Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Scoala si fericirea copilului

scoala educatie parenting

51 raspunsuri la acest subiect

#31
greieras

greieras

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 976 mesaje

Postat 17 ianuarie 2014 - 08:31

Copilului meu, care este f sociabil, i-ar lipsi teribil socializarea cu ceilalti copii. Ar deprima-o statul acasa in permanenta. Oricate muzee am vizita ( noi, parintii impreuna cu ea ), oricate activitati am organiza ca familie, nu este acelasi lucru ca joaca si conversatiile cu copiii de varsta ei.

 

Alizee, de unde tot vine impresia asta ca un copil care "nu e in sistem" nu are posibilitatea de a socializa cu alti copii?  Tu nu faci tot ce-ti sta in putere sa oferi copilului tau ce este mai bun?  Oare chiar numai scoala publica detine monopolul socializarii?  Eu cred ca am fost setati inca din copilarie sa vedem lucrurile asa, dar in realitate exista un univers in afara noastra, tot ce trebuie sa facem este sa indraznim sa iesim din colivie.  

 

Michelle, ce te mai framanti tu.   [pup]   Observa-ti copilul si vezi daca e fericit.  Intreaba-l si-ti va spune.  Nu exista o formula.  

 

Eu cred ca in Romania, schimbarea in invatamant poate veni numai de la parinti.  



#32
anya

anya

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.957 mesaje

Postat 17 ianuarie 2014 - 09:03

  Shimbarea modului de predare/evaluare in scoli - da, e clar ca va trebui sa se intample. Daca homeschooling-ul ar fi o optiune pentru Romania? Poate intr-o mica masura... si asta pentru ca marea majoritate a celor care ar profita de el ar fi cei care vor sa scape de trimis copilul la scoala. Cei care chiar vor sa investeasca in copii o fac deja.

   Strict pentru mine nu cred ca ar fi o varianta buna si asta in primul rand din cauza lipsei de timp. Recunosc ca trec saptamani si nu ma uit in caietele copilului mai mic (clasa a2-a). Mi-am dat seama aseara ca a fost prima data cand i-am deschis cartea de cunoasterea mediului. Stiu ca invata foarte bine, e constincios si isi face temele, are evaluari bune, daca e "ceva" invatatoarea m-ar atentiona... si atunci putinul timp pe care il petrec acasa in timpul saptamanii il rezerv fratelui mai mare care e in clasa a5-a si face adaptarea la gimnaziu. Timp... aseara am ajuns la 10 acasa... cat sa-i trimit la baie si in timp ce faceau dus sa mai discutam una alta.

    Fericirea lor in momentul asta? Amandoi ar face sporturile preferate. Oricum le fac zilnic. In plus cel mare ar citi Harry Poter si altele asemenea, s-ar juca pe tableta sau ar sta tolanit in fata TV-ului. Cel mic ar mai juca un sah dar n-ar pune mana pe o carte.... Daca ma iau doar dupa ce le place ar ramane niste "incuiati".



#33
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.304 mesaje

Postat 17 ianuarie 2014 - 09:27

Am uitat sa adaug ca ce face cea mai mare diferenta in educatie este dragostea.  Orice copil iubit, apreciat, respectat, va inflori.  

Greieras,sunt de acord cu ce spui tu.

 

Totusi ,mi se pare tendentzios mesajul tau,suna ca si cum "copiii din sitemul de invatzamint ,nu sunt iubitzi,deci nu-s apreciatzi,respectazi si nu vor inflori"

 

Sigur ca un profesor nu-mi va iubi copilul cum il iubesc eu,e clar si sunt de acord ca profesorii in general ar trebui sa lucreze la partea asta de "aplecare cu mai multe sentimente asupra elevului",insa la partea cu aprecierea...cred ca parintzii sunt subiectivi in general,in ce priveste aprecierea copiilor proprii.

 

Dana


Editat de andacos, 17 ianuarie 2014 - 09:28 .


#34
Jullia

Jullia

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.261 mesaje

Postat 17 ianuarie 2014 - 09:49

 

    Fericirea lor in momentul asta? Amandoi ar face sporturile preferate. Oricum le fac zilnic. In plus cel mare ar citi Harry Poter si altele asemenea, s-ar juca pe tableta sau ar sta tolanit in fata TV-ului. Cel mic ar mai juca un sah dar n-ar pune mana pe o carte.... Daca ma iau doar dupa ce le place ar ramane niste "incuiati".

 

Nu inteleg de ce homeschoolingul e asociat cu ideea de a-i tine pe copii acasa (eventual incuiati in camera, ca sa ii izolam de restul lumii) si de a-i lasa sa faca ce vor, ca sa fie ei fericiti!

 

As vrea sa te intreb, inainte de a-i invata cineva sah pe copii, ai iubit ei sahul, l-ar fi preferat? Clar, nu, pentru ca nu stiau despre el, nu il intelegeau. Ca sa iti dai seama ce te face fericit (in cautarea fericirii suntem toti, desi de cele mai multe ori in mod inconstient urmarim o stare de bine si de armonie, cand toate coordonatele fiecaruia, ca persoana, ajung pe aceeasi orbita) , ai o paleta larga de activitati si practici, de la creativ la stiinte exacte, activitati care se pot face practic 50% si teoretic 50%, nu 99% teoretic ca in sistemul de stat.

 

 Eu am invatat chimie si fizica 6-7 ani, in scoala generala si in liceu, si niciodata, NICIODATA nu s-a facut un experiment chimic in clasa. Si nu ma gandesc la eprubete, sulfuri, minuni in sisteme complicate, colorate, din care sa iasa fum si sa faca bulbuci, ci la orice experiment de baza pe care l-as face acum cu copiii mei, acasa, in timpul liber, just for fun, ca sa ne distram. Starile de agregare(o bucata de gheata, un pahar cu apa si o oala cu apa fierbinte ajung), proprietatile apei, despre electrizare, despre cum circula lichidele intre vasele comunicante, ce se intampla cand scufunzi un corp solid intr-un lichid ( si pentru asta nu ai nevoie decat de o piatra si un pahar cu apa) si alte cele, atat de ...la indemana noastra ca adulti, insa noi uitam ca lucrurile care ni se par noua firesti, observabile cu ochiul liber (lucruri a caror logica ne-am sedimentat-o in ani de zile de invatare si de observare pasiva) sunt toate lucruri noi pentru copii, care sunt curiosi sa descopere si practic, nu numai prin manualul teoretic de la scoala.

 

 Si pentru ca parintii nu au timp, pentru ca muncesc pentru ca pruncii lor sa aiba acces,culmea!, la educatie, nici profesorii nu au timp, nici chef, nici resurse sa dezvolte latura practica a predarii eficiente.


Editat de JuliaSM, 17 ianuarie 2014 - 09:50 .


#35
anya

anya

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.957 mesaje

Postat 17 ianuarie 2014 - 10:06

Pasiunea pentru sah a descoperit-o... in scoala.

Julia, de acord ca e frumos sa inveti istoria la muzeu dar cine sa ii duca acolo constant? Starile de agregare le-au experimentat ei, fara grija! Sa stii ca si la scoala au iesit iarna afara cu pahare cu apa.

Ca sa poti face homeschooling cum trebuie ai nevoie clar de timp si de disponibilitate. Mergi o zi -doua la muzeu, dar la un moment dat ajungi sa zici "da-i incolo de bolovani" si pentru ca tu, adultul, poate te-ai saturat ramane copilul nescolit. Recunosc, chiar daca as avea finantele necesare sa stau acasa, nu m-as vedea scolind copiii. Probabil ne-am trezi la 10, ne-am lalai pana la 12 si as sta pe drumuri sa-i duc la sporturi. Ce vreau sa zic e ca daca exista unii care au skills-uri si chef sa scoleasca copiii - bravo lor!

   Socializare? Nimeni n-a zis ca un copil scolit acasa e singuratic, dar contactele cu copii de varsta lui sunt mai putine ca in cazul celor care merg la scoala clasica. E bine sau e rau? Fiecare e diferit si are alt dorinte si experiente. Sa alegem o zi oarecare - ieri: Copilul meu mai mic a mers la scoala, la inot si la basket - in total a interactionat cu 30+40+40 =110 copii plus cativa adulti.



#36
Alizee

Alizee

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.337 mesaje

Postat 17 ianuarie 2014 - 11:48

In Romania, toti copiii sunt inscrisi in scolile normale. Nu este legalizata scolarizarea acasa.

Numai cand este frumos afara, copilul meu intalneste alti copii de seama lui in parc la joaca, altminteri, sunt numai copiii f mici. Cu cine sa socializeze ? Cu vecinii care au acelasi program ca restul elevilor ?

Prefer sa aiba acelasi ritm ca toti ceilalti copii din Romania; e mai sanatos pt psihicul ei.

Viata inseamna si socializare cu tot felul de persoane.

Pot spune cu mana pe inima ca fetita mea este un copil fericit. Atat la scoala, cat si acasa este toata un zambet si un raset.

Intr-adevar, un copil care se stie iubit, este un copil fericit. Iar asta nu depinde de modul de scolarizare ( de stat, particular sau acasa ).



#37
greieras

greieras

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 976 mesaje

Postat 17 ianuarie 2014 - 15:35

Nu este deloc intentia mea sa duc discutia in directia homeschoolingului asa ca haideti sa nu o facem.  Cred ca trebuie sa reflectam, sa incercam sa iesim din tipare si sa gasim cea mai buna solutie pentru majoritatea copiilor din Romania.  Oameni buni, ei sunt viitorul si cu totii suntem de acord ca scoala romaneasca are nevoie disperata de upgrade serios. Invatamantul in Romania este atat de rigid ca pierde o gramada de copii pe drum, iar pe varfuri le pierde prin strainatate. Multi sfarsesc considerandu-se tampiti, pentru ca nu exista programe pentru cei mai inceti, iar altii sunt frustrati pentru ca nu exista programe pentru cei avansati.  Este o pierdere enorma de resurse.  Nu stiu daca te lasa acum, dar am cunoscut o tipa care a vrut sa faca 2 ani de facultate intr-unul si nu a putut, pentru ca sistemul nu o lasa.

 

Sa va dau un exemplu.  Fetitei mele ii merge asa de bine capul la matematica ca inaintam un an jumate intr-un an. Daca stapaneste un concept, nu pierdem timpul si mergem mai departe. Daca ii ia mai mult sa inteleaga si sa aplice, incetinim.  La fel si la citit.   In schimb la spelling este mai greoaie, asa ca inaintam mai incet.  Pot adapta ritmul dupa capacitatea ei de absortie.  O scoala buna tine cont de asta, nu-i baga pe toti intr-o oala iar dupa aia ii sanctioneaza cu note pentru ca nu au putut sa tina pasul.


Editat de greieras, 17 ianuarie 2014 - 16:34 .


#38
andacos

andacos

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 27.304 mesaje

Postat 17 ianuarie 2014 - 17:51

Nu este deloc intentia mea sa duc discutia in directia homeschoolingului asa ca haideti sa nu o facem.  Cred ca trebuie sa reflectam, sa incercam sa iesim din tipare si sa gasim cea mai buna solutie pentru majoritatea copiilor din Romania.  Oameni buni, ei sunt viitorul si cu totii suntem de acord ca scoala romaneasca are nevoie disperata de upgrade serios. Invatamantul in Romania este atat de rigid ca pierde o gramada de copii pe drum, iar pe varfuri le pierde prin strainatate. Multi sfarsesc considerandu-se tampiti, pentru ca nu exista programe pentru cei mai inceti, iar altii sunt frustrati pentru ca nu exista programe pentru cei avansati.  Este o pierdere enorma de resurse.  Nu stiu daca te lasa acum, dar am cunoscut o tipa care a vrut sa faca 2 ani de facultate intr-unul si nu a putut, pentru ca sistemul nu o lasa.

 

Sa va dau un exemplu.  Fetitei mele ii merge asa de bine capul la matematica ca inaintam un an jumate intr-un an. Daca stapaneste un concept, nu pierdem timpul si mergem mai departe. Daca ii ia mai mult sa inteleaga si sa aplice, incetinim.  La fel si la citit.   In schimb la spelling este mai greoaie, asa ca inaintam mai incet.  Pot adapta ritmul dupa capacitatea ei de absortie.  O scoala buna tine cont de asta, nu-i baga pe toti intr-o oala iar dupa aia ii sanctioneaza cu note pentru ca nu au putut sa tina pasul.

Ok...nu discutam de  HS,insa tu exacta sta faci in mesajul anterior. [:D]

 

La noi cel putzin sunt clase(in anumite scoli)speciale,in care "se aduna"numai copii speciali,stralucitori...deci ofera si invatzamintul public,ceva alternative pentru elevi.

 

Iar in Romania,chiar impartzirea in uman si real,are acest scop,sa nu uniformizeze inclinatziile elevilor spre un anumit obiect de studiu.

 

Dana



#39
filofteia

filofteia

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.512 mesaje

Postat 17 ianuarie 2014 - 19:20

http://www.gandul.in...13-ani-11887810

 

Iata si un rezumat in romana...

 

Deci subiectul nu este despre homeschooling/unschooling/hackschooling??? Ca mie clipul imi suna ca o reclama.

 

Copilul meu este fericit ca merge la scoala de stat... chiar o fi singurul??? 

 

In plus eu recunosc ca la clasa a VII-a deja nu as fi putut ca acopar macar materiile de baza.. asta inseamna profesori... deci ori ai bani sa platesti profesori care sa faca ore cu copilul, ori esti tu beton (si te pricepi sa predai) in majoritatea domeniilor si stai acasa... 

De ce am scris sa te pricepi sa predai... pentru ca eu stiu destul de bine engleza, dar mi-a fost imposibil sa invat copilul... asa ca tot la profesor a ajuns. [:)]

 

In ce priveste selectia... deja la admiterea in licee se face o selectie destul de riguroasa si in Romania... chiar daca mai scapa unul altul cu media adunata pe pile, nu oricine intra in liceele cele mai bune, iar asta s-a vazut la bac. Ca sa nu mai vorbesc de clasele acelea in care se intra peste 9,70-9,80...


Editat de filofteia, 17 ianuarie 2014 - 19:24 .


#40
greieras

greieras

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 976 mesaje

Postat 17 ianuarie 2014 - 19:49

Ok...nu discutam de  HS,insa tu exacta sta faci in mesajul anterior. [:D]

 

 

Cred ca mai degraba esti tu sensibila cand se pomeneste de homeschooling. Homeschoolingul este doar una din variante, hai sa le gasim pe celelalte si sa le discutam.   





Etichetat si cu scoala, educatie, parenting

Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • 6 luni

    EusebiaRalu
    - Ieri, 19:29

  • Vitamine preconceptie si in sarcina

    Deutzuk
    - Ieri, 14:03

  • Pregătindu-ne pentru sosirea micuÈ›ului

    AdrianaBlo
    - Ieri, 13:30

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -