Sari la conținut

Sari la conținut


* * - - - 3 voturi

Spaga si contributiile parintilor la scoala - dezbatere DC

scoala

436 raspunsuri la acest subiect

#1
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 09 ianuarie 2014 - 19:57

dragi parinti,

 

Cu singuranta ati aflat despre ultimul scandal din invatamantul romanesc: acela cu invatatoarea care cerea bani parintilor pentru cadouri.

 

Eu am fost siderata sa aud despre tupeul acestei persoane ... pur si simplu o obraznicie incredibila. Joas palaria pentru acei parinti care au facut public atitudinea acestei persoane.

 

Intrebarile pentru voi, dragi parinti DC este:

- v-ati confruntat cu asemenea genuri de cereri si voi?

- ati tolera o asemenea atitudine?

 

Va invit la dezbate.



#2
Selene_Bunny

Selene_Bunny

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.037 mesaje

Postat 09 ianuarie 2014 - 20:26

http://ro.stiri.yaho...-083718890.html

 

Învăţătoarea ”abonată” la banii părinţilor, într-o nouă înregistrare

Părinţii au scos la iveală o nouă înregistrare în care învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala 10 din Capitală, îi face "săraci sau nesimţiţi", nemulţumită că au îndrăznit să ofere doar câte o ciocolată şi o cafea personalului din şcoală. Aceste detalii au apărut într-o nouă înregistrare obţinută de Realitatea TV.

 

Cum a decurs discuţia despre ciocolată şi cafea:

”Învăţătoare: O cafea din aia şi o ciocolată daţi? Nu, eu nu ştiu dacă sunteţi săraci sau sunteţi nesimţiţi, pe bune. Ca şi clasă. Zi, măi, cum o să te poţi duce, măi, la bibliotecară şi la secretară cu o cafea şi o ciocolată? Doamne...
Părinte: Nu, că mai sunt...
Învăţătoare: Unde mai sunt?
Părinte: Trebuie să fie nişte coşuri, probabil mai vin cu ele mâine...
Învăţătoare: Nu, eu cred că coşurile alea sunt...
Părinte: Nu, alea sunt pentru bodyguarzi.
Învăţătoare: N-are cum...
Părinte: Şi astea sunt pentru femeile de serviciu...
Învăţătoare: Nu...
Părinte: Vă spun sigur...
Învăţătoare: Nu te cred. Aş vrea să fie aşa.
(...)
Învăţătoare: Măi, clasa ta a dat Savon la... că am văzut nişte pungi...
Altă învăţătoare: Particular. O mămică din clasa mea a dat, atât. Dar în mod normal ar trebui să dea toată clasa.”

Învăţătoarea şi părinţii, văzuţi ca ”sabotorii” sistemului balcanic al şpăgii

”Învăţătoare: Cine are putere, care din voi aveţi putere să vă duceţi la clasă cu o cafea şi o ciocolată... cu un cadou de 5 lei? Eu vreau doar să ştiu cine se duce? Vreau să-mi spuneţi un nume în plen la şedinţă să văd şi eu cine comentează şi cine efectiv sabotează evenimentul... Eu nu ştiu cine are curaj să se ducă cu un asemenea cadou.
Părinte: Eu.
Învăţătoare: Te duci tu?
Părinte: N-am o problemă. Cu toate că eu sincer să vă spun, mi se pare un pic...
Învăţătoare: Aşa. Ia zi, ce ţi se pare?
Părinte: Un pic exagerat.
Învăţătoare: Adică ce? De ce exagerat?
Părinte: Prea multe persoane...
Învăţătoare: Stai şi uită-te la mine. Este o poveste... Ai putere să te lupţi cu un vânt, cu un sistem, cu o orientare? Eu la asta te întreb?
(...)
Părinte: Şi am mai vorbit şi cu alte clase şi cred că suntem singurii care onorăm toate femeile de serviciu, toţi bodyguarzii, tot personalul...
Învăţătoare: Eu nu cred. Mai găseşti o altă clasă care nu a dat cadouri? Că eu nu am văzut decât...
Părinte: Nu am stat să fac cercetări...
Învăţătoare: Eu nu am văzut decât cadourile care merg cu sticle de whisky si cu cozonaci Panettone. Asta este şcoala de fiţe, da?”, se arată în înregistrarea audio.

 

DAAAR...

 

http://videonews.ant...e-bunavoie.html



#3
rall

rall

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.248 mesaje

Postat 09 ianuarie 2014 - 20:54

Eu inteleg ca mai exista oameni precum invatatoarea, imbatraniti in rele, insa nu inteleg cum atatia parinti au putut accepta comportamentul ei.

 

ZIc ca, la medic, de ex., mai inghiti o umilinta de asta, iti spui ca nu merita sa iti pui viata ta sau a cuiva drag in pericol, dar cum sa accepti asemena limbaj si cerinte din partea unui cadru didactic? Pe mine asta ma nedumereste cel mai mult [:)]



#4
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 09 ianuarie 2014 - 20:54

E o vorba romaneasca...prost nu-i ala care cere, ci ala care da.

Dam bani la scoala de frica sa nu ne oropseasca copilul, bani la parcagii sa nu ne zgarie masina, la doctori sa nu ne uite printr-un pat de spital, la sef sa ne angajeze/sa nu ne dea afara...

Asa suntem noi. Nu toti...dar suficient de multi ca sa cultivam aparitia si perpetuarea ligioanelor astea de oameni care ne chinuie existenta.

De ce sa dam vina (doar) pe ei? Cu siguranta, ei exista cu ajutorul nostru. Si cu ajutorul nepasarii autoritatilor impasibile si ignorante.



#5
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 09 ianuarie 2014 - 21:11

Eu inteleg ca mai exista oameni precum invatatoarea, imbatraniti in rele, insa nu inteleg cum atatia parinti au putut accepta comportamentul ei.

 

In cele mai multe cazuri initiativa apartine unor parinti, apropiati de cadru didactic. De regula cadrele didactice nu se expun. Asta nu inseamna ca nu stiu totul despre demers.

Sunt parinti care vor sa intre sub pielea invatatrilor, a diectorilor sau a dirigintilor ca sa-si "ajute" odrasla sa stea "cu frunte sus". De fapt cred ca ei vor sa fie cu "frunte sus" si pe copii ii doare-n cot.

 

Cei care au afaceri si potenta finaciara subventioneaza o serie de activitati sau cheltuieli ca sa intre in gratiile coonducerii scolii si sunt recompensati cu posturi in consiliul parintilor.

 

Asa ca atentie cum veti gestiona relatia cu cadrele didactice si mai ales cu ceilalti parinti. 


Editat de Deceneus, 09 ianuarie 2014 - 21:12 .


#6
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 09 ianuarie 2014 - 21:38

Cei care au afaceri si potenta finaciara subventioneaza o serie de activitati sau cheltuieli ca sa intre in gratiile coonducerii scolii si sunt recompensati cu posturi in consiliul parintilor.

 

Ma uitam in CI daca nu cumva ma cheama Rockefeller data fiind faptul ca am fost "recompensat" ani de zile ca si "sef in consiliul parintilor". Ntz.... din pacate nici o sansa.... raman un simplu parinte nici urma de Rockefeller.... offf offff... [flo2]



#7
Madanic

Madanic

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.591 mesaje

Postat 09 ianuarie 2014 - 21:42

Cand eram noi in scoala era exact acelasi sistem, doar ca mizele erau mai mici. Era o mandrie pentru parinte ca odrasla era preminata si ar fi facut orice sa aduca odrasla acolo indiferent ca merita sau nu. Avantajul pe vremea aia, era ca indiferent de cat ar fi pompat la notele din scoala, urmatorul nivel se ajungea prin examen, si asa noi cei care nu ungeam nici o pila ajungeam sa intram si la liceu, sa mergem si la facultate. 

In timp sistemul a evoluat, acum parintii traiesc cu amenintarea constanta ca notele din scoala general se vor lua in considerare la admiterea la liceu, notele din liceu vor fi considerate pentru admiterea la facultate si uite asa sunt mai usor de santajat si fortat.

Parerea mea este ca statul in felul asta se spala pe maini de responsabilitatea asigurarii unei salarizari decente in educatie.

Faptul ca parintii se prind in jocul asta, doar perpetueaza obiceiul. Am inteles ca mamica care a dat publicitatii inregistrarea a fost ostracizata de ceilalti parinti.

 

Cheia eliminarii acestor chete este implementarea unui sistem corect de evaluare a copiilor. Si parerea mea este ca examenele standard in scris sunt cele mai bune. Notele de la clasa sunt o evaluare care sa permita profesorului si parintelui sa decida daca copilul e on track sau nu. Daca parintele are dubii cu privire la "bunele intentii ale profesorului" poate oricand incerca o reevaluare cu un alt profesor (gen meditatii, te duci si platesti profesorul respectiv sa-i dea un test si sa-ti zica daca are carente sau nu). Pana si sistemul de reevaluare ar putea fi implementat oficial (ca se eliminam piata la negru). Si in principal trebuie sa ne regasim coloana vertebrala si sa nu mai fin asa repede dispusi la "compromisuri"  (asta-i general valabil).



#8
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.697 mesaje

Postat 09 ianuarie 2014 - 21:50

am vazut si eu stirea ieri la tv . ma bucur ca s-au gasit acesti parinti sa aibe curajul neccesar  si sa mearga mai departe. sper ca se va termina o data cu aceste "cadouri" obligatorii.

si aici in America am dat cadouri doamnelor (noi avem 2), si am vazut ca primisera si de la alti parinti...dar ceva simplu: o cana umpluta cu dulciuri...un gift card la o cafea(probabil nu mai mult de $10),o cutie cu bomboane... eu le-am dat la una (asistenta) o farfuriuta cu cutitas pt dip-uri ($3) si la cealalata (titulara) un tocator de sticla($6)...si dulciuri facute de mine....

 

s-a mai intimplat in alti ani ca parintii  sa cumpere cadou la comun si deobicei donatia era $5/familie...dar nu era obligatoriu...



#9
alinuk

alinuk

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.365 mesaje

Postat 09 ianuarie 2014 - 22:02

Mie imi place sa fac cadouri cu diverse ocazii.. sarbatori, zile de nastere... chiar si fara ocazii.

Asta invata si copiii mei. Daca la scoala e ziua de nastere a unui coleg, seara ma intreaba... "ce cadou avem pentru colegul... care si-a serbat astazi ziua?" Cateodata imi spun... ca azi vor sa ii duca flori Doamnei...

Copiii, oamenii mari...se bucura sa primeasca un cadou.

 

Pun pret mai mult pe gest, cadou ca simbol ..decat pe valoarea financiara.

 

Atat la gradi, cat si la scoala partcip la asemenea actiuni.

Cumva am avut parte (din noroc sau am ales cu grija) de oameni de bun simt, buni pedagogi, care fac cinste statutului de profesor.

 

Si ca sa raspund la intrebari:

- nu, nu m-am confruntat cu asemenea cereri, nu am dat si nu dau spaga. De ex prefer sa frecventez sistemul medical privat..iar la gradi/scoala (cel putin cand e un singur dascal ..si un profesor doi, la optionale) fac search indelungat inainte sa imi insciu copiii intr-o clasa.

- in niciun caz nu as tolera atitudinea, m-as simti abuzata si as reactiona

- nimeni nu cred ca ar trebui sa tolereze aceasta atitudine de abuz emotional. Si cred ca de noi depinde...de noi parintii!

 

E importanta atitudinea pe care o adoptam, caci asta vor invata si copiii.


Editat de alinuk, 09 ianuarie 2014 - 22:05 .


#10
elyda

elyda

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.011 mesaje

Postat 09 ianuarie 2014 - 22:14

Eu NU am acceptat sa dau bani pentru cadoul invatatoarei atunci cand parintii din clasa au hotarat ca "duamna" nu poate sa isi faca meseria decat daca ii facem cadou un set de (lant/cercei/inel)aur.

Bineinteles ca invatatoarea in loc sa "isi bage capul intre urechi" si sa se comporte cat de cat normal, cauta orice prilej sa imi atraga atentia ca baiatul meu "nu face bine aia...nu stie sa faca nu stiu ce..." se lega si de ceea ce auzise de la colegii cu care se juca baiatul in afara scolii si ii facea morala simil umilea in fiecare zi in fata colegilor.Mi-a spus la un moment-dat ca o sa ii faca ea educatie "pentru ca eu nu stiu".

Asa m-am enervat ca i-am spus:
"Cu gura cu care multumiti pentru spaga nu puteti sa ii faceti educatie copilului meu !"
In secunda doi am facut cerere si l-am mutat de la scoala aceea .
Niciun parinte nu a fost de partea mea cand am spus ca nu este normal sa dau bani pentru cadouri, ba din contra nu mi-au mai dat nici "buna ziua " de atunci.
Intre timp invatatoarea a iesit la pensie.



Astea sunt practici vechi , intalnite peste tot.La o alta clasa stiu ca invatatoarea primea periodic carne de vita sau un porc (dar cantitati mari nu un kg sau doua)de la cineva care avea abator, iar la nunta fiicei sale a dat invitatii tuturor copiilor sa le dea parintilor.Veneau parintii pe rand cu plicul cu darul , dar nici unul nu a avut curajul sa zica NU.



Etichetat si cu scoala

Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Bebe s-a intors deja, 28 saptamani

    marile11
    - Ieri, 22:17

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Ieri, 17:26

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Ieri, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Ieri, 10:27

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -