Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * - 9 voturi

Educatia acasa (homeschooling)


439 raspunsuri la acest subiect

#11
amoga

amoga

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 273 mesaje

Postat 26 octombrie 2007 - 23:04

quote:
Originally posted by corinadana

In RO te mai forteaza cineva sa ti inscrii copilul in scoli? stiu ca asta se intampla pe vremuri demult apuse.



Da, in Romania te forteaza cineva: Statu'. Mai nou, incearca sa introduca legislatie care sa forteze toti copiii sa mearga la gradinite, incepind cu trei ani. Asa ca vremurile de care pomeniti nu-s deloc apuse, ci aievea.


quote:
Originally posted by corinadana
Referitor la copiii din scoli public/private ar trebui sa stim si acolo procentul de crestere in anii la care se face raportarea si la fel procent de crestere nr. copii total.



Si nominal, si procentual, scolitul acasa este in crestere in ultimele doua-trei decenii pe continentul nord-american. Ca in continuare scolile publice detin "partea leului" este si asta adevarat.


quote:
Originally posted by corinadana
Ralucai la scoala i se ofera: cor, pictura, orchestra, dans plus interactiunea cu tot felul de copii/caractere. plus ca mai au un concurs academic challenge care le dezvolta f mult spiritul de competitie.
Astea ar trebui sa ma priveasca daca aleg optiunea homeschooling.



Bineinteles ca ar trebui sa va preocupe toate astea, la fel cum ar trebui --cred eu-- sa va preocupe si subiectele care o intereseaza pe fata Dvs. si pe care nu i le ofera scoala. (Stiu si eu? Poate la un moment dat o sa o intereseze viata de familie in perioada lui Nero in Roma antica. Ma cam indoiesc ca fiecare scoala publica din State are pe cineva disponibil sa-i satisfaca aceasta potentiala curiozitate...)

Pe urma, scoala de regula nu ofera, ci impune (o programa sau alta). Daca ar oferi, ar trebui sa fie la latitudinea copiilor participarea sau neparticiparea la o clasa sau alta, la o activitate sau alta. In marea majoritate a cazurilor (matematica, biologie, istorie, etc.), copiii nu aleg. Exceptie fac activitatile de genul balet, pictura, etc., care sunt intru totul optionale. (Apropo, de ce trebuie sa fii inscris intr-o scoala ca sa ai acces la aceste "optionale"? Ar putea foarte bine sa fie oferite oricui, mai ales daca sunt finantate din bani publici, adica proveniti din taxele si impozitele platite de tot poporu'.)


A.M.


"Invatatul nu e un produs al activitatii profesorilor. Invatatul e un produs al activitatii celor care-nvata." -- John Holt

#12
inaioana

inaioana

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.931 mesaje

Postat 26 octombrie 2007 - 23:45

Claudia, nu ai suparat pe nimeni, dimpotriva, iti multumesc ca ti-ai facut timp sa ne scrii parerea ta! [flo]



Din punctul meu de vedere , amoga a acoperit mai toate aspectele pe care as fi simtit nevoia sa le lamuresc si eu si sunt intru totul de acord cu el.



As avea de adaugat nuimai ceva la punctul patru. Tu spui : "Patru: nu stiu cat poate prinde sistemul asta la unii copii. Ei vor dori sa se joace si poate iti vor spune: mai tarziu, mami, nu acum, lasa ca facem maine."

Eu nu cred ca lucrurile se vor intampla asa, tocmai pentru ca multe moduri de invatare in homeschooling sunt child-led - initiate/conduse de copil, venind din propriul lui interes. Si acest tip de a invata este singurul autentic dupa parerea mea. Ceea ce este fortat ori nu se invata/intelege, ori se uita in foarte scurt timp. Las la o parte restul dezavantajelor predarii fortate.

Studii stiintifice serioase au aratat ca interesul innascut de a afla , dorinta genetica a copilului de a invata se dezvolta vertiginos de la nastere, in perioada prescolara , iar dupa ce copilul intra in sistemul scolar scande vertiginos, astfel incat cam in jurul clasei a 3-a devine aproape nula. Copilului ii este inhibat acest reflex natural datorita caruia a invatat atat de bine lucruri complicate cum ar fi limbajul - pornind de la nimic, din cauza modului artificial si fortat in care se preda in scoala. Acel copil va prefera oricand sa nu invete nimic decat sa o faca.

Nu vad care este problema cu joaca. Copiii invata prin joc, asa sunt construiti. Faptul ca prefera sa se joace este natural si sanatos iar invatarea poate fi o joaca (nu in mediul rece si riguros al unei institutii, fireste!).



Corinadana, fireste ca statul te(ne) forteaza , altfel de ce ma mai agitam eu aici? [:D]

Iar in vremurile astea de acum e mult mai rau decat in "cele apuse" din multe puncte de vedere. In primul rand ca toti copiii sunt obligati sa mearga in sistemul institutionalizat , mai nou urmeaza sa se voteze o lege (e in Parlament acum) care sa ii oblige sa o faca de la 3 ani!!! Deci de la 3 ani pana la 16 ani statul obliga toti parintii sa isi institutionalizeze copiii. Scolile private nu sunt o optiune prea buna, desi profesorii pot fi mai buni si mai interesati, curriculum-ul este fix acelasi (statul impune acelasi curriculum peste tot!) si daca vor altceva nu au decat sa faca in plus. Ceea ce e o nebunie...programa este oricum imens de incarcata, invechita, nerelevanta, ba chiar cu informatii eronate pe alocuri.




Ioana cu [copil]Serghei (2 mai 2006) si [zana] Katja (30 martie 2004)



pozici

#13
ocebine

ocebine

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.304 mesaje

Postat 26 octombrie 2007 - 23:46

Pentru ca educatia acasa sa fie benefica pe toate planurile trebuie sa aiba si o latura sociala bine organizata. Copilul sa aiba acces (zilnic) la cei de virsta lor, sa poata interactiona intr-un mod armonios si benefic.
Activitatile extra-academice trebuie si ele sa aiba o importanta in viata copilului...gen muzica, sport, dansuri...

Este o optiune pentru cei care au tact pedagogic si rabdare. Eu nu cred ca as fi putut realiza asta. Si mai cred ca dupa o anumita virsta (12-13-14 ani) devine mai dificil sa fii si profesor si mama si diriginte si...si...si. Un pic de diversificare si timp individual (in "real world") este indicat. Va veni o vreme cind trebuie sa invete sa stea pe propriile picioare si sa se descurce in alt mediu decit cel al casei proprii si nu neaparat sub ochii mamei.



Anamaria

"After all is said & done, more is said than done."


#14
lilach

lilach

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 233 mesaje

Postat 27 octombrie 2007 - 00:53

Am si eu o intrebare legata de acest subiect.
Parintii care s-au gindit la educatia acasa si-au intrebat copiii daca asta e ceea ce vor ei?! Sint sigura ca multi dintre ei nu au pus aceasta intrebare pentru ca ei considera ca stiu mai bine ce e bun pentru copilul lor.


"Un sfirsit e un inceput..."

ella&com.


#15
ciuf

ciuf

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.763 mesaje

Postat 27 octombrie 2007 - 01:02

Inaioana, cunosc copii care au facut homeschooling acasa si au terminat facultati, copii cuminti. De ex. o familie cu 7 copii. Nu stateau in vreo zona retrasa, ci in buricul orasului. Mama lor nu a lucrat niciodata, insa meseria ei a fost sa isi educe copiii. Si a reusit sa obtina rezultate bune. Copiii stiu ce e ala respect fata de parinte, fata de prieteni, sa aprecieze valoarea lucrurilor.

Motivul pentru care a optat pentru homeschooling a fost ca ea isi cunoaste cel mai bine copiii si stie cum sa ii invete carte (terminase facultate de Litere).

Pe de alta parte ma uit la vecinul nostru de 5 anisori care se tot joaca cu fiu-meu. Este salbaticit rau de tot. Se vede ca nu are contact cu societatea. Este restrictionat de la multe activitati cu copiii, scos afara foarte putin, mai mult sta in casa, se joaca singur, scrie. Mama-sa mi-a laudat odorul ca la 5 ani stie sa scrie si a inceput sa citeasca. Si ca vrea sa faca scoala cu el acasa. Pai bine, dar bietul copil cand se mai joaca cu copiii? Cand interactioneaza cu ei? Nu il implica in alte activitati, sa il duca la alte programe,s a faca copilul un sport.

Deci nu as recomanda acest sistem la un copil care de la inceput este anti-social.

Eu nu as face asa ceva. In primul rand ca nu am tehnica pedagogica. Trebuie sa fii un bun candidat pentru asta.

Apoi nu vreau sa il rup pe al meu copil de lumea din afara. Nu am timp sa il duc la tot felul de intalniri cu alti copii. Eu am fost o persoana care am invatat mult mai bine in grup, decat individual. Si se pare ca al meu copilas e la fel. Mai ales acum cand invata prin copiere.

Apoi lucrez.

Ce am observat eu ca homeschooling-ul e mai mult practicat de persoane mai religioase. Poate ma insel. Dar am vreo 4 exemple. Printre care unul e baietelul de 5 ani si familia cu 7 copii.

Dar daca tu crezi ca o sa ai ani buni de acum incolo sa te dedici numai copiilor, esti calificata sa o faci, le asiguri si o interactiune sociala, fa-o.

Succes!







Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006)

Camera lui Luca/Finding Nemo si Camera Evei-Gradina cu flori vesele

Binecuvantarea





#16
ciuf

ciuf

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.763 mesaje

Postat 27 octombrie 2007 - 01:04

Ah, homeschoolingul ar elimina mult stres din viata copilului.



Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006)

Camera lui Luca/Finding Nemo si Camera Evei-Gradina cu flori vesele

Binecuvantarea





#17
Ramona J

Ramona J

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.843 mesaje

Postat 27 octombrie 2007 - 03:54

In zona noastra homeschooling e foarte raspindit. Mai exista o varianta mixta, in care copilul merge si la cursuri. Pentru copiii homeschooled exista cursuri de diverse feluri - oferite in timpul zilei, cind ceilalti copii sint la scoala.
Am mai scris la "fetele din America" descre noua "craze" - unschooling.
Personal nu sint o adepta, dar daca altora li se potriveste...

The best thing you can do for your children is to love your wife.

#18
adriana

adriana

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.091 mesaje

Postat 27 octombrie 2007 - 06:47

Ciuf, cred ca ai observat corect, cel putin din cate stiu eu, majoritatea celor care practica HS in America sunt oameni religiosi. Si ar mai fi o trasatura comuna, faptul ca au multi copii- de la 3 in sus.. Asta nu inseamna ca si cei cu 1 sau 2 nu fac HS..
Am pus impreuna cele 2 aspecte comune ca sa se vada ca e gresit pusa problema socializarii copilului, atat timp cat sunt multi in familie, se joaca impreuna si invata in acelasi timp, iar faptul ca sunt religiosi le da posibilitatea sa se intalneasca cu alti copii, aflati in exact aceeasi situatie de homeschooled, la biserica si in activitatile de pe langa biserica respectiva.

Singura problema pe care o vad eu, in afara de legislatie[:D] ar fi povara uriasa de pe umerii mamei. Pentru ca trebuie sa faca o echilibristica fantastica cu treburile casei, orele de joaca, de scoala, plus ceva timp si pentru ea.. daca ramane..
Si totusi, cu toate ca pare greu, tot mi se pare o solutie mai buna decat trimis la o scoala unde poate avea un anturaj prost si invata lucruri la care eu nu am putere de decizie..



#19
Siminaf

Siminaf

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.901 mesaje

Postat 27 octombrie 2007 - 11:36

Pina la urma fiecare face ce vrea. Pacat ca nu sint intrebati si copiii inainte (majoritatea nu sint).

Ca sa fim totusi cit de cit exacti, sa spunem si cam citi copii de virsta scolara sint in US, ca sa nu aiba cititorii impresia ca intr-adevar aici cam toata lumea incepe sa stea sa-si scoleasca copiii acasa. De pe site-uri oficiale (scuze, am treaba si nu le pot gasi acum) am aflat ca in US sint intre 72 si 75 milioane de copii de virsta scolara (scrie intre 24-25% din populatia totala). Deci cei mai putini de 2 milioane care se scolesc acasa cam cit reprezinta? Vreo 2.5-3%. Infim.

Nu inteleg de ce se pling multi de "inregimentarea" din scoli si de altele asemenea. Eu tin minte ca de abia asteptam sa treaca vacanta mare, sa vina 1 septembrie si sa mergem sa luam rechizite. Dupa care nu mai puteam de nerabdare sa inceapa scoala, sa vad ce altceva nou mai invatam. Deci... daca stau bine si ma gindesc... poate daca parintii mai faceau homeschooling cu mine si cu fratele meu... cine stie ce genii eram acum [:D]

#20
ni-na

ni-na

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.324 mesaje

Postat 27 octombrie 2007 - 14:04

As fi de acord doar pentru calitatea cadrelor didactice.Dupa ce am terminat liceul,cat am facut facultatea am stat acasa,in sat si-am lucrat ca si secretara la scoala,jumatate de norma.In cei cinci ani s-a pensionat cei care mi-au fost mie dascali iar in locul lor au venit suplinitori.Numai scoala nu se numea.......
Sau cand a ajuns copilul in grupa mijlocie,dupa ce d-na la care l-am inscris a devenit mamica,a venit in locul ei o fosta invatatoare care tipa le copii de rasunau holurile,si l-a si pocnit...
Stiu ca exista si persoane dedicate,care iubesc cu adevarat copii si care au facut din profesie o vocatie,dar intreb cadrele didactice lezate de postarea mea:cator colegi de cancelarie nu le-ati da pe mana puii vostri?sau nu-i dati,aveti posibilitatea sa oferiti alternative,insa noi,cei dinafara scolii primin ce ni se da........


Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • 28 de saptamani

    kiki_2024
    - Astăzi, 15:27

  • Control lunar

    Vasilescu Georgeta
    - Astăzi, 12:38

  • Agitatie pe final

    Roxi_pisicul23
    - Astăzi, 12:03

  • Saptamana 28

    Deutzuk
    - Astăzi, 11:08

  • Testul de toleranta la glucoza

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:36

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -