Sari la conținut

Sari la conținut


Este sau nu periculos sa folosesti aluminiu la gatit?

folie de aluminiu aluminiu

13 raspunsuri la acest subiect

#1
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 30 martie 2014 - 16:56

Obisnuiesti sa inabusi in folie fripturile sau legumele la cuptor? Iti impachetezi sandvisurile in folie de aluminiu sau folosesti aceeasi tigaie de aluminiu de cativa ani buni? Exista riscul ca o parte din particulele din acest metal sa se transfere in mancare.
Multa lume foloseste folia de aluminiu in bucatarie: de la impachetearea mancarurilor pana la prepararea lor. Desi este usor de folosit si eficienta, nu este, insa, intotdeauna cea mai buna solutie pentru organism. Acelasi lucru se poate spune si despre tigaile sau oalele din aluminiu. Sunt o varianta ieftina si usor de manuit, dar nu foare sanatoasa, spun studiile.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii o persoana de greutate medie poate ingera prin hrana pana la 50mg de aluminiu pe zi fara sa existe pericole pentru sanatate. Practic, organsimul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, pana cand acesta incepe sa aiba efecte adverse.

Un studiu publicat in International Journal of Electrochemical Science, in 2012, descoperea ca prin gatirea alimentelor in folie de aluminiu creste riscul aparitiei osteoporozei si bolii Alzheimer. In functie de felul si temperaturile la care este gatita mancarea cantitatea de aluminiu pe care o putem consuma poate ajunge pana la 139,2 mg, mai arata studiul.

Cand aluminiul este tinut la rece si nu este expus temperaturilor ridicate transferul de particule de aluminiu din folie catre mancare este minim. In schimb, studiul arata ca ingredientele gatite in folie de aluminiu la temperaturi peste 150C duce la un transfer urias de aluminiu catre mancare. In cazul carnurilor rosii transferul este 378%, in timp ce in cazul carnurilor de pasare trasnferul este de 215%, au descoperit cercetatorii.

In plus, alimentele acide (cum sunt rosiile, lamaile, otetul) preiau si mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, in cazul rosiilor trasferul este de 3-6mg/100g produs daca acesta este gatit in aluminiu.

Acesta nu este singurul studiu care leaga boala Alzheimer de prezenta aluminiului in corp, ingerat prin mancare. La sfarsitul anilor '90 cercetatorii unei Universitati din New York veneau cu aceleasi rezultate, analizand consumul de aluminiu din alimentele cu aditivi.

Cum sa eviti pericolul? 

Evita sa gatesti mancarea, mai ales ingredientele acide, in recipiente de aluminiu si nu o inveli in folie daca stii ca o vei expune la temperaturi mari.

Nu lasa mancarea de pe o zi pe alta in recipente sau in folie de aluminiu.

Schimba-ti oalele si tigaile cu unle din fonta, otel inoxidabil sau ceramica.

Pentru fripturi perfecte, foloseste vase de copt ceramice cu capac ceramic, marineaza carnurile inainte ca sa se fragezeasca mai usor sau bazeaza-te pe tehnica en papillote.

Sursa

Miniaturi atasate

  • 11.jpg


#2
missdarcey

missdarcey

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.258 mesaje

Postat 30 martie 2014 - 18:22

  Eu la gatit am numai oale si tigai de inox si la creuset. Am si doua emailate dar le scot foarte rar.

 

Folie de aluminiu nu folosesc la copt niciodata , am vase cu capac. Si nici cu hartia de copt nu sunt prea lamurita , sigur are ceva chimicale care o fac "nelipicioasa" .



#3
Alizee

Alizee

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.337 mesaje

Postat 30 martie 2014 - 18:40

Este atat de controversata folia de aluminiu, incat prefer sa impachetez alimentele pt a le coace in cuptor, in hartia speciala pt copt. Despre ea nu am citit sau auzit nimic alarmant.



#4
sweet_y

sweet_y

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 32 mesaje

Postat 05 aprilie 2014 - 15:03

Auzisem candva ca folia de aluminiu este daunatoare, dar nu stiam ca pana intr-atat!!



#5
sweet_y

sweet_y

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 32 mesaje

Postat 05 aprilie 2014 - 15:05

Adio peste in cuptor in folie de aluminio, imi va fi dor de tine...



#6
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.287 mesaje

Postat 05 aprilie 2014 - 16:30

Eu care folosesc folia de aluminiu,de doua poate trei ori pe an,cind fac rata cu portocale,si impachetez in folie pieptul de rata pentru citeva minute...nu ma simt deloc amenintata de teroarea aluminiului! [:D]

 

Dana



#7
eumada

eumada

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 14.106 mesaje

Postat 05 aprilie 2014 - 20:09

nici eu nu ma tem.



#8
Oana_B

Oana_B

    Membru de baza

  • Moderators
  • 5.756 mesaje

Postat 07 aprilie 2014 - 18:41

Adio peste in cuptor in folie de aluminio, imi va fi dor de tine...

 

Yeap, un adio si de la mine folie de aluminiu.



#9
372018

372018

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.350 mesaje

Postat 05 mai 2014 - 15:58

Voiam sa spun ca Alizee are dreptate. Cautand pe net o reteta, am gasit o info preluata de la Jamie Oliver, cum ca friptura iese suculenta si frageda daca este acoperita cu hartie de copt. Dar tricul e ca sa fie udata din plin cu apa si apoi stoarsa. Am incercat, Am pus-o in doua(adica doua straturi ) si marginile le-am bagat in tava. Iese bestiala! Desigur, pt rumenire ultimile 10 minute am inlaturat-o, dar am refolosit-o ulterior ca si capac :P ca sa ramana fripturisionul cald.



#10
Letitia1

Letitia1

    Membru VIP

  • PAID
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.171 mesaje

Postat 06 mai 2014 - 16:19

De care hirtie de copt, ca sint nu stiu cite feluri. Interesanta idee.





Etichetat si cu folie de aluminiu, aluminiu

Panic Questions

  • anays12
    - Astăzi, 11:33

  • Sarcină

    PaulaRoxi
    - Astăzi, 04:30

  • Sarcina

    andreea maria21
    - dec 07 2023 19:28

  • Sarcina in stare incipienta?

    Cinthya
    - dec 07 2023 15:58

  • Slăbit in alăptare

    Happyme17
    - dec 05 2023 12:02

Last Blogs

  • Cum a reacÈ›ionat frățiorul mai mare?

    Freya2023
    - Ieri, 17:56

  • Cum sa te intorci la starea de recunostiinta

    Pamiha
    - Ieri, 16:48

  • Călcăm/nu călcăm hainele bebeluÈ™ului

    cameliapav
    - Ieri, 16:06

  • Ridica presiune de umerii tai mami

    Pamiha
    - dec 07 2023 23:50

  • Am primit gentuta

    Maria3101
    - dec 07 2023 21:02

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -