozitia vine acuma si v-am rugat sa ma lasati sa va obosesc iar pentru ca nu cred ca am apucat-o bine. Am inceput crispati, fiecare se simte atacat. Noi ne simtim cei care au atacat, ceilalti, cultele si guvernul reprezentat sub opresiune. Nu este asta sensul intalnirii. Daca lucrurile merg pe calea asta, e foarte prost. Si atunci as incerca sa aduc o blandete si o gratie in discutia noastra, pentru ca vrem cu adevarat binele societatii asteia pe care o iubim cu totii. Motivele mele de ingrijoare privitor la raportul dintre Biserica si Minister pe cateva puncte precize. Motive de ingrijoare: nu contest nevoia educatiei religioase bine facute. Ati spus ca trebuia sa conduca discutia un reprezentat al stiintelor pedagogice. E foarte bine, e un detaliu. Dar pentru ca ati spus asta, prima mea ingrijorare vine de la ponderea enorma sau de la efectele nefaste pe care le poate avea educatia religioasa daca nu e facuta cum trebuie. Daca un profesor de matematica e prost, unul de biologie sau de fizica, urmarile nu sunt pe o viata intreaga. Daca un profesor de religie nu este in regula, nu are harul didactic si nu are cunostintele pedagogice si cum anume sa faca din predarea religiei un fapt pozitiv, se poate ajunge la mutilari pe viata. 

Si am sa va dau exemple. Atunci cand un profesor de religie apare intr-o scoala si spune ca soarele se invarte in jurul pamantului, asta este o drama; pentru ca atunci copilul ala este dezorientat si se produce un conflict inauntrul scolii. Ministerul Educatiei ar trebui sa fie ingrozit ca la fizica se invata un lucru si la ora de religie se invata opusul. Biserica trebuie sa tina cont de pasii pe care i-a facut stiinta si sa gaseasca tehnici de a se pune de acord cu pasii stiintei. Un alt exemplu pe care pot sa vi-l: cand un preot profesor isi intelege misiunea in felul urmator: copii - 8 ani, asta e caz pe care il cunosc de la prieteni care au copil in scoala - daca nu tineti postul de 2 luni veti intra in Iad; copilul se intoarce acasa, mama medic vrea sa ii dea carne si copilul spune: timp de 2 luni, mi-a spus parintele profesor, n-am voie sa mananc. E o barbarie, un copil are nevoie de proteine, la 8 ani nu e chemat sa tina post. 

Va dau un alt exemplu, tot de la prieteni cu copii in scoala la ora de religie: daca va uitati duminica la film veti ajunge in Iad. Copii, exista familii care nu merg in fiecare duminica la biserica? Sa ridice mana sus cine nu merge la biserica duminica. Spuneti-le parintilor ca veti intra in iad. 

Ce vreau sa spun: Nu e asta regula, dar nefiltrarea la nivelul exigentelor pedagogice a calitatii profesorilor de religie poate sa fie dramatica. Nu e de joaca. Este unul dintre cele mai fine instrumente cu care se lucreaza asupra psihicului si a mentalului uman. Drept care, raspunderea pe care v-o luati in clipa in care atestati calitatea unui profesor de religie este enorma. Si ar trebui sa lamurim poate ce anume aveti ca obiectiv: educatie religioasa in sensul de catehizare, cultura religioasa in sensul de cunoastere a mitologiei crestine? Pentru ca a nu sti Biblia, in speta Vechiul Testament si Noul Testament, pentru un european este un fapt de incultura ingrozitoare. Ce este important: e important ca un copil sa invete Crezul, dar e important sa stie legendele din Biblie, trebuie sa stie ce e cu Avraam, ce e cu Iosif, cu Solomon si trebuie indoctrinat sau invatat sa gandeasca cu mintea lui si sa isi extraga mai degraba ponderea etica a acestor formidabile creatii umane? 

Lucrul care ma sperie cel mai tare: sunt un om care apartine Bisericii Ortodoxe, am dreptul sa ma raportez ca unul slujit la felul in care sunt slujit. Daca slujitorii Bisericii ma contrariaza si-i vad intrand in jocuri politice, atunci spaima mea e fara margini. Ce cauta biserica in politica la noi? Am citit site-uri si bloguri ale unor preoti care mi-au dat fiori. Valorile religiei crestine sunt mila, iubirea, toleranta, nu ura. Exista un preot in Alexandria care are un blog - eu ce am citit atunci am vorbit singur 3 zile si cu prietenii mei - Teologia pentru azi se numeste blogul, platforma pentru... o reala post-modernitate. Ce e in capul unui preot care isi intituleaza astfel blogul? Inauntru e cultivarea urii. A scos de pe blog aceste chestii, pentru ca cititorii indignati l-au contactat pe episcopul din Alexandria care l-a chemat pe semne la ordine si a sters linkurile care trimiteau la cele mai agresive articole pe care le-am citit in afara celor orale de la un anumit post de televiziune. 


