Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * - 3 voturi

Profesorii si noul cod etic - dezbaterea parintilor

profesori scoala cod etic dezbatere

130 raspunsuri la acest subiect

#1
redactor

redactor

  Membru VIP

 • Administrators
 • 13.006 mesaje

Postat 10 martie 2014 - 12:18

Fisier atasat  profesori-dezbatere.jpg   14,51K   1 descarcari

 

Proiectul Codului etic interzice profesorilor sa ceara si sa primeasca bani, cadouri sau servicii, sa colecteze fonduri de la elevi sau parintii acestora pentru protocol in cazul examenelor, evaluarilor, olimpiadelor sau altor concursuri scolare, dar si sa faca meditatii cu proprii elevi, scrie Mediafax.

 

In proiectul Codului de etica pentru invatamantul preuniversitar, aflat in curs de finalizare la Ministerul Educatiei, le este interzisa profesorilor orice activitate care ar putea sa duca la fapte de coruptie. Traficul de influenta si favoritismul in procesul de evaluare la clasa sunt interzice, iar profesorii nu-i pot ameninta pe elevi sa le faca anumite servicii sau sa le ofere cadouri, conform prevederilor din proiectul initiat de minister.

Codul de etica interzice colectarea de fonduri de la elevi sau de la parintii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice implicate in organizarea si desfasurarea examenelor si evaluarilor nationale, olimpiadelor si altor concursuri scolare.

 

Totodata, proiectul Codului de etica prevede ca profesorii nu pot face meditatii cu elevii din unitatile de invatamant unde isi desfasoara activitatea, in schimbul unor "avantaje materiale sau financiare". Cadrele didactice nu pot implica elevii in activitati de partizanat politic si de prozelitism religios, in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar sau in afara acestora.

 

Profesorii trebuie sa asigure egaliatea de sanse si sa promoveze principiile educatiei incluzive, sa respecte demnitatea fiecarui elev si sa recunoasca meritului fiecaruia.

Cadrului didactic ii este interzis sa fie profesorul propriului copil sau al unei rude pana la gradul al treilea, cu exceptia situatiei in care este singurul care preda disciplina respecta in unitatea scolara in care lucreaza, conform proiectului Codului de etica.

 

Elaborarea unui astfel de cod a inceput in urma cu cativa ani, insa s-a oprit la stadiul de proiect, pentru ca prioritate a avut Strategia anticoruptie in educatie, aprobata printr-un ordin al Ministerului Educatiei in 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru invatamantul preuniversitar, Codul de referinta al eticii si deontologiei universitare, precum si la monitorizarea activitatii Consiliului National de Etica pentru Invatamantul Preuniversitar si a Consiliului de etica si management universitar.

Profesorii, obligati sa supravegheze elevii in scoala si la activitati in afara acesteia

 

Profesorii sunt obligati sa supravegheze permanent elevii, atat pe parcursul activitatilor desfasurate in scoala, cat si la cele organizate de unitatea de invatamant in afara acesteia, sa nu bata copiii si sa nu-i umileasca, potrivit proiectului Codului de etica pentru invatamantul preuniversitar.

Proiectul initiat de Ministerul Educatiei prevede ca persoanele responsabile cu instruirea si educatia elevilor, in mod particular cadrele didactice, au obligatia de a cunoaste, respecta si aplica un set de norme de conduita.

 

Una dintre normele de conduita se refera la ocrotirea sanatatii fizice, psihice si morale a elevilor, care implica supraveghere permanenta, pe tot parcursul activitatilor desfasurate in scoala, dar si in cadrul actiunilor organizate de unitatea de invatamant in afara acesteia, pentru a fi asigurata pe deplin securitatea copiilor.

 

De asemenea, profesorilor le sunt interzise agresiunile fizice si tratamentele umilitoare, sub orice forma.

Proiectul mai prevede ca profesorii au obligatia sa asigure protectie fiecarui elev si sa denunte orice forma de violenta fizica, de discriminare, abuz, neglijenta sau de exploatare a elevilor. Totodata, dascalii trebuie sa combata orice forma de abuz sexual, emotional sau spiritual.

 

Cadrele didactice nu au voie sa-si hartuiasca sexual elevii si nici sa aiba relatii sexuale cu acestia, inclusiv consensuale. Totodata, proiectul Codului de etica interzice profesorului sa aiba un limbaj cu caracter obscen, vulgar sau aluziv, indiferent de intentia serioasa sau ludica a acestuia.

Acelasi proiect prevede ca profesorii trebuie sa pregatesca elevii astfel incat acestia sa atinga standarde de performanta prevazute de documentele scolare.

Elaborarea unui astfel de cod a inceput in urma cu cativa ani, insa s-a oprit la stadiul de proiect, pentru ca prioritate a avut Strategia anticoruptie in educatie, aprobata printr-un ordin al Ministerului Educatiei in 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru invatamantul preuniversitar, Codul de referinta al eticii si deontologiei universitare, precum si la monitorizarea activitatii Consiliului National de Etica pentru Invatamantul Preuniversitar si a Consiliului de etica si management universitar.

Codul de etica a fost readus in actualitate odata cu scandalul izbucnit la sfarsitul anului trecut, in urma mediatizarii unor imagini in care invatatoarea Dana Blandu, de la Scoala 10 din Capitala, le cerea parintilor bani pentru cadouri de Craciun.

 

sursa aici

 

Cum comentati dragi parinti?


 • 0

#2
marius

marius

  Membru VIP

 • Moderators
 • 24.648 mesaje

Postat 10 martie 2014 - 12:24

Unele principii sunt Ok, altele sunt debilisme si la fel ca si in Statutul functionarului public vad 1.000.000 de obligatii si nici un drept (etic) sau profesional.


 • 2

#3
viviana

viviana

  Membru VIP

 • Moderators
 • 24.086 mesaje

Postat 10 martie 2014 - 13:45

*
HOT

Mi se pare binevenit.

Ar fi trebuit sa existe de ani si ani de zile.

 

Sunt niste principii morale. Drepturile si obigatiile profesorului decurg din altceva.

 

Eu astept si un cod etic pentru parinti.


 • 7

#4
Mirrin

Mirrin

  Membru matur

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunct
 • 1.935 mesaje

Postat 10 martie 2014 - 15:58

  Ar trebui un cod etic pentru invatamant in general, atunci cand relatiile sunt multilaterale ca sa zic asa, putem vorbi de drepturi si obligatii reciproce! Deci, da, un cod etic si pentru parinti asteptam!


 • 0

#5
Alizee

Alizee

  Membru de baza

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
 • 8.337 mesaje

Postat 10 martie 2014 - 18:02

Sunt curioasa cat se va respecta acest cod, in conditiile in care, si acum vin parintii cu cadouri la cadrele didactice. Este deja o obligatie a parintilor fata de cadrele didactice.


 • 0

#6
BESTUTZA

BESTUTZA

  Membru incepator

 • Membri
 • PunctPunct
 • 449 mesaje

Postat 10 martie 2014 - 20:39

Pentru unii, da, este o obligatie...


 • 0

#7
mariana_flo

mariana_flo

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.137 mesaje

Postat 10 martie 2014 - 21:04

Nu cred ca se va merge mai departe cu acest cod. Va ramane tot la stadiul de proiect. De ce? Ar reglementa prea multe lucruri care se intampla acum in invatamant si ar incomoda primirea spagii. 

 

De asemenea ar trebui sa existe si niste obligatii pentru parinti si elevi in acest cod. Nu numai constrangeri pentru dascali. Si mai ales, ar trebui sa fie scrise clar si sanctiunile in caz de abatere. 

 

Apropo: mi-am inscris fetita cea mare la clasa zero. Stiti care au fost primele cuvinte ale invatatoarelor la ziua portilor deschise? Ca noi, in calitate de parinti trebuie sa cotizam ca sa imbunatatim conditiile de lucru din clasa.  [batcap]  [batcap]  [batcap] . Daca la gradinita mi se cereau 150 lei pentru fondul clasei + materiale de curatenie, oare la scoala cat va trebui sa platesc?

 

Si stiind ca media generala din scoala contribuie la nota de admitere in liceu, evident ca voi cotiza la greu si fara sa cracnesc la bunastarea scolii. Ca nu sunt nebuna sa-i risc copilului dreptul de a intra la ce liceu va voi el. Si ute-asa vrei nu vrei, ca parinte vei plati cu varf si indesat bucuria de a beneficia de "invatamantul gratuit" garantat de Constitutie.


 • 1

#8
marius

marius

  Membru VIP

 • Moderators
 • 24.648 mesaje

Postat 10 martie 2014 - 23:01

Uite fetele mele au mers bine cu scoala de la bun inceput si merg si acum foarte bine si nu am cotizat la greu, nu am platit nici o spaga nimanui,

Meritul este a lor pentru ca ... invata ce au de invatat si cam atat. Nu au after school si din astea nu le rog sa invete Doar invata si au notele corespunzatoare efortului lor. Nimic spectaculos.


 • 1

#9
mariana_flo

mariana_flo

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.137 mesaje

Postat 11 martie 2014 - 08:22

Ca un fost elev silitor ce ma aflu, evident ca o sa imi indemn copilele sa invete. Dar din pacate va trebui in acelasi timp sa vanez si notele, si acel faimos portofoliu de activitati extracuriculare pe care inteleg ca se va pune accent de-acum incolo, pentru ca de acele note va depinde viitorul de licean al lor. Si spun sincer, ca nu risc sa aiba copilul un satisfacator, sau un bine in loc de FB , chiar daca este luat pe dreptate, si voi cotiza la greu ca sa aiba acel FB pe linie pentru admiterea in liceu. Dupa liceu e treaba ei ce vrea sa faca, daca invata sau nu. Dar nu vreau sa-i rapesc sansa la educatie buna din pricina altor scoli unde se dau cu mai multa usurinta FB-urile si astfel sa piarda locul dorit la un liceu serios.

 

Alta ar fi fost situatia daca s-ar fi dat examen de admitere la liceu, si gata. Eu, am prins ultimul an cu admitere pe baza de examen si la liceu si la facultate. Si nu mi-a fost rau deloc. Am stiut ca notele le-am luat pe merit. 

 

Chiar nu inteleg de ce a trebuit schimbat sistemul de admitere. Adica stiu, banuiesc, ca pentru a forta cotizatiile din partea parintilor.


 • -1

#10
ioana

ioana

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 643 mesaje

Postat 11 martie 2014 - 08:37

*
HOT

Si spun sincer, ca nu risc sa aiba copilul un satisfacator, sau un bine in loc de FB , chiar daca este luat pe dreptate, si voi cotiza la greu ca sa aiba acel FB pe linie pentru admiterea in liceu. 

 

 

In gimnaziu sunt note, nu calificative. Sa inteleg ca vei cotiza la greu pentru 10 pe linie? Si cum vei face asta? Vei da spaga la profesori?

 

Chiar se impune de urgenta un cod al parintilor! Ne plangem tot timpul de sistem, dar continuam cu aceleasi practici!


 • 7Etichetat si cu profesori, scoala, cod etic, dezbatere

Intrebari Panica

 • Inimioara

  anastasia19
  - nov 30 2020 12:49

 • Pisicile si sarcina

  Eugenya1
  - nov 30 2020 11:54

 • Pisicile si sarcina

  Eugenya1
  - nov 30 2020 11:54

 • Grâu

  Andreea..
  - nov 30 2020 11:06

 • Toxoplasmoza

  ionelasimcelescu
  - nov 30 2020 10:57

Grupuri

 • Mamici de August 2021 (Pepenasi de August)

  Anda08
  - nov 11 2020 17:21

 • Mamici de Iulie 2021 (Trandafirasi de Iulie)

  Anda08
  - nov 11 2020 15:33

 • Mamici de Iunie 2021 (Capsunele de 2021)

  Anda08
  - oct 05 2020 13:44

 • Mamici de Mai 2021 (Ciresele de 2021)

  Anda08
  - aug 17 2020 10:58

 • Mamici de Aprilie 2021 (Buburuze de 2021)

  Anda08
  - iul 13 2020 07:16

Bloguri

 • Burtica vedeta - sesiune foto maternitate

  Lilu_F
  - nov 30 2020 15:03

 • Emoțiile în sarcină

  MarinaGeorgiana
  - nov 30 2020 09:27

 • Internată

  AryaRose
  - nov 30 2020 00:21

 • Sarcina toxica

  Emasmom
  - nov 30 2020 00:15

 • Ziua in care am devenit mami si tati oficial

  Happy_mum1
  - nov 29 2020 19:15

Retete

 • Pancakes cu cereale Cheerios Ovaz

  GratielaPopa
  - iun 11 2020 22:19

 • briose cu fructe de padure si Nestlé Cheerios

  GINA-MONICA
  - iun 03 2020 08:33

 • Tarta de prune si miere

  Anda08
  - aug 20 2019 12:37

 • Salata de capsuni

  Anda08
  - iul 03 2019 12:02

 • Clatite sau pancakes cu nuca de cocos si fructe

  Anda08
  - mar 29 2019 12:13