Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Evaluare la finalul clasei a II-a - DEZBATERE si INFORMARE

educatie invatamant evaluare la finalul clasei legea invatamantului

31 raspunsuri la acest subiect

Sondaj: SONDAJ cu privire la subiectul dezbatut (9 membru(i) a(u) votat)

Sunteti de acord cu introducerea evaluarii la finalul clasei a ||-a?

 1. Da (argumentati raspunsul in mesaj) (8 voturi [88.89%])

  Procentaj de vot: 88.89%

 2. Nu (argumentati raspunsul in mesaj) (1 voturi [11.11%])

  Procentaj de vot: 11.11%

 3. Nu stiu / Nu am suficiente informatii ca sa ma pronunt (0 voturi [0.00%])

  Procentaj de vot: 0.00%

Voteaza Vizitatorii nu pot vota

#1
Admin

Admin

  Membru senior

 • Administrators
 • 3.305 mesaje

Postat 15 ianuarie 2014 - 11:59

Dragi parinti,

 

Dupa cum ati observat inca de la finalul anului trecut asistam la un fenomen de „trezire” a spiritului civic si mai ales la o mobilizare activa a parintilor din Romania (BRAVO!). Multe din discutii se refera la Educatie si la Legea Educatiei. Acest lucru m-a determinat sa ma documentez pe aceasta tema si am ajuns pe blogul fostului ministru Daniel Funeriu unde am gasit o serie de documente interesante cu privire la Evaluarile de la finalul clasei a II-a, a IV-a si a VI-a. Mai multe informatii aici.

 

As dori ca in cadrul acestui subiect sa dezbatem Evaluarea la finalul clasei a II-a.

 

Dezbaterea pentru evaluarea la finalul clasei a IV-a aici  
Dezbaterea pentru evaluarea la finalul clasei a V!-a aici

 

 

Am rugaintea sa cititi materialul de mai jos, sa va exprimati punctele de vedere, temerile, sa puneti intrebari.

(!) este foarte important sa va implicati in aceasta discutie indiferent de ce parere aveti. Vorbim aici de viitorul copiilor nostri si nu putem sa ramanem indiferenti. Astept pareri si de la persoanele care lucreaza in invatamant si sunt mai informate decat majoritatea parintilor.

Avem de gand sa invitam sa ne raspunda la intrebari atat persoane din Minister cat si pe Dl. Funeriu personal. Deci, haideti sa dezbatem aceasta informatie.

 

Rog romanii din diaspora sa se implice in aceasta dezbatere si sa ne spuna cum este in alte tari.

 

Iata mai jos o serie de intrebari si raspunsuri:

 

1. Va fi evaluat copilul meu? Care este scopul organizării unei astfel de evaluări?

Raspuns: Toți copiii de clasa a II-a din România vor parcurge această evaluare. Această evaluare NU este un examen şi NU este un concurs. 
Scopul evaluării este dublu:
- să știe, atât părinții, cât și învățătoarea, în ce măsură copilul și-a însușit elementele de bază specifice vârstei: scris, citit, socotit;
- să se poată corecta eventualele dificultăți ale copilului pe parcursul celor doi ani care mai rămân la dispoziția învățătoarei (clasa a III-a și a IV-a).

În urma evaluării, învățătoarea va avea o imagine detaliată asupra copilului
dumneavoastră și va putea mult mai ușor să corecteze, individualizat, eventualele dificultăți, vor putea fi identificate şi încurajate punctele tari ale fiecărui copil.

Această evaluare va permite dascălilor să înţeleagă progresul în timp al elevilor şi capacitatea lor de a-şi îmbunătăţi situaţia şcolară.
2. Care sunt disciplinele la care va fi evaluat copilul meu?
Raspuns: Scris/citit şi socotit. 

3. Cine realizează subiectele?

Raspuns: Subiectele sunt elaborate de către experţi din cadrul ministerului.
Evaluarea elevilor este o știință. Ea nu se limitează doar la notă, ci și la alte caracteristici, care permit mult mai bine să înțelegem specificul fiecărui copil, atât în punctele sale tari, cât și eventualele dificultăți. 

4. Cum influențează această evaluare evoluția copilului meu?

Raspuns: In funcție de rezultatul la această evaluare, învățătoarea va avea o imagine multmai clară asupra eventualelor dificultăți specifice fiecărui copil. Astfel, împreună cu părinții, învățătoarea va putea să amelioreze situația propunând soluții specifice fiecărui elev, ca el să reușească mai bine. 

5. Oare, la această vârstă, un eventual eșec nu conduce la demobilizarea copilului și, implicit, a părinților?

Raspuns: Nu, pentru că rezultatul acestei evaluări nu este de tipul admis/respins. Învățătoarea este un bun profesionist ce știe să evite descurajarea copiilor care au și dificultăți punctuale. Învățătoarele sunt formate profesional și pentru a șticum să gestioneze astfel de situații. Comunicarea școlii cu părinții este esențială. E important ca ei să înțeleagă bine rolul acestor evaluări, astfel încât să poată ameliora situația copiilor lor, fără tensiuni inutile. De exemplu, cu un copil care este creativ, dar are o mai mică putere de concentr are asupra unei sarcini, se vor desfăşura activităţi specifice în vederea creşterii capacităţii sale de concentrare, păstrându-se totodată firea sa creativă. Căldura părintească este esențială. 
6. Această evaluare nu este un factor de stres în plus pentru elevi și părinți?
RASPUNS: Ca orice evaluare, ea poate să fie un factor de stres dacă părinții nu sunt corect informați. 

Evaluarea se va insera firesc în programul copiilor și este constructiv ca părinții să nu inducă teamă copilului pe această temă

Milioane de copii din Uniunea Europeană dau acest tip de testări de mulți ani. Este bine ca la vârsta de 8-9 ani copiii să înceapă să se simtă responsabi li și să conștientizeze că este în puterea lor să-și amelioreze situația. Pe lângă cunoştinţe, şcoala trebuie să le ofere copiilor și competențe. Gestionarea responsabilităților este un lucru pe care școala trebuie să le ofere, încă de la cea mai fragedă vârstă. 

Intrebare de la mine: cum este in alte tari. Romanii din diaspora sa ne dea o mana de ajutor..

 

7. Se vor realiza ierarhii?
Raspuns: Exclus! La această vârstă ierarhiile nu au nicio relevanță. Obiectivul este să identificăm cât mai devreme vulnerabilități în dobândirea cunoștințelor și competențelor și să le corectăm pe parcursul clasei a III-a și a IV-a, ani în care elevii vor studia cu aceeași învățătoare. 

8. Nu există pericolul organizării claselor în funcție de rezultate?

Raspuns: Nu. Segregarea copiilor în funcție de aceste rezultate ar fi o abatere extrem de gravă din partea învăţătoarei și a directorului și ar trebui sancționată exemplar. Cadrele didactice din România au fost instruite în acest sens. Orice suspiciune că s-ar putea face aşa ceva va fi temeinic verificată.

Asteptam feedback si implicare din partea voastra. Urmeaza sa creem acelasi tip de subiect si pentru celelalte 2 evaluari.


 • 2

#2
anya

anya

  Membru senior

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunct
 • 4.957 mesaje

Postat 15 ianuarie 2014 - 12:29

Cine face evaluarea? Daca la scris/socotit dau un test si poate fi corectat de alt invatator, la citit cum facem? Vine o comisie si fiecare trebuie sa citeasca in fata comisiei? Ce facem cu copiii timizi?


 • 0

#3
Admin

Admin

  Membru senior

 • Administrators
 • 3.305 mesaje

Postat 15 ianuarie 2014 - 12:37

Cine face evaluarea? Daca la scris/socotit dau un test si poate fi corectat de alt invatator, la citit cum facem? Vine o comisie si fiecare trebuie sa citeasca in fata comisiei? Ce facem cu copiii timizi?

Foarte pertinente intrebarile. Asteptam sa strangem mai multe pana contactam un oficial.


 • 0

#4
missdarcey

missdarcey

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.258 mesaje

Postat 15 ianuarie 2014 - 12:55

La clasa a2 a in Anglia se face prima evaluare , se numeste SAT 1, dupa ce elevii au parurs trei ani la Infant school .

 

Evaluarea are loc in ultimul trimestru iar pentru a elimina stresul elevilor si pornirile unor parinti de a impinge de la spate copii si a-i pune sa lucreze peste masura , data este necunoscuta la fel si procedura testarii.

Rezultatele sunt transmise intr-un raport la sfarsitul anului scolar.


 • 0

#5
Laura25

Laura25

  Membru VIP

 • Moderators
 • 18.952 mesaje

Postat 15 ianuarie 2014 - 13:11

Evaluarea o face invatatorul la clasa lui. Subiectele am inteles ca vor fi aceleasi in toata tara (ca la evaluarea nationala de la sf. cl. a VIII-a), de nivel mediu. Nu stiu daca se va citi cu voce tare, sau vor avea de citit individual un text si sa raspunda apoi in scris la niste intrebari legate de text, sa se verifice daca au inteles ce au citit. 

Eu sunt de acord cu aceasta evaluare, va da o masura a nivelului de cunostinte ale elevilor ce va ajuta autoritatile in domeniu, directorii, invatatorii, parintii sa stie unde sunt, daca trebuie insistat pe anumite lucruri.

Ai mei sunt in cl. a II-a si au fost informati inca de la inceputul anului despre aceasta evaluare, li s-a spus ca nu se trec rezultatete in catalog si ca e doar o verificare pt ei si pt d-na.


 • 3

#6
Admin

Admin

  Membru senior

 • Administrators
 • 3.305 mesaje

Postat 15 ianuarie 2014 - 13:46

Laura, cum a fost informarea? Invatatoarea a spus la copii sau v-a informat printr-o scrisoare, in sedinta cu parintii, etc.


 • 0

#7
Admin

Admin

  Membru senior

 • Administrators
 • 3.305 mesaje

Postat 15 ianuarie 2014 - 13:51

Atasat un document despre metodoligia de evaluare pentru cine este interesat.

Fisiere atasate


 • 0

#8
J G

J G

  Membru senior

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunct
 • 3.943 mesaje

Postat 15 ianuarie 2014 - 13:56

Admin, la noi au fost informati copiii de catre invatatoare iar parintii la sedinta. Am primit un fluturas cu exact textul pus de tine in primul mesaj.

Plus, recomandarea pentru 2 culegeri facute specific pentru aceasta testare.

 

Insa am remarcat ca multi parinti nu sunt informati la fel de bine, am auzit inclusiv ca testarea ar fi un examen pentru trecerea in clasa a 3-a. Probabil nu peste tot invatatoarele s-au implicat sa informeze corect parintii.

 

Eu sunt de acord cu testarea, daca subiectele vor fi de nivel mediu, asa cum trebuie. Desi eu consider ca invatatoarea nu are nevoie de aceasta testare pentru a sti care-l lipsurile fiecarui copil, dar ma rog.

Probabil se vor face clasamente ale scolilor, invatatoarelor, va inflori comertul cu culegeri etc.

 

Eu refuz sa ma stresez si sa stresez copilul cu asta. Nu vom face nimic special pentru aceasta testare.


 • 0

#9
geniest

geniest

  Membru matur

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunct
 • 1.558 mesaje

Postat 15 ianuarie 2014 - 14:41

Da, asa e. Subiectele sunt de nivel mediu, accesibile. Noi am dat aceasta evaluare si-n clasa a II-a (s-a facut pe esantion de scoli si noi am intrat). S-a tinut in sala de clasa, cu invatatoarea in clasa. Rezultatele nu s-au intors nici la invatatoare, nici la noi, din pacate.


 • 1

#10
anya

anya

  Membru senior

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunct
 • 4.957 mesaje

Postat 15 ianuarie 2014 - 14:42

Nu e cazul meu, dar am auzit tot felul de discutii pe aici despre invatatoare incorecte...  Daca evaluarea se da cu propria invatatoare cum se asigura ministerul de impartialitate?

 

Nici noi nu vomface nimic special. Invatatoarea a zis ca sunt toti f buni si sa nu ne facem probleme. L-am trimis la un concurs extrascolar si a avut rezultat bun...sanatosi sa fim!


Editat de anya, 15 ianuarie 2014 - 14:43 .

 • 0Etichetat si cu educatie, invatamant, evaluare la finalul clasei, legea invatamantului

Intrebari Panica

 • Ajutor,am nevoie de sfaturi

  Vasilescu Georgeta
  - Ieri, 21:55

 • Alaptat exclusiv la sân

  Zambarici2323
  - Ieri, 09:13

 • Ecografie.

  Cristina & Natalia Maria
  - mar 06 2021 11:46

 • La cate saptamani misca bebe?

  Mihaela Bodea
  - mar 05 2021 15:23

 • Raceala in sarcina

  Patty99
  - mar 04 2021 12:39

Bloguri

 • Morfologia fetala trimestrul 2

  Selena88
  - Astăzi, 11:27

 • Aflarea minunatei vești

  Ady88
  - Astăzi, 10:57

 • Analize și pastile în sarcină

  ValeStefi
  - Astăzi, 00:39

 • Greturi

  anca45
  - Ieri, 15:38

 • Primele Mișcări fetale

  Selena88
  - Ieri, 07:54

Retete

 • Pancakes cu cereale Cheerios Ovaz

  GratielaPopa
  - iun 11 2020 22:19

 • briose cu fructe de padure si Nestlé Cheerios

  GINA-MONICA
  - iun 03 2020 08:33

 • Tarta de prune si miere

  Anda08
  - aug 20 2019 12:37

 • Salata de capsuni

  Anda08
  - iul 03 2019 12:02

 • Clatite sau pancakes cu nuca de cocos si fructe

  Anda08
  - mar 29 2019 12:13

Ultimele aprecieri

 • mcocaPoza lui %s

  mcoca
  ii multumeste lui

  lili_mar
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • monicaboPoza lui %s

  monicabo
  ii multumeste lui

  Judoka02
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • monicaboPoza lui %s

  monicabo
  ii multumeste lui

  ioana
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • mcocaPoza lui %s

  mcoca
  ii multumeste lui

  Judoka02
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • FleurdelisePoza lui %s

  Fleurdelise
  ii multumeste lui

  Otiliav
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • - TOP 50 reputatii -