Era o rafuiala politica, cu intelectualii lui cutarica, cu Plesu. Plesu care este un intelectual care a facut pentru Biserica Ortodoxa si pentru cultura religioasa cat n-a facut jumate din biserica. E un om care sa fie obiectul de atac al lui Piciorus? Asta face un preot?

Va dau alt exemplu, exista un site anonim, ceea ce din punct de vedere al unui om al bisericii e o suprema rusine - cum sa o semnezi anonim? Se numeste Razboi intru cuvant. Inauntrul unei biserici crestine care pune in centrul ei pacea, mila si celelalte, cuvantul dirjor aici este Razboi. E apararea obscurantismului celui mai cras, este rafuiala cu intelectualii, este implicare directa in liniile politice ale societatii noastre si ale scindarilor dezastruoase care s-au produs in societatea romana. 

Nu puteti trai cu asemenea slujitori. Fiti atenti cu cei care nu sunt vrednici, pentru ca va strica munca pozitiva, acolo unde o faceti si cand o faceti. Astea sunt motivele de ingrijorare ale unui intelectual care vrea sa fie slujit, el si copiii lui, intr-un mod cat se poate de adecvat cu acest super-rafinat instrument care este ideologizarea religioasa.
 
As face-o ca cultura mult mai mult si as face-o cu oameni extrem de bine pregatiti. Nu trimiteti sute si mii de preoti care nu stiu cum sa se poarte cu un copil de 8 ani. De ce nu rezolvati problema invatandu-i Biblia pur si simplu, ca sa nu moara inculti si prosti? Dar nu-i fanatizati, nu castigati nimic. Iar relatia cu celelalte culte pentru mine este scandaloasa. Eu cred in dialogul dintre religii, nu in excluderea celuilalt. In vizita mea la Athos am aflat ca protestantii si catolicii sunt dialovul. M-am certat cu ei, aproape m-au dat afara. Ce sunt aceste uri intre confesiuni?

Mai multe spicuiri din dezbatere: http://www.hotnews.r...ui-culturii.htm



#272
Katya

Katya

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.453 mesaje

Postat 13 iunie 2014 - 16:24

 

Religia se practica in intimitatea casei si in biserici. Copiii nostri nu au nevoie de religie in scoli si nici de icoane.

Au nevoie de indrumare morala, civism si mai ales de modele - toate astea se pot face atat de usor, prin exemple prin diverse activitati de binefacere, prin concursuri, prin introducerea in portofoliu a anumitor  activitati de voluntariat.

Nimic din toate astea nu le ofera manualul de religie.

 

Copiii nostri trebuie invatati cum sa se motiveze singuri in a face bine, intelegerea moralei si a invataturilor sa vina din ei insisi nu pentru ca asa zice un manual, nu pentru a cuceri edenul ci pentru ca asa e moral, curat, cinstit, etic sa faca. 

Cine doreste sa o faca in tandem cu morala crestina si intelegerea celor 10 porunci, a Bibliei nu-l impiedica nimeni.

 

 Draga Viviana, mie personal nu mi-ai raspuns la ostilitatea predarii religiei, mesajul tau nu e decit un amestec de idei, unele de-a dreptul formule ( "razboaie si atrocitati in numele religiei "etc etc etc si tot etc), macar daca o luai pe puncte si puneai in mesaje separate.

 

Asa, iti rapund numai la pasajul asta care e exact ce spune Mariuta, uite mai sus unde zici ca 'nu ne trebuie icoane in scoli", de parca tu esti toti copiii din toate scolile si stabiliesti tu ca nu ne trebuie noua.

 

Ai incercat, desigur, sa  o dregi citeva pagini mai incolo cum ca fiica ta doarme cu icoana sub perna (permite-mi sa nu te cred, nu te cred) si ca ea si datorita tie face asta

(nici atita nu cred).

 

Pe urma vii cu un text din Liiceanu, ca asa e la noi, luam un nume cu care credem ca-i batem pe ceilalti, le inchidem gura. Dl Liiceanu e cam pe dinafara vad de aici, e focusat,. ca si majoritatea forumistilor, pe idea de iad, fratilor, eu atita literatura ortodoxa in pr rind romaneasca am citit, si acolo, deci la parintele Teoiil Piriian sau la parintele Cleopa sau la altii precum sf Siluan sau Seraphim Rose sau Serafim de Sarov, nu am auzit de iad nici 10 la 100 cit aud de la voi, parintele Cleopa le zicea tuturor 'sa ne vedem cu totii la rai' sau 'minca-v-ar raiul", de unde le scoateti, fratilor, cu iadul cum se face ca toti auziti numai de profi fiorosi?

 

La un mom dat am crezut ca autorul nu e contra religiei, ci contra predarii in mod gresit-cu care sint cu totul si cu totul de accord. Apoi am vazut ca e ignorant de-a dreptul , are o idee a sa despre ce e ortodoxia si mai are si cuvintul cu care iata, poate influenta (pe cine-o putea). Nu mai cititi numai presa, luati si cititi si un credincios adevarat, faceti-va o minima idee despre ce e aia religie si pe urma credeti pe unul sau altul, ca dl Liiceanu poate o fi intelectual (cum tot repeta obsesiv cu intelectualii-n sus si intelectualii-n jos), dar nu cred ca are caderea sa vb despre credinta.

 

Sa nu ma intelegeti gresit: decit religie predata incorect, de accord ca mai bine sa nu se faca deloc. Dar asa, sa stiti ca rare sint obiectele de studiu la care si continutul programei sa fie perfect, si actul de predare, si cel de evaluare, si calitatea profesorului etc. Pb sint sigura ca sint nu numai la religie.

 

Din partea mea, sincer imi doresc sa se scoata si sa ramina la credinta si biserica cine vrea si are interes si credinta. Oricum, Ortodoxia nu e pt toata lumea, e treapta cea mai de sus a credintei crestine si din cauza caldutilor in frunte cu intelectualii de mai sus, scade ff tare nivelul cunoasterii si practicarii ei. Mai bine o elita decit o gloata, oricum, si Domnul vorbeste de ' nu te teme, turma mica", mai cititi, mai cautati, mai informati-va, imi pare rau de voi sa imitati pe unul sau altul .



#273
viviana

viviana

    Membru VIP

  • Moderators
  • 26.324 mesaje

Postat 13 iunie 2014 - 17:06

Da, Katia. Nu ai sa intelegi ca pentru mine e o diferenta  intre religia din scoala si cea din familie, din biserica.

 

In ceea ce priveste icoanele, ele bunaoara nu fac niciun rau ca stau in scolile de stat, dar nu e corect pentru copiii din alte culte si alte religii.

 

Daca nu crezi ce am spus de fiica mea nu-i bai, nu asta-i scopul discutiei. Am adus acest aspect in discutie pentru a puncta ceva nu pentru a drege altceva.

 

 

In ceea ce priveste textul citat face parte dintr-o dezbatere mai ampla despre religia in scoli, dezbatere la care a luat parte de Grupul pentru Dialog Social, Secretarul adjunct in Ministerul Educatiei si un consilier de la Secretariatul General pentru Culte.

Dezbaterea a fost publicata astazi pe site-ul Hotnews. Ar fi fost frumos ca mai intai sa citesti intreaga dezbatere.

Si apropo sublinierile din text nu-mi apartin.

 

Nu am pus citatul pentru a inchide gura cuiva ci pentru a arata ca o astfel de discutie este de acutualitate in media romaneasca. Si daca o astfel de dezbatere ajunge sa aiba loc inseamna ca ceva nu e in regula.

 

O data povesteam cuiva de ce nu imi place Ponta. Reactia imediata a fost: "aha, iti place Basescu, de aia nu spui si de asta care a facut si a dres"

Asa si cu discutia asta.  Daca spune cineva ca nu este de acord cu predarea religiei in scoli imediat e stigmatizat si vazut ca o persoana anti ortodoxism, anti-crestinism, anti-biserici si anti-icoane.

Dar nici asta nu-i bai.

 

 



#274
Katya

Katya

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.453 mesaje

Postat 13 iunie 2014 - 17:17

 

 

In ceea ce priveste icoanele, ele bunaoara nu fac niciun rau ca stau in scolile de stat, dar nu e corect pentru copiii din alte culte si alte religii.

 

 

 Eu asa popor preaplecat ca la noi inca n-am mai vazut  (si macar de-ar fi smerenie din aia crestina). Si dl Liiceanu la fel, ca nu e de accord ca nu ne purtam frumos cu alte culte. Dar voi ati vazut un pic cum   e un discurs al unui (neo)protestant sau 'altui cult "? Ei spun clar  si raspicat (bravo lor ca se apara si nu cedeaza sa nu-i deranjeze pe altii) ca nu cred in Maica Domnului (voi inteleg ca aveti zi libera de Sf Maria, ca sa mergeti la slujba in pr rind, nu?), ca nu cred in sfinti, nu in icoane, nu in moaste, nu in preoti, nu in aia si nu in ailalta, iar musulmanii afirma si ei clar ca Dumnezeu nu are Fiu (adica Iisus al nostru, da?) Nu mai departe de citeva pagini in urma si Michelle a zis asa un pic ca 'voi aveti traditii".

 

A-ti apara valorile inseamna a trata rau alte culte? Daca acolo lumea e ortodoxa in proportie covirsitoare credeti ca e drept sa se scoata icoanele pt a respecta o alta sau alte minoritati? S-ar chema exces de zel dupa mine, ca altii de dragul vostru sigur n-ar pune icoane daca voi ati fi majoritari undeva.



#275
Katya

Katya

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.453 mesaje

Postat 13 iunie 2014 - 17:22

Altfel, sint de acord ca este o pb cu religia asta si macar sa faceti la un fel (cum se zice-n popor) si sa nu se mai loveasca atita in ea (ca eu am asa o comparatie: va purtati fata de Biserica precum cu o persoana pe care nu o prea agreati (de fapt, cu grade diverse de intensitate, de la critica pina la ura), dar cu care intretineti relatii totusi (in loc sa puneti punct) si o cam birfiti regulat, cam la 3 luni asa apare cite un sb pe tema. Si macar daca ati cunoaste-o.



#276
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 13 iunie 2014 - 17:25

Oricum, Ortodoxia nu e pt toata lumea, e treapta cea mai de sus a credintei crestine si din cauza caldutilor in frunte cu intelectualii de mai sus, scade ff tare nivelul cunoasterii si practicarii ei. Mai bine o elita decit o gloata, oricum, si Domnul vorbeste de ' nu te teme, turma mica", mai cititi, mai cautati, mai informati-va, imi pare rau de voi sa imitati pe unul sau altul .

 

 

de unde ai aflat asta? adica ce carti ai citit de ai ajuns la concluzia asta? eu sunt convinsa ca orice om care citeste biblia ajunge sa gandeasca de unul singur nu in dogma ortodoxa.



#277
Katya

Katya

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.453 mesaje

Postat 13 iunie 2014 - 17:38

 

 eu sunt convinsa ca orice om care citeste biblia ajunge sa gandeasca de unul singur nu in dogma ortodoxa.

 

 

 Draga a-alinta, eu nu-s asa avansata ca tine in 'a citi Biblia", eu sint doar la stadiul de a citi "din Biblie" si acolo unde intelegerea m-a depasit, am apelat la specialisti, la profesionisti, la cei care s-au ocupat o viata cu studiul, intelegerea si trairea Bibliei (asa cum citesc si literatura , imi fac idee despre ce citesc, dar citesc si critici, imi place sa vad daca am intuit bine ce am gindit etc etc).

 

Nu pot deci sa-ti spun ca am citit undeva cele ce am scris mai sus, e parerea mea stricta despre Ortodoxie. Nu mai gindi in prejudecati cum ca un orthodox nu gindeste cu capul lui.



#278
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 13 iunie 2014 - 17:40

 Draga a-alinta, eu nu-s asa avansata ca tine in 'a citi Biblia", eu sint doar la stadiul de a citi "din Biblie" si acolo unde intelegerea m-a depasit, am apelat la specialisti, la profesionisti, la cei care s-au ocupat o viata cu studiul, intelegerea si trairea Bibliei (asa cum citesc si literatura , imi fac idee despre ce citesc, dar citesc si critici, imi place sa vad daca am intuit bine ce am gindit etc etc).

 

Nu pot deci sa-ti spun ca am citit undeva cele ce am scris mai sus, e parerea mea stricta despre Ortodoxie. Nu mai gindi in prejudecati cum ca un orthodox nu gindeste cu capul lui.

 

eu nu gandesc nimic despre cum gandesc altii. doar remarc.



#279
Katya

Katya

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.453 mesaje

Postat 13 iunie 2014 - 17:50

N-ar strica, sa stii, sa-ti studiezi si propriile mesaje ( pe care sigur tu le consideri interesante si greu accesibile publicului).



#280
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 13 iunie 2014 - 19:35

N-ar strica, sa stii, sa-ti studiezi si propriile mesaje ( pe care sigur tu le consideri interesante si greu accesibile publicului).

eu nu le consider deloc interesante ( ce e aia? ) .  greu accesibile publicului am aflat de la un anumit public.   

 

deci eu nu consider nimic.




Panic Questions

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - Ieri, 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

  • inchidere cont

    Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 19:23

  • Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 18:13

Last Blogs

  • Geanta bebelusului

    LarisaG89
    - Ieri, 22:32

  • Cezariana È™i recuperarea

    AnaDemsa
    - Ieri, 12:03

  • Friiig

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 10:16

  • Geanta bebelusului

    ely4
    - Ieri, 10:14

  • Alegerea numelui

    BiancaDragnea
    - Ieri, 09:39

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -