viviana, uite cum vad eu problema - mi se pare o discordanta intre ceea ce se pretinde si ceea ce se ofera.
Cu fiecare noua generatie de copii, auzim, citim cum ca "copiii de acum/azi sunt mai dezghetati", "copiii de acum/azi prind mai repede", "copiii de acum/azi stiu mai multe".
Inca de cand bebelusul constientizeaza ca in jurul lui exista o lume, suntem indemnati sa il stimulam, sa ii dezvoltam abilitatile. Ni se ofera "n" si "n" si "n" modalitati si resurse pentru a face acest lucru. Sunt "n" si "n" si "n" site-uri care ne spun ce, cum si cand putem face. Ajungem sa cumparam tot felul de lucruri - balansoare cu vibratii, lumini si sunete, premergatoare, antemergatoare, o droaie de jucarii educationale - toate cu scop stimulator - vaz, auz, coordonare vizuala, atentie, mers de-a busilea, mers in picioare, motricitate grosiera, motricitate fina, formare conexiuni etc. etc. etc.
Ne intalnim in parc cu mame mandre ca ai lor au stat in rotobil de la 5 luni si pe olita de la 7 luni si au vorbit la 1 an si mai stiu eu ce.
Ajungem sa investim timp si bani in tot felul de chestii extra, pentru trup, minte si suflet - avem BabySpa, FasTracKids, avem jdemii de ateliere, avem Palatul Copiilor, ii ducem la inot, baschet, tenis, karate, pian, dans, balet, schi, patinaj, calarie, sah, limbi straine.
Avem copii care la 4 ani primesc cadou tablete si le butoneaza in draci, avem copii care la 5 ani navigheaza pe Internet, avem copii care la 6 ani compun in Word texte despre animalul preferat.
Avem grile si teste de evaluare a dezvoltarii copilului la X ani.
Avem si ne folosim de ele, la alegerea noastra sau a altora. Si sunt multe, extrem de multe, si toate promit ceva, toate bat saua pe beneficiul copilului, pe stimulare, pe abilitati, pe acel potential special si diferit, caracteristic fiecarui copil, si da, pe performanta.
Daca ai sa citesti despre modul in care s-a desfasurat evaluarea pentru clasa 0 in cazul fetitei mele si al baietelului Leditiei - copiii au exact aceeasi varsta, sunt nascuti in aceeasi zi - o sa vezi o diferenta uriasa. Evaluarea Leditiei a fost cea mai grea, copilului i s-a cerut sa stie o groaza de lucruri. La 5 ani si 3 luni!
La aceeasi varsta, 4-5-6 ani, sistemul ii considera pe copiii nostri suficient de inteligenti, de apti, pentru a participa la concursuri precum "Europrescolarul".
Dupa un an-doi, brusc sunt prea... lipsiti de inteligenta pentru a invata sa scrie corect? Si cu toata stimularea anterioara si eforturile parintilor cum ramane?
Ceva scartaie. Grav.