Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Ce-i lipseste Romaniei sa fie europeana!

europan cultura politica proceduri

7 raspunsuri la acest subiect

#1
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 23 mai 2014 - 20:40

Ce-i lipseste Romanie sa fie europeana?
Am auzit de mai multe ori ca ar trebui ca Romania sa aiba un alt popor, ca suntem un popor degradat genetic, o natiune fara speranta. Daca ar fi asa, cetatenii romani care pleca in occident nu s-ar putea integra.
Eu zic ca avem nevoie de o alta cultura politica, si asta se poate rezolva daca exista interes din partea politicienilor, sau o suficienta disperare de partea cetatenilor.

 

Sa trecem in revista diferentele principale intre occidentali si romani, si atunci putem vedea ce trebuie facut in Romania ca sa devenim europeni si respectabili, pentru ca fiecare popor ne judeca prin prisma valorilor culturale proprii.

 

Totul porneste de la ceea ce este pus in centrul sistemului de valori.

 

Avem valori sociale fundamentale compatibile cu ale occidentului?

Occidentul pune in centrul societatii principiile si reglementarile.
Cu ajutorul lor rezolva fenomene si toti cei care conduc o fac respectand aceste norme. Sistemul politic si adminstrativ este guvernat de proceduri. Reglementarile nu le fac de cei pusi sa le aplice, pentru ca ei nu ar fi interesati. Reglementarile se fac de cei multi de la baza, prin discutii in partide, in ONG-uri in sindicate, adica aplicand democratia.
In sistemul occidental omul, conducatorul este un executant, care are misiunea sa organizeze dezbateri pentru adoptarea reglementarilor/procedurilor noi prin care se rezolva fenomene noi si sa asigure functionarea reglementarilor existente.
Fenomenele sau evenimentele repetitive se rezolva prin reglementari.

 

Stilul oriental de valori pune in centrul “OMUL”, dupa principiul “omul potrivit la locul potrivit”, sau “omul sfinteste locul”.
Omul este numit sau ales sa ia decizii, asa cum un comandant conduce prin ordine/comenzi.
Liderul oriental nu este supus la restrictii legislative, sau acele restrictii sunt putine, foarte vagi si interpretabile. De aici se trage puterea liderilor din cultura orientala. Liderul este lipsit de constrangeri si poate decide discretionar si abuziv, asa ca tzarii, ca sultanii, sau ca militarii. Din cauza asta tarile orientale sunt conduse de militari, de regimuri autoritare cu ajutorul organelor de ordine si de represiune, sau de lideri religiosi prin influenta religiei.
In cultura orientala consultarea, sau concursurile pentru adoptarea deciziilor sau a solutiilor sunt aprope inexistente. Se vede si din absenta organizarii societatii civile, a sindicatelor, a ONG-urilor, si chiar a partidelor. Procedurile lipsesc sau sunt o formalitate impusa de altii. Problemele se rezolva diferit de la caz la caz, acelasi tip de problema poate primi solutii diferite functie de cel care-i suporta consecintele.

 

Populatia se imparte functie de favoriti si isi sustine “idolul” sa castige puterea. Cetatenii nu lupta pentru un bine public comun, lupta sa aduca la putere “idolii” lor sau favoritii.

Institutiile statului sunt conduse de oameni loiali celor care au puterea sa-i numeasca si sunt obedienti sefilor care i-au numit. Nu conteaza valoarea omului conteaza loialitatea.
Societatea civila este descurajata si impiedicata sa se manifeste. Mass-media este in general controlata de putere.

 

Unde-i Romania?
Cultural suntem in orient, dar cu pretentia sa fim recunoscuti si apreciati in occident.
Romania aflata la portile orientului are mari influente orientale, provenite de la turci si de la rusi, de la care am importat sisteme administrative centralizate si personalizate.
Dl. Emil Hurezeanu a calificat societatea romanesca, o “societate de tip sultanist“.

Prin sistemul comunist s-a cultivat mentalitatea “omului potrivit la locul potrivit”, liderul “luminat” care salveaza poporul. Nu s-a schimbat nimic de la “geniul Carpatilor”, la “Iliescu apare soarele rasare” si am ajuns acum la “zeus”.
Partidele sunt construite in jurul liderilor, nu au mecanisme de functionare democratice. Functioneaza ca organizatiile militare sub comanda liderului dupa, modele latino-americane, si rezultate sunt previzibile. Institutiile nu functioneaza dupa proceduri, si actioneaza la dispozitia celor care le conduc numiti de cei de la putere.
Societatea civila asista apatica, hipnotizata de spectacolul de “circ politic” de la televiziuni, unde se vorbeste mult fara substanta.
Vedeti ce importanta da mass-media numirilor in functii sau alegerilor din partide. Tot spatiul mediatic este ocupat cu tema “oamenilor”.

 

Ce trebuie facut sa devenim europeni?
Sa adoptam cultura socio-politica a occidentului.
Principala mentalitate care trebuie eliminata din cultura romaneasca este aceea ca liderii decid, sa nu ne implicam, sa-i lasam pe conducatori “sa-si faca treaba”, ca “stiu ei mai bine ce au de facut“.
Conducatorii considera ca au fost desemnati sa ia decizii pentru calitatile lor geniale, si cei condusi considera ca “pentru asta i-am ales ca sa ia decizii“.
Romanii isi pun sperantele in oameni desi asteptarile au fost inselate in mod repetat.

 

O alta mentalitate ce trebuie demontata, cultivata intens de politicieni si de media, este ca “politica este o mizerie”, “de care se ocupa numai oameni fara caracter”. E lipsit de logica sa lasi destinele unei tari pe mana unor oameni lipsiti de responsabilitate. E ca si cum ti-ai lasa economiile in banca pe mana celor mai mari infractori, si sa te si lauzi cu asta. Ideea o auzim frecvent promovata la televiziuni, fara sa sesizeze cineva penibilul situatiei. Acesta manipulare are rolul sa provoace persoanelor respectabile un dezgust pentru politica, sa le induca ideea ca daca se implica in politica prestigiul lor va avea de suferit, si astfel sa-i indeparteze de viata politica. “Noi nu facem politica” este in aceeasi nota.

 

Se impune sa ne preocupam de organizarea societatii, sa functioneze dupa principii etice, cu proceduri prin care sa se rezolve fenomene, proceduri care elimina arbitrariu si abuzurile, care garanteaza ca o problema are aceeasi solutie indiferent de cine suporta consecintele.

 

Daca institutiile functioneaza dupa proceduri coruptia se diminueaza, pentru ca ea isi afla radacinile in deciziile personale, discretionare de tip unicat. Lupta pentru putere dispare, pentru ca in balanta puterii responsabilitatea incepe sa aiba greutate mai mare decat beneficiile administrarii puterii.

 

Cine o poate face?
In nici un caz cei de la putere, pentru ca ei nu au nici un interes sa-si diminueze puterea si sa-si asume responsabilitati.
Aici intervine rolul partidelor politice, dar nu al SRL-urilor care au adoptata eticheta de partide.
Un partid trebuie sa fie un “incubator de politici” din care electoratul sa aleaga cu ocazia alegerilor, si abia in plan secund sunt o “pepiniera” de politicieni.
Intr-un incubator dezbaterile sunt frecvente si pe teme importante.
Deciziile sa fie delegate spre nivelul unde se manifesta: local, regional, sau national.
Intr-un sistem centralizat nu se poate vorbi de participarea societatii civile la viata publica.
Subsidiaritatea trebuie sa fie principiul de baza in administratie si in politica.


Editat de Deceneus, 23 mai 2014 - 20:56 .


#2
missdarcey

missdarcey

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.258 mesaje

Postat 23 mai 2014 - 22:45

 Geografic si politic apartinem deja Europei .

 

Care sunt valorile europene spre care tindem, sau , de ce nu suntem europeni inca ?

 

Din ce am analizat eu pot spune ca in tarile cu sistem democratic bine institutionalizat puterea vine de la baza spre varf  , oamenii au initiative , proprietatea le apartine , oricine poate fi un jucator serios , statul doar arbitreaza . E in opozitie cu societatea totalitara.

 

Romania se situeaza in momentul acesta in faza cand si de la varf si de la baza se incearca o lupta pentru putere

Exista bazele statului democratic numai ca cei de la varf vor sa detina inca niste parghii care de fapt nu le apartin .



#3
a_alinta

a_alinta

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.780 mesaje

Postat 23 mai 2014 - 23:00

deceneus, tu esti foarte destept, o stii deja, dar cum ar fi sa pui intrebarea invers?

 

ce inseamna valoarea de fapt si de drept?



#4
eumada

eumada

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 14.106 mesaje

Postat 24 mai 2014 - 07:28

Deceneus eu as intreba care e parerea ta,de fapt?

Mesajul tau initial e un melanj de citate,preluari din diverse si limbaj de lemn.Parerea ta,ce crezi tu,unde e?Fara citate ascunse in fraze,le detectez imediat.



#5
372018

372018

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.350 mesaje

Postat 24 mai 2014 - 08:23

Ii mai lipseste ca sa isi faca drumul ei. Nu stiu dc abia cand vom scapa de astia care sunt de douj de ani sau drumul ales in sine ne va scapa de ei...Dar asta ii mai lipseste. Printre modelele vazute si traite e limpede ca nu ne ragasim. De aici framantarile.

 

edit: si niste autostrazi ii lipsesc. 


Editat de lucialu, 24 mai 2014 - 08:26 .


#6
glimmer

glimmer

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.176 mesaje

Postat 24 mai 2014 - 13:17

Îi lipseşte (ne lipseşte) respectarea legilor



#7
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 24 mai 2014 - 18:16

deceneus, tu esti foarte destept, o stii deja, dar cum ar fi sa pui intrebarea invers?
 
ce inseamna valoarea de fapt si de drept?
 

Ma flatezi! Sti ca nu-i asa! [:)]
 
Sunt mai multe sisteme de valori  culturale, morale, stiintifice etc..
In stiinta conteza valoarea intelectuala si bagajul de cunostinte.
In arta conteza talentul si inspiratia.
In politica conteaza etica sau morala.
 
Mai jos sunt cateva vorbe intelepte despre evaluare si valoare in politica.
 
O. Cotrus "O actiune nu poate fi justificata decat prin referinta la o tabla de valori".

Moravurile: ..felul traditional de a actiona si evolua.
Moralitatea:..supunere fata de moravuri.
Morala:…cea mai mare maestra a educatiei.
Nu exista fenomene morale, ci numai interpretari morale ale fenomenelor.

H. Heine "O natiune nu pote fi regenerata daca regimul ei nu dovedeste o inalta forta morala. Aceasta forta regenereaza".

Adevarata morala, ca si adevarata politica, este aceea care cauta sa-I apropie pe oameni unii de altii, ca sa-si faureasca cu eforturi comune fericirea lor mutuala. Orice morala care separa interesele noastre de acelea ale asociatilor nostri este falsa, absurda, contrara naturii.

Cicero "Caracterul fara intelepciune poate mult, dar inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic. Nimic nu e mare daca nu e onest".
Ov. Densusianu "Invatatura iti da lumina, dar nu te inalti decat prin caracter".
N.Iorga "Pentru a fi erou, ti se cere caracter; pentru a juca rolul de erou, talent".
 
V-am dat mai multe citate de personalitati ilustre si mai am si alte exemole, ca sa justific ce am scris mai sus, respectiv ca in politica si in viata sociala morala(etica) joaca un rol esential, si ca nu exista o valoare, exista un sistem de valori.


Editat de Deceneus, 24 mai 2014 - 18:22 .


#8
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 24 mai 2014 - 18:19



Deceneus eu as intreba care e parerea ta,de fapt?

Mesajul tau initial e un melanj de citate,preluari din diverse si limbaj de lemn.Parerea ta,ce crezi tu,unde e?Fara citate ascunse in fraze,le detectez imediat.

Te inseli! Cand dau citate precizez si autorul sau sursa.

Ce am scris sunt opiniile mele dupa indelugi cugetari. [:)]


Editat de Deceneus, 24 mai 2014 - 18:22 .




Etichetat si cu europan, cultura politica, proceduri

Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • 6 luni

    EusebiaRalu
    - Ieri, 19:29

  • Vitamine preconceptie si in sarcina

    Deutzuk
    - Ieri, 14:03

  • Pregătindu-ne pentru sosirea micuÈ›ului

    AdrianaBlo
    - Ieri, 13:30

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -