Neatza fetelor!
Ella, felicitari pentru stilul de viata sanatos! Asa e, cel mai important e sa te simti bine, nu conteaza ce spune cantarul.
Si ca tot vorbeati de alimentatie, eu sunt mare fun condimente si mirodenii, sunt foarte multe care au tot felul de beneficii pentru sanatate. De exemplu turmenicul are multe calitati si la noi este aproape nelipsit. Imi plac foarte mult si coriandrul, busuiocul, scortisoara, nucsoara, vanilia (pe toate astea le cumpar intregi, nu pudra, le razui/rasnesc eu cand le folosesc)... Ardeii iuti au muuultea vitamina C si antioxidanti, pentru cine nu are probleme digestive din cauza lor, sunt minunati.
Imi mai fac uneori lapte de migdale in care pun si vanilie, miere, scortisoara, e un deliciu
In rest nu pot sa spun ca mananc atat de sanatos pe cat as vrea, imi e greu sa renunt la dulciuri, deci uneori incerc sa inlocuiesc zaharul cu mierea (acolo unde nu e nevoie de preparare termica). Noi mai mancam din cand in cand si cartofi prajiti cu usturoi (mai ales sotul e dependent si nu prea am sanse sa il conving sa renunte ), carne mai rar dar merge din cand in cand. Stiu ca lactatele sunt mai rele decat carnea, dar la alea e cel mai greu sa renunt, aproape orice merge ba cu o branzica, ba cu smantana/iaurt...
Didi multumesc frumos!
Si eu sunt mare fan condimente/mirodenii. Mai ales chestii picante .
Laptele de migdale este si preferatul meu, eu pun si cateva curmale hidratate in el, ii da o aroma dulceaga si miresmata fara a fi nevoie sa adaug vanilie sau alte extracte. Si merge de minune la micul dejun cu semintele de chia si psyllium, poate si cateva fructe de padure congelate, yummy.
Referitor la dulciuri, aici si noi aveam o maaaaare problema, acum nu ne lipsesc din casa batoanele energizante cu fulgi de ovaz si banane ca si baza( mai pun in ele dupa cum am chef stafide, nuca de cocos, seminte de tot felul, fulgi de ciocolata neagra, fructe confiate, gojii , etc) si in 15 minute sunt gata la cuptor, o tava ne ajunge o saptamana, se fac super rapid si cand ne rupe pofta de dulce mai luam cate un baton, sunt minunate la cafea/ceai sau inainte de sala. Mai fac si niste biscuiti cu multa cacao( al meu e nebun dupa orice cu cacao ) si gem de fructe, tot de post, indulciti dupa gust cu sirop de agave sau zahar brun nerafinat( sotul le zice la astia biscuiti finetti ), sunt atatea dulciuri sanatoase, gustoase si chiar de post, eu am ramas placut surprinsa, iar sotul meu e incantat, cand vede ca mai sunt doar 2-3 buscuiti sau batoane ma intreaba cand mai fac ca ramanem fara "droguri" .
Referitor la lactate, eu in perioada asta le "inlocuiesc" cu untul de cocos, este delicios intins pe o felie de paine prajita cu putina miere sau putin in mancarea calda inainte de servit sau in salata.
Foarte buna e si branza de caju sau nuci, cu putina sare nici nu iti dai seama ca nu e telemea de vaca daca nu stii. Si exemplele pot continua, intradevar e mult mai "complicat " sa inlocuim carnea/lactatele cu astfel de alimente facute din vegetale ca trebuiesc facute de noi in casa, pe cand cele "originale" le luam direct din supermarket si scapam de procesul tehnologic.
Eu am mai tot experimentat tot felul de pateuri/creme cu diverse legume. Preferatul sotului e hummus-ul cu curry si ardei iute, ah si pasta de masline cu usturoi, iar mie imi place maxim guacamolele si un pateu minunat de fasole rosie si ciuperci cu tarhon care are gust aproape identic cu clasicul pate de ficat. Intinse pe lipii cu ceva legume/salate langa, delicios.
Mai vreti, ca va mai spun, mie deja mi s-a facut pofta, balesc pe aici